EURO

Τσεχία - Πολωνία 1-0 (video)

Czech midfielder Petr Jiracek (L) celebrates with Czech forward Milan Baros after scoring a goal during the Euro 2012 championships football match between the Czech Republic and Poland on June 16, 2012 at the Municipal  Stadium in Wroclaw. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI        (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/GettyImages)
Czech midfielder Petr Jiracek (L) celebrates with Czech forward Milan Baros after scoring a goal during the Euro 2012 championships football match between the Czech Republic and Poland on June 16, 2012 at the Municipal Stadium in Wroclaw. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Με γκολ του Πετρ Γιράτσεκ η Τσεχία επικράτησε με 1-0 της Πολωνίας και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Euro 2012, παίρνοντας μάλιστα την πρώτη θέση μπροστά από την Ελλάδα (video)

Λίγα δευτερόλεπτα πριν την Ελλάδα έκανε το θαύμα η Τσεχία, καθώς νίκησε με 1-0 την Πολωνία και κατέκτησε την πρώτη θέση του Α' ομίλου.

Ο Πετρ Γιράτσεκ ήταν ξανά πρωταγωνιστής, καθώς στο 78' πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, σκοράροντας για δεύτερο σερί ματς μετά από αυτό κόντρα στην Ελλάδα.

Η Τσέχοι λοιπόν αν και ξεκίνησαν χάνοντας με 1-4 από την Ρωσία πήραν δύο νίκες κόντρα σε Ελλάδα και Πολωνία, έτσι με 6 βαθμούς κατέκτησαν την πρώτη θέση και θα αντιμετωπίσουν στους "8" τον 2ο του B' ομίλου.

Εντυπωσιακό είναι πως και τα 4 γκολ γκολ της Τσεχίας στον όμιλο πέτυχαν παίκτες της Βόλφσμπουργκ, δύο ο Πετρ Γιράτσεκ και δύο ο Βάτσλαβ Πίλαρ (τον πήρε πριν λίγες εβδομάδες από Χράντετς / ήταν δανεικός σε Βικτόρια Πλζεν).

Επίσης εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός πως η Τσεχία κατέκτησε την κορυφή έχοντας αρνητική διαφορά τερμάτων (-1), καθώς έβαλε 4 γκολ και δέχτηκε 5.

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερ: 72' Γιράτσεκ

Γήπεδο: "Municipal Stadium", Βρότσλαβ

Διαιτητής: Κρεγκ Τόμσον (Σκωτία)

ΤΣΕΧΙΑ: Τσεχ, Γκέμπρε Σελάσιε, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι, Χούμπσμαν, Πλάζιλ, Γιράτσεκ (84' Ραϊτόραλ), Πίλαρ (88' Ρέζεκ), Κόλαρ, Μπάρος (90' Πέχαρτ).

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τίτον, Πίστσεκ, Βασιλέβσκι, Περκίς, Μπένις, Ντούτκα, Πολάνσκι (56' Γκροσίτσκι), Μουράβσκι (73' Μιερζεγέβσκι), Μπλαστσικόβσκι, Ομπράνιακ (73' Μπρόζεκ), Λεβαντόβσκι.

*κίτρινες κάρτες: 12' Λιμπέρσκι, 88' Πλάζιλ, 94' Πέχαρτ / 22' Μουράβσκι, 48' Πολάνσκι, 87' Μπλατσικόβσκι

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχθηκαν Τσεχία και Πολωνία

Με 4-5-1 ξανά η Τσεχία, με τον κουρασμένο, Τόμας Ροζίτσκι, να μένει εκτός (προέρχεται από τραυματισμό) και τον Κόλαρ να τον αντικαθιστά.

Στο τέρμα βέβαια ο Τσεχ, δεξί μπακ ο Γκέμπρε Σελάσιε, αριστερό ο Λιμπέρσκι και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Σίβοκ και Κάντλετς.

Αμυντικό χαφ ο Χούμπσμαν και δίπλα του ο Πλάζιλ, δεξιά ο Γιράτσεκ, αριστερά ο Πίλαρ και στο κέντρο ο Κόλαρ πίσω από τον στράικερ, Μπάρος.

Μπορεί ο Σστέσνι να επέστρεψε από τιμωρία, αλλά ο Τίτον διατηρήθηκε στο τέρμα για την Πολωνία. Ο Πίστσεκ δεξί μπακ, αριστερό ο Μπένις και στόπερς οι Βασιλέβσκι και Περκίς.

Αμυντικά χαφ οι Ντούτκα και Πολάνσκι, μπροστά τους ο Μουράβσκι, δεξιά ο Μπλαστσικόβσκι, αριστερά ο Ομπράνιακ και στράικερ ο Λεβαντόβσκι.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

Με ανάποδο "ψαλίδι" ξεκίνησε το ματς από τον Ντούτκα στο 2', αλλά ήταν άστοχο, όπως και στην απέναντι εστία το σουτ του Πίλαρ στο 4'.

Πολύ καλή ήταν η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λουντοβίκ Ομπράνιακ στο 6', με την μπάλα να περνά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Τσεχ και να χτυπά στην εξωτερική πλευρά των διχτυών του Πετρ Τσεχ.

MVP: Πετρ Γιράτσεκ

Ο τερματοφύλακας της Τσέλσι πρόλαβε και έκλεισε τον Μπλαστσικόβσκι στο 10' από αριστερά και παραχώρησε κόρνερ, λίγο μετά την εκτέλεση του οποίου το κοντινό πλασέ του Λεβαντόβσκι πέρασε λίγο άουτ από την πάσα του Μπλαστσικόβσκι.

Πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των Τσέχων πέρασε η μπάλα στο 15' μετά το σουτ του Μπένις, ενώ στο 22' ο Τσεχ μπλόκαρε μετά την κεφαλιά του Βασιλέβσκι.

Η Τσεχία απείλησε μετά από αρκετά λεπτά στο 29' με την άστοχη κεφαλιά του Κόλαρ, στο 38' ο Τίτον μπλόκαρε μετά την αδυναμία του Μπάρος για κοντρόλ, όπως και στο 39' το σουτ του Πλάζιλ, αλλά και στο 41' αυτό του Πίλαρ.

Το δεύτερο ημίχρονο

Η Τσεχία γνωρίζοντας το προβάδισμα της Ελλάδας επί της Ρωσίας μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ έχασε την πρώτη ευκαιρία στο 54' με το σουτ του Λιμπέρσκι να περνά λίγο άουτ.

Πολύ μεγάλη ευκαιρία έχασαν οι Τσέχοι με την κοντινή κεφαλιά του Κάντλετς να αποκρούει σε κόρνερ ο Τίτον, μετά την εκτέλεση φάουλ του Πλάζιλ, ενώ στο 68' ο Τίτον μπλόκαρε το μακρινό σουτ του Μίλαν Μπάρος.

Αδύναμος κρίκος: Φραντσίσεκ Σμούντα (προπονητής Πολωνίας)

Η πίεση της Τσεχίας καρποφόρησε το 72' με τον Πετρ Γιράτσεκ να ανοίγει το σκορ. Από πάσα του Μπάρος ο Γιράτσεκ αριστερά μέσα στην περιοχή κοντρόλαρε με το αριστερό και πλάσαρε με το δεξί, έτσι άνοιξε το σκορ σκοράροντας για δεύτερο σερί ματς.

Η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ από την κεφαλιά του Βασιλέβσκι, αλλά ο βοηθός διαιτητή είχε υποδείξει οφ-σάιντ για τον αμυντικό της Άντερλεχτ.

Η Πολωνία λίγο έλειψε στο 94' να πάρει μαζί της την Τσεχία στον... αποκλεισμό, καθώς έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Μπλαστσικόβσκι να σουτάρει και τον Κάντλετς να σώζει στην γραμμή με το κεφάλι, ενώ το σουτ του Λεβαντόβσκι εν συνεχεία σταμάτησε ο Γκέμπρε Σελάσιε.

Τσεχία - Πολωνία 1-0

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ