EURO

Η ζωή στα Νησιά Φερόε, το ποδόσφαιρο και ο άθλος του Φαλήρου

Η ζωή στα Νησιά Φερόε, το ποδόσφαιρο και ο άθλος του Φαλήρου

Ο Ούνι Ντάνιελσεν, Πρόξενος της Ελλάδας στα Νησιά Φερόε, μίλησε στο Sport24.gr για τη ζωή στη χώρα, το πως βιώνουν το ποδόσφαιρο, τι ακολούθησε της νίκης στο Φάληρο και πως το... 10% του πληθυσμού θα βρεθεί στο γήπεδο.

Είναι μια χώρα που αριθμεί κάτι λιγότερο από 50.000 κατοίκους, αποτελεί αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία και ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας από το 1948, έχοντας πάντως την δική της Κυβέρνηση, και το δικό της Κοινοβούλιο. Ένα σύμπλεγμα 17 κατοικήσιμων νησιών στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία με επίκεντρο το Τόρσχαβν.

Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν που βρίσκονται τα Νησιά Φερόε και μάλλον δικαιολογημένα. Βέβαια, τους μάθαμε από την καλή και απ' την ανάποδη μετά το ιστορικό τρίποντο που πήραν στο Φάληρο τον περασμένο Οκτώβριο, σε ένα από τα... θαύματα της θητείας του Κλάουντιο Ρανιέρι στον ελληνικό πάγκο. Ανέκαθεν αποτελούσαν ποδοσφαιρικά τον "φτωχό συγγενή" και "σάκο του μποξ" για κάθε αντίπαλο, ενώ σαγήνευε το άγνωστο για το πως μπορεί να είναι η ζωή σε αυτή την κουκίδα του χάρτη...

Από τους 49.483 κατοίκους, το 91,7% έχουν γεννηθεί στα νησιά, ενώ την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αποτελούν οι Δανοί με 5,8%. Τέλος υπάρχουν μικρές μειονότητες κατοίκων με καταγωγή από την Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Νορβηγία. Τα μοναδικά σώματα ασφαλείας στο νησί είναι η μικρή τοπική αστυνομική δύναμη και η ακτοφυλακή. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά και τα δανέζικα και λιγότερο τα ισλανδικά. Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες.

Η ζωή στα Νησιά Φερόε, το ποδόσφαιρο και ο άθλος του Φαλήρου
JULIEN FUMARD

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι περισσότεροι απ' όσους αποφάσισαν να ασχοληθούν (και) με το ποδόσφαιρο, το κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο και τις υπόλοιπες ώρες δουλεύουν κανονικά. Άλλοι είναι ξυλουργοί, άλλοι είναι ψαράδες, δάσκαλοι, αστυνομικοί. Έχουν επάγγελμα κανονικό, δεν ζουν από την "στρογγυλή θεά". Πρόκειται για μια χώρα που το διασημότερο άθλημα είναι η κωπηλασία με παραδοσιακές βάρκες (!) και έπεται το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ και το βόλεϊ. Αυτοί είναι οι επόμενο αντίπαλοι της Ελλάδας (13/6) για την 6η αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2016, με την ελπίδα να μην χρειάζονται αφιερώματα και αναφορές για ένα νέο επίτευγμά τους απέναντι στην "γαλανόλευκη".

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον Πρόξενο της χώρας μας στο Τόρσχαβν, τον Ούνι Ντάνιελσεν, ο οποίος μας έδωσε τα "φώτα" του σχετικά με την χώρα, την σχέση που έχει με το ποδόσφαιρο και το πως βίωσαν τη μεγάλη νίκη απέναντι στην Ελλάδα. Δεν είναι και πολλές οι νίκες άλλωστε σε προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ώστε να περνάει στο ντούκου. Το είδαν το ματς οι κάτοικοι; Το χάρηκαν ή αδιαφόρησαν; Τώρα, πως αντιμετωπίζουν το νέο παιχνίδι με την Ελλάδα; Για όλα αυτά, είχε να μας δώσει απαντήσεις...

"Οι άνθρωποι στα Νησιά Φερόε αγαπούν πολύ το ποδόσφαιρο και φυσικά χαρήκαμε πάρα πολύ για τη νίκη απέναντι στην Ελλάδα. Μετά το ματς, όλοι εδώ στην χώρα πανηγυρίζαμε και την επόμενη μέρα ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούμε στην δουλειά μας", είπε αρχικά ο κ. Ντάνιελσεν, δίνοντας το... στίγμα του τι συνέβη στον αγώνα του πρώτου γύρου στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης".

Η ζωή στα Νησιά Φερόε, το ποδόσφαιρο και ο άθλος του Φαλήρου

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

"Δυστυχώς, δεν είχαμε πολλούς φιλάθλους στην Αθήνα. Ο κύριος λόγος ήταν πως δεν ήμασταν πολύ αισιόδοξοι. Γνωρίζαμε ότι ήμασταν το αουτσάιντερ", είπε στη συνέχεια με ειλικρίνεια στο Sport24.gr, διότι πάντα τα Νησιά Φερόε είναι αουτσάιντερ, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Άλλωστε, μιλάμε για παίκτες που την επόμενη ημέρα ο καθένας είχε να πάει να δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζην. Ελάχιστοι έχουν το προνόμιο να ζουν, κλωτσώντας μια μπάλα.

Για το αν ενδιαφέρθηκαν να δουν το ματς στο Φάληρο όσοι ζουν στα Νησιά Φερόε, απάντησε πως "οι περισσότεροι είδαν το ματς στην τηλεόραση ή το άκουγαν από το ραδιόφωνο", για να πει μετά την κορυφαία ατάκα: "Τα 4.900 εισιτήρια για το παιχνίδι στο Τόρσχαβν έχουν ήδη πουληθεί και έχουμε ήδη sold out. Οι 4.900 φίλαθλοι μπορεί να μην ακούγονται πολλοί, αλλά μιλάμε για το 10% του πληθυσμού της χώρας".

Για την ζωή κάποιου που παίζει μπάλα στα Νησιά Φερόε, ανέφερε στο Sport24.gr ότι " όσοι παίζουν στην εθνική ομάδα είναι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και έχουν την δουλειά τους καθημερινά. Μετά την δουλειά, κάνουν τις προπονήσεις τους στις ομάδες που έχουμε εδώ στα Νησιά Φερόε. Ελάχιστοι παίκτες παίζουν επαγγελματικά στην Δανία και την Ισλανδία".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όσο για την ίδια την χώρα, που είναι άγνωστη σχεδόν σε όλους στην χώρα μας, είπε ότι "είναι μια μοντέρνα κοινωνία με επίπεδο ζωής όπως στις περισσότερες χώρες της Σκανδιναβίας". Το ποδόσφαιρο εκεί είναι απλά διασκέδαση και τίποτα παραπάνω. Όλοι έχουν την δουλειά τους, τα χόμπι τους και δεν σκάνε για τίποτα. Αν έρθει και καμία "κηδεία" όπως αυτή της 14ης Οκτωβρίου 2014 στον Πειραιά, δεν θα τους χαλάσει καθόλου. Αλλά είπαμε, την επόμενη μέρα ξανά στη δουλειά...

Η ζωή στα Νησιά Φερόε, το ποδόσφαιρο και ο άθλος του Φαλήρου
TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ