EURO

Πορτογαλία όπως... Παραγουάη!

Πορτογαλία όπως... Παραγουάη!

Η Πορτογαλία αν και δεν έχει νίκη μέχρι τώρα, βρίσκεται στα ημιτελικά του Euro 2016. Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με την Παραγουάη, η οποία έφθασε στον τελικό του Copa America 2011 με μόνον ισοπαλίες.

Μπορεί ο Φερνάντο Σάντος και η εθνική Πορτογαλίας να φθάσουν στην κατάκτηση του Euro 2016, χωρίς να νικήσουν (στην κανονική διάρκεια ενός ματς); Μαθηματικά, αποδεκτό. Τουλάχιστον είναι στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο διεξάγεται στα γήπεδα της Γαλλίας, με μόνον ισοπαλίες.

Πορτογαλία όπως... Παραγουάη!

Ισοπαλία 1-1 με την Ισλανδία στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στη διοργάνωση, χωρίς γκολ με την Αυστρία στο ματς για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, ισοπαλία 3-3 για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική.

Αυτός είχε ως αποτέλεσμα η "σελεσάο ντας κίνας" να περάσει ως μία εκ των καλύτερων τρίτων από τη φάση των ομίλων. Στη φάση των "16" αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς γκολ με την Κροατία και πήρε την πρόκριση με το γκολ του Κουαρέσμα στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης.

Ισόπαλο το αποτέλεσμα και στον προημιτελικό, την Πέμπτη το βράδυ, με αντίπαλο την Πολωνία με τους Ίβηρες να παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι. Ωστόσο, υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα ομάδας που έχει φθάσει στον τελικό μεγάλης διοργάνωσης, χωρίς να έχει νικήσει σε ματς.

Paraguayan footballers celebrate at the end of thei 2011 Copa America semi-final match agaisnt Venezuela, at the Malvinas Argentinas stadium in Mendoza, 1058 Km west of Buenos Aires, on July 20, 2011. Paraguay won 5-3 in penalty shoot-out and qualified for the final.    AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA (Photo credit should read RODRIGO ARANGUA/AFP/Getty Images) ORG XMIT:
Paraguayan footballers celebrate at the end of thei 2011 Copa America semi-final match agaisnt Venezuela, at the Malvinas Argentinas stadium in Mendoza, 1058 Km west of Buenos Aires, on July 20, 2011. Paraguay won 5-3 in penalty shoot-out and qualified for the final. AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA (Photo credit should read RODRIGO ARANGUA/AFP/Getty Images) ORG XMIT: AFP/GETTY IMAGES

Πρόσφατα, μάλιστα. Το 2011, η Παραγουάη με τον νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής Αργεντινής, Χεράρδο Μαρτίνο, στο "τιμόνι" της έφθασε στον τελικό του Copa America χωρίς νίκη. Στον δεύτερο όμιλο αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με το Εκουαδόρ στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στη διοργάνωση, ισόπαλη 2-2 με τη Βραζιλία για τη δεύτερη αγωνιστική και ισόπαλη 3-3 με τη Βενεζουέλα για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης (όμιλοι).

Αποτέλεσμα; Να προκριθεί ως η δεύτερη (εκ τριών) καλύτερη τρίτη στην επόμενη φάση (πρώτη καλύτερη τρίτη ήταν το Περού). Στα προημιτελικά με τη Βραζιλία η κανονική διάρκεια έληξε 0-0, με την "αλμπιρόχα" να παίρνει την παράταση στα πέναλτι.

Στα ημιτελικά, πάλι ισοπαλία. Πάλι 0-0, αυτή τη φορά με αντίπαλο τη Βενεζουέλα. Αλλά και πάλι πρόκριση για την "αλμπιρόχα" στα πέναλτι (5-3). Ωστόσο δεν ήταν το ίδιο τυχερή στο "Εστάδιο Μονουμεντάλ" του Μπουένος Άιρες. Η μοναδική της ήττα στη διοργάνωση (3-0 στον τελικό από την Ουρουγουάη) ήταν ικανή να της στερήσει το τρόπαιο.

Οι συγκυρίες παραπέμπουν στην τρέχουσα πορεία της Πορτογαλίας. Αυτό, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα καλό για τους Ίβηρες, αν λάβουν υπόψη τον τελικό αποτέλεσμα των "γκουαρανί".

Οι πορείες των δύο ομάδων

Παραγουάη στο Copa América 2011

Φάση των ομίλων

Παραγουάη - Εκουαδόρ 0-0

Βραζιλία - Παραγουάη 2-2

Παραγουάη - Βενεζουέλα 3-3

Προημιτελικά

Βραζιλία - Παραγουάη 0-0 (0-2 στα πέναλτι)

Ημιτελικά

Παραγουάη - Βενεζουέλα 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

Τελικός

Ουρουγουάη - Παραγουάη 3-0

Πορτογαλία στο Euro 2016

Φάση των ομίλων

Πορτογαλία - Ισλανδία 1-1

Πορτογαλία - Αυστρία 0-0

Ουγγαρία - Πορτογαλία 3-3

Φάση των "16"

Κροατία - Πορτογαλία 0-0 (0-1 στην παράταση)

Προημιτελικά

Πολωνία - Πορτογαλία 1-1 (3-5 στα πέναλτι)

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ