EURO

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

Η φάση των ομίλων του Euro 2016 ολοκληρώθηκε και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 30 πιο ενδιαφέροντα στατιστικά που προέκυψαν μετά τα 36 ματς που παρακολουθήσαμε στα γήπεδα της Γαλλίας.

Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκίνησε στα γήπεδα της Γαλλίας στις 10 Ιουνίου και στις 22 του ίδιου μήνα μπήκαν τίτλοι τέλους στη φάση των ομίλων, με 16 από τις 24 ομάδες να συνεχίζουν και να ελπίζουν σε μία μεγάλη διάκριση και 8 να έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του "πρώτου πιάτου" σε αυτό το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ενόψει των νοκ-άουτ αγώνων όπου αναμένεται να κορυφωθεί η αγωνία των ομάδων και των ποδοσφαιρόφιλων, το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα τα ντεσού από την πρώτη φάση.

Τα ρεκόρ των Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπέιλ, το σούπερ δίδυμο Ουαλία-Ουγγαρία, ο Πετρ Τσεχ που ξεπέρασε τον... Πίτερ Σμάιχελ και πολλά ακόμα. Δείτε τα:

✔ Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε με απολογισμό 69 τερμάτων σε 36 αγώνες, κατά μέσο όρο δηλαδή 1,92 γκολ ανά ματς, που είναι ο χαμηλότερος σε φάση ομίλων Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά το 1992 (1,75).

✔ Τα 45 από τα 69 γκολ στη φάση των ομίλων επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (65%) ενώ το 27,5% των γκολ σημειώθηκαν μετά το 80ο λεπτό.

✔ Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 1996 όπου δεν υπήρχε ομάδα που να κερδίσει και τα τρία παιχνίδια της στη φάση των ομίλων.

✔ Η Ουκρανία ήταν η μοναδική ομάδα που έχασε σε όλα τα παιχνίδια της στη φάση των ομίλων και απέτυχε να σκοράρει στο Euro 2016.

✔ Ουαλία και Ουγγαρία πέτυχαν τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα (έξι η κάθε μία).

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

✔ Η Πορτογαλία ήταν η μοναδική ομάδα που προκρίθηκε στη νοκ-άουτ φάση χωρίς να πάρει ούτε μία νίκη στη φάση των ομίλων (3 ισοπαλίες).

✔ Μόλις δύο κόκκινες κάρτες βγήκαν στη φάση των ομίλων: την πρώτη την δέχτηκε ο Λόρικ Τσάνα στο Αλβανία-Ελβετία και τη δεύτερη ο Αλεξάντερ Ντράγκοβιτς στο Αυστρία-Ουγγαρία.

✔ Για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Ελβετία κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων.

✔ Η Ουαλία ήταν η πρώτη χώρα που έκανε ντεμπούτο σε τελική φάση Euro και προκρίθηκε στα νοκ-άουτ ματς παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλό της.

✔ Ο Γκάρεθ Μπέιλ έγινε ο 7ος κατά σειρά παίκτης που σκόραρε και στα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων (από το 1980), μετά τους Πλατινί ('84), Στόιτσκοφ ('96), Σίρερ ('96), Μιλόσεβιτς ('00), Μπάρος ('04) και Φαν Νίστελροοϊ ('04).

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

✔ Ο Ουαλός άσος έγινε μάλιστα ο πρώτος παίκτης μετά τον Τόμας Χέσλερ το 1992 που σκόραρε δύο φορές με απευθείας εκτελέσεις φάουλ σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Συνολικά έχουν ήδη σημειωθεί 4 γκολ με εκτελέσεις φάουλ, αριθμός που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

✔ Η Αγγλία νίκησε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση (Euro ή Μουντιάλ) έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, ανατρέποντας το 0-1 απέναντι στην Ουαλία και παίρνοντας τη νίκη με 2-1 με το γκολ του Ντάνιελ Στάριτζ στο φινάλε.

✔ Η Ρωσία μετράει πλέον τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς σε φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης (Euro 2012 & 2016, Παγκόσμιο Κύπελλο 2014).

✔ Το γκολ του Νάιαν ΜακΓκιν στο 95' 48'', στη νίκη με 2-0 της Βόρειας Ιρλανδίας επί της Ουκρανίας, είναι το γκολ που έχει επιτευχθεί πιο αργά από κάθε άλλο σε κανονική διάρκεια αγώνα στην ιστορία του Euro.

✔ Η Γερμανία ολοκλήρωσε το παιχνίδι κόντρα στην Βόρεια Ιρλανδία έχοντας 79% κατοχή μπάλας, με το ποσοστό αυτό να είναι το υψηλότερο σε έναν αγώνα από την τελική φάση του Euro 1980.

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

✔ O Πετρ Τσεχ έχει δεχτεί 21 γκολ στην ιστορία του Euro, τα περισσότερα από όσα έχει δεχτεί κάποιος άλλος συνάδελφός του. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 20 γκολ που είχε δεχτεί ο Πίτερ Σμάιχελ.

✔ Ο Εμρέ Μορ είναι ο νεότερος παίκτης που έχει βγάλει ασίστ στο Euro 2016 και ο τρίτος νεότερος στην ιστορία της διοργάνωσης (μετά τον Έντσο Σίφο το 1984 και τον Γουέιν Ρούνεϊ το 2004), όντας σε ηλικία 18 ετών και 332 ημερών στο ματς απέναντι στην Τσεχία.

✔ Η εθνική Ισπανίας δεν έχει καταφέρει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στα 4 από τα τελευταία 7 πέναλτι που εκτέλεσε σε Euro (δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνα που έχουν χτυπηθεί στη ρωσική ρουλέτα, μετά τη λήξη της παράτασης).

✔ Η ήττα που γεύτηκε ο Άλβαρο Μοράτα στο Ισπανία-Κροατία ήταν μόλις η δεύτερη στην καριέρα του σε επίσημο ματς όπου ο ίδιος έχει σκοράρει, μετά τον τελικό του Champions League το 2015 απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

✔ Πριν ο Αξέλ Βιτσέλ σκοράρει με το κεφάλι και γράψει το 2-0 για το Βέλγιο κόντρα στην Ιρλανδία, οι "κόκκινοι διάβολοι" άλλαξαν πρώτα 28 πάσες, τις περισσότερες που έχουν γίνει ποτέ πριν από ένα γκολ μετά το Euro 1980.

✔ Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν μετράει 15 παρουσίες σε τελική φάση Euro, με το νούμερο αυτό να συνιστά νέο ρεκόρ για Ιταλό ποδοσφαιριστή.

✔ Η Ισλανδία κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την νοκ-άουτ φάση των αγώνων στην παρθενική συμμετοχή της σε τελική φάση Euro.

✔ Απέναντι στην Πορτογαλία στο εναρκτήριο παιχνίδι της, η Ισλανδία είχε ποσοστό κατοχής μπάλας 27,8%, που είναι το μικρότερο που έχει εμφανιστεί σε ματς μετά το Euro 1980, για ομάδα που δεν έχει ηττηθεί.

✔ Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αγωνίστηκε απέναντι στην Ουγγαρία για 17ο παιχνίδι τελικής φάσης Euro, ρεκόρ που δεν έχει κανένας άλλος παίκτης.

✔ Σκοράροντας απέναντι στην Ουγγαρία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε τέσσερις διαφορετικές τελικές φάσεις Euro (2004, 2008, 2012, 2016).

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

✔ Αυτή τη στιγμή μόνο ο Μισέλ Πλατινί έχει περισσότερα γκολ σε τελική φάση Εuro (9) σε σχέση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (8).

✔ Ο Ζόλταν Γκέρα έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro (37 ετών και 61 ημερών) πίσω από τον Ίβιτσα Βάστιτς (Αυστρία-Πολωνία, Ιούνιος 2008, σε ηλικία 38 ετών και 256 ημερών).

✔ Ο Γκαμπόρ Κίραϊ είναι ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του Euro και ο μοναδικός που έπαιξε έχοντας ξεπεράσει τα 40 χρόνια ζωής.

Τα αξιοσημείωτα της φάσης των ομίλων

✔ Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς είχε μόλις ένα σουτ προς την αντίπαλη εστία σε 270 λεπτά συμμετοχής του στο Euro 2016 με την Σουηδία.

✔ Σεσκ Φάμπρεγας και Αντρές Ινιέστα είναι πλέον οι οι παίκτες με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του Euro (11), πετυχαίνοντας αυτό το ρεκόρ στο ματς απέναντι στην Τουρκία που η "φούρια ρόχα" επιβλήθηκε με 3-0.

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ