EUROPA LEAGUE

Friends Arena: Ένα γήπεδο που λέει "όχι" στο bullying

Friends Arena: Ένα γήπεδο που λέει "όχι" στο bullying

Το "Friends Arena" της Στοκχόλμης δεν είναι ένα συνηθισμένο γήπεδο, τουλάχιστον όχι από αυτά που εμείς θεωρούμε ως τέτοια. Η έδρα του τελικού του Europa League 2017 είναι ένα πολυμορφικό επίτευγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, άξιο να φιλοξενήσει τους 10 ευρωπαϊκούς τίτλους που φέρνουν μαζί τους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4) και Άγιαξ (6).

Τυπικά γηπεδούχος στον τελικό του Europa League, του οποίου χορηγός είναι η Amstel, θα είναι ο Άγιαξ, ο οποίος επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, από τον τελικό του Champions League με τη Γιουβέντους το 1996. "Φιλοξενούμενη" του Αίαντα στη Στοκχόλμη θα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό UEFA Cup / Europa League.

Ο Αίαντας έχει 6 τρόπαια και μάλιστα έχει κατακτήσει και τα 3 που υπάρχουν διαθέσιμα στην Ευρώπη. Έχει δηλαδή 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League (1971, 1972, 1973, 1995), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1987) και ένα UEFA Cup / Europa League (1992). Οι "Κόκκινοι Διάβολοι" του Ζοσέ Μουρίνιο, κατεβάζουν στην αρένα της Σουηδίας 4 Ευρωπαϊκούς τίτλους, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League (1967–68, 1998–99, 2007–08) και 1 Κύπελλο Κυπελούχων (1990–91).

Το σπίτι του τελικού είναι το εθνικό στάδιο της Σουηδίας και χρησιμοποιείται από την Εθνική ομάδα και την ΑΙΚ, αλλά οι χρήσεις του δεν περιορίζονται στο εξαιρετικής ποιότητας χορτάρι που διαθέτει. Η μεταμόρφωσή του σε ελάχιστο χρόνο από γήπεδο, σε συναυλιακό χώρο ή σε πίστα για motocross, ή σε παγοδρόμιο, ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, είναι ένα από τα μεγάλα του μυστικά.

Friends Arena: Ένα γήπεδο που λέει "όχι" στο bullying

Ο χώρος έχει συνολική χωρητικότητα 65.000 θέσεων σε συναυλίες και 50.000 σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά για ασφάλεια και άνεση στο γήπεδο μπορεί να μειωθεί η χωρητικότητα ώστε να επιτευχθεί ένα πιο οικείο περιβάλλον για τις μικρότερες εκδηλώσεις, με χωρητικότητα περίπου 20.000 θέσεων. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αναδιπλούμενη οροφή που επιτρέπει στο γήπεδο να χρειασιμοποιείται για πολλαπλές χρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες.

Friends Arena: Ένα γήπεδο που λέει "όχι" στο bullying

Αρχικά υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εθνικού σταδίου κοντά στο εσωτερικό χώρο της Ericsson Globe στη Στοκχόλμη, αλλά την 1η Απριλίου του 2006, η Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SvFF) πήρε την απόφαση για την κατασκευή του νέου γηπέδου στην Σόλνα. Η τιμή αυτή υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει περίπου 170.000.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί, αλλά όπως συνηθίζεται το κόστος κατασκευής ξέφυγε και ξεπέρασε τα 250.000.000 ευρώ.

Friends Arena: Ένα γήπεδο που λέει "όχι" στο bullying

Στη συνέχεια η Swedbank απέκτησε τα δικαιώματα ονομασίας του γηπέδου πληρώνοντας περίπου20.500.000 ευρώ, συμφωνία η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2023. Αν και η αρένα ήταν αρχικά γνωστή ως Swedbank Arena στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Swedbank ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου του 2012 πως παραχώρησε τα δικαιώματα της ονομασίας σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό κατά του σχολικού εκφοβισμού (Friends) του οποίου η Swedbank είναι υποστηρικτής. Ως εκ τούτου, το γήπεδο μετονομάστηκε σε Friends Arena.

Η 4ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΛΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΖΛΑΤΑΝ

Το ρεκόρ προσέλευσης σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανήκει φυσικά στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας και επετεύχθη στην πρώτη της εμφάνιση στο νέο της σπίτι με 49.967 θεατές. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο παιχνίδι θα το θυμάται για πολλά χρόνια όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος και όχι μόνο οι Σουηδοί. Φιλοξενούμενη για το φιλικό που άνοιξε την αυλαία του γηπέδου ήταν η Αγγλία και ο οικοδεσπότης Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς οδήγησε την ομάδα του σε μία επιβλητική νίκη και χάρισε στον πλανήτη ένα αξέχαστο γκολ. Σε εκείνο το 4-2 επί των λιονταριών ο Ζλάταν πέτυχε το 4ο τέρμα της Σουηδίας με ανάποδο ψαλίδι από τα 30 μέτρα (!), ένα γκολ που του έδωσε και το βραβείο "FIFA Puskás" το 2013.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΕΝΑ

Στο "Friends Arena" θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα παλιά -και ωραία- καθώς η απονομή των τροπαίων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο, μετά από το... πείραμα της κερκίδας. Η UEFA αποφάσισε οι απονομές των τροπαίων στις διοργανώσεις της να "κατέβουν" από τα επίσημα και να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο. Η αρχή φυσικά, θα γίνει με τον τελικό του Europa League, με τον αρχηγό του Άγιαξ ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παραλαμβάνει το τρόπαιο από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, στο χορτάρι του "Friends Arena" της Στοκχόλμης.

" Ο αγωνιστικός χώρος είναι η σκηνή των παικτών και είναι ταιριαστό τα επιτεύγματά τους να γιορτάζονται εκεί. Επίσης, είναι πιο λογικό οι επίσημοι να κατεβαίνουν κάτω από τις κερκίδες στους παίκτες, στην περιοχή τους, και να αποτίουν τιμή απονέμοντας το τρόπαιο και τα μετάλλια στον αγωνιστικό χώρο", δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA για μία απόφαση που διορθώνει το λάθος της απονομής στην κερκίδα. " Οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να πανηγυρίζουν με τους συμπαίκτες τους στο γήπεδο σε πλήρη θέα για τους φιλάθλους, χωρίς παρεμβολές. Επιπλέον, όλοι οι φίλαθλοι θα έχουν τέλεια θέα της άρσης του τροπαίου από όπου κι αν κάθονται στο γήπεδο".

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ