EURO

Ο "αυτοκαταστροφικός" Ρομάν Σιρόκοβ

Ο "αυτοκαταστροφικός" Ρομάν Σιρόκοβ

Κανείς δεν πάλεψε να καταστρέψει την ίδια του την καριέρα όσο ο Ρομάν Σιρόκοβ. Το κεντρικό πρόσωπο της ρωσικής ομάδας την οποία παρουσιάζει το Sport24.gr και το Experts' Network της Guardian. Διαβάστε την "ακτινογραφία" των αντιπάλων της Εθνικής.

Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των El Pais, La Stampa, So Foot, Irish Times...

Του Ιβάν Καλάσνικοβ ( Sport.ru )

Το γεγονός ότι ο Ρομάν Σιρόκοβ θα ταξιδέψει στην Ουκρανία και στην Πολωνία αυτό το καλοκαίρι ως ο σημαντικότερος μέσος είναι αν μη τι άλλο αξιοθαύμαστο. Λίγοι παίκτες σε οποιαδήποτε από τις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης - ανεξαρτήτου εποχής- προσπάθησαν τόσο σκληρά να... διαλύσουν την καριέρα τους όσο ο Τζόι Μπάρτον της Αγγλίας (αν και πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Αντριάν Μούτου είναι ένας ισχυρός αντίπαλος).

Ο Σιρόκοβ τα έχει κάνει όλα. Μια φορά είχε πλάσει μια ιστορία ότι τάχα έσπασε το πόδι του και φορούσε αναγκαστικά γύψο για να γίνει πιστευτός. Απέτυχε. Έχει δηλώσει στον Τύπο ότι ο άγιος προπονητής του ήταν ένας λαίμαργος μπάσταρδος που ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα. Έχει προσβάλει τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας και έχει υποτιμήσει την τωρινή ομάδα της Ισπανίας, χαρακτηρίζοντας τους "πουθενάδες".

Τελικά, οι οπαδοί τον λατρεύουν. Το μόνο προβλέψιμο πάνω του είναι το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος. Το 2008 όταν ο Ντικ Άντβοκατ της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης "πετούσε" στο ρωσικό πρωτάθλημα και το Uefa Cup, είπε: "Μια μέρα ο Ρομάν Σιρόκοβ μπορεί να γίνει ο καλύτερος αμυντικός της Ρωσίας" αποθεώνοντας έτσι τις ικανότητες του πληθωρικού παίκτη, ο οποίος έπαιζε επαγγελματικό ποδόσφαιρο μόλις για τέσσερα χρόνια, έχοντας παράλληλα κάνει -μόλις τότε- το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα. Η απάντηση του Σιρόκοβ; "Αμυντικός; Δεν θέλω να γίνω αμυντικός. Θέλω να γίνω ο καλύτερος Ρώσος μέσος".

Ο Σιρόκοβ γεννήθηκε στο Ντέντοβσκ, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας κι ήταν μέλος των τμημάτων υποδομής της ΤΣΣΚΑ, όταν συνέβη το πρώτο περιστατικό της ταραχώδους καριέρας του. Έπαιζε δανεικός στην Τορπίντο, όταν εξαφανίστηκε για δύο μήνες έχοντας ενημερώσει ότι πάει για μπάρμπεκιου με φίλους του. Σε μια (εμφανώς τραγελαφική) προσπάθεια να καλύψει την απειθαρχία του, έπλασε μια ιστορία ότι έσπασε το πόδι του και φορούσε γύψο για αρκετό καιρό, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ίχνος τραυματισμού.

Όταν η αλήθεια έφτασε στην επιφάνεια ο Σιρόκοβ επέστρεψε στην ομάδα του στρατού, περισσότερο για να υπηρετήσει τη θητεία του και λιγότερο για να παίξει ποδόσφαιρο. Κι έκανε ακόμη προπονήσεις με τις ρεζέρβες, όταν η κυριότερη απασχόληση του ήταν να σκάβει και να βάφει τοίχους κόκκινους και μπλε, στα χρώματα της ΤΣΣΚΑ.

Ο Σιρόκοβ, πρέπει να πούμε, δεν έκανε παρέα με τα σωστά άτομα κι αυτό δεν βοήθησε την καριέρα του. Όταν έπαιζε ερασιτεχνικά στην Ίστρα, την τοπική ομάδα μιας πόλης έξω από τη Μόσχα κι όχι πολύ μακριά από τη γενέτειρα του, το επίπεδο ήταν τόσο χαμηλό, που τα ξενύχτια του δεν επηρέαζαν την απόδοση του.

Ευτυχώς γνώρισε μια νεαρή κοπέλα ονόματι Κάτια, η οποία στη συνέχεια έγινε η σύζυγος του. Στο ξεκίνημα ήταν το ίδιο άτακτη με τον Σιρόκοβ, ξενυχτώντας μέχρι το πρωί, πίνοντας και τζογάροντας, αλλά ήταν η πρώτη που εγκατέλειψε αυτόν τον τρόπο ζωής, πείθοντας και τον άντρα της να κάνει το ίδιο. Ο Σιρόκοβ αποφάσισε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του το 2004 όταν έπαιζε στη Βίντνοε (στην 3η κατηγορία), ένα χρόνο πριν αγωνιστεί στην Premier League. "Ήταν ο γάμος μου με την Κάτια αυτός που σταμάτησε την ελεύθερη πτώση" παραδέχτηκε ο Σιρόκοβ.

Ποδοσφαιρικά βελτιώθηκε, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τον χαρακτήρα του. Συγκρούστηκε με αρκετούς προπονητές. Το 2006 στην Ρουμπίν Καζάν, ο Κουρμπάν Μπερντιέβ, ξεκίνησε να χτίζει την ομάδα που θα κέρδιζε συνεχόμενους τίτλους στη Ρωσία και θα κέρδιζε την Μπαρτσελόνα στο Camp Nou για το Champions League. Ο Μπέρντιεβ, που κρατούσε πάντα ένα κομποσκοίνι, περιγράφεται συχνά ως ένας "Σαμανός" της ρωσικής προπονητής, αν κι ο Σιρόκοβ είχε διαφορετική άποψη. "Ο μοναδικός Θεός που αναγνωρίζει είναι ο κ. Φράνλιν στο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων".

Ο Σιρόκοβ έπρεπε να περιμένει ως το 2007 και να φτάσει τα 27 για να παίξει μια πλήρη σεζόν στην Premier League, με την άσημη Κίμκι. Σκόραρε 7 γκολ σε 27 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κόντρα στη Ζενίτ και στο τέλος συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο με την "φρέσκια" πρωταθλήτρια. Και τελικά αυτή που του χτύπησε την πόρτα δεν ήταν ένα hangover από το ποτό, ούτε ένας λοχαγός του στρατού, αλλά η φήμη.

Δεν περίμεναν πολλοί ότι ο Σιρόκοβ θα κέρδιζε θέση βασικού στη μεσαία γραμμή της Ζενίτ, στην οποία αγωνιζόντουσαν μια πλειάδα διεθνών αστέρων. Τότε ο Άντβοκατ είχε την σκέψη να μετακινήσει τον Σιρόκοβ στο κέντρο της άμυνας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ο Σιρόκοβ δεν μπορούσε να συγκριθεί με τον αποχωρήσαντα Μάρτιν Σκρτελ στα τάκλιν και στις κεφαλιές, αλλά έπαιρνε κατάλληλες θέσεις και πάσαρε πάρα πολύ καλά τη μπάλα με αποτέλεσμα να τον αναπληρώσει με το παραπάνω. Το 2008 η Ζενίτ κέρδισε το Uefa Cup κι ο Σιρόκοβ ήταν εκπληκτικός τόσο κόντρα στη Μπάγερν Λεβερκούζεν και τη Μπάγερν Μονάχου, όσο και στον τελικό με τη Ρέιντζερς στο Μάντσεστερ. Είχε ήδη κληθεί από τον Χίντινγκ για την εθνική Ρωσία και θεωρείτο σίγουρος για το Euro 2008.

Το τουρνουά αποδείχτηκε η κορύφωση για αρκετούς Ρώσους παίκτες. Τέσσερις από αυτούς μετακόμισαν στην Αγγλία (Ζιρκόβ, Παβλιουτσένκο, Αρσάβιν και Μπιλιαλετντίνοβ), ενώ αρκετοί άλλοι υπέγραψαν καλύτερα συμβόλαια στη Ρωσία. Ο Σιρόκοβ, ο ιδιόρρυθμος μέσος-που-έγινε-αμυντικός με το μοναδικό και αξεπέραστο στυλ, κατέληξε να είναι ο μοναδικός που δεν βγήκε κερδισμένος από τη σπουδαιότερη στιγμή του ρωσικού ποδοσφαίρου. Δεν έκανε καλό τουρνουά.

Τότε ήταν όταν ο Σιρόκοβ ρωτήθηκε για την Ισπανία, την αντίπαλο της Ρωσίας στο πρώτο παιχνίδι και είπε: "Η Ισπανία είναι ένα τίποτα. Κρατούν τη μπάλα, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες". Τελικά η Ισπανία συνέτριψε τη Ρωσία με 4-1 κι ο Σιρόκοβ είχε ευθύνη τουλάχιστον για τα δύο τελευταία γκολ. Η θέση του μετά την απογοητευτική του επίδοση, έγινε ακόμη πιο δυσχερής από τις δηλώσεις που ακολούθησαν το παιχνίδι. "Δεν περιμέναμε τον Νταβίδ Βίγια (που έκανε χατ-τρικ) να ξεκινήσει".

Ο Βίκτορ Γκούσεβ, που σχολίαζε για την εθνική τηλεόραση της Ρωσίας, φώναξε οργισμένος ότι ο "Σιρόκοβ δεν πληρεί τα στάνταρ της εθνικής ομάδας", μια φράση που αποτελεί την περίληψη των εμφανίσεων του". Κατέληξε στην άκρη του πάγκου για το υπόλοιπο τουρνουά.

Ο "αυτοκαταστροφικός" Ρομάν Σιρόκοβ

Έμεινε εκτός από τα πλάνα του Χίντινκ, έχασε τη θέση του στη βασική 11άδα της Ζενίτ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2009 στον πάγκο, έχοντας προλάβει να τσακωθεί και με τον Ιταλό προπονητή Λουτσιάνο Σπαλέτι, που μόλις είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Αν αυτά τον αποτελείωσαν; Ασφαλώς κι όχι. Όταν κατακάθισε η σκόνη ο Σιρόκοβ σήκωσε και πάλι τις κάλτσες του και άρχισε να δουλεύει σκληρά. Κέρδισε ξανά τη θέση του βασικού στη μεσαία γραμμή της Ζενίτ, σκόραρε 6 γκολ σε 21 ματς και κλήθηκε ξανά στην εθνική από τον παλιό του προπονητή τον Άντβοκατ.

Την περασμένη σεζόν έφτασε στα 30 του, επιτέλους, στην κορυφή. Έπαιξε μόνο 16 ματς με τη Ζενίτ το 2011 λόγω τραυματισμού, αλλά κατάφερε να σκοράρει 6 φορές και χαρακτηρίστηκε ένας από τους κορυφαίους παίκτες της λίγκας. Η Ρωσία προκρίθηκε στο Euro 2012 με τον Σιρόκοβ να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία, από ότι τουλάχιστον έκανε ο Αρσάβιν που είχε φθίνουσα πορεία. Ακόμη ο Σιρόκοβ έλαμψε στο Champions League, βοηθώντας τη Ζενίτ να φτάσει στη φάση των νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Επίσης ισοφάρισε το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στο Champions League. Σκόραρε 5 γκολ, όσα είχαν πετύχει ο Βαλέρι Κάρπιν κι ο Γιούρι Νικιφόροβ. Τα πράγματα δεν μπορούσαν να βαίνουν καλύτερα για τον πρώην πότη και τζογαδόρο.

Παρόλα αυτά παραμένει ένας ταραξίας. Αφήνοντας πίσω του θέματα απειθαρχίας, εκφράζεται μόνο με τα λόγια. Είναι ο πιο ενεργός Ρώσος ποδοσφαιριστής στο Twitter, όπου πολλές φορές κριτικάρει ένα παιχνίδι ή τους διαιτητές, στο στυλ του Τζόι Μπάρτον. Δεν φοβάται να υποδείξει ότι η KHL (το ρώσικο πρωταθλημα χόκεϊ) υπερέχει του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος σε θέματα διαφήμισης και μάρκετινγκ. Όταν οι οπαδοί της Ζενίτ έριξαν φωτοβολίδες και παραλίγο να προκαλέσουν τη διακοπή ενός αγώνα Champions League, ο Σιρόκοβ ανέβηκε στις κερκίδες και άρχισε να τους βρίζει, αποκαλώντας τους "ηλίθιους".

Από την έναρξη της σεζόν κατακρίνει την κατάσταση των γηπέδων στα οποία γίνονται τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Μια φορά, μάλιστα, πρότεινε ότι στο τερέν της Ζενίτ "πρέπει να βόσκουν γελάδια κι όχι να γίνεται αγώνας ποδοσφαίρου". Μιλώντας για την Ανζί, στην οποία ο Ρομπέρτο Κάρλος κι ο Σαμουέλ Ετό κερδίζουν όλα τα χρήματα του κόσμου, τόνισε ότι ο δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κερίμοβ θα έπρεπε να επενδύσει πρώτα στις εγκαταστάσεις και μετά στην αγορά παικτών.

Ο τρόπος που ο Σιρόκοβ τα λέει έξω από τα δόντια ενοχλεί αρκετούς, αν κι είναι αδύνατο να βρει κανείς κάποιο ψεγάδι στο παιχνίδι του. Τώρα η ρωσική ομάδα είναι αυτή που πρέπει να φτάσει τα στάνταρ του κι όχι το αντίθετο. Είναι ο κορυφαίος μέσος της χώρας. "Θέλω να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην Ευρωπη" είπε κάποτε και το Euro 2012 είναι η κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο μέρος για να αποδείξει ότι είναι έτοιμος. Παρόλα αυτά με τον Ρομάν Σιρόκοβ είναι αδύνατο να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη.

Ανέκδοτες ιστορίες

Ίγκορ Ντενίσοβ

Είναι χωρίς αμφιβολία ο Ρώσος Μαρκ φαν Μπόμελ. Έχει εμπλακεί σε διάφορα περιστατικά εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, μεταξύ των οποίων: ένας καυγάς με τον (πρώην) προπονητή της Σπαρτάκ, Βαλέρι Κάρπιν, αρνήθηκε να ενισχύει την εθνική πριν το Euro 2008, τσακώθηκε με συμπαίκτες, με έναν δάσκαλο οδήγησης και αρκετούς σεκιουριτάδες. Είναι εξαιρετικός σκακιστής κι αυτό μπορεί να εκπλήξει όσους μένουν στην εικόνα του σκληρού. Έχει δύο πίτμπουλ από τη Νότια Αφρική και δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις.

Αντρέι Αρσάβιν

Ένα στοιχείο που λίγοι γνωρίζουν για την αρχηγό της Ρωσίας: όταν ο συμπαίκτης και στενός του φίλος Βλαντίμιρ Μπιστρόβ πωλήθηκε από τη Ζενίτ στην "αιώνιο εχθρό" της, την Σπαρτάκ Μόσχας, "απάντησε" στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος σημειώνοντας χατ-τρικ. Δεν πανηγύρισε κανένα γκολ, ωστόσο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της διοίκησης. Είναι ένας πιστός άνθρωπος. Επίσης συνήθιζε να τρέχει ένα εκπληκτικό τμήμα ερωτήσεων και απαντήσεων στο προσωπικό του site. Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

-Γεια, είμαι 25 ετών και δεν έχω παντρευτεί ακόμα. Οι γονείς μου είναι ενοχλημένοι από αυτό. Λένε ότι μπορεί να καταλήξω στο ράφι. Αλλά δεν θέλω να παντρευτώ ακόμα. Τι να κάνω;

-Μπορώ να σε βοηθήσω. Βήμα 1ο: Βρες ένα βαρύ πότη. Βήμα 2ο: Όταν τον βρεις πρέπει να τον πείσεις να σε "παντρευτεί". Πιστεύω ότι για ένα μικρό ποσό θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του αρραβωνιαστικού :) Τελικό βήμα: πήγαινε τον τύπο στο σπίτι σου. Πες στους γονείς σου ότι θα ζήσει μαζί σου ;) Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα σκεφτούν καλύτερα από το να σε σπρώξουν να κάνεις κάτι που δεν θέλεις.

Γιούρι Ζιρκόβ

Όταν η γυναίκα του περίμενε την αγγλική βίζα, ο Ζιρκόβ πέρασε ώρες και ώρες στο μαγαζί της Dolce & Gabbana στο δυτικό Λονδίνο, επειδή ακριβώς ένας πωλητής μιλούσε ρώσικα κι ο Γιούρι δεν μιλούσε ούτε μια λέξη αγγλικά. Αυτό κράτησε τρεις μήνες.

Υπάρχει ακόμη κι αυτή η ιστορία.

Βλαντίμιρ Μπιστρόβ

Το 2005, η ομάδα U-21 της Ρωσίας (πολλοί από αυτούς τους παίκτες παίζουν τώρα στην Ανδρών) έδωσε ένα από τα πιο ντροπιαστικά παιχνίδια στην ιστορία. Χρειαζόντουσαν τη νίκη απέναντι στη Δανία, αλλά όταν βρισκόντουσαν πίσω στο σκορ με 2-1 οι Ρώσοι έχασαν τον έλεγχο: ο Ακινφέεβ έβαλε τρικλοποδιά στην περιοχή σε έναν αντίπαλο όταν έβγαινε εκτός προφανούς θέσης για γκολ και έκανε πέναλτι. Ο Ζιρκόβ έβγαλε τη φανέλα του και την πρόσφερε στον επόπτη, ενώ πέντε παίκτες αποβλήθηκε συμπεριλαμβανομένου και ενός αναπληρωματικού. Μετά το παιχνίδι ο Μπιστρόβ απέδειξε ότι δεν πρόσεχε πολύ στο μάθημα της γεωγραφίας στο σχολείο. "Πως μπορούν να ορίζουν έναν Σκανδιναβό διαιτητή σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο ομάδα της Σκανδιναβίας" φώναζε. Ο διαιτητής, Άλαν Κέλι, είναι Ιρλανδός.

Σεργκέι Ιγκνασέβιτς

Όταν η ΤΣΣΚΑ ετοιμαζόταν να παίξει με την Κρίλια Σοβέτοβ Σαμάρα τον Μάρτιο του 2011, ο Ιγκνάσεβιτς τράβηξε με το κινητό του το γήπεδο της Μεταλούργκ. Ήταν βρώμικο, γεμάτο λακκούβες και χωρίς ίχνος χορταριού. Οι υπεύθυνοι αντέδρασαν άμεσα στο βίντεο, αναβάλλοντας το παιχνίδι.

Ίγκορ Ακινφέεβ

Το Νο1 της Ρωσίας και της ΤΣΣΚΑ είναι πολύ στενός φίλος του ποπ σταρ Σεργκέι Ζούκοβ, του τραγουδιστή με τη στολή euro dance που λέει το "Ruki Vverlkh!" (Hands Up!), το οποίο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της επόμενης. Έχει μάλιστα ηχογραφήσει ένα τραγούδι με τον Ζούκοβ.

Τακτική ανάλυση

Όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς λόγω της εθνικότητας του, ο Άντβοκαατ λατρεύει το 4-3-3 και δεν του αρέσει να το αποχωρίζεται. Ο Ολλανδός εισήγαγε αυτή τη διάταξη στη Ζενίτ το 2007 και τώρα το χρησιμοποιεί και στην εθνική ομάδα. Από τότε που ο Γκους Χίντινγκ έφυγε από την ομάδα, η Ρωσία έχει γίνει καλύτερη αμυντικά, αλλά δεν είναι το ίδιο επικίνδυνη μπροστά όπως τότε που ο Αντρέι Αρσάβιν κι οι συμπαίκτες του ήταν τέσσερα χρόνια νεότεροι.

Ο τερματοφύλακας της ΤΣΣΚΑ, Ίγκορ Ακινφέεβ θα είναι η πρώτη επιλογή, εκτός αν προκύψει κάποιος τραυματισμός, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Επέστρεψε στη δράση τον Απρίλιο και έτσι είχε αρκετό χρόνο για να βρει τη φόρμα του. Αυτό είναι λίγο σκληρό για τον Βιατσεσλάβ Μαλαφέεβ της Ζενίτ, ο οποίος είχε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (έπαιξε πολύ καλά στο πρωτάθλημα, στο Champions League και δεν δέχτηκε γκολ σε τέσσερα ματς με την εθνική). Ο Ακινφέεβ, πάντως, έχει καλύτερη φήμη κι είναι χωρίς αμφιβολία καλύτερος στην επικοινωνία με τους αμυντικούς, που είναι κυρίως από την ΤΣΣΚΑ.

Στο κέντρο της άμυνας η ΤΣΣΚΑ παρέχει τον Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (που παραλίγο να πάρει μεταγραφή στη Γουέστ Χαμ το 2009) και τον έναν από τους δίδυμους αδερφούς Μπερεζούτσκι, τον Αλεκσέι. Ο πρώην παίκτης της Τσέλσι και της ΤΣΣΚΑ, Γιούρι Ζιρκόβ θα είναι η πρώτη επιλογή για τα αριστερά. Πριν τον Χίντινγκ, ο Ζιρκόβ δεν έπαιζε ποτέ στους τέσσερις μπακ, αλλά η επιτυχία του στο Euro 2008 υποχρέωσε πολλούς προπονητές να τον θεωρήσουν ένα full-back, παρά έναν ακραίο μέσο. Ο Ζιρκόβ παίζει κυρίως στη μεσαία γραμμή της Ανζί, αλλά δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο στην εθνική. Ο ομόλογος του στα δεξιά θα είναι ο Αλεκσάντρ Ανιουκόβ της Ζενίτ, ο οποίος είχε τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλο αμυντικό στα προκριματικά του Euro 2012.

Οι τρεις θέσεις της μεσαίας γραμμής θα καταληφθούν από παίκτες της Ζενίτ. Ο Ίγκορ Ντενίσοβ θα παίζει το ρόλο του ανασταλτικού χαφ και θα υποστηρίζει τον Ρομάν Σιρόκοβ και τον Κονσταντίν Ζιριάνοβ, αν κι η θέση του τελευταίου δεν είναι σίγουρη πια. Ο 34χρονος μπορεί να αντικατασταθεί από τον εντυπωσιακό Ντενίς Γκλουσακόβ της Λοκομοτίβ Μόσχας, ο οποίος σκόραρε τα περισσότερα γκολ έξω από την περιοχή στο ρωσικό πρωτάθλημα τη χρονιά που πέρασε. Ο Ζιριάνοβ επίσης αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τον Ιγκόρ Σεμσόβ της Ντινάμο Μόσχας. Στο Euro 2008 ο Χίντινγκ εξέπληξε τους πάντες καλώντας την τελευταία στιγμή τον βετεράνο Σεργκέι Σεμάκ, ο οποίος έγινε αρχηγός και έκανε ένα σπουδαίο τουρνουά. Ο Σεμάκ είναι 36 και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η ιστορία, καθώς βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για την επίθεση, αλλά καμία δεν μοιάζει ιδιαίτερα πειστική. Ο Αντρέι Αρσάβιν θα ξεκινήσει στα παιχνίδια της πρώτης φάσης παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην καλύτερη του φυσική κατάσταση. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών ο Άντβοκαατ χρησιμοποιούσε τον Αρσάβιν στο ένα άκρο και τον νεαρό της ΤΣΣΚΑ, τον Άλαν Ντζαγκόεβ, που είναι ένα αυθεντικό "10άρι" στην άλλη πλευρά, δίνοντας τη δυνατότητα στον τελευταίο να κόβει στο κέντρο από τα δεξιά. Ο εξτρέμ της Ζενίτ, Βλαντίμιρ Μπιστρόβ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του Ντζαγκόεβ για να απλώνει περισσότερο την επίθεση και να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα αντίπαλα πλάγια μπακ.

Ο Άντβοκαατ συνήθισε να παίζει με έναν απομονωμένο στράικερ στο κέντρο, αλλά ούτε ο Ρομάν Παβλιουτσένκο, ούτε ο Πάβελ Πογκρεμπνιάκ έκαναν πολύ καλή σεζόν (παρότι πήρε ώθηση με τη μεταγραφή του στη Φούλαμ). Ο Αλεξάντερ Κερζακόβ της Ζενίτ, που ήταν στα μέσα Μαΐου ο δεύτερος σκόρερ του ρωσικού πρωταθλήματος με 21 γκολ σε 29 παιχνίδια, δύσκολα να προσπεραστεί, αν και πριν τέσσερα χρόνια ο Χίντινγκ τον είχε κόψει. Ο Κερζακόβ μπορεί να παίζει το ρόλο του κρυφού κυνηγού, αλλά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την αντίπαλη άμυνα, βάσει της φόρμας του.

Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian, με τη συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Μαζί με άλλα 15 ευρωπαϊκά αθλητικά ειδησεογραφικά Μέσα - ανάμεσα τους η La Stampa, El Pais, η Maisfutebol, η So Foot, οι Irish Times και βεβαίως η Guardian - το Sport24.gr συμμετέχει ως αποκλειστικός συνεργάτης του Euro 2012 Network για την Ελλάδα.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ