EURO

Danish Dynamite (video)

Danish Dynamite (video)

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του Euro 2012 είναι γεγονός, με την Δανία να την πραγματοποιεί επικρατώντας με 1-0 της Ολλανδίας. Σκόρερ ο Κρον-Ντέλι που έβαλε "φωτιά" στον όμιλο του θανάτου... (video)

Η Δανία νίκησε με 1-0 την Ολλανδία στην πρεμιέρα του B' ομίλου, πραγματοποιώντας την πρώτη μεγάλη έκπληξη του Euro 2012.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Μίκαελ Κρον-Ντέλι, ο οποίος πέτυχε το μοναδικό τέρμα στο 24', με αριστερό πλασέ και την μπάλα πριν καταλήξει στα δίχτυα να περνά κάτω από τα πόδια του Στεκέλενμπουργκ.

Οι "Oranje" ξεκίνησαν έχοντας την κατοχή και έδειχναν να ελέγχουν τον ρυθμό, αλλά αφού δέχτηκαν το γκολ ποτέ δεν κατάφεραν να πάρουν το ματς στα χέρια τους.

Η Δανία έκανε καλή εμφάνιση και πήρε τους 3 βαθμούς, βάζοντας φωτιά στον όμιλο του... θανάτου, καθώς θυμίζουμε πως Γερμανία και Πορτογαλία είναι οι άλλες δύο ομάδες του B' ομίλου.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Ρόμπιν φαν Πέρσι, καθώς ήταν εκτός παιχνιδιού, δεν πατούσε καλά και οι τελικές του προσπάθειες ήταν απλά κακές.

Είχαν 28 τελικές προσπάθειες οι Ολλανδοί με 8 να πηγαίνουν στην εστία, ενώ 8 είχαν τελικές είχαν οι Δανοί, αλλά και οι 8 ήταν εντός εστίας (και η 1 γκολ).

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερ: 24' Κρον-Ντέλι

Γήπεδο: "Metalist Stadium", Χάρκοβο

Διαιτητής: Ντάμιρ Σκόμινα (Σλοβενία)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ (84' Κάιτ), Χάιτινχα, Φλααρ, Βίλεμς, Φαν Μπόμελ, Νάιτζελ ντε Γιονγκ (71' Φαν ντερ Φάαρτ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Αφελάι (71' Χούντελααρ), Φαν Πέρσι.

ΔΑΝΙΑ: Άντερσεν, Γιάκομπσεν, Κιέρ, Άγκερ, Σίμον Πόουλσεν, Κβιστ, Ζίμλινγκ, Έρικσεν (74' Σόνε), Ρόμενταλ (83' Μίκελσεν), Κρον-Ντέλι, Μπέντνερ.

*κίτρινες κάρτες: 67' Φαν Μπόμελ / 78' Σίμον Πόουλσεν, 81' Κβιστ

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχθηκαν Ολλανδία και Δανία

Τρεις αλλαγές έχει ουσιαστικά η Ολλανδία στην σε σχέση με το πως αγωνιζόταν στο Μουντιάλ 2010. Τον Φλααρ που παίζει κέντρο της άμυνας με τον Χάιτινχα, τον Βίλεμς αριστερό μπακ και τον Αφελάι αριστερό μπακ.

Φυσικά ο Στεκέλενμπουργκ είναι στο τέρμα και δεξί μπακ ο Φαν ντερ Βιλ, δίδυμο στα χαφ Φαν Μπόμελ και Νάιτζελ ντε Γιονγκ, δεξιά στο κέντρο ο Ρόμπεν, και πίσω από τον Φαν Πέρσι (μόνος στράικερ) κινείται ο Σνάιντερ.

Παρόμοιος ο σχηματισμός της Δανίας, με Άντερσεν στο τέρμα και τους Γιάκομπσεν, Κιερ, Άγκερ και Σίμον Πόουλσεν στην άμυνα (δεξιά προς τα αριστερά).

Κβιστ και Ζίμλινγκ αμυντικά χαφ με τον Έρικσεν μπροστά τους, δεξιά ο Ρόμενταλ, αριστερά ο Κρον-Ντέλι και κορυφή ο Μπέντνερ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Οι πρώτες δύο καλές φάσεις στο ματς ήταν για την Ολλανδία, με τον Ρόμπιν φαν Πέρσι να αστοχεί σε κοντινό πλασέ στο 6' και το σουτ του Ιμπραχίμ Αφελάι να περνά ψηλά άουτ στο 10'.

Ο Άντερσεν μπλόκαρε στο 16' το σουτ του Ρόμπεν, ο οποίος στο 18' μπήκε στην περιοχή από δεξιά, γύρισε στον Σνάιντερ, αλλά ο Γιάκομπσεν πρόλαβε και έκοψε την πάσα.

Στο 23' ο Φαν Πέρσι έκανε καλή κίνηση στην περιοχή, αλλά πολύ κακό πλασέ, ενώ ένα λεπτό αργότερα (24') η Δανία κατάφερε να ανοίξει το σκορ.

Από προσπάθεια του Σίμον Πόουλσεν από αριστερά και κόντρα στον Φαν ντερ Βιλ η μπάλα έφτασε στον Μίκαελ Κρον-Ντένι, ο οποίος με εξαιρετική κίνηση και... επιτάχυνση μπήκε στην περιοχή και με αριστερό σουτ έκανε το 1-0 για την Δανία, με την μπάλα να περνά κάτω από τα πόδια του Στεκέλενμπουργκ.

MVP: Μίκαελ Κρον-Ντέλι

Άουτ πέρασε η μπάλα από την κεφαλιά του Φλααρ στο 29' μετά την εκτέλεση κόρνερ του Ρόμπεν, ο οποίος στο 36' έχασε τεράστια ευκαιρία, καθώς σούταρε μετά το λάθος του Δανού πορτιέρο, Στέφαν Άντερσεν, αλλά η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι.

Ο Ιμπραχίμ Αφελάι έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια στο 39' και σούταρε έξω από την περιοχή με το δεξί, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 42' στην απέναντι εστία απείλησε ξανά ο Κρον-Ντέλι, αλλά το δεξί πλασέ του μπλόκαρε το Στεκέλενμπουργκ.

Ένα λεπτό αργότερα έχασε σπουδαία ευκαιρία ο Φαν Πέρσι, καθώς από την πάσα του Σνάιντερ βρέθηκε μόνος με τον Άντερσεν, αλλά ο άσος της Άρσεναλ έκανε κακό κοντρόλ με το αριστερό, έτσι εν συνεχεία και το σουτ με το δεξί ήταν κακό και η μπάλα πήγε πάνω στον Άντερσεν.

Το δεύτερο ημίχρονο

Δύο καλές στιγμές είχε ο Ρόμπιν φαν Πέρσι στο 49', την πρώτη την κατέστρεψε καθώς έχασε την ισορροπία του και δεν σούταρε από πλεονεκτική θέση, ενώ στην συνέχεια της φάσης κατάφερε να σουτάρει από την άλλη πλευρά της περιοχής, αλλά αστόχησε.

Ακολούθησαν δύο πολύ καλά σουτ των Ολλανδών και μία κεφαλιά. Στο 51' τον "κεραυνό" του Φαν Μπόμελ απέκρουσε ο Άντερσεν, ενώ αστόχησε στο 52' ο Αφελάι, όπως και στο 53' με κεφαλιά ο Χάιτινχα.

Από την σέντρα του Σνάιντερ ο Ρόμπεν στο 63' έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της περιοχής, αλλά δεν τοποθέτησε καλά το σώμα του και η μπάλα πέρασε άουτ, όπως και στο σουτ που επιχείρησε ο ίδιος στο 65'.

Αδύναμος κρίκος: Ρόμπιν φαν Πέρσι

Ο Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ απέκρουσε χαμηλά στην δεξιά του γωνία το σουτ του Έρικσεν στο 70' και πριν εκτελεστεί το κόρνερ μπήκαν στον ματς οι Φαν ντερ Φάαρτ και Χούντελααρ.

Ο στράικερ της Σάλκε έχασε καλή ευκαιρία στο 74', όταν από την πάσα του Σνάιντερ βγήκε τετ-α-τετ με τον Άντερσεν, επιχείρησε περίτεχνα να περάσει την μπάλα πάνω από το σώμα του, αλλά χωρίς επιτυχία.

Στο 89' οι Ολλανδοί ζήτησαν πέναλτι για χέρι στην περιοχή, ενώ στις καθυστερήσεις με δύο κεφαλιές των Χάιτινχαν και Φαν Πέρσι απείλησαν οι "τουλίπες", χωρίς να καταφέρουν να αποφύγουν την ήττα.

Ολλανδία - Δανία 0-1 (highlights)

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ