EURO

Εθνικοί ήρωες

epaselect epa05378419 Players of Albania celebrate their 1-0 lead during the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between Romania and Albania at Stade de Lyon in Lyon, France, 19 June 2016.

(RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)  EPA/MAST IRHAM   EDITORIAL USE ONLY
Αλβανία EPA

Το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Αλβανίας έχει ως βασικό ήρωα έναν Ιταλό πρίγκιπα, ο οποίος όμως δεν είναι μόνος του. (VIDEOS, PICS).

Η μια υπέρβαση διαδέχεται την άλλη. Κανείς δεν πίστευε στην παρουσία της Αλβανίας στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τους διέψευσε. Οι περισσότεροι περίμεναν διασυρμό τους στα γήπεδα της Γαλλίας. Τους διέψευσε. Η συγκομιδή των τριών βαθμών φαντάζει μικρή για να της δώσει την πρόκριση στους «16» της διοργάνωση. Τι λέτε, θα τριτώσει το καλό για τους Αλβανούς;

Εθνικοί ήρωες

(Α)ΡΜΑΝΤΟ ΣΑΝΤΙΚΟΥ.Ο σκόρερ του πιο σημαντικού γκολ στα 86 χρόνια ιστορίας της εθνικής Αλβανίας. Ο νέος εθνικός ήρωας έχει γεννηθεί στο Ελμπασάν, αλλά η σκούφια του κρατάει και από Πρέβεζα! Η καριέρα του κινείται μεταξύ Αλβανίας και Ελβετίας, ενώ πέρυσι κατέκτησε το Κύπελλο Λιχτενστάιν (!) με την Βαντούζ. Η «χρυσή» του κεφαλιά κόντρα στην Ρουμανία, αναμφίβολα, είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική στιγμή στα 25 του χρόνια. «Δεν μπορώ να περιγράψω την στιγμή του γκολ. Ήμουν πολύ συγκινημένος. Είναι φανταστικό να βλέπεις όλους τους Αλβανούς, να τους κάνεις ευτυχισμένους και να το απολαμβάνουν. Για όλα αυτά είμαι ευτυχισμένος» τόνισε ο δεύτερος πιο δημοφιλής άνθρωπος στην Αλβανία. Πρώτος, πάντα, ο Τζάνι ντε Μπιάζι.

Εθνικοί ήρωες

(Λ)ΙΣΤΑ.Αυτή που περιείχε ποδοσφαιριστές από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν για την Εθνική Αλβανίας, αλλά δεν τους είχαν προσεγγίσει από την ομοσπονδία. Ο Ντε Μπιάζι, μαζί με το δεξί του χέρι, Πάολο Τραμετσάνι, όργωσαν με πάνω από 60 ταξίδια όλη την «Γηραιά Ήπειρο» και έπεισαν παίκτες που είχαν καταγωγή ή ρίζες από την Αλβανία, για να φορέσουν το εθνόσημο. Το πέτυχαν με τον τερματοφύλακα Ετρίτ Μπερίσα, τον οποίο ανακάλυψαν στην Σουηδία, και τον κεντρικό μέσο Ταουλάντ Τζάκα (μεγαλωμένος στην Ελβετία), δεν τα κατάφεραν με τον Σκοντράν Μουστάφι ή τον Αντνάν Γιανουζάι. Ο τελευταίος, τουλάχιστον, πρέπει να το έχει μετανιώσει. «Στην αναζήτηση που κάναμε στην Ευρώπη βρήκαμε πάρα πολλά ενδιαφέροντα νεαρά παιδιά που παρακολουθούμε με προσοχή, τα οποία μπορούν μελλοντικά να ενισχύσουν την εθνική ομάδα» έχει πει σχετικά ο Ντε Μπιάζι, ο οποίος θεωρεί ότι με παίκτες όπως ο Γιανουζάι, ο Βαλόν Μπεχράμι ή ο Τζερντάν Σατσίρι, η Αλβανία θα ήταν μια από τις δέκα κορυφαίες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη. Υπερβολικό ίσως, αλλά όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Εθνικοί ήρωες
ALL RIGHTS RESERVED TO LSA PHOTO AGENCY. READ TERMS AND CONDITIONS ONSITE

(Β)ΑΣΙΛΙΑΣ. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αρμάντο Ντούκα. Στο πόστο του από το 2002, έχει ανώτατες οικονομικές σπουδές και, με περιορισμένο μπάτζετ, κατάφερε να φέρει την Αλβανία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Νοικοκύρεψε την ομοσπονδία, βρήκε χορηγούς, πόνταρε στον Ντε Μπιάζι και, μετά τοEuro, ονειρεύεται συμμετοχή και σε Παγκόσμιο Κύπελλο. «Δεν έχουμε Ρονάλντο, Μέσι ή Ιμπραχίμοβιτς, αλλά διαθέτουμε παίκτες που παλεύουν και δίνουν τα πάντα για την ομάδα. Κάνουν πολλές θυσίες. Ο προπονητής τους έχει δώσει κίνητρο και προσέχει ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια» εξηγεί ο Ντούκα για το μυστικό της επιτυχίας των Αλβανών.

Εθνικοί ήρωες

(Α)ΡΧΗΓΟΣ.Με τα όλα του. Ο Λορίκ Τσάνα (με το «5» στη φωτό) είναι πρώτος σε συμμετοχές με την φανέλα της Εθνικής Αλβανίας (93), ο φυσικός ηγέτης και το σημείο αναφοράς. Στο ματς με την Ρουμανία επρόκειτο να επιστρέψει ύστερα από τιμωρία, αλλά ο Ντε Μπιάζι αποφάσισε να μην τον ξεκινήσει. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Του είπα ότι δεν ήθελα να αλλάξω πολύ την ενδεκάδα που έπαιξε με την Γαλλία. Ζήτησα από τον Λορίκ μια θυσία και ήταν πολύ γενναιόδωρος» εξήγησε ο Ιταλός προπονητής για την υποδειγματική στάση του βετεράνου (παρ' ότι μόλις 32 ετών) ποδοσφαιριστή. «Είναι ηγέτης και ομαδικός παίκτης. Πρέπει να του βγάλω το καπέλο για την συμπεριφορά του» συμπλήρωσε ο Ντε Μπιάζι για τον κεντρικό αμυντικό της Ναντ, ο οποίος έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. «Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Τα παιδιά θυσιάστηκαν πολύ στα τρία ματς. Τα έδωσαν όλα και πιστεύω ότι τα αξίζαμε όλα αυτά. Η επιθυμία, η καρδιά που βάλαμε. Είναι κάτι απίστευτο για την ομάδα μας» είπε με την σειρά του μεγάλος αρχηγός.

Εθνικοί ήρωες
LAPRESSE

(Ν)ΤΡΟΝ.Αυτό που συνέβαλε, άθελά του, στην πορεία ονείρου της Αλβανίας μέχρι τα τελικά της Γαλλίας. Το ντρον που έκανε την εμφάνισή του στο ματς με την Σερβία στο Βελιγράδι «κουβαλώντας» σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», έγινε η αιτία να διακοπεί το ματς και να κατακυρωθεί με 3-0 υπέρ των Αλβανών, οι οποίοι «πάτησαν» σε αυτούς τους βαθμούς, γνώρισαν μόλις δύο ήττες στην προκριματική φάση και, μεhighlightτο «διπλό» στο Αβέιρο επί της Πορτογαλίας, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Εθνικοί ήρωες

(Ι)ΣΤΟΡΙΚΟ.Όλο αυτό που ζει η Αλβανία αυτές τις ημέρες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στην Γαλλία για να βρεθούν στο πλευρό της εθνικής τους ομάδας, με την ένωση φιλάθλων «TifozatKuqeZi» («Κόκκινη και Μαύροι Φίλαθλοι») να οργανώνει τα ταξίδια. Τα Τίρανα και πολλές ακόμα πόλεις ξενύχτησαν μέχρι πρωίας πανηγυρίζοντας τη νίκη επί της Ρουμανίας και, πλέον, όλοι κάνουν όνειρα για πρόκριση στην φάση των «16». Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν παρέλειψε να εκφράσει την χαρά του, όταν σκόραρε ο Σαντίκου. «Goooooooooool» το σχετικό του «τιτίβισμα».

Εθνικοί ήρωες

(Α)ΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ.Ο κύριος από το Σαρμέντε του Τρεβίζο. Ο σινιόρε ντε Μπιάζι, ο οποίος «γιόρτασε» τα 60ά του γενέθλια στις 16 Ιουνίου με την πικρή γεύση της ήττας από την Γαλλία, αλλά η μοίρα τον αντάμειψε λίγα 24ωρα αργότερα. «Αυτό που προσπάθησα να περάσω στα παιδιά μου ήταν η ιδέα του να μην επαναπαύονται με τις επιτυχίες τους και να έχουν πάντα «δίψα» για να προοδεύουν, να αποδεικνύουν την βελτίωσή τους» είχε πει παλαιότερα για την μεταμόρφωση της Εθνικής Αλβανίας, η οποία οφείλεται (σχεδόν) αποκλειστικά στον ίδιο. Πήρε τιμητικά την αλβανική υπηκοότητα, δεν ήξερε πολλά για την ομάδα όταν την αναλάμβανε και, όταν δήλωνε ότι «η Αλβανία μπορεί να τα καταφέρει», γελούσαν μαζί του. Τώρα γελάει αυτός.

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ