EUROPA LEAGUE

Ξαφνικός "θάνατος" για την ΑΕΚ, 0-1 η Σεντ-Ετιέν

Ξαφνικός "θάνατος" για την ΑΕΚ, 0-1 η Σεντ-Ετιέν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μια ευκαιρία και ένα γκολ έκαναν οι Γάλλοι της Σεντ-Ετιέν απέναντι στην ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ (0-1), αλλά πήραν την πρόκριση για τα play-offs του Europa League.

Το πρώτο της φετινό γκολ μετά από 563 λεπτά δέχθηκε η ΑΕΚ. Αλλά ήταν αρκετό για να την αφήσει εκτός Ευρώπης. Και ας ήρθε στη μια από τις μόλις δυο ευκαιρίες που έκανε η Σεντ-Ετιέν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η ΑΕΚ έχασε με 1-0 και έμεινε εκτός Ευρώπης. Παρόλο που και στην ρεβάνς, πάλεψε στα ίσια απέναντι στην Σεντ Ετιέν. Άλλωστε και πάλι η ΑΕΚ έχασε πολλές ευκαιρίες. Ειδικά το γκολ που έχασε ο Μπαρμπόζα στο πρώτο ημίχρονο, είναι απ’ αυτά που δεν χάνονται. Αυτός, μάλιστα, ήταν ο έβδομος αποκλεισμός της Ένωσης από γαλλική ομάδα.

Αφήστε που η ΑΕΚ πριν καν ξεκινήσει το ματς, έχασε τον Γιόχανσον που δεν κατάφερε τελικά να αγωνιστεί. Οι κιτρινόμαυροι το πάλεψαν, το κυνήγησαν αλλά τελικά αποκλείστηκαν. Όμως το χειροκρότημα των 35χιλιάδων οπαδών της ΑΕΚ μετά το σφύριγμα της λήξης, ήταν η απόδειξη του πόσο πολύ το πάλεψαν οι παίκτες του Κετσπάγια.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Διαιτητής: Γιεφέτ (Ισραήλ)

Επόπτες: Νταβίντι (Ισραήλ), Μπαλίκιν(Ισραήλ)

ΑΕΚ (Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Σιμόες (67’ Αλμέιδα), Μπαρμπόζα (61’ Αραβίδης), Βάργκας (53’ Πλατέλλας), Μάνταλος, Μπακασέτας.

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ (Γκαλτιέ): Ρουφιέρ, Κατρίν, Περέν, Πογκμπά, Πολομά, Νταμπό (30’ Παγιότ), Σελνάες, Λεμουάν (79’ Μονέ Πακέ), Αμουμα , Τανάν, Μπέριτς (84’ Ρου)

Γκολ: 23΄Μπέριτς

Κάρτες:46’ Τανάν

Με αλλαγή πλάνων

Μέχρι και λίγο πριν φύγει η αποστολή της ΑΕΚ από το ξενοδοχείο για το γήπεδο, περίμενε ο Τιμούρ Κετσπάγια μήπως καταφέρει ο Γιάκομπ Γιόχανσον να παίξει στο ματς. Όμως ο Σουηδός μέσος ήταν πολύ εξασθενημένος και τελικά τέθηκε νοκ άουτ. Επομένως ο τεχνικός της ΑΕΚ χρειάστηκε να αλλάξει το πλάνο του, πειραματίστηκε με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο σε ρόλο δεύτερου αμυντικού μέσου δίπλα στον Σιμόες. Ήταν η πρώτη φορά που ο Έλληνας στόπερ έπαιξε σ’ αυτή την θέση. Και όσο και αν στον ανασταλτικό ρόλο ο Λαμπρόπουλος μπορούσε να ανταποκριθεί, ήταν δύσκολο να κάνει, ότι και ο Γιόχανσον, στο κομμάτι της ανάπτυξης του παιχνιδιού. Ενώ για την κορυφή της επίθεσης, τελικά ο Κετσπάγια επέλεξε τον Μπακασέτα. Και με τον Μάνταλο να κινείται ελεύθερος σ’ όλους τους χώρους και τον Μπαρμπόζα ή τον Βάργκας, να συγκλίνουν και να βοηθήσουν.

Η ΑΕΚ τις ευκαιρίες, οι Γάλλοι το γκολ

Η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση τα πρώτα πέντε λεπτά, που η Σεντ Ετιέν προσπάθησε να πιέσει, η ΑΕΚ ήταν εκείνη που πήρε τα ηνία του ματς. Και απείλησε μόλις στο 6λεπτό όταν ο Μπαρμπόζα έστω και αν του έγινε φάουλ κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στον Βάργκας που έκανε κίνηση στην περιοχή. Ο Βενεζουελάνος έβγαλε παράλληλη σέντρα, αλλά ο Μάνταλος δεν πρόλαβε να μπει στην φάση. Μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά, η ΑΕΚ, χάρη στις εμπνεύσεις του Μάνταλου, έβγαλε και πάλι επικίνδυνη επίθεση. Ο Μπαρμπόζα έστρωσε στον Μπακασέτα μέσα στην περιοχή, εκείνος σούταρε δυνατά, αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάνει γκολ τις δυο καλές ευκαιρίες. Αντιθέτως το κατάφερε η Σεντ Ετιέν στην πρώτη σοβαρή επίσκεψη της στην εστία του Ανέστη. Από κόντρα η μπάλα έφτασε στον Αμουμά από πλάγια θέση, εκείνος έβγαλε σέντρα και ο Μπέριτς εξ επαφής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Έμεινε ψηλά και πίεσε

Προφανώς και το γκολ της Σεντ Ετιέν πάγωσε και τους παίκτες της ΑΕΚ αλλά και τις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Όμως οι ποδοσφαιριστές του Κετσπάγια τον καλό επιθετικό ρυθμό τους, δεν τον έχασαν. Κυρίως χάρη στον οίστρο κυρίως του Μάνταλου. Και η ΑΕΚ στο 35’ απείλησε και πάλι την εστία του Ρουφιέ. Ο Βάργκας έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα πήρε τροχιά για τα δίχτυα, αλλά μια ελαφριά κόντρα σε πόδι Γάλλου αμυντικού, την έστειλε κόρνερ. Όμως η ΑΕΚ επέμεινε. Με καλή ανάπτυξη του παιχνιδιού από τα δυο άκρα και κυρίως από το δεξί. Από δεξιά βγήκε και η μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο. Στο 37’ ο Γκάλο έκανε επέλαση, μπήκε στην περιοχή και έβγαλε σέντρα «πάρε – βάλε» στον Μπαρμπόζα. Ο Πορτογάλος σηκώθηκε μόνος και ανενόχλητος στην μικρή περιοχή και ούτε και ο ίδιος κατάλαβε πως η κεφαλιά του αντί για τα δίχτυα, πέρασε άουτ. Ενώ την τελευταία ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, την είχε η Σεντ Ετιέν, όταν ο Τανάν εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ αλλά ο Ανέστης «απογειώθηκε» στο παραθυράκι του και έδιωξε σε κόρνερ με την συνδρομή και του δοκαριού.

Ήθελε αλλά δεν μπορούσε

Η ΑΕΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας μπροστά της να ανέβει μια μικρή ανηφόρα. Έπρεπε να βρει τρόπο να πετύχει δυο γκολ. Και χωρίς να δεχθεί και δεύτερο. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση από την στιγμή που όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερο η ΑΕΚ δημιουργικά τα περίμενε όλα από τον Μάνταλο. Ο Κετσπάγια επενέβη πολύ γρήγορα στο ματς στο δεύτερο ημίχρονο. Έβγαλε νωρίς τον Βάργκας και τον Μπαρμπόζα και έριξε στο γήπεδο και τον Πλατέλλα και τον Αραβίδη. Χωρίς όμως να βοηθηθεί στην αποτελεσματικότητα. Η ΑΕΚ είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά ευκαιρίες δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Ακόμα και όταν ο Κετσπάγια έριξε στο γήπεδο τον Αλμέιδα για να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή. Όλες οι σέντρες ήταν εύκολη λεία για την άμυνα των Γάλλων. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό πως η καλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, έγινε στο 81’, με ένα σουτ του Πλατέλλα που πέρασε ελάχιστα άουτ. Πάντως η ΑΕΚ κυνήγησε έστω και το γκολ της τιμής, μέχρι και το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Χωρίς όμως να το πετύχει ούτε και αυτό.

Η φάση του αγώνα

Αυτό που έχασε ο Έλντερ Μπαρμπόζα στο 37λεπτό, πολύ απλά είναι απ’ αυτά που δεν χάνονται. Ο Πορτογάλος εξτρέμ σηκώθηκε εντελώς μόνος του στην μικρή περιοχή, η μπάλα ήρθε «λουκούμι» στο κεφάλι του, αλλά από το ένα μέτρο δεν την έστειλε στα δίχτυα, αλλά άουτ.

Ο διαιτητής

Ο Ισραηλίνος έχασε φάσεις. Πολλές από τις κλωτσιές που έφαγαν οι παίκτες της ΑΕΚ από τους Γάλλους, τις άφησε ατιμώρητες. Ενώ αντίθετα ήταν πολύ ευαίσθητος όταν ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έμπαιναν λίγο πιο δυνατά πάνω σε φάσεις. Πάντως δεν επηρέασε το αποτέλεσμα καθώς δεν είχε να διαχειριστεί κάποια δύσκολη φάση.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Αν η ΑΕΚ είχε πάρει την πρόκριση, σίγουρα ο τίτλος του κορυφαίου παίκτη του ματς θα πήγαινε στον Πέτρο Μάνταλο. Όμως η Σεντ Ετιέν είναι αυτή που τα κατάφερε. Και τα κατάφερε εν πολλοίς χάρη στο καταλυτική παρουσία του Φλορεντίν Πογκμπά, της γνωστής οικογενείας των Πογκμπάδων. Ο Γάλλος στόπερ κέρδισε σχεδόν όλες τις μονομαχίες.

Μας άρεσε

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την φανέλα της ΑΕΚ, έκανε ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της Ένωσης ήταν σχεδόν παντού μέσα στο γήπεδο. Είχε οίστρο, είχε πάθος και ότι καλό έφτιαχνε η ΑΕΚ, είχε πρώτα περάσει από τα πόδια του.

Δεν μας άρεσε

Σε αντίθεση με το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Τιμούρ Κετσπάγια στο πρώτο παιχνίδι στο Ζοφρουά Γκισάρ, αυτή την φορά ο κόουτς της ΑΕΚ μάλλον βιάστηκε να βγάλει από το γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο τόσο τον Βάργκας όσο και τον Μπαρμπόζα. Η ΑΕΚ κυνηγούσε δυο γκολ, αλλά ο Κετσπάγια έβγαλε πολύ γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο, δυο παίκτες που με μια κίνησή τους, μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνη φάση από το πουθενά.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ