EURO

Eder, ο μετανάστης που έγινε πρωταθλητής Ευρώπης

1-0
1-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όλοι θα θυμούνται τον Eder για το γκολ που χάρισε το πρώτο ευρωπαϊκό στην Πορτογαλία, όμως ο 28χρονος επιθετικός πέρασε πάρα πολλά για να καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλές φορές η ζωή σου επιστρέφει πράγματα που έχεις στερηθεί αρκεί να μην τα παρατήσεις ποτέ. Ο Éderzito António Macedo Lopes αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες από όταν ήταν παιδί, στο αποκορύφωμα της καριέρας του τραυματίστηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω και τελικά δικαιώθηκε.

Για να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του "χρυσού" σκόρερ του Euro θα πρέπει να πάμε πρώτα ένα ταξίδι στην Guinea-Bissau. Πρόκειται για μία μικρή χώρα η οποία σήμερα μετρά περίπου 1.500.000 κατοίκους και για πολλά χρόνια αποτέλεσε αποικία της Πορτογαλίας. Ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 1973 δηλαδή 14 χρόνια πριν γεννηθεί ο ήρωας της ιστορίας μας.

Μείζον ζήτημα για τη χώρα είναι το γεγονός ότι έχει καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο για ναρκωτικά που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και έχουν προορισμό την Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε το 2008 η χώρα είναι η χειρότερη για να ζήσει ένα παιδί, από άποψη διαβίωσης.

Eder, ο μετανάστης που έγινε πρωταθλητής Ευρώπης

Γεννήθηκε στη χειρότερη χώρα για να ζήσει ένα παιδί

Από αυτό το τελευταίο ξεκινά η ιστορία του Eder. Γεννήθηκε στις 22/12/1987 στην πρωτεύουσα Bissau. Σε ηλικία μόλις δύο ετών οι γονείς του αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να μεταβούν στην Πορτογαλία. Η έλλειψη απαραίτητων εγγράφων τους οδηγούν προσωρινά πίσω στη Guinea-Bissau και τον οδηγούν σε ένα ορφανοτροφείο. "Ήρθαμε στην Πορτογαλία σε ηλικία δύο ετών. Ουσιαστικά δεν μεγάλωσα με την οικογένεια μου αλλά σε ένα ορφανοτροφείο. Πέρασα δύσκολες στιγμές, κάτι που είναι φυσιολογικό, αλλά το απήλαυσα" ανέφερε σε μία συνέντευξη του πριν από μερικά χρόνια.

Το ίδρυμα στο οποίο πήγε φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 21 ετών των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και φροντίζουν για την εκπαίδευση τους. Στο ορφανοτροφείο ήταν επίσης και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας. Ο Eder έχει ακόμα τρεις αδερφές και έναν αδερφό οι οποίοι τώρα βρίσκονται σε όλες τις άκρες της Ευρώπης.

Από τον Ρονάλντο στην Academica

Όσο θυμάται τον εαυτό του πάντα είχε μία μπάλα στα πόδια. Όταν δεν είχε μάθημα τον έβρισκες πάντοτε στις αλάνες όπου μαζί με τους φίλους του έπαιζε ατελείωτες ώρες ποδόσφαιρο. "Πάντα έπαιζα ποδόσφαιρο στους δρόμους με τα άλλα παιδιά. Κάθε ημέρα και παντού παίζαμε ποδόσφαιρο. Το μόνο που θέλαμε ήταν μία μπάλα" παραδέχτηκε χρόνια αργότερα.

Όπως πολλά παιδιά στην ηλικία του είχε ένα πρότυπο στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ρονάλντο ο οποίος εκείνη την περίοδος περνούσε την καλύτερη φάση της καριέρας του και έκανε πολλά παιδιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης να τον λατρεύουν. Το "φαινόμενο" τον έκανε να ασχοληθεί με την επίθεση και κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα των ανθρώπων της ADC Academia. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Tourizense η οποία αποτελεί τη θυγατρική της Academica.

Eder, ο μετανάστης που έγινε πρωταθλητής Ευρώπης

Πανηγυρίζει ένα από τα γκολ του με την Academica

Μετά από έξι μήνες μετακόμισε στην Oliveira do Hospital στην οποία έμεινε για ένα χρόνο σκοράροντας επτά τέρματα σε 23 εμφανίσεις. Έτσι, επέστρεψε στην Tourizense όπου οι εμφανίσεις του ήταν εντυπωσιακές. Έντεκα γκολ σε 42 παιχνίδια και κυρίως τα εντυπωσιακά του σωματικά προσόντα κάνουν τους ανθρώπους της Academica να εξετάσουν περισσότερο την περίπτωση του. Έτσι, πήρε μεταγραφή στην ομάδα της Coiimbra όπου και έμεινε για τέσσερα χρόνια.

Οι άνθρωποι του κλαμπ τον πίστεψαν και του έδωσαν χρόνο συμμετοχής από την αρχή. Πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής παίζοντας σε 27 παιχνίδια στα περισσότερα εκ των οποίων ως αλλαγή, ενώ για το πρώτο του γκολ χρειάστηκε να φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2008-09 στο ματς κόντρα στη Naval όπου σε 33 λεπτά πρόλαβε να σκοράρει και να δώσει μία ασίστ. Τα λεπτά συμμετοχής άρχισαν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο όπως και τα γκολ του. Κάπως έτσι φτάσαμε στη σεζόν 2011-12 όπου σε 20 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο πέτυχε επτά γκολ έχοντας και τρεις ασίστ.

Το "ναυάγιο" με τη West Ham και η Braga

Το συμβόλαιο του με την Academica ολοκληρώθηκε και έτσι έψαχνε να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Υπήρξαν αρκετές ομάδες τόσο από την Πορτογαλία όσο και από το εξωτερικό που τον προσέγγισαν. Εκείνη που έφτασε πιο κοντά στην απόκτηση του ήταν η West Ham.

Η αγγλική ομάδα του πρόσφερε ένα καλό συμβόλαιο και όλα έδειχναν ότι θα συνέχιζε την καριέρα του στο "μεγάλο νησί" μέχρι που εξαφανίστηκε. Ναι, καλά διάβασες εξαφανίστηκε. Δεν του άρεσε ο τρόπος που οι άνθρωποι της West Ham έβλεπαν ορισμένα πράγματα και αποφάσισε να εξαφανιστεί τερματίζοντας έτσι τις επαφές μαζί τους. Η αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης τον οδήγησε τελικά στην Braga όπου και πέρασε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του μέχρι σήμερα.

Braga's forward Eder Lopes celebrates after scoring against Guimaraes during their Portuguese league football match at Afonso Henriques stadium in Guimaraes on September 28, 2012. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG        (Photo credit should read FRANCISCO LEONG/AFP/GettyImages)
Braga's forward Eder Lopes celebrates after scoring against Guimaraes during their Portuguese league football match at Afonso Henriques stadium in Guimaraes on September 28, 2012. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG (Photo credit should read FRANCISCO LEONG/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Με την Braga έκανε μεγάλες εμφανίσεις

Όλα ξεκίνησαν ιδανικά για εκείνον αφού βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το Κύπελλο και μέσα σε 18 ματς κατάφερε να πετύχει 13 γκολ. Τότε ήταν που η πρώτη ατυχία του χτύπησε την πόρτα. "Η χρονιά ήταν εξαιρετική για εμένα. Όλα πήγαιναν καλά, αλλά τον Φεβρουάριο έπαθα ρήξη χιαστού στο γόνατο η οποία με άφησε εκτός για έξι μήνες. Την επόμενη χρονιά επέστρεψα, αλλά και πάλι είχα πολλούς τραυματισμούς οι οποίοι δεν με άφησαν να βρω ρυθμό" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι εμφανίσεις του του άνοιξαν το δρόμο και για την Εθνική ομάδα όπου βρέθηκε για πρώτη φορά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στον αγώνα με το Λουξεμβούργο, ενώ η πρώτη του συμμετοχή ήρθε κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του τελικά βρέθηκε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 όπου είχε ρόλο βασικού χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

Οι τραυματισμοί πλέον τον είχαν αφήσει και έτσι άρχισε να παίζει σύμφωνα με το ταλέντο του. Τη σεζόν 2014-15 μέτρησε 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας 14 γκολ και τέσσερις ασίστ, ενώ πλέον είχε καθιερωθεί και στην Εθνική Πορτογαλίας.

Το ταξίδι στην Αγγλία και η Γαλλική "σωτηρία"

Το καλοκαίρι του 2015 το όνομα του ακούγεται για πολλές ομάδες. Αρκετές είναι εκείνες που καταθέτουν επίσημη πρόταση στην Braga, εκείνη όμως που αποκτά τον Πορτογάλο επιθετικό είναι η Swansea. Για να το κάνει μάλιστα πλήρωσε περίπου 6,7 εκατομμύρια ευρώ στην πορτογαλική ομάδα.

Στους "κύκνους" θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στον αγώνα κόντρα στην Τσέλσι στις 8/8/15, ενώ το πρώτο και μοναδικό 90λεπτο του θα το κάνει λίγες ημέρες αργότερα στο δεύτερο γύρο του EFL Cup κόντρα στη York City. Μέχρι το Δεκέμβριο θα παίξει συνολικά σε 15 ματς έχοντας όμως ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε ένας τραυματισμός στον αστράγαλο να του κόψει τη φόρα που είχε πάρει με δύο συνεχόμενες συμμετοχές στην ενδεκάδα.

Eder, ο μετανάστης που έγινε πρωταθλητής Ευρώπης

Αναγεννήθηκε στη Γαλλία

Στις 24 Ιανουαρίου θα επανέρθει παίζοντας μόλις για ένα λεπτό κόντρα στην Everton η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία του στο "νησί". Η Lille εκφράζει ενδιαφέρον για την απόκτησή του και τελικά τον κάνει δικό της με τη μορφή του δανεισμούς. Στη Ligue 1 ο Eder θα βρει και πάλι τον εαυτό του πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Σε 14 συμμετοχές θα πετύχει έξι γκολ και εξαίρεση τα πρώτα δύο ματς σε όλα τα υπόλοιπα θα πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του.

Ο δανεισμός του έληξε πριν από λίγες ημέρες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Eder θα φύγει από τη Lille. Η γαλλική ομάδα πλήρωσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και έκανε δικό της τον Πορτογάλο επιθετικό και έτσι οι Γάλλοι θα βλέπουν για αρκετό καιρό μπροστά τους τον παίκτη που τους πήρε το Euro μέσα από τα χέρια.
Δείτε τις ειδικές προσφορές των footshirts σε τιμές από 13 ευρώ!

Τα κατορθώματα του με τη Λιλ

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ