EURO

Γαλλία - Αγγλία 1-1 (video)

GEPA-11061243010 - DONETSK,UKRAINE,11.JUN.12 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft 2012 in Polen und der Ukraine, Laenderspiel, Gruppenphase, Frankreich vs England. Bild zeigt Joleon Lescott (ENG) und Samir Nasri (FRA). Foto: GEPA pictures/ Mario Kneisl
GEPA-11061243010 - DONETSK,UKRAINE,11.JUN.12 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft 2012 in Polen und der Ukraine, Laenderspiel, Gruppenphase, Frankreich vs England. Bild zeigt Joleon Lescott (ENG) und Samir Nasri (FRA). Foto: GEPA pictures/ Mario Kneisl INTIME SPORTS

Η μονομαχία Γαλλία-Αγγλία δεν έβγαλε νικητή, με τα τέρματα των Λέσκοτ (30') και Νασρί (39') να διαμορφώνουν το τελικό 1-1. Kαλύτεροι στα... σημεία οι "τρικολόρ".

Το μεγάλο ντέρμπι του 4ου ομίλου που έλαβε χώρα στην "Donbass Arena" του Ντόνετσκ, είχε γκολ, πάθος, σασπένς και αρκετές δυνατές μονομαχίες, όμως αυτό που του έλειπε στο φινάλε ήταν ο νικητής.

Γαλλία και Αγγλία έμειναν στο 1-1 με τα τέρματα των Λέσκοτ (30') και Νασρί (39'), με τους "τρικολόρ" να κερδίζουν στα σημεία έχοντας καταφανή υπεροχή στην κατοχή της μπάλας και στον αριθμό ευκαιριών στα αντίπαλα καρέ αλλά τους Άγγλους να υπερασπίζονται με επιτυχία την εστία του Χαρτ στο δεύτερο μέρος.

Το αποτέλεσμα αυτό επέτρεψε πάντως στις δύο ομάδες να συνεχίσουν τα εντυπωσιακά σερί τους, με την Γαλλία να μένει αήττητη για 10ο συνεχόμενο επίσημο παιχνίδι και 22ο συνολικά (συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών) και τα "λιοντάρια" να αγνοούν την ήττα εδώ και 9 επίσημα ματς (από την ήττα με 4-1 από τη Γερμανία στη φάση των "16" του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο σκόρερ στο ματς προέρχονται από τη Μάντσεστερ Σίτι, και ενώ κανείς μέχρι πρότινος παίκτης των "πολιτών" δεν είχε σκοράρει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι η Αγγλία δεν μπόρεσε να νικήσει ούτε στην 8η πρεμιέρα της σε τελική φάση Euro (4 ισοπαλίες-4 ήττες), ενώ η Γαλλία ολοκλήρωσε το ματς με ποσοστό κατοχής 64,9% που ήταν το δεύτερο υψηλότερο στη φετινή διοργάνωση (65,9% είχε η Ισπανία απέναντι στην Ιταλία).

Γαλλία - Αγγλία 1-1 (Goals)

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερ: Νασρί (39') / Λέσκοτ (30')

Γήπεδο: "Donbass Arena" (Ντόνετσκ)

Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Ντεμπουσί, Ραμί, Μεξές, Εβρά, Νασρί, Καμπάγ (84' Μπεν Αρφά), Α.Ντιαρά, Μαλουντά (85' Μαρτέν), Ριμπερί, Μπενζεμά

ΑΓΓΛΙΑ: Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Πάρκερ (78' Χέντερσον), Τζέραρντ, Τσάμπερλεϊν (77' Ντεφόε), Μίλνερ, Γιανγκ, Γουέλμπεκ (90+1' Γουόλκοτ)

*κίτρινες κάρτες: Τσάμπερλεϊν (34'), Γιανγκ (71')

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχθηκαν Γαλλία και Αγγλία

Ο Λοράν Μπλαν χρησιμοποίησε σύστημα 4-5-1, δίνοντας έμφαση -όπως συνηθίζει- στον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και στην καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Θέση κάτω από την εστία πήρε ο Λορίς, Ραμί και Μεξές το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, Ντεμπουσί στο δεξί άκρο της οπισθοφυλακής και Εβρά στο αριστερό.

Τριάδα στα χαφ επέλεξε τους Αλού Ντιαρά, Καμπάγ και Μαλουντά, Νασρί και Ριμπερί σε πιο δημιουργικό ρόλο κοντά στην αντίπαλη περιοχή και ο σούπερ φορμαρισμένος στη Ρεάλ (αλλά και επί Λοράν Μπλαν στη Γαλλία) Μπενζεμά σε θέση καθαρόαιμου φορ.

Ο Ροι Χόντσον επέλεξε σύστημα με 4 στην άμυνα, 4 στη μεσαία γραμμή και 2 παίκτες πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Ο Χαρτ υπερασπίστηκε την εστία των "λιονταριών", ενώ οι Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ και Κόουλ ήταν η τετράδα στα μετώπισθεν.

Το δίδυμο των καθαρόαιμων αμυντικών χαφ συνέθεσαν οι Πάρκερ και Τζέραρντ έχοντας τον "ρούκι" Τσάμπερλεϊν στα αριστερά και τον Μίλνερ στα δεξιά τους, ενώ ο Γουέλμπεκ τοποθετήθηκε στην κορυφή με στήριγμα λίγο πιο πίσω του τον ταχύτατο Άσλεϊ Γιανγκ.

Η εξέλιξη του ματς

Η Γαλλία προσπάθησε από την αρχή να πάρει εκείνη τον έλεγχο του ρυθμού και είχε δύο καλά σουτ λίγο έξω από την περιοχή, με τον Νασρί στο 11' (έξω από δεξί δοκάρι) και τον Καμπάγ στο 16' (μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Χαρτ), όμως η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της αναμέτρησης άνηκε στην Αγγλία.

Ο Πάρκερ πέρασε ωραία κάθετη πάσα για τον Γιανγκ, αυτός τροφοδότησε εξαιρετικά τον Μίλνερ που απέφυγε τον Λορίς, όμως το πλασέ του από πλάγια θέση απέναντι στην σχεδόν ανυπεράσπιστη εστία ήταν άστοχο.

Η συνέχεια του αγώνα βρήκε τους "τρικολόρ" να κρατούν παραπάνω τη μπάλα στα πόδια τους και να έχουν ως κινητήριους μοχλούς Νασρί (κυρίως) και Μπενζεμά, με τα "λιοντάρια" από την πλευρά τους να αντιπαρατάσσουν εξαιρετική αλληλοκάλυψη στα μετώπισθεν, πάθος στα μαρκαρίσματα, μεγαλύτερη ενέργεια αλλά και ορισμένα εντυπωσιακά ξεπετάγματα από τους Γουέλμπεκ, Γιανγκ και Τσάμπερλεϊν.

Η εικόνα στο πρώτο ημίωρο "μαρτυρούσε" πως αν κάποια ομάδα ήταν λίγο πιο κοντά στο να ανοίξει το σκορ ήταν το συγκρότημα του Ρόι Χόντσον (το οποίο "πατούσε" περιοχή σε αντίθεση με τους Γάλλους που γύριζαν ωραία τη μπάλα αλλά έβλεπαν την αντίπαλη περιοχή σαν... ναρκοπέδιο), και αυτό έγινε στο 30' μέσα από μία στημένη φάση.

Ο Μίλνερ κέρδισε φάουλ από τα δεξιά από τον Εβρά, ο Τζέραρντ ανέλαβε την εκτέλεση, με τη σέντρα του να είναι εξαιρετική και τον Λέσκοτ να νικάει κατά κράτος στον αέρα τον Ντιαρά για να νικήσει με δυνατή κεφαλιά τον Λορίς και να γράψει το 1-0.

MVP: Σαμίρ Νασρί

Το γκολ αυτό αφύπνισε τους Γάλλους, οι οποίοι άρχισαν να πιέζουν με περισσότερους παίκτες τα αντίπαλα καρέ, και στο 35' δημιούργησαν την πιο κλασική ευκαιρία τους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Μετά από εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά ο Ντιαρά έπιασε καρφωτή κοντινή κεφαλιά υποχρεώνοντας σε σπουδαία επέμβαση τον Χαρτ, ο Ριμπερί την επανέφερε στη μικρή περιοχή με νέα κεφαλιά και ο Ντιαρά νίκησε (με το κεφάλι) για δεύτερη φορά τους Άγγλους αμυντικούς, για να περάσει όμως η μπάλα έξω από το δεξί δοκάρι.

Ό,τι γλίτωσε όμως η Αγγλία στο 35'΄δεν μπόρεσε να το αποφύγει στο 39', με τον κορυφαίο από τους 22 παίκτες που πάτησαν χορτάρι στο πρώτο μέρος, Σαμίρ Νασρί, να επιβραβεύεται για την συνολική γεμάτη παρουσία του με ένα γκολ.

Ο βραχύσωμος άσος βρέθηκε σε θέση βολής λίγο έξω από την περιοχή και επιχείρησε δεξί χαμηλό σουτ, με τη μπάλα να καταλήγει στην δεξία γωνία του Χαρτ παρά την εκτίναξή του.

Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και ολική ανατροπή, με τους Νασρί και Μπενζεμά να "κρύβουν" τη μπάλα αλλά το πλασέ του δεύτερου από το ύψος της μικρής περιοχής αποκρούστηκε σε κόρνερ από τον Χαρτ.

Το δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός και η ταχύτητα στις κινήσεις των παικτών έπεσαν συγκριτικά με το πρώτο 45λεπτο, όμως το μοτίβο παρέμενε ίδιο.

Η Γαλλία εξακολουθούσε να έχει περισσότερη κατοχή και να κυκλοφορεί καλά τη μπάλα στο άλλο μισό γήπεδο, με τους Άγγλους να είναι όμως επικίνδυνοι στο "ανοιχτό" γήπέδο και στις στημένες φάσεις.

Το πρώτο αξιόλογο σουτ ήρθε στο 65' από τον Μπενζεμά το οποίο εξουδετέρωσε ο Χαρτ, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Τζόνσον προσπάθησε να απαντήσει, με το σουτ του όμως από το ύψος της μεγάλης περιοχής να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο Χαρτ χρειάστηκε να δείξει πάλι τα αντανακλαστικά του στο 77' όταν σταμάτησε στην κλειστή του γωνία το πλασέ του Μπενζεμά, ενώ στο 81'ο Καμπάγ "φλέρταρε" με το 2-1 με το διαγώνιο σουτ του απο το ύψος της περιοχής, αλλά είδε τον Γουέλμπεκ να αποκρούει με το σώμα σε κόρνερ.

Αδύναμος κρίκος: Ρόι Χόντσον

Η πολιορκία στα αγγλικά καρέ συνεχίστηκε πάντως στο τελευταίο δεκάλεπτο (με την ανοχή του Ρόι Χόντσον ο οποίος προτίμησε να υπερασπιστεί το 1-1 παραχωρώντας γήπεδο στους Γάλλους παρά να ρισκάρει για το νικητήριο γκολ), με τον Μπενζεμά να βρίσκεται σε θέση βολής στο 85' αλλά το φαλτσαριστό σουτ του να αποκρούεται σε κόρνερ από το... κεφάλι του Τζέραρντ.

Αυτή ήταν και η τελευταία "καθαρή" ευκαιρία στο ματς, με τους Γάλλους να αδυνατούν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους στην στατιστική σε κάποιο δεύτερο γκολ (61%-39% κατοχή, 19-3 τελικές προσπάθειες) και έτσι αμφότερες οι ομάδες να ξεκινούν με έναν βαθμό την περιπέτειά τους στο Euro 2012.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ