EUROPA LEAGUE

Οι αριθμοί του Σαντάνα στο Europa League

Οι αριθμοί του Σαντάνα στο Europa League
INTIME SPORTS

Ο Σαντάνα έχει γίνει το αλεξικέραυνο για την κακή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Διαβάστε τι λένε οι αριθμοί για έναν αμυντικό που δεν είναι η γιατρειά, αλλά δεν είναι και η αιτία της καταστροφής, ούτε όμως αυτός που μπορεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την Ευρώπη, χωρίς νίκη και με 4 γκολ παθητικό ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει τριγμούς στο ερυθρόλευκο οικοδόμημα. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα εξιλαστήριο θύμα και στην περίπτωση των πρωταθλητών Ελλάδας, αυτός είναι ο νεοαποκτηθείς Σαντάνα. Ο Βραζιλιάνος έχει βρεθεί στο στόχαστρο, όχι τόσο για τις κακές του εμφανίσεις αλλά γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο και η μεταγραφή που ήρθε για να φτιάξει μία ομολογουμένως κακή ομάδα στην άμυνα, είναι η εύκολη λύση για να πέσει το φταίξιμο.

Ο Σαντάνα δεν είναι Μέλμπεργκ, δεν είναι Μανωλάς. Αλλά επίσης δεν είναι η πηγή του κακού για τον Ολυμπιακό. Στα δύο παιχνίδια με την Ντνίπρο η ερυθρόλευκη άμυνα δέχθηκε 4 γκολ με τον Βραζιλιάνο στη σύνθεσή του αλλά αξίζει να δούμε τα συνολικά στατιστικά του παίκτη που λοιδωρείται από όλους, όπως και τις αντιδράσεις του στα 4 τέρματα.

Το πρώτο γκολ στην Ουκρανία ήρθε μετά από σουτ έξω από την περιοχή. Η μεγάλη ευθύνη πέφτει στα αμυντικά χαφ που έχουν αφήσει το κενό για να σκοράρει Κανκάβα, αλλά ο Σαντάνα έχει αντιδράσει επίσης λανθασμένα προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση καθώς βγαίνει πάνω στην μπάλα με την πλάτη. Ανεπίτρεπτο λάθος για αμυντικό που αγωνίζεται σε τέτοιο επίπεδο. Στο δεύτερο τέρμα του Ροτάν, δεν έχει συμμετοχή καθώς ο παίκτης είναι του Σιόβα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σαντάνα αγωνίστηκε μόνο 57 λεπτά στο πρώτο παιχνίδι στην Ουκρανία, κάτι που θα πρέπει να υπάρχει ως ένας μεγάλος αστερίσκος πριν δούμε τα νούμερα από τη στατιστική και τη σύγκριση με τον εταίρο κεντρικό αμυντικό, Δημήτρη Σιόβα.

Πάσες: Ο Ολυμπιακός έκανε συνολικά 474 πάσες έναντι 403 της Ντνίπρο με τον Σαντάνα να επιχειρεί 29 εκ των οποίων οι 27 ήταν για να προωθήσουν το παιχνίδι μπροστά στο γήπεδο. Ο Σιόβα που αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης είναι συνολικά 43 πάσες με 28 εξ αυτών να είναι με κατεύθυνση την αντίπαλη εστία.

Τάκλιν: Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο Ολυμπιακός "έχασε" από τη Νντίπρο με τους παίκτες της να επιχειρούν 28 έναντι 20 των ερυθρολεύκων. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί του πρωταθλητή Ελλάδας έπεσαν από μία φορά στο χορτάρι αλλά είχαν απόλυτη επιτυχία.

Κοψίματα: Απόλυτη ισορροπία με τις δύο ομάδες να έχουν από 18. Ο Σαντάνα στα 57 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 2 στο ενεργητικό του, ενώ ο Σιόβας ένα παραπάνω.

Απομακρύνσεις: Πολλές περισσότερες για τον Ολυμπιακό αφού δέχθηκε μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα από αυτή που άσκησε στην Ουκρανία, με 36 έναντι μόλις 19 της Ντνίπρο. Σε αυτή την κατηγορία ο Σιόβας υπερίσχυσε του Σαντάνα με 13, την ώρα που ο Βραζιλιάνος είχε μόλις 3

Φάουλ: Περισσότερα φάουλ για τον Ολυμπιακό (26-11) με τον Σαντάνα να μην υποπίπτει σε κανένα και τον Σιόβα σε μόλις ένα.

Εναέριες μονομαχίες: Διπλάσιες για τον Ολυμπιακό (19-9) με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς να έχουν από δύο

Επαφές: Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είχαν 639 επαφές με την μπάλα την ώρα που οι αντίστοιχοι της Ντνίπρο 548. Ο Σαντάνα είχε 36 στα 57 λεπτά, ενώ ο Σιόβας 65. Σε αυτή την κατηγορία αξίζει να προστεθεί πως ο Σαντάνα δεν έδωσε την κατοχή στην Ντίπρο (είτε από λάθος, είτε από κλέψιμο αντιπάλου). Ο Σιόβας έδωσε μία φορά την μπάλα στους Ουκρανός από κλέψιμο που δέχθηκε.

Μπλοκαρίσματα: Οι ερυθρόλευκοι είχαν 15, ένα παραπάνω από τους Ουκρανός με τον Σαντάνα να συμβάλει με 1, ενώ ο Σιόβας είχε 2.

Στον επαναληπτικό του Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Σαντάνα αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο και παρότι η στατιστική του είναι καλύτερη από το πρώτο παιχνίδι και σε γενικές γραμμές ένας από τους λίγους που πάλεψαν το ματς, έχει συμμετοχή και στα δύο γκολ που δέχεται η ομάδα του. Στο πρώτο δεν παίρνει την κεφαλιά για να διώξει την μπάλα, σε μία φάση που όλη η άμυνα είναι απούσα, με τον Βραζιλιάνο να είναι ο μόνος που προσπαθεί να κάνει κάτι. Στο δεύτερο γκολ ο Ολυμπιακός είναι στην επίθεση η μπάλα χάνεται και με την άμυνα εκτός θέσης ο Σαντάνα βρίσκεται να κυνηγάει τον Κάλινιτς αφού πρώτα έχει κάνει λάθος κίνηση στην προσπάθειά του να προλάβει την κεφαλιά πάσα προς τον επιθετικό της Ντνίπρο. Στα τρία από τα τέσσερα γκολ που έχει συμμετοχή ο Βραζιλιάνος έχει υποπέσει σε λάθη αλλά σε όλα έχει έστω προσπαθήσει να διορθώσει μία γενικότερη κακή αμυντική λειτουργία της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας. Το παιχνίδι του στο Καραϊσκάκη ήταν καλύτερο από αυτό στην Ουκρανία με 85% στις πάσες, 67% στις εναέριες μονομαχίες, 2 κοψίματα, 5 απομακρύνσεις, 2 επιθετικές προσπάθειες και μία γενικότερη διάθεση να τρέξει και να καλύψει πολλούς χώρους και κενά στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Πάσες: Σχεδόν διπλάσιες οι πάσες του Ολυμπιακού από την Ντνίπρο (500-352) με τον Σαντάνα να κάνει 66 εκ των οποίων οι 52 ήταν για να προωθήσει το παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Ο Σιόβας που επιχείρησε 63 είχε 46 προς την επίθεση. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι ο Βραζιλιάνος προσπαθεί στην πλειοψηφία των προσπαθειών του για πάσα να δίνει την μπάλα μπροστά και όχι πίσω, στοιχείο σημαντικό καθώς έχει καλό ποσοστό στις πάσες, σχεδόν πάντα στο 85%.

Τάκλιν: Ανώτερη η Ντνίπρο στη συγκεκριμένη κατηγορία με τους ποδοσφαιριστές της να πέφτουν 40 φορές στα πόδια των αντιπάλων ενώ αυτοί του Ολυμπιακού μόλις 28. Ο Σαντάνα που δεν έχει στο ρεπερτόριό του το τάκλιν (είναι αμυντικός για ψηλό παιχνίδι) έκανε 1/1 τάκλιν όπως και στο πρώτο παιχνίδι. Ο Σιόβας είχε 4 τάκλιν στο ενεργητικό του αλλά μόλις δύο από αυτά ήταν επιτυχημένα.

Κοψίματα: Περισσότερα κοψίματα για την Ντνίπρο που αμύνθηκε παραπάνω στο Καραϊσκάκη με 17 έναντι 12. Σαντάνα και Σιόβας είχαν από δύο.

Απομακρύνσεις: Πάλι περισσότερες για την Ντνίπρο με 32-18. Ο Σαντάνα είχε 5 για τον Ολυμπιακό, ενώ ο Σιόβας μία λιγότερη (4).

Φάουλ: Ο Ολυμπιακός έκανε 19 έναντι 15 των Ουκρανών με τον Σαντάνα να μην κάνει πάλι κανένα όπως και στο πρώτο παιχνίδι, όπως και ο Σιόβας που έκανε ένα όπως στην Ουκρανία.

Εναέριες μονομαχίες: Έξι παραπάνω για τον Ολυμπιακό (14-8), με τον Σαντάνα να έχει 4, τις περισσότερες από όλη την ομάδα, ενώ ο Σιόβας 1.

Επαφές: Περισσότερες επαφές για τους παίκτες του Ολυμπιακού (673-526) με τον Σαντάνα να έχει 77 (δεύτερος πίσω από τον Τσόρι-Κασάμι που είχαν 79). Ο Σιόβας είχε μία λιγότερη από τον Βραζιλιάνο με 76. Επίσης όπως και στην Ουκρανία ο Σαντάνα δεν έδωσε την κατοχή σε αντίπαλο, ενώ ο Σιόβας υπέπεσε σε 2 τέτοια λάθη. Συνολικά οι ερυθρόλευκοι έδωσαμ 25 φορές την κατοχή στην Ντνίπρο.

Μπλοκαρίσματα: Ο Ολυμπιακός είχε 19 αλλά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο κανένα.

Συμπέρασμα

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένας καλός τρόπος να πεις ψέμματα. Στην περίπτωση του Σαντάνα τα μόνα ασφαλή συμπεράσματα είναι πως ο Βραζιλιάνος δεν "πουλάει" την μπάλα σε αντίπαλο καθώς δεν το έκανε ποτέ στα δύο παιχνίδια, δεν υποπίπτει σε πολλές λάθος μεταβιβάσεις (85%), ενώ προσπαθεί σχεδόν πάντα να προωθήσει το παιχνίδι της ομάδας του. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και όχι ειδικό στον Σαντάνα. Ίσως ένας καλύτερος αμυντικός να μπορούσε να διορθώσει 2-3 πράγματα αλλά σε καμία περίπτωση ο Σαντάνα δεν είναι η αιτία του κακού για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και τα γκολ που δέχεται ακόμα και αν ο Βραζιλιάνος είναι μέσα στα 3 από τα 4. Στα δύο του Καραϊσκάκη ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός έχει τουλάχιστον προσπαθήσει, κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος από την ερυθρόλευκη άμυνα (στο πρώτο είναι ο μόνος που πηδάει και κινείται), απομάκρυνε την μπάλα περισσότερες φορές από κάθε άλλον παίκτη (12), ενώ έκανε και τα λιγότερα λάθη από αυτά που μετράνε στη στατιστική. Σίγουρα δεν ήταν καλός αφού συμμετέχει στα δύο γκολ, αλλά δεν είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να βρίζει και να κοροϊδεύει το Καραϊσκάκη. Αντίθετα ήταν από αυτούς που το προσπάθησαν αλλά δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το συνονθύλευμα. Το γεγονός πως δεν μπορεί να διορθώσει την ερυθρόλευκη άμυνα δεν είναι δική του ευθύνη, αλλά αυτών που τον επέλεξαν και αυτών που έχουν φτιάξει τη συγκεκριμένη άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των χαφ.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ