EURO

Ιρλανδία - Κροατία 1-3 (video)

Croatian forward Nikica Jelavic (L) and forward Mario Mandzukic celebrate after a goal during the Euro 2012 football championships match Ireland vs Croatia on June 10, 2012 at the Municipal Stadium in Poznan.  AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF        (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/GettyImages)
Croatian forward Nikica Jelavic (L) and forward Mario Mandzukic celebrate after a goal during the Euro 2012 football championships match Ireland vs Croatia on June 10, 2012 at the Municipal Stadium in Poznan. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Η Κροατία νίκησε με 3-1 την Ιρλανδία με δύο τέρματα του Μάντζουκιτς και ένα του Γέλαβιτς, έτσι απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής μετά την ισοπαλία της Ισπανίας με την Ιταλία (video)

Η Κροατία ξεκίνησε ιδανικά το Euro 2012, καθώς επικράτησε με 3-1 της Ιρλανδίας, έτσι είναι μόνη στην κορυφή του Γ΄ομίλου, μετά την ισοπαλία της Ισπανίας με την Ιταλία.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Μάριο Μάντζουκιτς, με τον επιθετικό της Βόλφσμπουργκ να πετυχαίνει δύο γκολ με κεφαλιά στις αρχές κάθε ημιχρόνου.

Το άλλο γκολ της ομάδας του Σλάβεν Μπίλιτς πέτυχε ο Νίκιτσα Γέλαβιτς λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος, σε μία φάση που ζήτησαν οφ-σάιντ οι Ιρλανδοί, αλλά δεν είχαν δίκαιο (επεξήγηση παρακάτω).

Για αυτήν του Τζοβάνι Τραπατόνι είχε απαντήσει ο Σον Σεντ Λέτζερ στο 19', με τους Ιρλανδούς στο δεύτερο ημίχρονο να διαμαρτύρονται δίκαια για πέναλτι που δεν δόθηκε στον Ρόμπι Κιν στο 62'.

Σε 4 μέρες ημέρες η Ιταλία αντιμετωπίζει την Κροατία και η Ισπανία την Ιρλανδία, στην δεύτερη αγωνιστική του Γ' ομίλου.

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερς: 19' Σεντ Λέτζερ / 3' και 49' Μάντζουκιτς, 43' Γέλαβιτς

Γήπεδο: "Municipal Stadium", Πόζναν

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Γκίβεν, Ο'Σέι, Σεντ Λέτζερ, Ρίτσαρντ Νταν, Γουόρντ, Γουίλαν, Άντριους, ΜακΓκίτι (54' Κοξ), Νταφ, Ρόμπι Κιν (75' Σέιν Λονγκ), Ντόιλ (53' Γουόλτερς).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς (92' Ντούιμοβιτς), Πέρισιτς (89' Εντουάρντο), Μάντζουκιτς, Γέλαβιτς (72' Κράνιτσαρ).

*κίτρινες κάρτες: 45'+1 Άντριους / 53' Μόντριτς, 84' Κράνιτσαρ

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχθηκαν Ιρλανδία και Κροατία

Με κλασικό 4-4-2 ο Τζοβάνι Τραπατόνι, με τους Ιρλανδούς να έχουν στο τέρμα τον Γκίβεν, δεξί μπακ τον Ο'Σέι, αριστερό τον Γουόρντ και στο κέντρο της άμυνας τους Σεντ Λέτζερ και Ρίτσαρντ Νταν.

Αμυντικά χαφ οι Γουίλαν και Άντριους, δεξιά ο ΜακΓκίτι και αριστερά ο Νταφ, ενώ στην επίθεση ο Ρόμπι Κιν με τον Ντόιλ.

Τελικά ο Σλάβεν Μπίλιτς προτίμησε να βάλει δεξί μπακ τον αρχηγό, Ντάριο Σρνα και όχι στο κέντρο, έτσι μπήκε στην 11άδα ο Ράκιτιτς.

Στο τέρμα ο Πλετίκοσα, δεξιά Σρνα και αριστερά Στρίνιτς στην άμυνα, με στόπερς τους Τσόρλουκα και Σίλντενφελντ.

Αμυντικό χαφ ο Βουκόγεβιτς, δεξιά του ο Ράκιτιτς, μπροστά του ο Μόντριτς και αριστερά του ο Πέρισιτς, ενώ στην επίθεση ο Μάντζουκιτς με τον Γέλαβιτς.

Η εξέλιξη του ματς

Η πρώτη καλή φάση του ματς έφερε και το γκολ για την Κροατία, με τον Μάριο Μάντζουκιτς να ανοίγει το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό.

Από δεξιά ο Ντάριο Σρνα έκανε την σέντρα, η μπάλα κόντραρε και πήγε προς τον Μάντζουκιτς στο ύψος του πέναλτι, ο άσος της Βόλφσμπουργκ έπιασε την κεφαλιά, η οποία δεν ήταν δυνατή, όμως Σέι Γκίβεν κινήθηκε πολύ αργοπορημένα και δεν κατάφερε να αποκρούσει.

Στην πρώτη της καλή ευκαιρία σκόραρε και η Ιρλανδία, από στημένη φάση στο 19'. Ο Έιντεν ΜακΓκίτι εκτέλεσε το φάουλ από αριστερά με το δεξί και ο Σον Σεντ Λέτζερ με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι ισοφάρισε σε 1-1.

Ο κεντρικός αμυντικός της Λέστερ κέρδισε κατά κράτος στην "μονομαχία" τον Βέντραν Τσόρλουκα και "εκτέλεσε" τον Στίπε Πλετίκοσα με κεφαλιά "ψαράκι", απαντώντας άμεσα για την ομάδα του.

MVP: Μάριο Μάντζουκιτς

Στο 22' ο Ίβαν Πέρισιτς έκανε καλό σουτ έξω από την περιοχή και απέκρουσε ο Σέι Γκίβεν, ο οποίος μπλόκαρε αυτό του Μόντριτς στο 33', ενώ άουτ πέρασε το σουτ στην κίνηση του Πέρισιτς στο 35'.

Οι Κροάτες κατάφεραν να προηγηθούν ξανά στο 43' με τον Νίκιτσα Γέλαβιτς, ένα γκολ για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι Ιρλανδοί.

Ο Μόντριτς σούταρε από μακριά και ο Γέλαβιτς ήταν οφ-σάιντ όταν έκανε το σουτ, όμως η μπάλα πήγε στον Γουόρντ, ο οποίος αρχικά έκανε κάτι σαν κοντρόλ και μετά επιχείρησε να διώξει.

Ουσιαστικά λοιπόν η φάση αλλάζει, ο Γουόρντ διώχνει προς τα πίσω και στέλνει την μπάλα στον Γέλαβιτς, ο οποίος δεν λέει όχι στο... δωράκι και με το εξωτερικό νίκησε τον Γκίβεν και έκανε το 1-2.

Το δεύτερο ημίχρονο

Όπως ξεκίνησε το πρώτο ημίχρονο, έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο, με ένα γρήγορο γκολ δηλαδή από κεφαλιά του Μάριο Μάντζουκιτς.

Στο 49' λοιπόν ο Ίβαν Πέρισιτς έκανε την σέντρα από αριστερά και ο Μάντζουκιτς πήρε την κεφαλιά, η μπάλα χτύπησε χαμηλά στο αριστερό δοκάρι του Γκίβεν, μετά το κεφάλι του και κατέληξε στα δίχτυα.

Ουσιαστικά θα μπορούσε να χρεωθεί και αυτογκόλ, αλλά η UEFA το χρέωσε στον επιθετικό της Βόλφσμπουργκ και αν τελικά αλλάξει απόφαση, θα αλλάξουμε και εμείς το κείμενο.

Οι Ιρλανδοί διαμαρτυρήθηκαν δίκαια στο 62' για πέναλτι, καθώς ο Σίλντενφελντ ανέτρεψε στον Ρόμπι Κιν μέσα στην περιοχή, αλλά δεν έδωσε την παράβαση ο διαιτητής.

Αδύναμος κρίκος: Σέι Γκίβεν

Την κεφαλιά του Ρίτσαρντ Νταν μπλόκαρε ο Στίπε Πλετίκοσα στο 68', ενώ στο 78' στην απέναντι εστία το εξαιρετικό σουτ του Ίβαν Ράκιτιτς πέρασε λίγο άουτ από αριστερό δοκάρι του Γκίβεν.

Ο Πλετίκοσα ξανά μπλόκαρε στο 80' την κεφαλιά του Κιθ Άντριους αυτήν την φορά, ενώ ξανά απείλησε ένα λεπτό αργότερα ο μέσος της Γουέστ Μπρομ, αλλά το χαμηλό του σουτ πέρασε λίγο άουτ.

Μία ακόμη κεφαλιά του Κιθ Άντριους μετά από εκτέλεση κόρνερ πέρασε λίγο άουτ στο 89' και αυτή ήταν η τελεταία ευκαιρία των Ιρλανδών να μπουν ξανά στο ματς, αλλά τελικά δεν το κατάφεραν και πλέον οι ελπίδες τους για πρόκριση είναι ελάχιστες.

Ιρλανδία - Κροατία 1-3 (highlights)

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ