EURO

Τζόρβας: "Πιο μεθοδικός ο Σάντος από τον Ρεχάγκελ"

Τζόρβας: "Πιο μεθοδικός ο Σάντος από τον Ρεχάγκελ"
Τζόρβας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Αλέξανδρος Τζόρβας, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Ανατροπή και πέναλτι» με τους Ευάγγελο Μίχο και Γιάννη Σερέτη.

Για το αν είναι καλύτερα τώρα που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση: «Πιο εύκολα είναι τα πράγματα τώρα. Όταν έχεις πιο κοντά τα παιδιά σου δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Επαγγελματικά ξεκινάς και πάλι. Συνεργαζόμαστε με τον Γιώργο Καπουράνη και αναλάβαμε την ακαδημία των Γλυκών Νερών. Μας δόθηκε η ευκαιρία να περάσουμε ένα καινούργιο μοντέλο προπονητικό και παιδαγωγικό».

Για το μέλλον του και αν θα ακολουθήσει την προπονητική: «Μπορεί να έχω εμπλοκή σαν προπονητής, αλλά αποκλειστικά όσον έχει να κάνει με του τερματοφύλακες. Είναι σαν αθλοπαιδιές αυτό που κάνουμε. Προσπαθούμε να εξελίξουμε τα παιδιά. Χρειάζεται μεγάλη εκπαίδευση στους προπονητές που θα έχουμε μαζί μας, αλλά και υπομονή από τους γονείς. Το μοντέλο αυτό θέλει χρόνο. Έχει εφαρμοστεί στην Μπαρτσελόνα και μάλιστα με μεγάλες επιτυχίες. Από την ηλικία των τριών μέχρι των δέκα ετών πρέπει όλο αυτό να είναι διαπαιδαγωγικό. Κάποια παιδιά δεν γίνονται από ταλέντα επαγγελματίες, γιατί μπορεί να χρειάζεται μόνο το 30% του ταλέντου τους. Μετά θέλει ασκητική ζωή και πάρα πολύ δουλειά».

Για τον Γιάννη Σαμαρά του Παναθηναϊκού: «Τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους δασκάλους στο κομμάτι των ακαδημιών και καλά κάνει και δεν ζητάει αποτελέσματα από τις μικρές ηλικίες. Αν ζητάς αποτέλεσμα από τα 12 θα φτάσει το παιδί και θα είναι μπουχτισμένο στα 35 σαν κι εμένα. Πρέπει να διαπαιδαγωγήσεις τα παιδιά μέσα στο γήπεδο, με έναν άλλο τρόπο, να μην διαμαρτύρονται για παράδειγμα. Σκεφτείτε ένα παιδί δώδεκα χρονών να βρίζει και να διαμαρτύρεται σε έναν άντρα σαράντα ετών».

Για την παράδοση των Ιταλών στην θέση του τερματοφύλακα: «Είμαι φιλοϊταλός. Η ιταλική σχολή είναι μοναδική στο είδος της. Δεν συγκρίνεται. Έχω δουλέψει με τον Σπινέλι που είναι προπονητής στην Εθνική τώρα. Είναι τόσο δομημένη σε όλα της».

Για τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν: «Ο Μπουφόν τα σκιάζει όλα. Είναι μεγαθήριο. Έχει τεράστια προσωπικότητα. Δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει εύκολα κάποιος. Είναι και η διαδρομή μέχρι να γίνεις Μπουφόν, μην το ξεχνάμε αυτό. Στην Ιταλία λένε συνέχεια ότι βγαίνει συνέχεια ο νέος Μπουφόν».

Για το αν θα έφευγε νωρίτερα για το εξωτερικό: «Αν μπορούσα να φύγω από τα 15 μου στην Ιταλία και μόνο στην Ιταλία θα είχα φύγει πιο νωρίς. Κι αυτό το έκανα χάρη στον μάνατζερ μου, τον Αντώνη Αποστολόπουλο».

Για την δήλωση του Παναγιώτη Κονέ ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα:« Τον καταλαβαίνω, γιατί ο Παναγιώτης Κονέ έκανε αυτό που είπαμε. Πήγε στην Ιταλία σε μία καλή ποδοσφαιρική ηλικία και έβγαλε όλο του το ταλέντο. Έκανε αυτό που δεν μπόρεσα εγώ. Δεν μπήκα στην ιταλική κουλτούρα».

Για τον Φερνάντο Σάντος: «Παρά τα προβλήματα που είχαμε, χάρηκα που έφτασε εκεί. Είχα προβλήματα και φταίγαμε και οι δύο. Του αξίζει να το κατακτήσει. Είναι αμυντικογενής προπονητής και μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει να προφυλάσσεσαι».

Για την εποχή Ρεχάγκελ και την εποχή Σάντος στην Εθνική: «Προπονητικά δεν έχουν κάποια σχέση. Στην τακτική κατά κύριο λόγο. Ο Σάντος είναι μεθοδικός προπονητής, δουλεύει απεριόριστες ώρες. Γι” αυτό έρχονται οι επιτυχίες. Και αυτό που έκανε στο Μουντιάλ και στο Euro με την Εθνική, αλλά και τώρα, μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας την πιστώνεται ο ίδιος ο Σάντος. Τα αποδυτήρια ήταν καλά και με τους δύο προπονητές. Ο Σάντος έχει αποκλειστική συμβολή σε αυτό που πέτυχε. Είναι απόμακρος από τους παίκτες».

Για το αν έχει τύχη η Πορτογαλία στον τελικό: «Μπορεί να έχει τύχη, γιατί η Γερμανία δεν είναι το ίδιο δυνατή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Για τη νέα γενιά Ελλήνων τερματοφυλάκων: «Ο Γλύκος έχει κάνει μία πολύ ωραία πορεία. Τον Μπάρκα τον έχω δει πιο μικρό και τον θεωρώ πολύ ταλαντούχο όπως και τον Ανέστη. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό πως υπάρχουν παιδιά να συνεχίσουν στην Εθνική ομάδα».

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ