EURO

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία προηγήθηκε με τον Νανί, αλλά η Ισλανδία με το ιστορικό γκολ του Μπιάρνασον πήρε ισοπαλία (1-1) στο πρώτο της ματς σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Μετά τον Ζλάταν απέτυχε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (videos)

Όμιλος των εκπλήξεων ο 6ος στο Euro 2016, καθώς μετά τη νίκη της Ουγγαρίας επί της Αυστρίας, η Πορτογαλία αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ισλανδία στο Σεντ-Ετιέν.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος άνοιξε το σκορ με τον Νανί στο 31', ήταν ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο 50' ο Μπιάρνασον απάντησε και με το πρώτο ισλανδικό γκολ σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης χάρισε ιστορικό βαθμό στην χώρα του.

Είχε 23 τελικές προσπάθειες η Πορτογαλία, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στην 1η αγωνιστική, με την δεύτερη να έχει 18, όμως η υπεροχή ήταν φλύαρη και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν σε κακή βραδιά.

Το γκολ του Νανί ήταν το 600ό σε τελική φάση Euro. Το 1ο το πέτυχε ο Γκάλιτς (Σερβία / 1960), το 100ό ο Ζιρές (Γαλλία), το 200ό ο Βίλφορτ (Δανία), το 300ό ο Ζάχοβιτς (Σλοβενία), το 400ό ο Ανρί και το 500ό ο Τσάβι (Ισπανία).

Όσον αφορά στο Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτή ήταν η 127η διεθνής συμμετοχή του, φτάνοντας τον Λουίς Φίγκο στην πορτογαλική κορυφή, αλλά του έσπασε ρεκόρ ο Ρενάτο Σάντσες, καθώς 18άχρονος έγινε ο νεότερος που παίζει σε τελικά για τους Ίβηρες. Επίσης, απέτυχε και αυτός μετά τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς να γίνει ο πρώτος που σκοράρει σε 4ο Euro.

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Πορτογαλία - Ισλανδία 1-1

Σκόρερς: 31' Νανί / 50' Μπιάρνασον

Γήπεδο: "Stade Geoffroy-Guichard", Σεντ-Ετιέν

Διαιτητής: Τσιουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)

Μόλις στο 3ο λεπτό η Ισλανδία κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη καλή φάση στο ματς, με τον Γκίλφι Σίγκουρντσον από αριστερά να βγαίνει στη αντεπίθεση και να σουτάρει μέσα από την περιοχή, αλλά απέκρουσε ο Ρουί Πατρίσιο, με τον άσος της Σουόνσι εν συνεχεία να κάνει νέο πλασέ, αλλά ο πορτιέρε της Σπόρτινγκ Λισαβόνας μπλόκαρε.

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Οι Πορτογάλοι έδειξαν ξαφνιασμένοι, αλλά σύντομα πήραν τον έλεγχο του ματς, χάνοντας 4 καλές ευκαιρίες μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά, για να ακολουθήσει το γκολ του Νανί.

Στο 18' το σουτ Βιεϊρίνια απέκρουσε ο Χάλντορσον, όπως και στο 21' την "καρφωτή" κεφαλιά του Νανί από σέντρα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Άστοχη ήταν η κεφαλιά του CR7 στο 23' από την σέντρα του Βιεϊρίνια, ενώ δεν κατάφερε να σουτάρει όταν ήταν μόνος στο ύψος του πέναλτι στο 26' από μπαλιά του Πέπε.

Η λύτρωση για τους Ίβηρες ήρθε στο 31ο λεπτό, με τον Νανί να ανοίγει το σκορ με κοντινό πλασέ, έπειτα από εξαιρετική ομαδική προσπάθεια και ασίστ του Αντρέ Γκόμες.

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία
Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία
Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με πίεση στην αντίπαλη περιοχή, απείλησε με τον Ρονάλντο στο 47', αλλά στο 50' οι Πέπε και Βιεϊρίνια αδράνησαν, έτσι ο Μπίρκιρ Μπιάρνασον με κοντινό πλασέ στην κίνηση ισοφάρισε σε 1-1, έπειτα από την σέντρα του Γιόχαν Γκούντμουντσον από δεξιά.

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία
Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία
Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Το σουτ του Αντρέ Γκόμες στο 60' απέκρουσε σε κόρνερ ο Χάλντορσον και η κεφαλιά του Νανί στο 71' πέρασε άουτ, δίπλα από το δεξί δοκάρι, ενώ ένα λεπτό πριν είχε βάλει στον αγωνιστικό χώρο ο Φερνάντο Σάντος τον Ρενάτο Σάντσες. Πρόκειται για τον 18άχρονο μέσο που απέκτησε η Μπάγερν από την Μπενφίκα με 35.000.000 ευρώ, ο οποίος απόψε έγινε ο νεότερος παίκτης που παίζει σε τελικά με την Πορτογαλία, σπάζοντας το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο (2004 στην πρεμιέρα με την Ελλάδα).

Η Ισλανδία "πάγωσε" την Πορτογαλία

Οι επόμενες αλλαγές του Σάντος ήταν οι Ρικάρντο Κουαρέσμα και Έντερ, ένα πραγματικός επιθετικός που μπήκε στο 84', ενώ ένα λεπτό αργότερα την κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια ο Χάλντορσον.

Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 81' και στο 86' έχασε σπουδαία ευκαιρία, με το σουτ του μέσα από την περιοχή να αποκρούει ο Ρουί Πατρίσιο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Βιεϊρίνια, Ρικάρντο Καρβάλιο, Πέπε, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ντανίλο Περέιρα, Ζοάο Μάριο (76' Κουαρέσμα), Αντρέ Γκόμες (84' Έντερ), Ζοάο Μοουτίνιο (60' Ρενάτο Σάντσες), Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Χάλντορσον, Σάιβαρσον, Ράγκναρ Σίγκουρντσον, Άρνασον, Σκούλασον, Γκούναρσον, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον (90' Τέοντορ Μπιάρνασον), Μπίρκιρ Μπιάρνασον, Μπέντβαρσον, Σίγκτορσον (81' Φινμπόγκασον).

Πορτογαλία - Ισλανδία 1-1 (highlights)

Πορτογαλία - Ισλανδία 1-1 (goals)

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ