EURO

Renato Sanches: Το αρπακτικό

Renato Sanches: Το αρπακτικό

Η πρώτη του ομάδα πήρε 750 ευρώ και 25 μπάλες, για να τον δώσει στην Benfica. Η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας έλαβε το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, για να τον αφήσει να πάει στην Bayern Munich. Ο Renato Sanches χρειάστηκε μόλις δυο μήνες για να εκτοξεύσει τη "μετοχή" του. Τώρα ξεκινά να αποδεικνύει πως αξίζει τα λεφτά του, διαλύοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Έως το Νοέμβριο του 2015 ο Renato Sanches έπαιζε στη δεύτερη ομάδα της Benfica και στη Youth League της UEFA. Δυο μήνες αργότερα αναδείχθηκε "καλύτερος νέος παίκτης, για το μήνα Δεκέμβριο" με την πρώτη ομάδα, τον διεκδικούσε... με μανία η Manchester United, εμφανίστηκαν στο κατόπι του και οι Liverpool, Real Madrid και Barcelona, πριν τον κάνει η Bayern Munich τον τέταρτο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη, στην ιστορία της. Τι πρόλαβε να κάνει σε αυτό το μικρό διάστημα;

Κατ' αρχάς, θα σου θυμίσω τι έκανε την Πέμπτη 30/6, με την Πολωνία. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε στη βασική 11αδα της εθνικής.

Ο Renato Júnior Luz Sanches είναι η προσωποποίηση της πολυπολιτισμικότητας. Ο πατέρας του, Renato είναι από το São Tomé and Príncipe (αποτελείται από δυο κύρια νησιά: το São Tomé και το Príncipe που βρίσκονται 87 μίλια μακριά, στον κόλπο της Guinea, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Ισημερινού, στην Κεντρική Αφρική. Η επίσημη γλώσσα είναι η πορτογαλική, διότι Πορτογάλοι εξερευνητές τα ανακάλυψαν το 15ο αιώνα). Η μητέρα του, Maria da Luz das Dores είναι από το Cape Verde (επίσης το ανακάλυψαν Πορτογάλοι εξερευνητές και το έκαναν αποικία, όταν εντόπισαν 10 ηφαιστειακά νησιά στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού. Το εν λόγω είναι στα 350 μίλια από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής). Γνωρίστηκαν, αγαπήθηκαν και... έφτιαξαν οικογένεια στην Πορτογαλία.

Δηλώθηκε όταν ήταν πέντε χρόνων

Εκείνος γεννήθηκε στη Λισαβόνα, στις εργατικές κατοικίες της περιοχής που βρίσκεται πίσω από το αεροδρόμιο Musgueira -και θεωρείται εκ των πλέον προβληματικών περιοχών της πρωτεύουσας. Η ύπαρξη του δηλώθηκε, όταν ήταν 5 χρόνων. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι... για δυνατούς λύτες. Χαρακτηριστικά, ο Sanches είχε απαντήσει στο "κάποιοι σε θεωρούν επιθετικό παίκτη", μετά τις δυο αποβολές με απευθείας κόκκινη κάρτα στην Benfica B πως "δεν έχουν ζήσει στην Musgueira".

Για να τον κρατήσουν μακριά από τα μπλεξίματα, οι γονείς του έκαναν... ό,τι οι περισσότεροι της γειτονιάς που ήθελαν να "σώσουν" τα παιδιά τους: τον πήγαν στην Águias da Musgueira, το σύλλογο που μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει σώσει ζωές -κυριολεκτικά. Οι εγκαταστάσεις ήταν δίπλα στο σπίτι της οικογενείας του, οπότε δεν τον "έτρωγαν" και οι δρόμοι.

Η πρώτη επαφή με το σπορ δεν τον μάγεψε. Ήθελε να φύγει, γιατί δεν του άρεσε που τον χτυπούσαν, στις φάσεις. "Ερχόταν κάθε μέρα και μου έλεγε ότι δεν ήθελε να παίξει άλλο ποδόσφαιρο" θυμάται ο António Quadros, πρόεδρος του σωματείου, "π ροσπαθούσα να τον ηρεμήσω. Του έλεγα να παίρνει τα πράγματα πιο χαλαρά, να διασκεδάζει και έτσι ερχόταν ξανά την επόμενη ημέρα".

Τη σεζόν 2007-08 τον αποκαλούσαν "το μαύρο διαμάντι". Είχε κάνει αισθητή την παρουσία του, όχι μόνο για τα μαλλιά του (είχε ήδη braids), αλλά γιατί ξεχώριζε με διαφορά από τους συνομήλικους του στο γήπεδο. Η Benfica τον κάλεσε για προπονήσεις. Έπειτα από 15 λεπτά, τον κάλεσε να μείνει στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας.

O αγαπημένος του παίκτης ήταν ο Reinaldo και όχι... δεν πρόκειται για να αναγραμματισμό. Μα δεν είχε γεννηθεί, όταν έκανε καριέρα ο Πορτογάλος επιθετικός. " Δεν είχα γεννηθεί ούτε όταν ο Luís de Camões έγραψε το "Os Lusíadas". Όπου "Luís de Camões" βλέπε ο εθνικός ποιητής της χώρας και εκ των μεγαλύτερων Ευρωπαίων, της εποχής του. Όπου "Os Lusíadas", το έμμετρο έπος για το ιστορικό ταξίδι του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Βάσκο ντα Γκάμα προς την Ινδία με τον περίπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στα τέλη του 15ου αιώνα.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν απαξίωνε τον Cristiano Ronaldo. Κάθε άλλο. "Είναι ένας χαλαρός τύπος, που μου έχει μάθει πολλά. Είναι εξαιρετικός δάσκαλος... που μου έμαθε να φτιάχνω τα φρύδια του και να βάζω σκουλαρίκια"! Στο video που ακολουθεί, θα δείτε τον CR7 και τον Quaresma να... περιεργάζονται τα μαλλιά του νεαρού -ένα από όσα "κουβαλάει" μαζί του, από την περιοχή που μεγάλωσε.

Πουλήθηκε για 750 ευρώ και 25 μπάλες

Βάσει των κανονισμών, για να πάρει η πρώτη ομάδα παίκτη χρήματα από μεταγραφή, πρέπει εκείνος να 'χει κλείσει τα 12. Εκεί "πάτησε" η Benfica και πρόσφερε μόλις 750 ευρώ και 25 μπάλες στην Águias da Musgueira και πήρε τον Sanches. Παρεμπιπτόντως, οι 25 μπάλες δεν εστάλησαν ποτέ, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του σωματείου.

Να σου πω, με την ευκαιρία, και τα χρήματα που πήρε η Benfica από την FC Bayern: 45 εκατ. ευρώ. Ήταν ο πέμπτος εκπρόσωπος της ακαδημίας που πουλήθηκε σε μια διετία (μετά τους Cancelo, B. Silva, Cavaleiro και Gomes), με τα έσοδα να φτάνουν τα 95.7 εκατ. ευρώ. Πρώτα, θα σου πω το μισθό του παίκτη: 35 εκατ. ευρώ. Αυτομάτως, αναρριχήθηκε στο Νο1 της λίστας "οι πιο ακριβές μεταγραφές Πορτογάλων, τη χρονιά που φεύγουν από την εθνική λίγκα". Έγινε και ο πρώτος εκπρόσωπος του έθνους που πήγε στη Βαυαρία. Έγινε και ο τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Bayern, μετά τους Javi Martínez, Mario Götze και Arturo Vidal.

Ας δούμε όμως, και τους πιο ακριβούς εφήβους... της ιστορίας.

Anthony Martial από τη Monaco στη Manchester United 45 εκατ. ευρώ
Luke Shaw από τη Southampton στη Manchester United 39 εκατ. ευρώ
Renato Sanches από τη Benfica στην Bayern Munich 35 εκατ. ευρώ
Lucas Moura από το São Paulo στην Paris Saint-Germain 35 εκατ. ευρώ
Wayne Rooney από την Everton στη Manchester United 34 εκατ. ευρώ

Ο εκπρόσωπος του, Jorge Mendes (ναι, αυτός του Cristiano Ronaldo και του Jose Mourinho) διευκρίνισε ότι " πέραν της απίστευτης τεχνικής και την εντυπωσιακής φυσικής κατάστασης που διαθέτει, είναι και πολύ ώριμος για την ηλικία του. Έχει την αξιοπιστία του δρόμου". Είχε εκείνη την αναρχία του ποδοσφαίρου που παίζεται στους δρόμους, εκεί όπου πρέπει να διεκδικήσεις ό,τι έχεις ανάγκη. Τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν. Στην πορεία, "χτίζεις" και χαρακτήρα. Του τύπου να αρνείσαι να αφήσεις την μπάλα, ό,τι και αν σου κάνουν.

Μέσα σε δυο μήνες -στο τέλος του 2015- άλλαξε άρδην η ζωή του. Από τη δεύτερη ομάδα της Benfica και την UEFA Youth League, βρέθηκε στoυς πρωταθλητές και στο Champions League. Εναντίον της Astana, στις 25/11 έγινε ο τέταρτο μικρότερος σε ηλικία του συλλόγου του, που έπαιξε σε κορυφαία διοργάνωση της UEFA. Ήταν 18 χρόνων, οκτώ μηνών και οκτώ ημερών.

Έβαλε και το πρώτο του επαγγελματικό γκολ, στις 4/12, στα δίχτυα της Académica. Έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που σκόραρε στο συγκεκριμένο στάδιο, τον 21ο αιώνα. H προσπάθεια του αναδείχθηκε ως "το καλύτερο γκολ για το μήνα Δεκέμβριο".

" Είναι η πιο αξέχαστη στιγμή της ζωής μου. Ήταν σαν όνειρο. Δεν ήξερα... πώς να συμπεριφερθώ. Και να σου πω την αλήθεια, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπαιζα εδώ στα 18 μου". Πολλώ δε, από τη στιγμή που στα 17 ήταν στη δεύτερη ομάδα και μετά την προώθηση του στην πρώτη, αρκείτο στις προπονήσεις έως τις 30 Οκτωβρίου και την είσοδο του στο ματς με την Tondela, αντί του Jonas, στο 74ο λεπτό. Ακολούθησε η κλήση του στην εθνική ανδρών τον Νοέμβριο του 2015 και ενώ είχε 40 συμμετοχές στις μικρότερες εθνικές και το νέο συμβόλαιο με την Benfica, έως το 2012. Το buy out είχε οριστεί στα 45 εκατ. ευρώ.

Mήπως δεν είναι 18;

Η Daily Record της Πορτογαλίας είχε υποστηρίξει πως έχει στοιχεία που τον θέλουν να έχει "βγει" εδώ και χρόνια την εφηβεία. Πως είναι 23. Αποδεικτικά στοιχεία ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν ποτέ και άρα το θέμα "ξεφούσκωσε".

Υπήρξαν και άλλοι που τον αμφισβήτησαν σε άλλα επίπεδο. Στάθηκαν στο γεγονός ότι πολύ συχνά άφηνε τη θέση του... για άλλες, ενώ έκανε και λάθος πάσες. Παρέβλεπαν το γεγονός ότι δεν ήταν ο παίκτης που επέλεγαν οι προπονητές του, για να παίζει μπροστά.

" Συνδυάζει τον επαγγελματισμό, με τη χαρά του να παίζεις στους δρόμους" είχε πει ο Rui Vitoria, προπονητής της Benfica, την ημέρα που ο μικρός κίνησε για αλλού. "Πρόκειται για περίπτωση παίκτη που πρέπει να εκτιμήσουμε αναλόγως, γιατί είναι από αυτές που δεν βλέπουμε συχνά πια. Δεν είναι μια φυσιολογική περίπτωση μέσου. Δεν παίζει σαν να είναι μηχανή".

Renato Sanches: Το αρπακτικό

Τι ήταν; A box-to-box player, που λένε και οι Άγγλοι. Δηλαδή, ο κεντρικός μέσος, ο οποίος έχει τις ικανότητες (καλή πάσα, όραμα, καλή φυσική κατάσταση, ντρίμπλα, τάκλιν, σουτ) και την τεχνική να υπερασπίζεται την άμυνα και να απειλεί στην επίθεση. Μπορεί δηλαδή, να γυρίζει στη δική του περιοχή για να κάνει τάκλιν, να κλέβει μπάλες, αλλά και να "κουβαλήσει" την μπάλα, όπως τρέχει στην αντίπαλη περιοχή για να σκοράρει. Όπου box είναι η μικρή περιοχή. Κατά συνέπεια, συμπεριφέρεται ως επιθετικός μέσος, όπως και ως αμυντικός μέσος. Δηλαδή, δύο σε ένα.

Στις 10 Μαΐου ανακοινώθηκε η μετακόμιση του στο Μόναχο, με τη Manchester United να μένει για δεύτερη φορά στη... χαρά της διεκδίκησης του. Οι "κόκκινοι διάβολοι" τον παρακολουθούσαν καιρό, όπου και αν έπαιζε. Είχαν αποπειραθεί να τον πάρουν και τον περασμένο Γενάρη, αλλά αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τις "τρελές" απαιτήσεις της Benfica. Την άνοιξη, στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους είχαν προστεθεί και οι Real Madrid, Barcelona, Liverpool μαζί φυσικά... με το νικητή της διαδικασίας που "έκλεψε" τον παίκτη, μέσα από τα χέρια της Man United (οι τελευταίοι επέμεναν πως υπήρχε "συμφωνία κυρίων"). To ποσό του deal -έως το 2021- ήταν τα 35 εκατ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει τα 75.500.000 ευρώ.

Renato Sanches: Το αρπακτικό

"Ευχαριστώ τους φίλους της Benfica και την οικογένεια μου, για αυτή την εκπληκτική στιγμή της ζωής μου" έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram, "έμαθα όσα ξέρω σήμερα στην Benfica και από πολλούς ανθρώπους που με βοήθησαν πάρα πολύ. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που θα φορώ τη φανέλα της Bayern". Θύμισε ότι η ομάδα του είχε μπροστά της δυο τελικούς για τον τίτλο (που πήρε) και κατέληξε στο " είμαι επικεντρωμένος στον κύριο στόχο μου, που είναι να νικώ".

Κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Για παράδειγμα, είναι ο εφευρέτης του "rabona tackle" που παρουσίασε... με θύμα τον Hulk και είναι αυτό.

Στις 18 Μαΐου ο Fernando Santos περιέλαβε το όνομα του στο ρόστερ της Πορτογαλίας, για το Euro 2016. Τον έκανε τον νεαρότερο παίκτη της χώρας που είχε κληθεί ποτέ να συμμετάσχει σε μεγάλη επίσημη διοργάνωση, μετά τον Cristiano Ronaldo. Ο τελευταίος ήταν 19 χρόνων και τεσσάρων μηνών, όταν φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο για πρώτη φορά στο Euro 2004. O Sanches ήταν 18 χρόνων και 10 μηνών.

Έκανε την πρώτη εμφάνιση, στην πρεμιέρα με την Iceland, ως αλλαγή του João Moutinho στο 71ο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν 1-1. Έκανε νέο ρεκόρ εναντίον της Πολωνίας, καθώς έγινε ο νεαρότερος σκόρερ σε knockout ματς του Euro!

Μήπως έχει γίνει χαμός πριν καταφέρει να δείξει πως μπορεί να "σταθεί" μεταξύ των καλύτερων;

Η τελευταία... σημείωση εκείνων που επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι... μισοάδειο, είναι ότι ο Sanches δεν έχει ακριβώς δείξει με συνέπεια, τι μπορεί να κάνει πραγματικά και δη στο υψηλότερο επίπεδο. Σε αυτούς απαντούν διάφοροι προπονητές.

Για παράδειγμα, ο Carlo Ancelloti τον χαρακτήρισε πριν λίγες ώρες -σε συνέντευξη του στην Corriere dello Sport " φαινόμενο", ο Pep Guardiola εξήγησε -μετά το ματς με την πορτογαλική ομάδα για το Champions League- ότι " είναι μακράν ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες στην Ευρώπη. Έχει τεράστια ποιότητα και μεγάλη προσωπικότητα και τρέχει πολύ. Έχει και λαμπρό μέλλον μπροστά του".

Ο Rui Vitoria, της Benfica πρόσθεσε μετά το πρώτο παιχνίδι του πρωταγωνιστή της ιστορίας στην ανδρική ομάδα ότι " είναι θαυμάσιος! Το να ξεκινάς το πρώτο σου παιχνίδι στο da Luz σε αυτήν την ηλικία, είναι όνειρο για κάθε παιδί. Ήταν εκπληκτικό το ντεμπούτο του. Δεν θα ξεχάσει αυτήν την εμφάνιση" και ο Diego Simeone διευκρίνισε πριν το ματς με την Benfica, τον Δεκέμβριο ότι "έ χει πολύ δυνατό σουτ και διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι, για παίκτης που παίζει στη συγκεκριμένη θέση. Είναι πάντα ωραίο να βλέπεις καλούς νέους παίκτες".

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ