EURO

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα κριτήριο για τον τόπο του Euro 2024

UEFA president Aleksander Ceferin speaks during a news conference in Stara Pazova, near Belgrade, Serbia, Friday, March 31, 2017. FIFA wants to hold a new six-team playoff round in the 2026 World Cup host country to complete the expanded 48-team tournament lineup. Europe would be "fairly represented" by the quotas, said Ceferin. (AP Photo/Darko Vojinovic)
UEFA president Aleksander Ceferin speaks during a news conference in Stara Pazova, near Belgrade, Serbia, Friday, March 31, 2017. FIFA wants to hold a new six-team playoff round in the 2026 World Cup host country to complete the expanded 48-team tournament lineup. Europe would be "fairly represented" by the quotas, said Ceferin. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP

Για πρώτη φορά, η UEFA θέτει ως όρο τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για την ανάληψη διοργανώσεών της, με συνέπεια να κλείνει ο δρόμος της Τουρκίας για το Euro 2024.

Στο πλαίσιο της διαβίβασης οδηγιών για τις υποψηφιότητές τους σχετικά με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024, Γερμανία και Τουρκία πληροφορήθηκαν για μία σημαντική προσθήκη στα κριτήρια της επιλογής.

Για πρώτη φορά, μεταξύ των προϋποθέσεων υπάρχουν κριτήρια που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία βασίζονται σε ειδικό οδηγό για τις "Αρχές στην Επιχειρηματικότητα και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα" των Ηνωμένων Εθνών, που αναπτύχθηκαν με τη συνεργασία του Συνασπισμού Αθλητισμού και Δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ο οποίος υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των δύο χωρών στη Νιόν της Ελβετίας, δήλωσε: "Η πρόστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργατών κατέχει τεράστια σημασία για την UEFA".

"Ήταν επιτακτικό για εμάς να εισαγάγουμε συγκεκριμένα άρθρα για τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των απαιτήσεων για τις υποψηφιότητες όλων των διοργανώσεών μας. Από τώρα και στο εξής, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να υπακούν αυστηρά σε αυτά τα άρθρα που αφορούν στη διοργάνωση όλων των τουρνουά και των τελικών".

Οι δύο ομοσπονδίες έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Απριλίου 2018 ώστε να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους και η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα αποφασίσει τον νικητή τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι πιθανότητες της Τουρκίας μειώνονται σημαντικά, εφόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμείνει στην προεδρία της χώρας, έχοντας να αντιμετωπίσει διαρκείς διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τελευταίο παράδειγμα το κλείσιμο ΜΜΕ και την απαγόρευση πρόσβασης στη Wikipedia.

Photo credits: AP Photo/Darko Vojinovic

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ