EURO

Πορτογαλία - Ολλανδία 2-1 (video)

KHARKOV, UKRAINE - JUNE 17:  Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates scoring his team's first goal during the UEFA EURO 2012 group B match between Portugal and Netherlands at Metalist Stadium on June 17, 2012 in Kharkov, Ukraine.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
KHARKOV, UKRAINE - JUNE 17: Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates scoring his team's first goal during the UEFA EURO 2012 group B match between Portugal and Netherlands at Metalist Stadium on June 17, 2012 in Kharkov, Ukraine. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Η Πορτογαλία νίκησε 2-1 την Ολλανδία με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, κάνοντας ανατροπή και τερμάτισαν 2η, έτσι στον προημιτελικό θα αντιμετωπίσει την Τσεχία την Πέμπτη στην Βαρσοβία. Χωρίς βαθμό οι "Oranje" (video)

Με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο η Πορτογαλία νίκησε 2-1 την Ολλανδία και κατέκτησε την 2η θέση του Β' ομίλου, πίσω από την Γερμανία.

Αυτό σημαίνει πως οι Ίβηρες θα αντιμετωπίσουν την Τσεχία στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2012, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Γκντανσκ (στις 21:45).

Η Ολλανδία, η οποία ολοκλήρωσε το τουρνουά χωρίς βαθμό, προηγήθηκε με τον Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο με δύο γκολ έκανε την ανατροπή για την Πορτογαλία και της χάρισε την νίκη-πρόκριση.

Ο άσος της Ρεάλ έκανε πολύ καλή εμφάνιση και μάλιστα εκτός από τα δύο γκολ είχε και δύο δοκάρια, ενώ έγινε ο 7ος παίκτης που σκοράρει σε 3η διοργάνωση του Euro.

Όσον αφορά στους "Oranje", ήταν αρχικά 3ο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά τελικά αποκλείστηκαν στον όμιλο για πρώτη φορά μετά το 1980.

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερς: 28' και 74' Κρ. Ρονάλντο / 11' Φαν ντερ Φάαρτ

Γήπεδο: "Metalist Stadium", Χάρκοβο

Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Μπρούνο Άλβες, Πέπε, Φάμπιο Κοεντράο, Μιγκέλ Βελόζο, Ραούλ Μεϊρέλες (72' Κουστόντιο), Ζοάο Μοουτίνιο, Νανί (87' Ρολάντο), Κριστιάνο Ρονάλντο, Έλντερ Ποστίγκα (64' Νέλσον Ολιβέιρα).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Φλααρ, Ματάισεν, Βίλεμς (67' Αφελάι), Νάιτζελ ντε Γιονγκ, Φαν ντερ Φααρτ, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι, Χούντελααρ.

*κίτρινες κάρτες: 92' Ζοάο Περέιρα / 51' Βίλεμς, 69' Φαν Πέρσι

**κόκκινες κάρτες:

Πως παρατάχθηκαν Πορτογαλία και Ολλανδία

Για τρίτο σερί ματς η 11άδα της Πορτογαλίας είναι ίδια. Στο τέρμα ο Ρουί Πατρίσιο, δεξί μπακ ο Ζοάο Περέιρα, αριστερό ο Φάμπιο Κοεντράο και στόπερς οι Μπρούνο Άλβες και Πέπε.

Τριάδα στο κέντρο οι Μιγκέλ Βελόζο, Ραούλ Μεϊρέλες και Ζοάο Μοουτίνιο, δεξιά ο Νανί, αριστερά ο Κριστιάνο Ρονάλντο και στράικερ ο Έλντερ Ποστίγκα.

Αρκετές αλλαγές για την Ολλανδία που άλλαξε και σύστημα, κάνοντας ουσιαστικά το 4-5-1... 4-4-2. Στο τέρμα ο Στεκέλενμπουργκ, δεξί μπακ ο Φαν ντερ Βιλ, αριστερό ο Βίλεμς και στόπερς οι Φλααρ και Ματάισεν (στα 2 πρώτα ματς είχαν παίξει την μία ο ένας με Χάιτινχα και την άλλη ο άλλος).

Αμυντικό χαφ ο Νάιτζελ ντε Γιονγκ και ελεύθερος στο κέντρο να οργανώνει ο Φαν ντερ Φάαρτ (έμεινε εκτός ο Φαν Μπόμελ), δεξιά ο Ρόμπεν, αριστερά ο Σνάιντερ και στην επίθεση ο Φαν Πέρσι μαζί με τον Χούντελααρ (έμεινε εκτός ο Αφελάι).

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

Η Ολλανδία ξεκίνησε δυναμικά και έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία του ματς στο 4ο λεπτό, με το σουτ του Γουέσλεϊ Σνάιντερ στην κίνηση μέσα από την περιοχή να περνά άουτ.

Οι "Oranje" κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 11' με τον Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ να παίρνει την μπάλα από τον Άριεν Ρόμπεν και με εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή να την στέλνει στην δεξιά γωνία του Ρουί Πατρίσιο για το 0-1.

Η Πορτογαλία έχασε μέσα σε 3 λεπτά ισάριθμες ευκαιρίες για ισοφάριση. Στο 16' ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια από δεξιά και σουτ με την μπάλα να χτυπά στην ρίζα του δοκαριού του Στεκέλενμπουργκ.

Στο 17' από λάθος γύρισμα του Φαν ντερ Βιλ ο Έλντερ Ποστίγκα βγήκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα της Ρόμα, αλλά ήταν άστοχο το πλασέ του, ενώ στο 18' λίγο άουτ πέρασε το σουτ του Ραούλ Μεϊρέλες μέσα από την περιοχή.

MVP: Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Νάιτζελ ντε Γιονγκ βρέθηκε μόνος στο δεύτερο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ, αλλά δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και η μπάλα πήρε ύψος και πέρασε άουτ.

Ο Στεκέλενμπουργκ στο 23' έκανε εξαιρετική απόκρουση σε κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης πέντε λεπτά αργότερα.

Συγκεκριμένα, από φανταστική πάσα του Ζοάο Περέιρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε τετ-α-τετ με τον Στεκέλενμπουργκ και δεν έχασε την 3η του ευκαιρία στο ματς, καθώς με ιδανικό πλασέ ισοφάρισε σε 1-1.

Στο 30' ο Νανί σούταρε λίγο έξω από την περιοχή και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 33' ο Ρονάλντο έπιασε δυνατό μακρινό σουτ και ανάγκασε τον Στεκέλενμπουργκ σε εντυπωσιακή απόκρουση.

Ξανά ο Ρονάλντο απείλησε στο 35', αυτήν την φορά με κεφαλιά από κόρνερ του Ζοάο Μοουτίνιο, με την μπάλα να περνά λίγο άουτ, όπως και στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μιγκέλ Βελόζο στο 38'.

Το δεύτερο ημίχρονο

Η πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο ήταν για την Ολλανδία, με τον Φλααρ να βγαίνει μόνος στο πρώτο δοκάρι από σέντρα του Σνάιντερ, αλλά η κεφαλιά του ήταν άστοχη.

Άστοχο ήταν και το σουτ του Ζοάο Μοουτίνιο στην απέναντι εστία στο 55', ενώ στο 60' ο Ποστίγκα από πάσα του Ρονάλντο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ήταν σε θέση οφ-σάιντ και σωστά δεν μέτρησε το γκολ.

Ουσιαστικά η πρώτη σπουδαία ευκαιρία για τους Ίβηρες στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 66', με τον Ρονάλντο να τροφοδοτεί τον Φάμπιο Κοεντράο, αυτόν να σουτάρει από ύψος την περιοχής και τον Στεκέλενμπουργκ να αποκρούει.

Αδύναμος κρίκος: Ολλανδική άμυνα (χωρίς Χάιτινχα)

Τεράστια ευκαιρία έχασε η Πορτογαλία στο 72', με τον Ρονάλντο από αριστερά να βγάζει μόνο τον Νανί στο ύψος του πέναλτι, ο άσος της ManUtd πλάσαρε και ο Στεκέλενμπουργκ έκανε απίστευτη απόκρουση στην αριστερή του γωνία.

Στο 74' οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον Νανί να κάνει την τελική πάσα από δεξιά σε αντεπίθεση στον Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτός κοντρόλαρε ψύχραιμα και πλάσαρε με άνεση τον Στεκέλενμπουργκ, σκοράροντας για δεύτερη φορά στο ματς και ολοκληρώνοντας την ανατροπή για το 2-1 της Πορτογαλίας.

Λίγο έλειψε να πετύχει δεύτερο γκολ στο ματς και ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, καθώς στο 82' επιχείρησε μακρινό σουτ με το δεξί και η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι του Ρουί Πατρίσιο.

Ο Κλάας-Γιαν Χούντελααρ στο 86' απείλησε για πρώτη φορά, αλλά το σουτ του στην κίνηση μέσα από την περιοχή ήταν άστοχο, όπως και αυτό του Φαν Πέρσι στο 88', αν και ήταν οφ-σάιντ.

Ένα ακόμη δοκάρι είχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 90', σε νέο μακρινό δυνατό του σουτ, έτσι δεν κατάφερε να κάνει το χατ-τρικ.

Πορτογαλία - Ολλανδία 2-1

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ