EURO

Από την Ιρλανδία στην Ελλάδα: Οι Εθνικές που σόκαραν την Ευρώπη!

Από την Ιρλανδία στην Ελλάδα: Οι Εθνικές που σόκαραν την Ευρώπη!

Το EURO της Γαλλίας πλησιάζει και το σάιτ της UEFA επέλεξε τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί. Φυσικά, δεν λείπει ο άθλος της Εθνικής μας, αλλά υπήρξαν και άλλες ομάδες που σόκαραν με ό,τι πέτυχαν (VIDEOS).

Όταν ο Δαυίδ νικά τον Γολιάθ. Έτσι ξεκινά το αφιέρωμα της UEFA στις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί σε τελική φάση EURO και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η Εθνική μας ομάδα και ο άθλος της το 2004 με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της.

Η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, με αφορμή το επικείμενο EURO, το οποίο ξεκινά στις 10 Ιουνίου στα γήπεδα της Γαλλίας, βάζει στο κλίμα το φίλαθλο κοινό μέσα από μια σειρά αφιερωμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων και το παρελθόν της διοργάνωσης.

Επέλεξε έξι ξεχωριστές περιπτώσεις και τις παρουσιάζει, θυμίζοντας ότι στο ποδόσφαιρο δε νικά πάντα το φαβορί, αλλά πολλάκις έχουμε δει εκπλήξεις που προκαλούν σοκ, διότι ουδείς τις περίμενε. Γι' αυτό άλλωστε θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ και όχι άδικα.

Η αρχή γίνεται από το EURO 1988 και τη μεγάλη νίκη της Ιρλανδίας απέναντι στην Αγγλία για την φάση των ομίλων. Η παρέα του Μπράιαν Ρόμπσον, του Πίτερ Μπίρντσλι, του Γκάρι Λίνεκερ και του Τζον Μπαρνς ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά έπεσαν πάνω στον εκπληκτικό Πάκι Μπόνερ που έπιανε τα άπιαστα, ενώ μια κεφαλιά του Χάουτον χάρισε τη μεγάλη νίκη στους Ιρλανδούς.

Τέσσερα χρόνια μετά, η Αγγλία έπεσε και πάλι θύμα, αυτή την φορά της διοργανώτριας Σουηδίας. Τα "λιοντάρια" είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο, αλλά μόνο στην θεωρία, διότι στην πράξη οι Σκανδιναβοί επικράτησαν 2-1. Οι Γιαν Έρικσον και Τόμας Μπρολίν πέτυχαν τα γκολ για τους γηπεδούχους, που πέρασαν στους "8" και άφησαν εκτός συνέχειας τους Άγγλους του Γκράχαμ Τέιλορ.

Η ίδια διοργάνωση όμως έμεινε στην ιστορία για την εντυπωσιακή Δανία των αδελφών Λάουντρουπ και του τεράστιου, Πίτερ Σμάιχελ, που μπήκε από το πουθενά στο EURO, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει η Γιουγκοσλαβία λόγω του πολέμου. Οι παίκτες επιστρατεύτηκαν άρον άρον, πήγαν στα τελικά, έφτασαν μέχρι το φινάλε και νίκησαν στον τελικό 2-0 την Γερμανία. Οι Γιένσεν και Βίλφορτ ήταν οι σκόρερ της ομάδας απέναντι στα "πάντσερ"

Στο EURO '96 στα γήπεδα της Αγγλίας, είχαμε την Τσεχία να βγαίνει μπροστά και να αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, φτάνοντας ως τον τελικό. Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν απέναντι στην Ιταλία για τη φάση των ομίλων, νικώντας με 2-1. Ο Νέντβεντ άνοιξε το σκορ, ισοφάρισε ο Κιέζα, αλλά ο Μπέιμπλ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της Τσεχίας. Μια τρελή πορεία μόλις είχε αρχίσει.

Το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Λετονία απέσπασε 0-0 από την Γερμανία που ήταν το απόλυτο φαβορί του αγώνα. Ο Βερπακόφκις και η παρέα του αναχαίτισαν τους Γερμανούς που έκαναν κακή πορεία στο τουρνουά. Εντούτοις, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πορεία της Εθνικής μας στην ίδια διοργάνωση. Ένα ανεπανάληπτο έπος που ολοκληρώθηκε με τον τρόπαιο στον τελικό με την Πορτογαλία χάρη στο γκολ του Άγγελου Χαριστέα με καρφωτή κεφαλιά. Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέλφια...

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ