EURO

Football analysis: Γερμανία-Ελλάδα

Football analysis: Γερμανία-Ελλάδα

Ο συνεργάτης του Sport24.gr και ειδικός τα θέματα ποδοσφαιρικής τακτικής, Μάικλ Κοξ, ανέλυσε τον αποκλεισμό της Ελλάδας: το ιδιότυπο πρες των Γερμανών, η κίνηση-ματ με τον Κλόζε και τους "φρέσκους" εξτρέμ, ο ασυνήθιστος ρόλος του Κατσουράνη κι ο παίκτης που τελικά έκανε τη διαφορά.

Στην ανάλυση του για το παιχνίδι Ελλάδα-Γερμανία ο Μάικλ Κοξ του Zonalmarking.net σημείωσε ότι "η Γερμανία συνέτριψε την φτωχή σε απόδοση Ελλάδα, παίρνοντας με άνεση την πρόκριση στους ημιτελικούς", βάζοντας τίτλο στο κείμενο του: "Παραλίγο ολοκληρωτική κυριαρχία".

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα διαπίστωσε ο Μάικλ Κοξ:

Ο Γιοακίμ Λεβ, όπως ήταν γνωστό πριν το ματς, άλλαξε τρεις από τους τέσσερις μπροστινούς. Μόνο ο Μεζούτ Εζίλ παρέμεινε, με τους Μάρκο Ρόις, Αντρέ Σούρλε και Μίροσλαβ Κλόζε να αντικαθιστούν τους Τόμας Μίλερ, Λούκας Ποντόλσκι και Μάριο Γκόμεζ.

Φερνάντος Σάντος στερήθηκε των υπηρεσιών του Γιώργου Καραγκούνη στο κέντρο, οπότε ο Γρηγόρης Μάκος έπαιξε αντί του αρχηγού. Ο Σωτήρης Νίνης ξεκίνησε στα δεξιά κι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Η Ελλάδα προσπάθησε να απορροφήσει την πίεση, αλλά δεν ήταν αρκετά καλή αμυντικά, με αποτέλεσμα η Γερμανία να δημιουργεί διαρκώς φάσεις.

Η γερμανική προσέγγιση

Το πιο σημαντικό στοιχείο των πρώτων λεπτών ήταν η πίεση των Γερμανών. Στήθηκαν μπροστά από τα δύο κεντρικά μπακ και διατήρησαν έναν πολύ καλό σχηματισμό ως τη γραμμή του κέντρου. Όταν η μπάλα μεταφερόταν στα πλάγια μπακ, η Γερμανία έβαζε μπροστά τη μηχανή και πίεζε ξαφνικά και με δύναμη. Η προσέγγιση αυτή είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να αλλάξει πάσες και να κυνηγήσει τις αντεπιθέσεις. Οι κεντρικοί αμυντικοί δεν ήταν καλοί με τη μπάλα στα πόδια, έτσι ώστε να κάνουν παιχνίδι, παρότι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επιχείρησε κάποιες επελάσεις.

Η χρησιμοποίηση των Σούρλε και Ρόι έδωσαν ενέργεια στη Γερμανία, που έγινε πιο γρήγορο και πιο δυναμική με τη μπάλα στα πόδια. Ο Ρόις κι ο Εζίλ άλλαζαν με άνεση πάσες και καμιά φορά θέσεις. με τον Ρόις να κινείται προς το τέρμα με αποτελεσματικότητα. Από την άλλη ο Σούρλε είχε ξεκάθαρο ρόλο με τη μπάλα στα πόδια, κόβοντας προς το κέντρο και σουτάροντας με δύναμη. Αυτό, βέβαια, έγινε αισθητό από την αρχή κι οι περισσότερες προσπάθειες του μπλοκαρίστηκαν.

Football analysis: Γερμανία-Ελλάδα

Η ελληνική προσέγγιση

Η Ελλάδα προσπάθησε να είναι προσεκτική. Οι τέσσερις αμυντικοί σπάνια ανέβαιναν, καθώς οι δύο πλάγιοι πιεζόντουσαν αποτελεσματικά από τους Ρόις και Μίλερ. Οι επιλογές στο κέντρο είχαν πολύ ενδιαφέρον: ο Κώστας Κατσουράνης έπαιξε σε έναν περίεργο επιτελικό ρόλο. Όταν η Ελλάδα είχε τη μπάλα (ή όταν είχαμε εκτέλεση ελεύθερου από τον τερματοφύλακα) ήταν ο μέσος που βρισκόταν πιο κοντά στους επιθετικούς, αλλά όταν η Γερμανία είχε την κατοχή, συχνά γινόταν ο τελευταίος από τους παίκτες του κέντρου.

Η Ελλάδα, πάντως, δεν είχε κάποια σπουδαία δομή ή σχηματισμό στο κέντρο. Ο Εζίλ συχνά τους έβγαζε εκτός θέσεις, ενώ πολλές φορές τα σπριντ του Σάμι Κεντίρα τους έπιανε προ εκπλήξεως. Η Γερμανία δημιουργούσε κινδύνους από τόσες διαφορετικές πλευρές και με τέτοια ταχύτητα, που η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντιδράσει, καθώς επί της ουσίας είχε να αντιμετωπίσει τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα. Ο Νίνης θα μπορούσε να αμυνθεί καλύτερα στο γκολ του Λαμ, το οποίο όμως ήταν το επιστέγασμα μιας διαρκούς πίεσης, με τη Γερμανία να είχε τη δυνατότητα να προηγηθεί νωρίτερα, έχοντας τόσες πολλές φορές φάσεις μες στην περιοχή.

Το δεύτερο ημίχρονο

Αν ο Σάντος έχει κάτι κάτι καλά στο τουρνουά είναι οι αλλαγές του στο ημίχρονο (αν και το ερώτημα είναι γιατί δεν κάνει αυτές τις επιλογές από την αρχή. Σε αυτή την περίπτωση πέρασε στο παιχνίδι τον Φάνη Γκέκα, που έπαιξε στην κορυφή με τον Δημήτρη ΣαΛπιγγίδη να μεταφέρεται δεξιά. Επίσης ο Γιώργος Φωτάκης μπήκε αντί του Γιώργου Τζαβέλα, παίρνοντας μια θέση στο κέντρο. Ο Μανιάτης στη συνέχεια κατέληξε δεξιά, με τον Τοροσίδη να αλλάζει πλευρά και να καλύπτει το αριστερό άκρο της άμυνας.

Η Γερμανία φάνηκε να ρίχνει ρυθμό μετά το ημίχρονο, σαν να προετοιμαζόντουσαν να κρατήσουν το 1-0. Από την άλλη είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η Ελλάδα ετοίμαζε την ισοφάριση, ή ότι αυτή ήρθε από ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Είχαν μόνο μια καλή φάση ως τότε με τον συνδυασμό του Σαμαρά με τον Γκέκα.

Το γκολ ήρθε όταν ο Σαλπιγγίδης, παίζοντας στη φυσική του θέση στα δεξιά, πήρε τη μπάλα στα πόδια κι είχε τη δυνατότητα να τρέξει με αυτή, κάτι που δεν έγινε ποτέ στο πρώτο ημίχρονο. Έκανε τη σέντρα κι ο Σαμαράς έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το γκολ προήλθε από μια χαμένη μπαλιά του Σούρλε, η οποία δεν ήταν η πρώτη. Ενδεχομένως αυτό του να του στέρησε και τη θέση στην 11άδα, καθώς ήταν ο πρώτος που έγινε αλλαγή. Οι κακές του πάσες ίσως να τον κρατήσουν μακριά από το αρχικό σχήμα στον ημιτελικό.

Football analysis: Γερμανία-Ελλάδα

Τη γλίτωσε η Γερμανία

Η Ελλάδα μπήκε νωρίς στο... μάτι της Γερμανίας κι η ομάδα του Λεβ ανέβασε το ρυθμό και τελικά κέρδισε το ματς με μεγάλο σκορ. Το δεύτερο γκολ, αυτό του Κεντίρα, ήταν η απόδειξη ότι μπορεί να τρέξει από βαθιές θέσεις και να απειλήσει, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές στο τουρνουά, επισκιάζοντας έτσι τον πιο καταξιωμένο Σβαϊντσάιγκερ στο γερμανικό κέντρο.

Από εκεί και πέρα ο Εζίλ ανέλαβε δράση, πραγματοποιώντας την καλύτερη του ως τώρα εμφάνιση στη διοργάνωση (αν και τα κακά τελειώματα του είναι ασυνήθιστα για έναν τόσο καλό παίκτη). Έβγαλε την ασίστ στο γκολ του Κλόζε κι ήταν κι ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη φάση στο τέταρτο γκολ, αυτό του Ρόις.

Η Ελλάδα στο τέλος μείωσε το σκορ με ένα δεύτερο γκολ, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε μεγάλη διαφορά στο ματς, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τακτικής άποψης, πέρα από το διαφορετικό πρόσωπο που πρόσφεραν στην ομάδα τα νέα πρόσωπα στην επιθετική γραμμή της Γερμανίας.

Football analysis: Γερμανία-Ελλάδα

Συμπέρασμα

Η Γερμανία ήταν πολύ απλά πολύ καλύτερη. Οι αλλαγές που έκανε ο Λεβ δούλεψαν καλά, δίνοντας ταχύτητα στην ομάδα του και μια πολύ καλή κίνηση απέναντι στην αργή και δυσκοίλια ελληνική άμυνα. Ο Κλόζε πέτυχε μια πολύ ωραία κεφαλιά, αν κι ήταν πιο σημαντική κίνηση του που έκανε πιο δεμένο και στρωτό το παιχνίδι των Γερμανών. Με έναν πιο έξυπνο σέντερ-φορ και δύο καθαρόαιμους εξτρέμ, ο Εζίλ ήταν αυτός που βγήκε κερδισμένος, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στα τέσσερα τέρματα. Αν η Γερμανία τον βάλει διαρκώς μες στις φάσεις, τότε θα έχει μεγάλη τύχη να κερδίσει το τουρνουά.

Η τακτική της Ελλάδας στηριζόταν στην προστασία της περιοχής, αν και η άμυνα της άνοιγε πολλές φορές και πολύ εύκολα. Η παιδική της ασθένεια, η αδυναμία κάτω από τα δοκάρια, φάνηκε και πάλι σε διάφορες περιπτώσεις. Ο Σάντος, παρόλα αυτά, έκανε καλή δουλειά οδηγώντας την ομάδα στους "8", ενώ η προσέγγιση που είχε για αυτό το παιχνίδι ενδεχομένως να ήταν σωστά στα χαρτιά. Τελικά, όμως, δεν είναι δα και ντροπή να χάνεις από έναν πολύ ανώτερο αντίπαλο.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ