EURO

"Ισλανδία, μία άλλη Ελλάδα;"

"Ισλανδία, μία άλλη Ελλάδα;"

Η L' Equipe ανακαλύπτει τα κοινά σημεία στην πορεία της Ισλανδίας στο Euro 2016 με το θρίαμβο της Ελλάδας στη διοργάνωση του 2004!

Το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Ισλανδίας συγκινεί την Ευρώπη και μετά τη νίκη της επί της Αγγλίας με 2-1 και την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2016, κυριαρχεί στα αφιερώματα του Τύπου. Η γαλλική εφημερίδα L' Equipe προχώρησε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τα κοινά στοιχεία που έχει με την Ελλάδα, στη μεγάλη έκπληξη που είχε συντελεστεί το 2004!

Το έναυσμα για τη σύγκριση δόθηκε από τον αντίπαλο που έχει η Ισλανδία στους "8": τη Γαλλία. Την ίδια χώρα είχε αποκλείσει η Ελλάδα πριν από 12 χρόνια και ομολογουμένως, ο παραλληλισμός έρχεται αναπόφευκτα.

Όπως η Ελλάδα το 2004 είχε προκριθεί για πρώτη φορά από τους ομίλους σε τελική φάση, το ίδιο συνέβη με την Ισλανδία και μάλιστα και οι δύο το πέτυχαν μέσω της δεύτερης θέσης! Επιπλέον, τότε η Ελλάδα ήταν στην 30η θέση της βαθμολογικής κατάταξης της FIFA, ενώ τώρα η Ισλανδία κατέχει την 34η.

Ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων διεθνών ήταν ο ίδιος με τον αντίστοιχο των Ισλανδών, στα 27,1 χρόνια. Ωστόσο, οι δικοί μας είχαν μεγάλη εμπειρία από τις διεθνείς διοργανώσεις και πολλοί έπαιζαν στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τους Βορειοευρωπαίους, εκ των οποίων μόνο τρεις αγωνίζονται μακριά από την πατρίδα τους.

Οι δύο Εθνικές ομάδες αντιμετώπισαν τους αντιπάλους τους με αμυντική τακτική, γεγονός που αποδεικνύεται από την κατοχή της μπάλας: 37% είχε η Ελλάδα, 35% η Ισλανδία. Επίσης, ήταν αποτελεσματικοί στις λίγες ευκαιρίες τους: οι Έλληνες σκόραραν με ποσοστό 15% στις ευκαιρίες τους και οι Ισλανδοί με 20%.

Φυσικά, δεν λείπουν οι διαφορές και στο δημοσίευμα, επισημαίνεται κατά κύριο λόγο ότι η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα (με πληθυσμό μόλις 336.000 ανθρώπους), με μικρή παράδοση στα σπορ και το ποδόσφαιρο να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1996! Οπότε, μένει να αποδειχτεί πόσο θα προχωρήσει στη διοργάνωση...

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ