EURO

Ο Δέλλας και οι υπόλοιποι "χρυσοί" σκόρερ

Ο Δέλλας και οι υπόλοιποι "χρυσοί" σκόρερ

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που κάνει ενόψει του EURO 2016, η UEFA επέλεξε τα έξι γκολ πιο σημαντικά γκολ που έχουν μπει σε παρατάσεις με εκείνο του Δέλλα να βρίσκεται μέσα σε αυτά. (VIDEO)

Ένας παίκτης μπορεί να γίνει ήρωας χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του στις καθυστερήσεις ή στην παράταση ενός αγώνα. Η UEFA συνεχίζοντας τα αφιερώματα της στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενόψει και του EURO της Γαλλίας, θυμήθηκε τα πιο σημαντικά γκολ που έχουν μπει σε παράταση.

Ανάμεσα τους φυσικά βρίσκεται και το "χρυσό" γκολ του Τραϊανού Δέλλα στον ημιτελικό με τους Τσέχους στο EURO του 2004, αλλά και άλλα πέντε.

Βάζοντας τα με χρονική σειρά η UEFA ξεκινά με ένα από τα δύο τέρματα που σημείωσε ο Ντίτερ Μίλερ της Δυτικής Γερμανίας στον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία το 1976. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια είχε ολοκληρωθεί με το σκορ στο 2-2. Η Γιουγκοσλαβία είχε προηγηθεί με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια ο Φλόχε και ο Ντίτερ Μίλερ έστειλαν το ματς παράταση όπου ο τότε επιθετικός της Κολωνίας πέτυχε δύο ακόμα τέρματα χαρίζοντας την πρόκριση στους Δυτικογερμανούς.

Το δεύτερο ήταν αυτό του Μισέλ Πλατινί στον ημιτελικό της Γαλλίας με την Πορτογαλία το 1986. Μετά από ένα δραματικό σε εξέλιξη παιχνίδι όλα έδειχναν ότι το ματς θα κρινόταν στα πέναλτι αφού μετά την κανονική διάρκεια (1-1) οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες και στην παράταση. Ο Ζορντάο έκανε το 2-1 στο 98, με τον Ντομέρζ να απαντά στο 114. Τελικά, τη νίκη στους Γάλλους χάρισε ο Μισέλ Πλατινί με ένα γκολ στο 119 διαμορφώνοντας το τελικό 3-2.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το πρώτο χρυσό γκολ που έκρινε τελικό. Το 1996 στο Λονδίνο ο Μπέργκερ είχε ανοίξει το σκορ για τους Τσέχους, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Μπίρχοφ. Ο Γερμανός επιθετικός έστειλε πρώτα το ματς στην παράταση με ένα γκολ στο 73 και στο πέμπτο λεπτό της παράτασης και με αρκετή δόση τύχης νίκησε τον Κούμπα χαρίζοντας το τρόπαιο στη χώρα του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ολλανδία το τρόπαιο κρίθηκε και πάλι με ένα "χρυσό" γκολ. Η Ιταλία προηγήθηκε με τον Ντελβέκιο στο 55', αλλά οι Γάλοι στο 90' κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα με γκολ του Βιλτόρ. Τελικά, όλα κρίθηκαν στην παράταση με τον Τρεζεγκέ να σκοράρει στο 103 και να χαρίζει τον τίτλο στους "τρικολόρ".

Αμέσως μετά έρχεται το γκολ του Δέλλα, με το αφιέρωμα να ολοκληρώνεται με το γκολ του Τορμπίνσκι στο ματς της Ολλανδίας με τη Ρωσία στα προημιτελικά του EURO του 2008. Ο Παβλιουτσένκο έβαλε μπροστά τους Ρώσους στο 56', με τον Φαν Νίστελροϊ να ισοφαρίζει στο 86. Έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση με τον Τορμπίνσκι στο 112 να βάζει δίνει το προβάδισμα εκ νέου στους Ρώσους και τον Αρσάβιν να τελειώνει τη δουλειά στο 116.

Δείτε το σχετικό βίντεο - αφιέρωμα της UEFA:

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ