EURO

Μαλτέζοι κατηγορούν τους Ισπανούς ότι τους νάρκωσαν για να νικήσουν με 12-1 το 1983

Μαλτέζοι κατηγορούν τους Ισπανούς ότι τους νάρκωσαν για να νικήσουν με 12-1 το 1983

Μέλη της εθνικής Μάλτας κατηγορούν τους Ισπανούς ότι ήταν ντοπαρισμένοι και ότι τους προσέφεραν λεμόνια για να τους ναρκώσουν στο περίφημο 12-1 των προκριματικών του Euro 1984.

Αποκαλύψεις για ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας και συνολικά των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκαν στον "αέρα" της εκπομπής "Fiebre Maldini" στο "Movistar+".

Η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 1984 μεταξύ της "φούρια ρόχα" (μετέπειτα φιναλίστ τη διοργάνωσης) και της Μάλτας, που έληξε με θρίαμβο 12-1 των γηπεδούχων, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, εξαιτίας μαρτυριών ορισμένων παικτών των φιλοξενουμένων.

Ο Σίλβιο Ντεμανουέλε, ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος των Μαλτέζων στην αναμέτρηση, ήταν ένας από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στην αναμέτρηση του "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" της Σεβίλλης και δίστασε να μιλήσει για ντόπινγκ και νάρκωση.

"Έχω έναν αδερφό που ήταν bodybuilder και γνωρίζω τι συμβαίνει όταν ο κόσμος παίρνει στεροειδή. Η ενέργεια που είχαν οι Ισπανοί δεν ήταν φυσιολογική. Μερικοί εξ αυτών έβγαζαν αφρούς από το στόμα. Ένα όξινο υγρό έβγαινε από το στόμα τους και δεν μπορούσαν να σταματήσουν να πίνουν νερό. Γνωρίζω τι συμβαίνει όταν ο κόσμος παίρνει στεροειδή", δήλωσε.

Ο Ντεμανουέλε είχε ισοφαρίσει σε 1-1 κι ενώ οι Ισπανοί είχαν χάσει πέναλτι μόλις σ το 2' με τον Χουάν Αντόνιο Σενιόρ. Η ομάδα του Μιγκέλ Μουνιόθ είχε ως στόχο τη νίκη με διαφορά 11 τερμάτων, ώστε να πιάσει την Ολλανδία στην κορυφή του προκριματικού ομίλου και με ίδιους βαθμούς και ίδια διαφορά τερμάτων, να την προσπεράσει λόγω καλύτερης επίθεσης.

Το ημίχρονο έληξε με 3-1 για την Ισπανία και ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι θα κατάφερνε να πετύχει τον στόχο της. Οι Μαλτέζοι ισχυρίζονται ότι αυτό συνέβη με δόλια μέσα.

"Ένας κοντός άντρας, ντυμένος στα λευκά, ήρθε μέσα (σ.σ. στα αποδυτήρια) και μας προσέφερε έναν δίσκο με κομμένα λεμόνια. Αυτό ήταν το μοναδικό πράγμα που μας προσφέρθηκε. Οι παίκτες τα έγλειψαν και στη συνέχεια δεν αισθάνονταν καλά", θυμάται ο τότε προπονητής της εθνικής Μάλτας, Βίκτορ Σέρι. "Με ρώτησαν 'νομίζεις ότι θα μπορούσαν να τους έχουν ναρκώσει (σ.σ. τους παίκτες) ;' Δεν έχουμε απόδειξη. Ελπίζω ότι η Ισπανία δεν έκανε κάτι τέτοιο", συνέχισε.

"Όταν έγλειψα αυτά τα λεμόνια, αισθάνθηκα μεθυσμένος, σαν να ήμουν έξω και να γιόρταζα όλο το βράδυ", πρόσθεσε ο Ντεμανουέλε.

Η Ισπανία παρατάχθηκε με αρκετά γνωστά ονόματα της εποχής, όπως ο Πάκο Μπούγιο στο τέρμα, ο Άντονι Γκοϊκοετσέα και ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο στην άμυνα, ο Ραφαέλ Γκορντίγιο και ο Βίκτορ Μουνιόθ λίγο πιο μπροστά, με τους Λόμπο Καράσκο και Σαντιγιάνα να επιχειρούν να βρουν τα γκολ στην επίθεση και τον Μάρκος Αλόνσο, πατέρα του παίκτη της Τσέλσι, να μπαίνει αλλαγή στο 88', μετά από την επίτευξη του 12-1.

Ο αρχηγός εκείνης της ομάδας, ο Καμάτσο της Ρεάλ, μίλησε στην ίδια εκπομπή και διέψευσε ότι συνέβη κάτι το μεμπτό στην Ανδαλουσία: "Μοιάζουν τρελά αυτά που λένε και είναι τελείως αβάσιμα. Τα λένε όλοι μαζί. Ό,τι μπήκε ένας άντρας, ντυμένος στα λευκά και τους προσέφερε λεμόνια. Αρχ$#@$α. Μπορούσες να μην τα πάρεις. Πήραν όλοι λεμόνια; Μου μοιάζει τρελό. Δείχνουν ότι ανήκουν σε πολύ μικρή αθλητική κατηγορία".

"Περάσαμε από κάθε είδους έλεγχο και κανείς δεν έδειξε κάτι. Αυτό με τους αφρούς στο στόμα μου μοιάζει μία υπερβολή. Δεν ξέρω ούτε τι είναι τα στεροειδή. Όταν φτάνεις σε μία συγκεκριμένη ηλικία, πνίγεσαι. Αυτό πιστεύω ότι τους συνέβη τώρα".

Οι Σαντιγιάνα και Πόλι Ρινκόν σημείωσαν καρέ (μάλιστα ο πρώτος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του γκρουπ), ο Αντόνιο Μαθέδα σκόραρε δις και οι Σαράμπια και Σενιόρ από μία φορά στο παιχνίδι. Όλα τα γκολ πριν των πρώτων τριών του Σαντιγιάνα σημειώθηκαν στο 2ο ημίχρονο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μπούγιο, Γκοϊκοετσέα, Καμάτσο, Μαθέδα, Σενιόρ, Γκορντίγιο, Μουνιόθ, Σαράμπια, Καράσκο, Σαντιγιάνα, Ρινκόν (87' Αλόνσο)

ΜΑΛΤΑ: Μπονέλο, Ατσοπάρντι, Ε. Φαρούτζια, Χόλαντ, Μπούτιγκιεγκ, Φάμπρι, Ντετζιόρτζιο, Σπιτέρι Γκόντζι, Ρ. Φαρούτζια (72' Μ. Φαρούτζια), Τορτέλ, Ντεμανουέλε

Σκόρερ: 16', 26', 29', 76' Σαντιγιάνα, 47', 57', 64', 78' Ρινκόν, 62', 63' Μαθέδα, 80' Σαράμπια, 84' Σενιόρ

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ