EURO

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν

Η Ιρλανδία δεν έχει νικήσει τη Γαλλία επί των εδαφών της. Aπό τις 23 Μαΐου του 1937. Έκτοτε έχουν συναντηθεί κάτω από τον ήλιο του Παρισιού πέντε φορές. Συμπεριλαμβανομένης αυτής που πρόσθεσε μια παράγραφο στις "10 μεγαλύτερες αθλητικές κλοπές". Ναι, θα σου πω για το χέρι του Thierry Henry... και την κατάρα των Ιρλανδών.

Οι Ιρλανδοί φίλαθλοι έχουν κερδίσει από τώρα το Euro 2016, σε επίπεδο φιλάθλων, προσφέροντας καθημερινώς από μια στιγμή που θυμίζει στον υπόλοιπο κόσμο πώς είναι οι νορμάλ φαν. Έχουν επιδιορθώσει ζημιά που προκάλεσαν σε οροφή αυτοκινήτου , άθελα τους, έχουν νανουρίσει μωρό σε τρένο, έχουν αποθεωθεί και έχουν αποθεώσει τη γαλλική αστυνομία , τραγούδησαν ΑΒΒΑ , βοήθησαν ηλικιωμένο ζευγάρι να αλλάξει λάστιχο στο αυτοκίνητο.

Α, το πιο "σκληρό" σύνθημα που έχουν πει είναι στους Σουηδούς το "επιστρέψτε σπίτι σας, στις σέξι γυναίκες σας ". Και μια και μιλάμε για γυναίκες, έκαναν και την καντάδα τους σε μια Γαλλίδα.

Σαφώς λοιπόν, και απολαμβάνει όλη η Ευρώπη την παρουσία τους στη Γαλλία. Και επίσης σίγουρα έχουν αλλάξει άρδην οι εποχές από τότε που οι ίδιοι πίστευαν πως η FIFA δεν τους θέλει μεταξύ των καλύτερων. Πότε ήταν αυτό; Μα καλά, έχεις ξεχάσει το χέρι του Thierry Henry; Να στο θυμίσω.

Πρώτα θα σου πω ότι στις 9/10 του 2004, η Γαλλία είχε υποδεχθεί την Ιρλανδία στο Stade de France, για αγώνα που άνηκε στο πρόγραμμα των προκριματικών στο World Cup 2006. Η ιστορία ήταν τρίτη αγωνιστική και τέσσερα έθνη στο 4ο γκρουπ (Ελβετία, Ιρλανδία, Γαλλία και Ισραήλ) είχαν συγκεντρώσει από πέντε βαθμούς. Το 0-0 εκείνης της ημέρας, εκνεύρισε τους "τρικολόρ" (είχαν ανάγκη μια καλή εμφάνιση και τη νίκη, για να αποστομώσουν τις κακές γλώσσες που έλεγαν και ξαναέλεγαν για την κακή κατάσταση των παικτών), ενδεχομένως περισσότερο από την κυριαρχία των... άλλων στις εξέδρες.

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν
© REUTERS

Βλέπεις, περί τους 30.000 Ιρλανδούς είχαν ακολουθήσει την ομάδα τους στη Γαλλία και αποτέλεσαν το 38% του πλήθους που βρέθηκε στις εξέδρες. Θα μου πεις ότι αυτό δεν σημαίνει και κάτι. Θα σου απαντήσω πως είχαν κερδίσει τη μάχη της εξέδρας, πριν γίνει το εναρκτήριο λάκτισμα, όταν... μπήκαν στο ρυθμό της Marseillaise! Δεν ήξεραν τα λόγια, αρκέστηκαν στο "la, la, la", αλλά και μόνο η προσπάθεια που έκαναν εκτιμήθηκε από όλους -εξαιρουμένων ίσως των παικτών της Γαλλίας, οι οποίοι κάπου εκεί διαπίστωσαν πως τους περιμένει δύσκολο βράδυ.

Η επόμενη φορά που τα είπαν ήταν στις 7/9/2005 για το δεύτερο γύρο, όταν ο Thierry Henry έβαλε το μόνο γκολ του ματς και έστειλε την παρέα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Όσοι παρακολούθησαν το ματς, έγραψαν πως η ισοπαλία θα ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ιρλανδών στο πρώτο ημίχρονο. Ό,τι έγινε, έγινε, με τα media να "πειράζουν" τον Henry, θυμίζοντας πως η σύζυγος του -και πρώην μοντέλο-, Claire Merry είχε ρίζες στην Ιρλανδία -και άρα... στο σπίτι θα τον περίμενε παντόφλα!

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν

Εκείνος αντιμετώπισε την "πρόκληση", με αγάπη και χαμόγελα. Στοιχεία που υπήρξαν ούτε ως ιδέα, μετά τα παιχνίδια του 2009, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία. Εκεί έγινε μακελειό. Εκεί προστέθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο, στις λίστες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με πρωταγωνιστή τον 38χρονο recordman στην κατηγορία "διεθνείς Γάλλοι σκόρερ". Πριν προχωρήσω, να σου δώσω και όλες τις φορές που έχουν συναντηθεί Γαλλία και Ιρλανδία μέχρι τη σήμερον ημέρα.

Ημερομηνία Ματς Αποτέλεσμα Διοργάνωση
23/5/1937 Γαλλία-Ιρλανδία 0-2 Διεθνές φιλικό
16/11/1952 Ιρλανδία-Γαλλία 1-1 Διεθνές φιλικό
4/10/1953 Ιρλανδία-Γαλλία 3-5 World Cup
25/11/1953 Γαλλία-Ιρλανδία 1-0 World Cup
15/11/1972 Ιρλανδία-Γαλλία 2-1 World Cup
17/11/1976 Γαλλία-Ιρλανδία 2-0 World Cup
30/3/1977 Ιρλανδία-Γαλλία 1-0 World Cup
28/10/1980 Γαλλία-Ιρλανδία 2-0 World Cup
14/10/1981 Ιρλανδία-Γαλλία 3-2 World Cup
7/2/1989 Ιρλανδία-Γαλλία 0-0 Διεθνές φιλικό
9/10/2004 Γαλλία-Ιρλανδία 0-0 World Cup
7/9/2005 Ιρλανδία-Γαλλία 0-1 World Cup
14/11/2009 Ιρλανδία-Γαλλία 0-1 World Cup
18/11/2009 Γαλλία-Ιρλανδία 1-1 World Cup

*Με bold οι νίκες της Ιρλανδίας.

To 2009 που λες, οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί βρέθηκαν μαζί, στο δεύτερο προκριματικό γύρο για το FIFA World Cup του 2010. Στη φάση που τη λες και second round play off και αποτελείται από δυο ματς. Το πρώτο επρόκειτο να διεξαχθεί στις 14/11, στο Croke Park του Δουβλίνου. Εκεί βρέθηκαν 74.013 φίλαθλοι να δουν τα παιδιά του έθνους. Είδαν και αυτό (τον Anelka να διαμορφώνει αποτέλεσμα).

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Lassana Diarra κατευθύνθηκε προς τον Keith Andrews, του είπε κάτι και απειλήθηκε γενική σύρραξη, με τους Richard Dunne, Thierry Henry και Yoann Gourcouff να είναι οι πρώτοι που τοποθετήθηκαν... επί του θέματος. Ακολούθησαν και άλλοι, πριν πάρουν οι ομάδες το δρόμο προς τα αποδυτήρια.

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν

Ο Giovanni Trapattoni, προπονητής των Ιρλανδών, εξήγησε πως ο Diarra είχε επιτεθεί φραστικά στον Keith Andrews. Τι του είπε; " Κάτι που προσέβαλε όλον το λαό της Ιρλανδίας. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να επαναλάβω τη φράση. Θα αρκεστώ στο να πω ότι ήταν πολύ άσχημη και ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να προσβάλει όλον τον κόσμο".

Ούτε ο Andrews θέλησε να επαναλάβει αυτό που του είπε ο τότε μέσος της Real Madrid. " Εκείνος ξέρει πόσο ασεβές ήταν το σχόλιο που έκανε. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από αυτόν. Ήμουν λίγο εκνευρισμένος όταν τελείωσε το παιχνίδι και τον είδα να έρχεται προς το μέρος μου. Σκέφτηκα πως έρχεται για να ανταλλάξουμε χειραψία. Μου είπε όμως, αυτό που μου είπε και το... έχασα. Ήταν κάτι που δεν περιμένεις να ακούσεις από επαγγελματία παίκτη, πολλώ δε τη στιγμή που ήμασταν στη μέση της διαδικασίας. Έμενε ένα ακόμα ματς. Τώρα όλοι είμαστε ενήμεροι και θα δούμε τι θα γίνει την Τετάρτη", στις 18/11 εκείνου του σωτήριου έτους, στο Stade de France.

"Θέλουν να με μπλέξουν σε περιπέτειες"

Ο "Lass" αρνήθηκε πως είπε κάτι προσβλητικό. Με δηλώσεις του στην Equipe κατηγόρησε τους Ιρλανδούς πως "βγάζουν" ιστορίες από το μυαλό τους και ότι ο Andrews προσπαθούσε να τον χτυπήσει καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. " Έχασαν και δεν ήταν χαρούμενοι. Κάποιος έπρεπε να φταίει, οπότε... φταίγαμε εμείς. Αυτό που έγινε στο τέλος, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά όταν οι παίκτες είναι εκνευρισμένοι. Αυτό που έγινε, διήρκεσε 30''. Ήλθε ένας παίκτης προς το μέρος μου και τον κοίταξα στα μάτια. Μόνο αυτό συνέβη. Δεν ανταλλάξαμε κουβέντες. Βέβαια, οι Ιρλανδοί είχαν να πουν πολλά στις εφημερίδες, αλλά δεν είχα κάποιο λόγο να επιτεθώ στο ιρλανδικό έθνος. Μάλλον με τη νίκη μας τους "τσιμπήσαμε" την εθνική υπερηφάνεια και θέλησαν να με μπλέξουν σε περιπέτειες".

Hands victory... στην κυριολεξία

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, πως το κλίμα δεν ήταν ακριβώς... εύκρατο, για οτιδήποτε άλλο πέραν διενέξεων. Όχι ότι χρειάζονταν και άλλο κίνητρο οι Ιρλανδοί, για το δεύτερο ματς, αλλά ο Diarra τους κράτησε σε επαγρύπνηση. " Στο πρώτο ματς τους δείξαμε από τι είμαστε φτιαχμένοι", σχολίασε ο Andrews, όπως "έκλεινε" την ιστορία.

Τι είχε δείξει η παρέα του; Ό,τι και σε κάθε άλλο προκριματικό ματς. Είχε πειθαρχία, μαχητικό πνεύμα και αν δεν είχαν τεράστια δημιουργία, συνέχισαν να μη "δίνουν" πολλά στον αντίπαλο . Ο Trapattoni εξήγησε πως "θα παίξουμε ένα καυτό παιχνίδι που θα κρίνουν οι ψύχραιμοι παίκτες". Τελικά, κρίθηκε διαφορετικά. Από ένα χέρι. Η φράση "ο τάδε παίκτης... hands victory" είχε αποκτήσει κυριολεκτική ερμηνεία και στα ευρωπαϊκά γήπεδα -στο πλαίσιο κάποιου εκ των κορυφαίων τουρνουά ποδοσφαίρου!

Ο Robbie Keane είχε δώσει το προβάδισμα στην Ιρλανδία, στο 33', με τους παίκτες του Trapattoni να χάνουν μια οκά ευκαιρίες (συμπεριφέρονταν σαν να παιζόταν η ζωή τους από αυτό το ματς), αλλά να μην βρίσκουν για δεύτερη φορά στόχο στην κανονική διάρκεια, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Οι γηπεδούχοι, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν από τους συμπατριώτες τους στο ημίχρονο, διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι που δεν είχε δοθεί στον Anelka, έπειτα από το φάουλ του Ιρλανδού goalkeeper, Shay Given, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Μοιραία, ο αγώνας οδηγήθηκε στην εξτρά περίοδο. Και εκεί έγινε αυτό.

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν

Επειδή η φωτογραφία σου δείχνει μόνο ότι ο Henry μπέρδεψε το ποδόσφαιρο με το handball -κάτι που θα μπορούσε να 'χει γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου και να μη δημιουργηθεί κάποιο θέμα-, θα σου δώσω και το video, για να θυμηθείς πώς έγινε η φάση που έστειλε τους Γάλλους στο World Cup.

Ναι, έκανε κοντρόλ με το χέρι, πριν δώσει την μπάλα στον William Gallas και εκείνος παραβιάσει την εστία των Ιρλανδών που αντέδρασαν άμεσα, τρέχοντας προς τον διαιτητή. Πέραν του προφανούς, έθεσαν και θέμα offside στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης επίθεσης. Οι άρχοντες του σπορ δεν έδωσαν σημασία, για να ξεκινήσει ο αγώνας της Ιρλανδίας για τη δικαίωση.

"Η FIFA επιλέγει τις ομάδες του World Cup"

Κατ' αρχάς, ο Richard Dunne είπε πως " το ματς κρίθηκε όπως περιμέναμε, γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο το διοικούν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να αποφασίζουν για τις ομάδες που θα μετάσχουν στη διοργάνωση. Οι μεγάλες ομάδες παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις. Ο διαιτητής (Martin Hansson, εκ Σουηδίας) μας είπε πως είναι 100% σίγουρος ότι ο Henry δεν ακούμπησε την μπάλα με το χέρι του. Εκείνος πάλι, είπε σε εμένα πως αυτό ακριβώς έκανε και ότι ήταν ακούσιο. Μου είπε και ότι εμείς αξίζαμε τη νίκη. Όλοι μπορείτε να δείτε τι έγινε, ο linesman ήταν στην ευθεία και είδε τι έγινε, αλλά δεν θα αλλάξει κάτι". Σημειωτέον, ο διαιτητής και ο βοηθός του Stefan Wittberg ορίστηκαν στο World Cup 2010.

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν
© REUTERS


Ο διαιτητής Hansson δήλωσε "η ζωή πρέπει να συνεχιστεί"

Ο Fredrik Nilsson που "έχασε" το χέρι, έμεινε εκτός, με τον Michell Platini να χαιρετίζει την απόφαση " γιατί ο διαιτητής δεν ήταν μπροστά στη φάση". Επ' αυτού ο Sepp Blatter είχε δηλώσει "θα μπορούσε να συμβουλευτεί το βοηθό του, αντί του να κατοχυρώσει αμέσως το γκολ". Μια όμορφη ατμόσφαιρα. Επί του fair play που είχε δεχθεί ένα ακόμα χτύπημα, είχε πει πως " υπάρχει έλλειψη πειθαρχίας και σεβασμού στο παιχνίδι από τους παίκτες, οι οποίοι "κλέβουν". Το μεγαλύτερο έγκλημα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο είναι να πιάνεις την μπάλα με τα χέρια". Η FIFA έκανε πειθαρχική έρευνα για το παράπτωμα του Γάλλου, για να διαπιστώσει αν υπάρχει η περίπτωση τιμωρίας -βάσει νόμων. Δεν υπήρξε " γιατί ο πειθαρχικός κανονισμός της FIFA δεν έχει το νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις για συμβάντα που έχουν χάσει οι διαιτητές". Ναι, ό,τι να ναι.

Το περιοδικό TIME έβαλε τη φάση στις "10 μεγαλύτερες κλοπές στον αθλητισμό". Χαρακτηριστικά, έγραψε ότι " δεν υπάρχει άλλη φάση, μετά το χέρι του Diego Maradona στην πρόκριση της Αργεντινής, επί της Αγγλίας, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, που να έχει προκαλέσει τέτοιο σάλο {...}. Ένας συμπαίκτης του Henry αναγνώρισε πως το συμβάν αυτό επισκίασε την επιτυχία της ομάδας και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για την ακρίβεια, ο Bixente Lizarazu ομολόγησε πως "πάμε στο World Cup, αλλά προς το παρόν πάμε και στα αποδυτήρια με κατεβασμένα τα κεφάλια".

"Ναι, έβαλα το χέρι μου, αλλά δεν είμαι εγώ ο διαιτητής"

Δεν σου είπα όμως, τι δήλωσε ο Henry. " Είναι φυσιολογικό να ντρέπομαι για τον τρόπο που νικήσαμε και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους Ιρλανδούς που άξιζαν να πάνε στο Παγκόσμιο. Ναι, χρησιμοποίησα το χέρι μου, αλλά δεν ήταν ευθύνη μου να το σφυρίξω. Δεν είμαι ο διαιτητής. Πιστεύω ότι η πιο δίκαιη λύση θα είναι να ξαναγίνει το ματς". Μόνο που όπως ειδοποίησε αμέσως η FIFA "α υτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει βάσει των κανονισμών". Δεν υπάρχει δηλαδή, αυτό το ενδεχόμενο.

Οι Ιρλανδοί αρνήθηκαν να παραιτηθούν

Στην επίσημη διαμαρτυρία της, η FAI επισήμανε πως "ο κομισάριος της FIFA αναγνώρισε το χέρι, ενώ το λάθος τους παραδέχθηκαν και οι ρεφ του ματς, όπως και ο Henry", πριν ζητήσει την ακύρωση του αποτελέσματος, χρησιμοποιώντας το σχετικό περιστατικό που είχε καταγραφεί στα αρχεία στα προκριματικά για το World Cup, μεταξύ του Uzbekistan και του Bahrain "λόγω τεχνικού λάθους του διαιτητή της συνάντησης". Σε εκείνη την περίπτωση, ο ρεφ δεν διέταξε την επανάληψη εκτέλεσης πέναλτι, για... βεβιασμένη είσοδο επιθετικού στη μεγάλη περιοχή.

Στις 20 Νοεμβρίου η FIFA απέρριψε το αίτημα, αρχικά ότι " όποια απόφαση παίρνει ο διαιτητής εν ώρα αγώνα, είναι οριστική και τελεσίδικη. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η επικύρωση ενός γκολ. Δεν μπορεί να την ανακαλέσει όταν έχει τελειώσει το παιχνίδι. Ενόσω παίζεται ο αγώνας, μπορεί να αλλάξει απόφαση εάν διαπιστώσει ότι δεν είχε καλή οπτική ή αφότου συμβουλευτεί το βοηθό του ή τον τέταρτο διαιτητή, πριν σημάνει την επανέναρξη του παιχνιδιού".

"H FIFA είναι ο μεγαλύτερος loser"

Η FAI συνέχισε με την επαναφορά των δηλώσεων που είχαν κάνει οι αρχηγοί των ομάδων και με τις οποίες ζητούσαν την επανάληψη " για να προφυλαχθεί η αξιοπιστία του σπορ, παγκοσμίως". Αίτημα που ωστόσο, δεν στήριξε η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Και πάλι οι Ιρλανδοί δεν εγκατέλειψαν. Ζήτησαν συνάντηση από τον Sepp Blatter και αυτή έγινε στη Ζυρίχη, στις 27/11. Διήρκεσε 90 λεπτά με τη FAI να προτείνει μια σειρά από τρόπους, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Συμφώνησαν πως δεν γίνεται να επαναληφθεί ο αγώνας, αλλά επέμειναν στο αίτημα τους να μπει η ομάδα στη λίστα του Παγκοσμίου, ως 33η.

Ο Βlatter εμφάνισε το θέμα στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε και εκεί απορρίφθηκε " γιατί αν βάλουμε την Ιρλανδία, θα πρέπει να βάλουμε και την Costa Rica, ομάδα που αποκλείστηκε άδικα με γκολ από θέση offside, στο ματς με την Uruguay, στα play-ff της CONCACAF με την CONMEBOL". Ναι, παντού γίνονται τα ίδια -πάντα. Μόνο που οι αρχές της Ιρλανδίας ήταν ήδη ένα βήμα πιο μπροστά από το "όχι" που άκουσαν. Βλέπεις, ζήτησαν να αποζημιωθούν από τη FIFA με κάποιον άλλον τρόπο. Ενδεχομένως, με μια θέση στην κλήρωση για το World Cup 2014.

Oι... χεροκαμένοι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν

To πρώην αφεντικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας απολογήθηκε στη FAI, για τη διαρροή των όσων αναφέρονταν στα έγγραφα που είχε αποστείλει στη FIFA, με τον εκτελεστικό διευθυντή της ιρλανδικής ομοσπονδίας, John Delaney να χαρακτηρίζει τη FIFA ως " το μεγαλύτερο loser" και να τονίζει πως "κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο". Ενημέρωσε πως η χώρα θα κινηθεί νομικά... κάτι που δεν έγινε, διότι η FIFA έδωσε το ποσό των 5.000.000 ευρώ, ώστε να τελειώσει το θέμα, εκτός δικαστικής αίθουσας. Πριν σε αφήσω, θα ήθελα να σου δώσω άλλες δυο διαστάσεις του θέματος.

Το διαζύγιο του Henry

Θυμάσαι που σου είπα για την ιρλανδικής καταγωγής, σύζυγο του Henry; Εκείνη την περίοδο ο Γάλλος ήταν στα χωρίσματα. Η Merry είχε βρει στο κινητό του αποδεικτικά στοιχεία ότι την απατούσε, είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου και η κατάληξη αυτής της δικαστικής διαμάχης ήταν ο συμβιβασμός των 10.500.000 εκατ. ευρώ, καθώς εκείνη διεκδίκησε ό,τι είχε αποκτήσει ο σύζυγος της, την τετραετία που ήταν μαζί, συν ποσοστά από το μελλοντικό του συμβόλαιο (βλ. εκείνο με την Barcelona).

Το καταραμένο World Cup 2010

Πήγε που λες, η Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο... και τι κατάλαβε; Τίποτα! Προφανώς και έπιασαν οι κατάρες των Ιρλανδών, όπως και αποδείχθηκε ότι αν συναντάς 700 εμπόδια σε μια πορεία που θες να διαγράψεις, ίσως να εμφανίζονται μπροστά σου γιατί τελικά δεν πρέπει να διαγράψεις τη συγκεκριμένη πορεία. Μετά λοιπόν, την απογοητευτική εμφάνιση στο Euro 2008 (αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο) ο λαός είχε απαιτήσεις από το World Cup.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, κάποιοι διεθνείς ανακρίθηκαν από την αστυνομία του Παρισιού, ως ύποπτοι για εμπλοκή σε ραντεβού μεταξύ πλουσίων πελατών και ιερόδουλων σε nightclub του Παρισιού, ενώ η ομοσπονδία ενημέρωσε πως ο Raymond Domenech θα αποχωρήσει από τη θέση του προπονητή, με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Μετά την ήττα από το Mexico που εν πολλοίς άφησε τη Γαλλία εκτός των "16", ο Nicolas Anelka άσκησε δριμεία κριτική στον προπονητή του (τον έβρισε και κατ' ιδίαν), κλήθηκε σε απολογία, δεν εμφανίστηκε και τον έστειλαν πίσω στη Γαλλία. Την επόμενη ημέρα, οι κάμερες έπιασαν τον αρχηγό Patrice Evra να τσακώνεται με τον Domenech και να επεμβαίνουν διάφοροι παίκτες να τους χωρίσουν. Μετά ήλθε η απεργία των διεθνών (απείχαν από μια προπόνηση) για την αποβολή του Anelka και η παραίτηση του team manager, Jean Louis Valentin που τους χαρακτήρισε "απαράδεκτους".

Ο πρόεδρος της χώρας, Nicolas Sarkozy και η Υπουργός των Σπορ, Roselyne Bachelot κάλεσαν τους παίκτες σε μια συνάντηση, μήπως και τους πείσουν να σοβαρευτούν (τους ρώτησαν "πώς θέλετε να σας θυμάται ο κόσμος" πριν τονίσουν ότι "χαλάτε την εικόνα της Γαλλίας, της τσακίζεται το ηθικό και δίνετε λάθος παραδείγματα στα νέα παιδιά"). Εκείνοι γύρισαν στις προπονήσεις, αλλά δεν τελείωσε κάτι εκεί.

Πριν το τελευταίο ματς με τη Νότιο Αφρική, ο Éric Abidal αρνήθηκε να παίξει (ή τουλάχιστον αυτή ήταν η φήμη), ενώ μετά την ήττα από τους Νοτιοαφρικανούς, ο Domenech αρνήθηκε να ανταλλάξει χειραψία, με τον ομόλογο του στον άλλον πάγκο, Carlos Alberto Parreira και δέχθηκε τη σκληρή κριτική των γαλλικών media "για το υπεροπτικό ύφος του και την περιφρόνηση του προς τους άλλους", όπως είχε γράψει η Equipe.

Η αποστολή επέστρεψε στη Γαλλία, ταξιδεύοντας στην οικονομική θέση και ο πρόεδρος της FFF, Jean-Pierre Escalettes ανακοίνωσε την παραίτηση του. Είχε δηλώσει πρωτύτερα πως ο Anelka δεν θα κληθεί ποτέ ξανά στην εθνική, ενώ το αυτό θα ίσχυε και για τον Evra. Ο επόμενος προπονητής, Laurent Blanc άφησε εκτός του ματς με τη Νορβηγία όλα τα μέλη της ομάδας στο Παγκόσμιο, ενώ οι ταραξίες τιμωρήθηκαν με 5 έως 18 απουσίες.

Δείτε τις ειδικές προσφορές των footshirts σε τιμές από 14 ευρώ!

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ