EURO

Ζλάταν, να 'παιζες όπως μιλάς...

Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic points his hand during the Euro 2016 group E football match between Ireland and Sweden at the Stade de France stadium in Saint-Denis, near Paris, on June 13, 2016. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND        (Photo credit should read JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images)
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic points his hand during the Euro 2016 group E football match between Ireland and Sweden at the Stade de France stadium in Saint-Denis, near Paris, on June 13, 2016. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND (Photo credit should read JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Δεν έχει πρόβλημα με τον Chiellini. "Αν είχα, τώρα θα ήταν στο νοσοκομείο" ενημέρωσε ο Zlatan Ibrahimović, λίγα λεπτά αφότου η Σουηδία έγινε η πρώτη ομάδα, μετά το 1980, που δεν έκανε ΟΥΤΕ μια ευκαιρία, στα δυο πρώτα ματς Euro. Kαι αυτό το χρεώνεται ο -κατά του ιδίου το ρηθέν- θρύλος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παράλογο;

Σε ματς που πλήθος κόσμου κατέθεσε πως όταν άκουσε το τελευταίο σφύριγμα, ένιωσε έναν έντονο πόνο στα μάτια, η Ιταλία νίκησε τη Σουηδία 1-0 και ο Éder Citadin Martins ουσιαστικά έστειλε τους "azzurri" στους "16" του Euro 2016. Τώρα, πώς κατάφερεο Zlatan Ibrahimović να είναι το πρόσωπο που σχολίασαν περισσότερο από κάθε άλλο οι απανταχού φαν του ποδοσφαίρου, στα social networks, είναι όχι ακριβώς άξιον απορίας, αλλά σίγουρα... επιτυχία.

Ζλάταν, να 'παιζες όπως μιλάς...

Μετά την πρεμιέρα των μηδενικών σουτ προς το τέρμα (το 1-1 ήταν προϊόν αυτογκόλ, με δημοσιογράφο να ρωτά τον Zlatan "πώς κάνεις τους αντιπάλους να σκοράρουν για εσένα; Είσαι μάγος;" και εκείνον να απαντά "ναι, αυτό είμαι"), η Σουηδία αντιμετώπισε την Ιταλία. Τη χώρα στην οποία πέρασε επτά χρόνια από τη ζωή του ο Zlatan Ibrahimović. Αυτή που απέκλεισαν οι Σουηδοί στο Euro2004, πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα τους στο Estádio do Dragão με τον εξής (αλήστου μνήμης) τρόπο.

Μετά ήλθε το 2-2 με τη Δανία -που... ο αστικός μύθος θέλει να ήταν συμφωνημένο, ώστε να προκριθούν οι Δανοί και οι Σουηδοί και να αφήσουν εκτός τους "azzurri".Ο Gianluigi Buffon είχε φροντίσει να ενημερώσει πως οι γείτονες... δεν ξέχασαν. Έψαχναν την εκδίκηση.

Ο θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου πρόσθεσε εν τω μεταξύ και ότι " έκτοτε έχει σκοράρει με τον ίδιο τρόπο 3-4 φορές. Έχει γίνει η σπεσιαλιτέ του. Δεν είναι πια έκπληξη". Ομολόγησε και ότι " ο Zlatan ανήκει σε ένα πολύ μικρό γκρουπ απόλυτων superstars που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, για όποια ομάδα παίζει. Έχει τεράστιο ταλέντο, ικανότητες και απίστευτη αυτοπεποίθηση. Διαθέτει ποιότητες σταρ που δεν βλέπεις σε άλλους".

Διάβασε επίσης: Ο Ibrahimovic δεν είναι παίκτης, είναι ιδέα

Δώδεκα χρόνια αργότερα, οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά στην Toulouse. Στο μεσοδιάστημα, ο ρούκι του Euro2004, Zlatan είχε εξελιχθεί σε "I Am Zlatan". Για αυτό και ήταν το πρόσωπο του αγώνα της Παρασκευής (17/6). Δεν ανταποκρίθηκε όμως, στις προσδοκίες. Βλέπεις, ενώ όλοι περίμεναν πως θα κινηθεί μπροστά και θα σκοράρει, τον είδαν να μοιράζει πάσες.

Οι "azzuri" έριξαν πάνω του τον Giorgio Chiellini, συμπαίκτη του Ibrahimović στη Juventus. Και από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι αυτό το ζευγάρι θα πρόσφερε συγκινήσεις. Η κατάσταση έγινε physical, o Chiellini είπε πως ο Zlatan έχει πρόβλημα μαζί του και εκείνος απάντησε "όλα είναι μια χαρά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν υπήρχε, θα ήταν στο νοσοκομείο τώρα".

Στο 71ο λεπτό αυτού του ματς, ο Σουηδός είχε την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος που έχει σκοράρει σε τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αλλά έκανε... αυτό. Μετά έμαθε και ότι είναι offside.

Όπως έγραψε ο Jamie Carragher στο Twitter, αυτή ήταν η ευτυχέστερη έκβαση, διαφορετικά ο Ibrahimovic θα σκότωνε τον linesman.

Το eurosport.com έγραψε πως " η Σουηδία δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από τον Zlatan" που ειρήσθω εν παρόδω "σφαγιάστηκε" από τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ήττα από την Ιταλία. Προς υπεράσπιση του, είναι αυτός που έστειλε τους Σουηδούς στο Euro 2016 (σκόραρε 11 γκολ στα προκριματικά), αλλά επειδή το σπορ είναι ομαδικό, προφανώς και κάποιοι πρέπει να βάλουν... πλάτη για να έλθουν τα αποτελέσματα. Η σχετική δήλωση του ιδίου ήταν " δεδομένων των φορών που έρχεται η μπάλα στα πόδια μου... προσπαθώ". Aυτές οι φορές ήταν 23 στο πρώτο ημίχρονο -οι τρίτες λιγότερες από κάθε Σουηδό- και 40 στο φινάλε. Καμία δεν έγινε ευκαιρία. Οι 18 έγιναν πάσες.

Μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που και το ESPN FC επισήμανε ότι ο αρχηγός έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στα δυο τελευταία παιχνίδια. Εκτός ενός: δεν σκόραρε και έφτασε τα τέσσερα ματς με το εθνόσημο, χωρίς γκολ. Είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί της εθνικής του ιστορίας.

Σε 113 συμμετοχές, πριν την εκκίνηση του φετινού Euro, είχε σκοράρει 62 φορές και όπως είπε ο ίδιος πριν την πρεμιέρα " το να είσαι ηγέτης δεν είναι θέμα επιλογής. Γεννιέσαι με αυτό. Νιώθεις άνετα όταν έχεις δίπλα σου παίκτες που σε κάνουν τον καλύτερο. Ο θρύλος μπορεί να προσφέρει. Όπως λέω στους συμπαίκτες μου, έχω τη μεγαλύτερη πίεση στους ώμους μου και αυτό που θέλω είναι... να πάρω και αυτή που έχουν στους δικούς τους".

Μήπως, εμμέσως πλην σαφώς είπε ό,τι επισήμαναν και οι ρεπόρτερ του ESPN FC, σύμφωνα με τους οποίους " η Ιταλία έπαιξε πολύ καλή άμυνα πάνω στον Zlatan (με τους Chiellini, Bonucci και Barzagli -συμπαίκτες στην Juve ) Χρειαζόταν τη βοήθεια των εξτρέμ. Είναι νικητής, αλλά έχει απογοητευτεί. Αυτό είναι κάτι που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί όλοι έχουμε υπάρξει απογοητευμένοι"; Εδώ βέβαια, πρέπει να σου θυμίσω πως ο Zlatan δεν είναι... ένας από εμάς.

Θα χρειαστεί να σε γυρίσω και στον Νοέμβριο του 2013, οπότε είχε πει την ατάκα "Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται χωρίς εμένα, δεν έχει ενδιαφέρον". Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός... του, από την Πορτογαλία του Cristiano Ronaldo. Δηλαδή, είχε γραφτεί το χειρότερο σενάριο για τον Σουηδό (να τον επισκιάσει ο Ronaldo;), αλλά ως γνήσιος άνδρας προέβη και στην εξής παραδοχή: " Παίξαμε με μια καλύτερη ομάδα".

Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι μολονότι έχει νοοτροπία νικητή (κάτι που δεν χρειάζεται να σου πω, αν και δεν έχει πρόβλημα να στο επαναλαμβάνει εκείνος), δεν έχει σηκώσει ακόμα το τρόπαιο του Champions League.

Αυτό, για παίκτη του επιπέδου του, το λες και "αστοχία" (που δεν καλύπτεται από τα 12 εθνικά πρωταθλήματα που 'χει κατακτήσει). Για αυτό και είχε πει πως αν οδηγούσε την Paris St-Germain στην κορυφή της Ευρώπης, θα ήθελε... να αντικατασταθεί ο Eiffel Tower με άγαλμα του. Ευτυχώς οι Παρισιάνοι δεν ήλθαν ποτέ αντιμέτωποι με την επίσημη σχετική αίτηση.

Ο κύριος λόγος, όπως τον προσδιόρισαν οι συμπαίκτες του στην Paris, ήταν πως "βάζει τεράστια πίεση στον εαυτό του, όταν η διοργάνωση φτάνει στα knockout ματς". Ο πρώην παίκτης της AC Milan, Taye Taiwo συμφώνησε και πρόσθεσε " από τους "16" και μετά, μπορούσες να αισθανθείς ότι είναι πολύ πιο νευρικός. Ίσως γιατί έχει εμμονή με το να είναι ο λυτρωτής".Παρεμπιπτόντως, αυτό το έκανε και στον Ajax και στη Juventus και στη Inter Milan και στην Barcelona, αλλά και στην AC Milan. Υπάρχει θα έλεγες, μια συνέπεια.

Ζλάταν, να 'παιζες όπως μιλάς...

Οι πληροφορίες τον θέλουν να φορά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο τη φανέλα της Manchester United (του πολυαγαπημένου του Jose Mourinho "για τον οποίον θα πέθαινα"), αλλά ουδείς έχει ξεχάσει το video στο οποίο εμφανίζεται ο έφηβος ακόμα Zlatan να περιγράφει ως "crap" το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ενδεχομένως, να υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται πως εφόσον μπορεί να κάνει... αυτό που ακολουθεί, μπορεί να λέει και ό,τι θέλει.

Υπάρχουν και οι άλλοι, που επιμένουν πως πρέπει να προσφέρει, ότι είναι αναγκασμένος να προσφέρει στο ματς με το Βέλγιο την προσεχή Τετάρτη 22/6, διαφορετικά η ομάδα του θα χάσει κάθε πιθανότητα πρόκρισης. Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: θα καταφέρει να νικήσει τον εαυτό του... για να νικήσει και τους Βέλγους; Έλα μου ντε.

Μια καλή αρχή θα ήταν να κάνει -επιτέλους- η Σουηδία το πρώτο σουτ προς αντίπαλο τέρμα, κάτι που δεν κατάφερε με τη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιταλία, για να γίνει η πρώτη ομάδα από το 1980, που δεν απείλησε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ στα δύο πρώτα παιχνίδια. Μετά, θα το πάρουν από εκεί...

IMPOSSIBLE? F*** YOU I AM ZLATAN! Το νέο μπλουζάκι των footshirts το είδατε;

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ