EUROPA LEAGUE

Άγιαξ για τελικό, 4-1 τη Λιόν

Ajax's players celebrate the second of their team during the first leg semi final soccer match between Ajax and Olympique Lyon in the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Wednesday, May 3, 2017. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's players celebrate the second of their team during the first leg semi final soccer match between Ajax and Olympique Lyon in the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Wednesday, May 3, 2017. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Ο Άγιαξ δείχνει ικανός να παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 21 χρόνια, καθώς νίκησε 4-1 τη Λιόν στον πρώτο ημιτελικό του Europa League. Κορυφαίοι οι Μπερτράν Τραορέ και Χακίμ Ζιγές (video)

Ο πρώτος ημιτελικός του Europa League ξεκίνησε... υποτονικά, αλλά εξελίχθηκε σε ματσάρα, με τον Άγιαξ να επικρατεί 4-1 της Λιόν στο Άμστερνταμ, έτσι έκανε σπουδαίο βήμα για πρόκριση στον τελικό.

Κορυφαίοι για τον Αίαντα ήταν οι Χακίμ Ζιγές και Μπερτράν Τραορέ, με τον πρώτο να έχει τρεις ασίστς και τον δεύτερο να έχει δύο γκολ και μία ασίστ.

Τα άλλα δύο γκολ τα πέτυχαν οι Κάσπερ Ντόλμπεργκ και Αμίν Γιουνές, ενώ για τους Γάλλους το γκολ της... ελπίδας το πέτυχε ο Ματιέ Βαλμπουενά, με το κενό του Αλεξάντρ Λακαζέτ να είναι τεράστιο (ήταν ανέτοιμος και μπήκε στο ματς στο 76').

Θυμίζουμε πως η Λιόν δεν έχει παίξει ποτέ σε ευρωπαϊκό τελικό, ενώ ο Άγιαξ τελευταία φορά έπαιξε πριν 21 χρόνια, στον τελικό του Champions League το 1996 (ήττα απ'την Γιουβέντους). Τότε έπαιζε ο Πάτρικ Κλάιφερτ, με τον γιο του, τον 17άχρονο Τζάστιν Κλάιφερτ, να αγωνίζεται σήμερα ως αλλαγή!

Ajax's Kenny Tete, left, tries to stop Lyon's Mathieu Valbuena during the first leg semi final soccer match between Ajax and Olympique Lyon in the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Wednesday, May 3, 2017. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's Kenny Tete, left, tries to stop Lyon's Mathieu Valbuena during the first leg semi final soccer match between Ajax and Olympique Lyon in the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Wednesday, May 3, 2017. (AP Photo/Peter Dejong) AP

*** θυμηθείτε ΕΔΩ το live της αναμέτρησης

Άγιαξ - Λιόν 4-1

Σκόρερς: 25' και 71' Μπερτράν Τραορέ, 34' Ντόλμπεργκ, 49' Γιουνές / 66' Βαλμπουενά

Γήπεδο: "Amsterdam ArenA", Άμστερνταμ

Διαιτητής: Τζανλούκα Ρόκι (Ιταλία)

Αρκετά κακό το ματς στα πρώτα του λεπτά και είναι χαρακτηριστικό πως ο Άγιαξ προηγήθηκε 2-0 στις δύο πρώτες του ευκαιρίες.

Η Λιόν έχασε καλή ευκαιρία στο 10' με το κοντινό πλασέ του Κορνέ να αποκρούσει σε κόρνερ ο Ονανά, ενώ μόνο μία ακόμη φορά απείλησε η Λιόν στο πρώτο ημίχρονο, στο 42', όταν ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας μπλόκαρε το αδύναμο πλασέ του Φεκίρ.

Ο Αίαντας άνοιξε το σκορ στο 25', με τον Ζιγές να εκτελεί φάουλ από δεξιά και τον Μπερτράν Τραορέ με κεφαλιά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ ο εξτρέμ που ανήκει στην Τσέλσι έκανε την ασίστ για το 2-0, τροφοδοτώντας κεφαλιά τον Ντόλμπεργκ, ο οποίος "εκτέλεσε" στο τετ-α-τετ τον Άντονι Λόπες.

Η τρίτη ευκαιρία των γηπεδούχων δεν μετατράπηκε και αυτή σε γκολ, καθώς ο Πορτογάλος πορτιέρε στο 44' απέκρουσε το κοντινό σουτ του Γιουνές, όπως και εν συνεχεία αυτό του Τραορέ.

Η τέταρτη ευκαιρία όμως του Άγιαξ έφερε το τρίτο γκολ στο 49'! Νέο λάθος από τον Τουσάρ, ο Γιουνές πλάσαρε μέσα από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Εν'Κουλού, ο Ντιακαμπί την έδιωξε, αλλά είχε περάσει την γραμμή και ο βοηθός διαιτητή πολύ σωστά ενημέρωσε τον Τζανλούκα Ρόκι πως... υπήρχε γκολ!

Ο Άντονι Λόπες έκανε δύο σπουδαίες αποκρούσεις σε σουτ του Ντόλμπεργκ στο 57' και του Τραορέ στο 64' και το πόσο σπουδαίες ήταν και σημαντικές ήταν φάνηκε λίγο αργότερα, καθώς στο 66' η Λιόν κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ, με τον Ματιέ Βαλμπουενά να μειώνει (3-1) με ψύχραιμο σουτ λίγο μέσα απ'την περιοχή.

Λίγο έλειψε οι Γάλλοι να σκοράρουν και πάλι στο 67', αλλά για δεύτερη φορά στο δεύτερο ημίχρονο ο Ονανά σταμάτησε τον Φεκίρ και στο 71' ο Μπερτράν Τραορέ έδωσε ξανά προβάδισμα 3 τερμάτων στον Αίαντα, κάνοντας το 4-1 με προβολή απ'την πάσα του Ζιγές.

Το ματς πλέον είχε αποκτήσει "τρελό" ρυθμό, ο Ονανά έκανε "διπλή" απόκρουση στο 74' σε προσπάθειες των Γκεζάλ και Ραφαέλ, ενώ εν συνεχεία μέσα ένα λεπτό ο Άγιαξ βρέθηκε δύο φορές σε θέση για γκολ, χωρίς επιτυχία.

Το μεγάλο "αστέρι" των Γάλλων, ο Αλεξάντρ Λακαζέτ, μπήκε στο ματς στο 76' (δεν ήταν 100% έτοιμος για 11άδα), ενώ 17άχρονος, Τζάστιν Κλάιφερτ (γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ), πέρασε στο ματς στο 79' για τον Άγιαξ.

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Τέτε, Ντάβινσον Σάντσες, Ντε Λιχτ, Ρίντεβαλντ, Σένε (72' Φαν ντε Μπικ), Κλάασεν, Ζιγές, Μπερτράν Τραορέ, Γιουνές (79' Κλάιφερτ), Ντόλμπεργκ (88' Νταβίντ Νέρες).

ΛΙΟΝ: Άντονι Λόπες, Ζαλέ (69' Ραφαέλ), Εν'Κουλού, Ντιακαμπί, Μορέλ, Τουσάρ (58' Γκεζάλ), Γκοναλόν, Τολισό, Κορνέ (76' Λακαζέτ), Βαλμπουενά, Φεκίρ.

Ajax's Kasper Dolberg, left, celebrates after scoring the second of his team during the first leg semi final soccer match between Ajax and Olympique Lyon in the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Wednesday, May 3, 2017. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's Kasper Dolberg, left, celebrates after scoring the second of his team during the first leg semi final soccer match between Ajax and Olympique Lyon in the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Wednesday, May 3, 2017. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Τα πρώτα ματς των ημιτελικών:

Τετάρτη

Άγιαξ - Λιόν 4-1

Πέμπτη

Θέλτα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22:05)

*οι ρεβάνς στις 11 Μαΐου

Ο πίνακας των σκόρερς

8 γκολ

Ζιουλιάνο (Ζενίτ)

Έντιν Τζέκο (Ρόμα)

7 γκολ

Αρίτς Αντούριθ (Μπιλμπάο)

5 γκολ

Ιάγο Άσπας (Θέλτα)

Γκιγιόμ Οαρό (Γιανγκ Μπόις)

Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Άγιαξ)

Νίκολα Κάλινιτς (Φιορεντίνα)

Λούκας Τεοντόρτσικ (Άντερλεχτ)

Χένριχ Μχιταριάν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

4 γκολ

Τάιζον (Σαχτάρ)

Λίον Μπέιλι (Γκενκ)

Ναμπίλ Φεκίρ (Λιόν)

Αμίν Γιουνές (Άγιαξ)

Γιον Γκουιντέτι (Θέλτα)

Αλεξάντρ Λακαζέτ (Λιόν)

Μπερτράν Τραορέ (Άγιαξ)

Αλεκσάντρ Κοκόριν (Ζενίτ)

Καλιφά Κουλιμπαλί (Γάνδη)

Φέντορ Σμόλοβ (Κρασνοντάρ)

Νικολάε Στάντσιου (Άντερλεχτ)

Κουμά Μπαμπακάρ (Φιορεντίνα)

3 γκολ

Σεμπά (Ολυμπιακός)

Ζερεμί Περμπέ (Γάνδη)

Ζοαοζίνιο (Κρασνοντάρ)

Λέον Γκορέτσκα (Σάλκε)

Λεάντρο Τροσάρ (Γκενκ)

Μουκτάρ Ντιακαμπί (Λιόν)

Λαρς Στιντλ (Γκλάντμπαχ)

Γιώργος Εφραίμ (ΑΠΟΕΛ)

Πιέρος Σωτηρίου (ΑΠΟΕΛ)

Τζενκ Τοσούν (Μπεσίκτας)

Ράιαν Μπάμπελ (Μπεσίκτας)

Ντάνιελ Μιλίτσεβιτς (Γάνδη)

Γιούρι Τίλεμανς (Άντερλεχτ)

Φακούντο Φερέιρα (Σαχτάρ)

Ισχάκ Μπελφοντίλ (Σταντάρ)

Ταρίκ Ελγιουνουσί (Ολυμπιακός)

Φρανκ Ατσεαμπόνγκ (Άντερλεχτ)

Ραούλ Ρουσέσκου (Οσμάνλισπορ)

Γκουίντο Μπούργκσταλερ (Σάλκε)

Ράφαελ Χόλτσχαουζερ (Αούστρια)

Βενσάν Αμπουμπακάρ (Μπεσίκτας)

Νικολάι Κομλιτσένκο (Σλόβαν Λίμπερετς)

Άγιαξ - Λιόν 4-1

AP Photo/Peter Dejong

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ