EURO

"Ups & Downs" του Euro 2016

"Ups & Downs" του Euro 2016

Το Sport24.gr διάλεξε τα 5 στοιχεία που ξεχώρισαν στο Euro 2016 με την θετική έννοια και άλλα 5 με την αρνητική. Παίκτες από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που σήκωσε το τρόπαιο, μέχρι την απαράδεκτη Ρωσία

Το Euro 2016 αποτελεί παρελθόν, η Πορτογαλία έγινε η 10η χώρα που κατακτά το τρόπαιο και αναγκάζει το Sport24.gr να ασχοληθεί κυρίως με αυτήν όσον αφορά στα 5 στοιχεία που ξεχώρισαν στο τουρνουά.

Επιλέχθηκαν και τα 5 στοιχεία που ξεχώρισαν με αρνητική έννοια, δηλαδή παίκτες, ομάδες ή επιλογές που απογοήτευσαν. Δείτε τις επιλογές του Sport24.gr και φυσικά είναι δεδομένο πως σε ένα top-5 δεν χωράνε τα πάντα, δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστεί αναφορά σε όλους τους παίκτες που ξεχώρισαν, τους προπονητές ή τις ομάδες.

TOP-5

Διοργάνωση

Επιτυχημένη γενικά η διοργάνωση και από άποψη ασφάλειας και αγωνιστικά. Έπεσε αρκετό ξύλο στους ομίλους στους δρόμους κυρίως της Μασσαλίας, αλλά μέχρι εκεί. Υπήρχε φυσικά φόβος για τρομοκρατικό "χτύπημα" και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Ήταν το πρώτο Euro με 24 ομάδες και υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση, με χώρες όπως Ουγγαρία, Αλβανία, Ουαλία και Ισλανδία να δικαιώνουν απόλυτα την UEFA. Έλειπαν μάλιστα 3 πρωταθλήτριες Ευρώπης, Ελλάδα, Ολλανδία και Δανία. Μην αποκλείεται σύντομα να ακούσουμε σκέψεις και για Euro με 32 ομάδες! Τρομεροί και οι οπαδοί, με κορυφαίους τους Ισλανδούς.

"Ups & Downs" του Euro 2016

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε στην άκρη το "εγώ" και έκανε τα πάντα για την ομάδα του. Μετά το Champions League κατέκτησε και το Euro, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος. Πέτυχε 3 γκολ, δύο με την Ουγγαρία στο ματς που χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση από τους ομίλους και ένα με την Ουαλία, ανοίγοντας τον... δρόμο για τον τελικό. Εκεί χτύπησε στα πρώτα λεπτά, έπαιζε τραυματίας για περίπου ένα τέταρτο και τελικά αποχώρησε, όμως ως πραγματικός αρχηγός έκανε αυτό που έπρεπε. Εμψύχωσε τους συμπαίκτες του, έδωσε οδηγίες και τελικά σήκωσε την κούπα. Έρχεται και η "Χρυσή Μπάλα".

"Ups & Downs" του Euro 2016

Αντουάν Γκριεζμάν

Ο Αντουάν Γκριεζμάν βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος της διοργάνωσης, πέτυχε 6 γκολ, δεν φοβήθηκε στο πέναλτι απέναντι στον Νόιερ στον ημιτελικό, αν και είχε χάσει πέναλτι στον τελικό του Champions League. Ήταν καλός και στον τελικό, με 3 σπουδαίες ευκαιρίες, αλλά κατάφερε να δώσει την κούπα στους Γάλλους όπως είχαν κάνει οι Πλατινί και Ζιντάν. Είναι απλά από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στον πλανήτη και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους... ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει το επίθετό τους προφέρεται Γκριεζμάν και όχι Γκριζμάν.

France's midfielder Moussa Sissoko (L), France's midfielder Blaise Matuidi (2L) and France's forward Olivier Giroud (R) celebrate after France's forward Antoine Griezmann scored the second goal for France during the Euro 2016 semi-final football match between Germany and France at the Stade Velodrome in Marseille on July 7, 2016.. / AFP / FRANCK FIFE        (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)
France's midfielder Moussa Sissoko (L), France's midfielder Blaise Matuidi (2L) and France's forward Olivier Giroud (R) celebrate after France's forward Antoine Griezmann scored the second goal for France during the Euro 2016 semi-final football match between Germany and France at the Stade Velodrome in Marseille on July 7, 2016.. / AFP / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Πέπε

Οι περισσότεροι φίλαθλοι στον πλανήτη τον αντιπαθούν, σίγουρα έχει κάνει λάθη στην καριέρα του, αλλά αυτήν την περίοδο είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στον πλανήτη. Φυσικά μιλάμε για τον Πέπε! Ήταν τεράστιο δώρο για τον Σάντος πως ξεπέρασε τον τραυματισμό του και αγωνίστηκε στον τελικό. Ήταν το καλύτερο στόπερ στην διοργάνωση, δεν είναι τυχαίο πως οι κάτοχοι του Champions League και του Euro είχαν Πέπε και Κριστιάνο Ρονάλντο στις 11άδες τους.

"Ups & Downs" του Euro 2016

Οι προπονητές

Όλοι ξέρουμε τι κατάφερε ο Φερνάντο Σάντος, ήταν o κορυφαίος προπονητής του Euro 2016 επειδή έφτασε στην κορυφή. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ νικήθηκε μόνο στον τελικό, γενικά χειρίστηκε τα πάντα εξαιρετικά από την αρχή, δηλαδή από τις κλήσεις. Μπενζεμά και Βαλμπουενά έμειναν εκτός λόγω του σκανδάλου με το sex tape, όπως και ο Μπεν Αρφά λόγω χαρακτήρα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως εκτός του Μπενζεμά στερήθηκε από την άμυνα τους Βαράν, Σακό και Ματιέ. Τρομεροί ήταν οι Κόουλμαν (Ουαλία) Λάγκερμπεκ (Ισλανδία), Ντε Μπιάζι (Αλβανία), Κόντε (Ιταλία), Ο'Νιλ (Β.Ιρλανδία) και Στορκ (Ουγγαρια).

"Ups & Downs" του Euro 2016

BOTTOM-5

Αγγλία & Χόντσον

Εύκολη επιλογή. Ξανά αρκετά καλό ρόστερ, όμως πραγματικά υπάρχει νοοτροπία και ψυχολογία loser. "Έτρεμαν" στο ματς με την Ισλανδία στους "16" ακόμη και αυτοί που είχαν κάνει καλό τουρνουά. Ο Χάρι Κέιν ήταν απαράδεκτος, ο Ρούνεϊ δεν είναι κακό να παίζει στο κέντρο, αλλά στο ματς με την Ισλανδία μόνο αρχηγός δεν ήταν. Πάντα πλέον οι Άγγλοι θα αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν ο Ροι Χόντσον έπαιζε με Μπάρκλεϊ στο κέντρο ή αν έπαιζε περισσότερο ο Βάρντι. Ακόμη και οι οπαδοί τους μια από τα ίδια... ποτό και επεισόδια.

A view of the action between England and Iceland during their UEFA Euro 2016 Round of 16 match
A view of the action between England and Iceland during their UEFA Euro 2016 Round of 16 match GETTY IMAGES

Ντελ Μπόσκε

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε. Αυτό μπορούσε, αυτό έκανε. Δεν είναι για τον αποκλεισμό από την Ιταλία, ήταν καλύτεροι οι "ατζούρι" και προκρίθηκαν. Δεν είναι για την χρησιμοποίηση του Νολίτο, με βάση την χρονιά που έκανε άξιζε να είναι βασικός και πάντως δεν ήταν κακός. Δηλαδή ο Νταβίντ Σίλβα ήταν καλύτερος; Όχι. Ή μήπως έπρεπε να παίζει ο Πέδρο; Όχι. Καλός όλα τα χρόνια με την εθνική, αλλά είναι εκτός εκτός φόρμας προερχόταν από κακή σεζόν. Το μεγαλύτερο λάθος του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, είναι που στο ματς της 3ης αγωνιστικής δεν έπαιξε με φρέσκια 11άδα. Έπρεπε να παίξει ο Ίκερ Κασίγιας, απλά για να παίξει ένα ματς σε αυτό το Euro. Δεν γίνεται να πιστεύεις πως θα υπάρχει πρόβλημα αν αγωνιστεί αντί του Ντε Χέα. Έπαιξαν οι... κουρασμένοι, έχασαν από τους Κροάτες και μετά πιο κουρασμένοι έπαιξαν με τους Ιταλούς, οι οποίοι απλά εκτός από ψυχή είχαν και περισσότερη ενέργεια.

"Ups & Downs" του Euro 2016

Ρωσία

"Μην ασχολείσαι με την Ρωσία, αυτοί βαριούνται", είχε πει πριν το τουρνουά συντάκτης του Sport24.gr! Πήραν ισοπαλία από την Αγγλία με γκολ από... τον ουρανό στις καθυστερήσεις. Αυτό. Τίποτα άλλο. Με διαφορά η χειρότερη ομάδα του Euro 2016. Πραγματικά η εικόνα που βγάζουν είναι πως δεν έχουν όρεξη να παίξουν ποδόσφαιρο και έρχεται και Μουντιάλ το όποιο διοργανώνουν. Για να δούμε...

"Ups & Downs" του Euro 2016

Τσαλχάνογλου & Γιουνούζοβιτς

Χακάν Τσαλχάνογλου και Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς είναι δύο από τους καλύτερους επιτελικούς μέσους του πλανήτη και δύο από τους εκτελεστές στημένων. Απογοήτευσαν αμφότεροι, με τον Γιουνούζοβιτς να έχει μία μικρή δικαιολογία, καθώς δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού στην 2η αγωνιστική, αλλά στην 3η απλά δεν χρησιμοποιήθηκε. Μετά τις κακές του εμφανίσεις στις 2 πρώτες αγωνιστικές δεν έπαιξε στην 3η ούτε ο Τσαλχάνογλου. Ίσως φταίει ο Φατίχ Τερίμ που τον χρησιμοποιούσε πλάγια και όχι κεντρικά.

"Ups & Downs" του Euro 2016

Τα ιταλικά πέναλτι

Η Ιταλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Euro 2016 στα πέναλτι από την Γερμανία. Βασικά λόγω των Σιμόνε Τζάτζα και Γκρατσιάνο Πελέ, των δύο επιθετικών της δηλαδή. Μπήκε στο 121' ο Τζάτζα επειδή είναι καλός εκτελεστής, αλλά θυμίζοντας ακρίδα στην εκτέλεση αστόχησε, όπως και ο Πελέ, αφού είχε προκαλέσει τον Νόιερ. Ψυχή οι Ιταλοί, αλλά όταν στην κανονική διάρκεια του ματς το πέναλτι το εκτελεί ο Μπονούτσι και είναι αυτός που παίρνει το 5ο πέναλτι, τότε σημαίνει πως στον τομέα υπάρχει πρόβλημα.

Italys Simone Zaza shows his dejection at the end of the UEFA EURO 2016 quater final between Germany and Italy at the Stade de Bordeaux in Bordeaux, France, 2 July 2016.Ansa/Daniel Dal Zennaro
Italys Simone Zaza shows his dejection at the end of the UEFA EURO 2016 quater final between Germany and Italy at the Stade de Bordeaux in Bordeaux, France, 2 July 2016.Ansa/Daniel Dal Zennaro ANSA
TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ