EURO 2016

Το επιθετικό ρίσκο του Ντεσάμπ που ξεμπλόκαρε τη Γαλλία

Το επιθετικό ρίσκο του Ντεσάμπ που ξεμπλόκαρε τη Γαλλία
Παγέτ, Γαλλία

Ο Στάικος Βεργέτης γράφει στο Sport24.gr για τον τρόπο με τον οποίο ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ξεμπλόκαρε τη Γαλλία και την οδήγησε στην ανατροπή (2-1) σε βάρος της Ιρλανδίας.

Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των "16" τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιρλανδία κατέθεσαν τα δυνατά τους όπλα σε επίπεδο παικτών και συστημάτων, απόρροια της επιτυχημένης τους παρουσίας στη φάση των ομίλων. Η Γαλλία παρατάχθηκε με το γνώριμο 1-4-3-3 με τον Καντέ μονό αμυντικό χαφ και τους Μatuidi - Pogba σαν εσωτερικούς μέσους να δουλεύουν πολύ με κάθετες διεισδύσεις και διαγώνιες κινήσεις προσπαθώντας να αποδιοργανώσουν το σφιχτό 1-4-4-2 των Ιρλανδών

Οι Payet και Griezman έπαιζαν σαν δύο κλειστά εξτρεμ δίνοντας τον έξω χώρο στα μπακ και έτσι αποτελούσαν στήριγμα στον Giroud. Πολλές φορές είδαμε τους Γάλλους να κάνουν υπερφόρτωση πλευράς με τον έναν εσωτερικό χαφ, το μπακ, τον ακραίο και τον άλλο ακραίο που άλλαζε πλευρά, προκειμένου να δημιουργήσουν ρήγματα στην συμπαγή και οργανωμένη άμυνα των Ισλανδών που φάνηκε διαβασμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κινήσεις αυτές. Οι Γάλλοι είχαν την κατοχή, έλεγχαν το ρυθμό, όμως δεν μπορούσαν να μπουν στην αντίπαλη περιοχή. Μπήκαν στο ημίχρονο με σκορ εις βάρος τους για πρώτη φορά στο ευρωπαικό και έπρεπε να το ανατρέψουν.

Το επιθετικό ρίσκο του Ντεσάμπ που ξεμπλόκαρε τη Γαλλία

Ο Deschamp, όπως και ο κάθε προπονητής πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πρέπει να βοηθήσει την ομάδα να την κάνει πιο επιθετική, αυξάνοντας όμως το ρίσκο για μία αντεπίθεση του αντιπάλου. Έτσι και ο Deschamp έβγαλε τον Καντέ (που είχε και κίτρινη κάρτα), τοποθέτησε δύο αμυντικά χαφ τους Μatuidi και Pogba, που επομίζονται πιο πολύ δουλειά άμυνας και οργάνωσης παιχνιδιού, βάζει στη δεξιά πλευρά τον Coman και μεταφέρει πίσω και πιο κοντά στον φορ τον Griezman. Αυτή η κίνηση ξεμπλόκαρε τη Γαλλία, αφού αυτό το πιο ανάλαφρο και με ταχύτητα σχήμα ήταν πιο απρόβλεπτο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα όμως ήταν ότι τοποθετήθηκε ο Griezman σε μια θέση πιο γνωστή σε αυτόν, παίζοντας εκεί και στην Ατλέτικο με μεγάλη επιτυχία, αφού έχει αίσθηση του χώρου σε σχέση με τον φορ σαν σημείο αναφοράς. Η αίσθηση αυτή τον έφερε σε θέση βολής και κάπου εκεί τελείωσε το παιχνίδι.

Το επιθετικό ρίσκο του Ντεσάμπ που ξεμπλόκαρε τη Γαλλία

Οι Ιρλανδοί έδειξαν να μην έχουν απαντήσεις επιθετικές μετά την ισοφάριση, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν κάποια επιθετική μετάβαση βρίσκοντας τον άξονα άδειο με την απουσία ενός εκ των δύο αμυντικών χαφ, αλλά μετά ήρθε η αποβολή και το έργο τους έγινε ακόμη πιο δύσκολο. Η ποιότητα των παικτών και η επιλογή του προπονητή για επιθετικό ρίσκο λειτούργησε θετικά στην εξέλιξη του αγώνα για τους Γάλλους.

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ