EURO 2016

Ο Σάντος "φρέναρε" την Πορτογαλία

Ο Σάντος "φρέναρε" την Πορτογαλία

Ο Στάικος Βεργέτης γράφει στο Sport24.gr για το 4-4-2 του Σάντος που φρέναρε την Πορτογαλία στην επίθεση και την εξέθεσε σε φάση άμυνας αλλά και την πολύ καλή λειτουργία και στρατηγική της Ουγγαρίας απέναντι στους Ίβηρες.

Στον τελευταίο αγώνα στη φάση των ομίλων η Πορτογαλία έπαιζε για την πρόκριση και καιγόταν για το αποτέλεσμα, αλλά οι Ούγγροι είχαν περίσσιο πάθος και πολύ καλή λειτουργία και στρατηγική σε φάση άμυνας και επίθεσης καθώς και στις μεταβάσεις.

Ο Σάντος ξεκίνησε με το ίδιο σχήμα και τους ίδιους παίκτες δείχνοντας πίστη στο αρχικό του πλάνο που σχεδίασε για το Euro 2016 και εμπιστοσύνη στους παίκτες που αγωνίστηκαν στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις. Παρέμεινε έτσι το 1-4-4-2 που πάλι κατά τη γνώμη μου ειχε σαν συνέπεια να φρενάρει την ομάδα στην επίθεση και να την εκθέτει σε φάση άμυνας.

Από την άλλη μεριά η Ουγγαρία με αλλαγές (αναμενόμενο και λογικό) στη σύνθεσή της παρουσίασε πολύ καλή λειτουργία βασιζόμενη στο σχηματισμό της 1-4-3-3,που της έδινε αριθμητικό πλεονέκτημα στο χώρο του κέντρου με την τριάδα Gera, Pinter, Elek να ελέγχει το ρυθμό των Πορτογάλων και να τους περιορίζει σε χαμηλότερα ποσοστά κατοχής μεταφραζόμενα σε επικίνδυνες καταστάσεις στο 1ο ημίχρονο μόνο από στατικές φάσεις, χωρίς όμως κερδισμένες κεφαλιές.

Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να χτυπήσουν από τον άξονα με υπεραριθμίες που δημιουργούσε η μέσα κίνηση των ακραίων (Andres Gomes, Joao Mario) που αναλάμβαναν χρέη επιτελικού μέσου που δεν υπήρχε.

Από την άλλη όμως αυτή η μέσα κίνηση είχε το τίμημά της να δέχονται την επιθετική μετάβαση των Ούγγρων και να είναι ανοργάνωτοι, με τον Μοutinho ή τον W.Carvalho να είναι ανεπαρκείς να καλύψουν και να ανακόψουν, ιδιαίτερα όταν ανέβαιναν και τα μπακ και μετά το χάσιμο της μπάλας έμειναν πίσω από αυτή. Η Ουγγαρία αξιοποίησε την ευνοική γι αυτή κατάσταση με γρήγορες και οργανωμένες επιθέσεις.

Η αλλαγή στο ημίχρονο του Moutinho με τον Renato Sanchez έδωσε πιο γρήγορη κατοχή στην Πορτογαλία και περισσότερα τρεξίματα αλλά η είσοδος του Quaresma ήταν αυτή που έδωσε πνοή, ασίστ και επιθετικότητα.

Πάντως στα τελευταία λεπτά (στο 81') ο Σάντος προτίμησε να διασφαλίσει το αποτέλεσμα πρόκρισης φοβούμενος την επιθετικότητα και την τύχη των Ούγγρων στα σουτ που επιχειρούσαν βάζοντας τρίτο αμυντικό χαφ (Danilo) και βγάζοντας τον Νάνι. Από την πλευρά του ο αντίπαλος κοουτς επέλεξε αλλαγές προσώπων με πρόθεση να ξεκουράσει παίκτες για την επόμενη φάση όπου δικαιωματικά βρίσκεται η Ουγγαρία.

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ