EURO

Νησιά Φερόε: Ένας διαχρονικός "φτωχός συγγενής"

Νησιά Φερόε: Ένας διαχρονικός "φτωχός συγγενής"

Η ποδοσφαιρική ιστορία των Νησιών Φερόε, οι μηδαμινές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και άγνωστα στοιχεία για την χώρα των 50.000 κατοίκων. Ο αγώνας με την Εθνική (14/11, 21:45) ζωντανά και σε HD από τον ΟΤΕ ΤV.

Ποδοσφαιρικά είναι αυτό που εύκολα και αβίαστα θα μπορούσε να πει κάποιος "δεν υπάρχουν στο χάρτη...". Και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να ειπωθεί και στην πραγματικότητα, μιας και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 18 νησιών ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία με πληθυσμό κοντά στις 50.000 κατοίκους, που οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν που πέφτουν, αν δεν το γκουγκλάρουν πρώτα, στην μπάλα αποτελούν διαχρονικά έναν εκ των σταθερών "φτωχών συγγενών".

Τα Νησιά Φερόε -περί ου ο λόγος- αποτελούν τον επόμενο αντίπαλο της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του EURO 2016 την προσεχή Παρασκευή ( 14/11, 21:45, ζωντανά και σε HD από τον ΟΤΕ ΤV). Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ανταμώνουμε και όπως ισχύει στις συντριπτικά περισσότερες φορές που κάποια εθνική ομάδα τίθεται αντιμέτωπη μαζί τους, οι νίκες ήρθαν με περισσή ευκολία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Αποτελεί πάντα τον "αδύναμο κρίκο" σε κάθε προκριματική φάση. Είναι η ομάδα που θέλει ο καθένας να βρει στο διάβα του, ξέροντας ότι έχει στο τσεπάκι το "2 στα 2". Δεν ξέρουν μπάλα οι άνθρωποι, την πλάκα τους κάνουν οι περισσότεροι και ούτε βιοπορίζονται από το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, πως θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό σε μια χώρα που το διασημότερο άθλημα είναι η κωπηλασία με παραδοσιακές βάρκες (!) και έπεται το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ και το βόλεϊ. Μη ρωτάτε για επίπεδο βέβαια...

Νησιά Φερόε: Ένας διαχρονικός "φτωχός συγγενής"

Οι κάτοικοι και τα επαγγέλματά τους

Από τους 49.483 κατοίκους, το 91,7% έχουν γεννηθεί στα νησιά, ενώ την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αποτελούν οι Δανοί με 5,8%. Τέλος υπάρχουν μικρές μειονότητες κατοίκων με καταγωγή από την Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Νορβηγία. Τα νησιά αποτελούν αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948. Τα μοναδικά σώματα ασφαλείας στο νησί είναι η μικρή τοπική αστυνομική δύναμη και η ακτοφυλακή. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά και τα δανέζικα και λιγότερο τα ισλανδικά. Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες.

Ελάχιστοι, έχουν κάνει το ταξίδι για μια ξένη χώρα προκειμένου να ζήσουν, κλωτσώντας το τόπι. Οι περισσότεροι, στον ελεύθερό τους χρόνο παίζουν μπάλα και τις υπόλοιπες ώρες δουλεύουν κανονικά. Άλλοι είναι ξυλουργοί, άλλοι είναι ψαράδες, δάσκαλοι, αστυνομικοί. Έχουν επάγγελμα κανονικό και μετά παίζουν και λίγο ποδόσφαιρο.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε ότι με το άθλημα έχουν την σχέση "από μακριά κι αγαπημένοι". Το ρεκόρ τους στα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 51 ήττες, ενώ στα προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 4 νίκες, 6 ισοπαλίες και 48 ήττες. Κάνοντας μια "σούμα", δεν έχουν αθροιστικά δέκα νίκες και προσεγγίζουν τις εκατό ήττες!

Νησιά Φερόε: Ένας διαχρονικός "φτωχός συγγενής"

Η ιστορική νίκη και η τεσσάρα

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Νήσων Φερόε υφίσταται από το 1930, αλλά έγινε μέλος της FIFA το 1988 (2/7) και της UEFA το 1990 (18/4). Είναι η τέταρτη μικρότερη χώρα μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας από πλευράς πληθυσμού. Μεγαλύτερη της... διάκριση είναι τα δυο πρωταθλήματα στα νησιώτικα παιχνίδια (Island Games) το 1989 και το 1991. Από 'κει και πέρα, τα Νησιά Φερόε συμμετέχουν πάντα στα προκριματικά Μουντιάλ και EURO από το 1990 και έπειτα, αλλά ουδέποτε έχουν έστω πλησιάσει να διανοηθούν ότι μπορούν να προκριθούν σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Κάθε φορά που παίρνουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, θεωρείται το γεγονός της ημέρας.

Οι "ψαράδες" πέτυχαν την πρώτη νίκη τους κόντρα στον Καναδά το 1989. Επίσης σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, επικρατώντας με 1-0 της Αυστρίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 (Προκριματικά EURO 1992), με το ματς μάλιστα να διεξάγεται στην Σουηδία, επειδή δεν υπήρχε γήπεδο στην χώρα που να πληροί της προϋποθέσεις για αγώνα υπό την αιγίδα της UEFA. Σημειωτέον, οι Αυστριακοί προέρχονταν από την συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία και υπέστησαν μεγάλη ήττα από μια ομάδα που πιθανότατα δεν γνώριζαν την ύπαρξή της.

Οι υπόλοιπες νίκες στην ιστορία της επιτεύχθηκαν απέναντι στο Σαν Μαρίνο (προκριματικά EURO 1996), επί της Μάλτας (προκριματικά Μουντιάλ 1998) δύο φορές (2-1), κόντρα σε Λουξεμβούργο δύο φορές (2-0, 1-0), και Εσθονία για τα προκριματικά του EURO 2012. Αυτή ήταν και η τελευταία της νίκη, διότι έκτοτε το ένα αρνητικό αποτέλεσμα διαδέχεται το άλλο! Βέβαια, την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, τα Νησιά Φερόε σημείωσαν τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους με 4-1 εκτός έδρας απέναντι στο Γιβραλτάρ σε φιλικό αγώνα. Βέβαια, ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι στην ιστορία της χώρας και γι' αυτό αποτέλεσε μια "χρυσή ευκαιρία" για τα Νησιά Φερόε να βρεθούν στην θέση να... κατασπαράξουν έναν αντίπαλο, όντας μονίμως στην θέση του "θύματος".

Οι συντριβές και το αρνητικό ρεκόρ

Μεγαλύτερες ήττες, είναι το 7-0 από Γιουγκοσλαβία (1991), Ρουμανία (1992) και Νορβηγία (1993) και το 8-1 πάλι από την Γιουγκοσλαβία (1996), ενώ χειρότερη παρουσία ήταν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ, όταν τελείωσαν τους δέκα αγώνες τους με ρεκόρ 1-38 στα γκολ. Φυσικά, η τελευταία θέση ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση...

Ιστορικά στοιχεία, Premier League και... λεγεωνάριοι

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας είναι ο Ρόγκβι Γιάκομπσεν με 10 τέρματα, ενώ πρώτοι σε συμμετοχές με 83 οι Όλι Γιοχάνεσεν και Φρόι Μπεντζάμινσεν. Νυν κόουτς είναι ο Λαρς Όλσεν από την Δανία, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2011 και αποτελεί τον 8ο μόλις προπονητή στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Το 1993 βέβαια, υπήρχαν δυο προπονητές ταυτόχρονα, οι Γιόχαν Νίλσεν και Γιόγκβαν Νορόμπουο. Ο 53χρονος Όλσεν, προηγουμένως ήταν στην τεχνική ηγεσία των Μπρόντμπι, Ράντερς και Οντένσε και μετέπειτα ανέλαβε τα Νησιά Φερόε και αυτός θα την καθοδηγήσει στον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας ( 14/11, 21:45, ζωντανά και σε HD από τον ΟΤΕ ΤV).

Όσο για τους διεθνείς άσους, οι περισσότεροι παίζουν σε ομάδας της χώρας, την Premier League των Νησιών Φερόε. Μην... ψαρώνει κάποιος με την ονομασία του πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν 10 ομάδες και κάτοχος του τίτλου είναι η Β36 Τόρσαβν. Οι ομάδες παίζουν από τρεις φορές μεταξύ τους και συνολικά δίνουν 27 αγώνες. Πάντως, θεωρείται ένα συναρπαστικό και απρόβλεπτο πρωτάθλημα, διότι η... πίτα των τίτλων μοιράζεται. Είπαμε, μην σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει κάποιο αξιόλογο επίπεδο, αφού οι περισσότεροι πριν πατήσουν χορτάρι, ήταν στην δουλειά τους ή κάποιοι μπορεί να μην παίζουν καν, διότι η ώρα του αγώνα πέφτει πάνω σε... βάρδια! Δυο ομάδες από τις δέκα πέφτουν και δυο προβιβάζονται από την δεύτερη κατηγορία.

Οι παίκτες που παίζουν μακριά από την χώρα, είναι ο τερματοφύλακας της Μάδεργουελ, Γκούναρ Νίλσεν, ο Βίλορμουρ Ντάβιντσεν της Βάιλε Μπόλντκλουμπ (Δανία), ο Σόνι Νάτεσταντ της Χόρσενς (Δανία), ο Κρίστιαν Χολστ της Φρέμαντ Άμαγκερ (Δανία), ο Κάι Λέο ι Μπάρταλστόβου της Λέβανγκερ (Nορβηγία), ο Μπράντουρ Όλσεν της U-19 Kοπεγχάγης (Δανία) και ο Τζίλι Σόρενσεν της Άααλμποργκ (Δανία). Αυτοί είναι στην αποστολή που θα παίξει απέναντι στην Εθνική μας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι της λίστας αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Νησιά Φερόε: Ένας διαχρονικός "φτωχός συγγενής"

Δεν αγχώνονται ποτέ

Δεν θα τους δει να αγχώνονται ποτέ. Κύριο μέλημά τους είναι να διασκεδάσουν πρώτα απ' όλα και αν... προκύψει το αποτέλεσμα, τότε καλώς να έρθει. Παίζουν την μπαλίτσα τους, δίνουν τη μάχη τους και αν η "Θεά Τύχη" βάλει -αραιά και που- το χεράκι της, τότε ζουν ιστορικές στιγμές. Αλλιώς, είναι μια ακόμη ήττα, δεν τρέχει και τίποτα. Την επόμενη μέρα, ούτε ο Τύπος θα τους κράξει, ούτε κανείς θα τους κριτικάρει, ούτε και θα ασχοληθεί κάποιος ιδιαίτερα. Πίσω στη δουλειά τους, στο μεροκάματό τους και στην καθημερινότητά τους.

Είπαμε, το ποδόσφαιρο γι' αυτούς είναι διασκέδαση και τίποτα παραπάνω. Αν βγει και κανένας παίκτης που να μπορέσει να σταθεί σε καλύτερο επίπεδο, κάνει το επιπλέον βήμα. Αλλιώς, η δουλίτσα τους, η ζωούλα τους και δεν χαλάνε την ζαχαρένια τους για κανέναν και για τίποτα. Όχι που θα σκάσουν...

Νησιά Φερόε: Ένας διαχρονικός "φτωχός συγγενής"
TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ