EURO

Αυστηροποιεί τον έλεγχο αντί-ντόπινγκ η UEFA

Αυστηροποιεί τον έλεγχο αντί-ντόπινγκ η UEFA

Σε αυστηροποίηση του ελέγχου αντί-ντόπινγκ προχωρά η UEFA, καθιερώνοντας το "βιολογικό διαβατήριο" για στεροειδή και υποβάλλοντας σε έλεγχο κάθε ποδοσφαιριστή που έχει πιθανότητα να βρίσκεται στα τελικά του Euro 2016.

Αυστηρότερα και πιο εκτεταμένα θα είναι τα μέτρα αντί-ντόπινγκ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Η UEFA καθιερώνει το "βιολογικό διαβατήριο" για στεροειδή και υποβάλλει σε έλεγχο κάθε ποδοσφαιριστή που πιθανόν να κληθεί στην εθνική ομάδα της χώρας του, για την τελική φάση του Euro 2016, που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι στη Γαλλία.

Ουσιαστικά, οι καινοτομίες είναι η καθιέρωση του "βιολογικού διαβατηρίου" κάθε ποδοσφαιριστή αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων των πιθανών ποδοσφαιριστών να βρεθούν με την εθνική ομάδα τους, στην τελική φάση του Euro 2016. Οι έλεγχοι αντί-ντόπινγκ θα διεξαχθούν τόσο κατά την προετοιμασία των εθνικών ομάδων, όσο και μετά την άφιξή τους στη Γαλλία.

"Εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διατάξεων, σχετικών με την μετάδοση πληροφοριών για τον εντοπισμό των ομάδων και των ποδοσφαιριστών, τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των δειγμάτων που θα επιτρέπει την αναδρομική αναγνώριση των απαγορευμένων ουσιών καθώς και την άσκηση του παγκοσμίου προγράμματος για τα αντιντόπινγκ κοντρόλ (αίματος και ούρων), εντός κι εκτός των αγώνων. Σκοπός είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για τα βιολογικά προφίλ των ποδοσφαιριστών, αλλά και πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων ντόπινγκ. Μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με την ONAD της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Θα ακολουθήσουν, κι άλλοι ", αναφέρει η ανακοίνωση της UEFA.

Έλεγχος σε κάθε παίκτη που μπορεί να βρεθεί στο Euro 2016

Η UEFA αν και παραδέχεται ότι τα ποσοστά χρήσης απαγορευμένων ουσιών είναι χαμηλά στις διοργανώσεις της, τονίζει ότι το πρόγραμμα αντί-ντόπινγκ που θα εφαρμοστεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα είναι το αυστηρότερο και πιο εκτεταμένο από ποτέ.

"Οι ομάδες του Euro 2016 θα υποβάλλονται σε έλεγχο τόσο κατά την προετοιμασία των πριν την έναρξη της τελικής φάσης, όσο και μετά την άφιξή τους στη Γαλλία. Εκτεταμένες δοκιμές αίματος και ούρων θα πραγματοποιηθούν. Οι συμμετέχουσες ομάδες, θα υποβληθούν στο πιο εκτεταμένο πρόγραμμα αντί-ντόπινγκ που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε Euro. Ακόμη κι αν τα ποσοστά ντόπινγκ παραμένουν χαμηλά, σε διοργανώσεις της UEFA, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε", τόνισε ο Μισέλ Ντουγκ, πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ