ΑΓΓΛΙΑ

Ρανιέρι: "Έτσι πήρα το πρωτάθλημα"

LONDON, ENGLAND - AUGUST 15: Claudio Ranieri Manager of Leicester City gestures during the Barclays Premier League match between West Ham United and Leicester City at the Boleyn Ground on August 15, 2015 in London, United Kingdom.  (Photo by Michael Regan/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - AUGUST 15: Claudio Ranieri Manager of Leicester City gestures during the Barclays Premier League match between West Ham United and Leicester City at the Boleyn Ground on August 15, 2015 in London, United Kingdom. (Photo by Michael Regan/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Κλάουντιο Ρανιέρι σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στις αλλαγές που έκανε στην Λέστερ και οδήγησαν στην κατάκτηση της Premier League.

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν αναλυθεί για το φετινό θαύμα της Λέστερ. Πώς όμως εξηγεί ο Κλάουντιο Ρανιέρι την κατάκτηση της Premier League και τις αλλαγές που έκανε και έφεραν τον τίτλο;

Όλες τις απαντήσεις τις έδωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Dailymail". Ο Ιταλός προπονητής αναφέρθηκε τόσο στις πρώτες του ημέρες στην Λέστερ όσο και σε αυτά που ζει τώρα έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην ομάδα και παραδέχτηκε πως... "Ήμουν απασχολημένος με την ομάδα. Δεν ξέρω τι έλεγαν για εμένα. Μπορεί να αναρωτήθηκαν γιατί η Λέστερ πήρε τον Ρανιέρι αφού υπάρχουν άλλοι καλύτεροι. Εγώ έλεγα: "ΌΚ Κλάουντιο, πάμε να τους δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε". Φυσικά, δεν ήταν μόνο ο Τύπος ο οποίος αμφισβήτησε τον Ρανιέρι, αφού και οι παίκτες είχαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αλλαγή που έγινε.

"Όταν έφτασα, όλοι πίστευαν ότι ήρθε ένας νέος προπονητής με νέα φιλοσοφία και θα έκανε πολλές αλλαγές. Ο Ρόμπερτ Χουτ είπε ότι θα κάναμε δύο προπονήσεις κάθε ημέρα. Τότε τους διαβεβαίωσα ότι δεν θα αλλάζαμε το στιλ παιχνιδιού, απλά θα πρόσθετα τις δικές μου ιδέες.

Το έκανα αυτό σιγά σιγά. Ήταν σημαντικό για εμένα να τους δείξω την ιταλική τακτική. Τους είπα να μην τους απασχολούν τα λάθη. Θα παρακολουθήσουμε τα ματς στο βίντεο και θα βελτιωνόμαστε" τους είχε πει χαρακτηριστικά.

"Το παν είναι να καταλάβετε εμένα"

Ο Ιταλός προπονητής κατάφερε να μεταδώσει όσα ήθελε στους παίκτες του βάζοντας τους δικούς κανόνες και τη δική του σφραγίδα. Σε κάθε ομάδα όλα ξεκινούν από τα αποδυτήρια και αυτό φρόντισε να φτιάξει από την αρχή της παρουσίας του.

"Πάντα να μου δείχνετε τι μπορείτε να κάνετε. Εγώ κάθε φορά θα σας εξηγώ κάτι παραπάνω στο ποδόσφαιρο" ήταν μία από τις ατάκες που θυμάται να είπε στους παίκτες του, ενώ μία άλλη φορά τους είπε: "Διατηρήστε αυτό το πνεύμα και θα βάλω σε αυτό την ιταλική τακτική".

Πάντως, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας χρειάστηκε να μιλήσει πολλές φορές στους παίκτες του. "Όταν ήμασταν στην Αυστρία παρακολουθούσα την ομάδα. Ένιωθα την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια και έτσι μίλησα στους παίκτες και τους είπα: "Δεν είναι σημαντικό να καταλάβετε 25 ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε μόνο εμένα. Εάν με καταλάβετε, μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό".

Μαχρέζ, RAF και 4-4-2

Πως όμως άλλαξε την εικόνα μιας ομάδας που ήταν από τις χειρότερες στην κατοχή και της κακή κυκλοφορίας της μπάλας στην Αγγλία και την έκανε πρωταθλήτρια; Ο Ρανιέρι εξήγησε το σκεπτικό του για όλες τις αλλαγές που έκανε στη Λέστερ.

"Αποφάσισα να αλλάξω το σύστημα και να παίξω 4-4-2. Είπα στους παίκτες ότι τελείωσαν τη σεζόν εξαιρετικά με τρεις αμυντικούς και ξεκίνησα τη σεζόν έτσι, ωστόσο δεν μου άρεσε αυτό το ποδόσφαιρο. Το χρησιμοποίησα αυτό το σύστημα και στη Βαλένθια, κατακτήσαμε το Copa del Rey, προκριθήκαμε στο Champions League και στο πρώτο μου παιχνίδι στη Λέστερ είχαμε τρεις αμυντικούς, αλλά δεν μου άρεσε και το άλλαξα. Στην Αγγλία οι περισσότερες ομάδες παίζουν 4-3-3, οπότε έχεις τρεις αμυντικούς για να μαρκάρουν έναν επιθετικό.

Ρανιέρι: "Έτσι πήρα το πρωτάθλημα"

Μετά είδα τον Μαχρέζ ο οποίος κάθε φορά που έκανε τη διαφορά, την έκανε παίζοντας από δεξιά. Ο Ολμπράιτον και εκείνος μπορούσαν να κάνουν πολλές σέντρες από τα δεξιά. Έτσι το άλλαξα με τον Ολμπράιτον να παίζει στα αριστερά και να συγκλίνει προς το κέντρο.

Έπειτα, διαπίστωσα ότι είμαστε γρήγοροι στην αντεπίθεση. Τους είπα λοιπόν ότι είμαστε σαν τη RAF (σ.σ. η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας). Πίστεψαν σε αυτό και αρχίσαμε να κερδίζουμε αγώνες και έτσι προέκυψε η αυτοπεποίθηση και ο ενθουσιασμός μας. Στη συνέχεια άλλαξα και τους πλάγιους μπακ. Έβαλα τον Ντάνι Σίμπσον στα δεξιά και τον Κρίστιαν Φουχς στα αριστερά και είχαμε μεγαλύτερη συνοχή" είπε αναλύοντας τις αλλαγές του.

"Για να νικήσεις πρέπει να με σκοτώσεις"

Όταν του ζητήθηκε να πει ποια θεωρεί ότι είναι τα κλειδιά της επιτυχίας τόνισε: "Υπάρχουν πολλά κλειδιά για την επιτυχία. Η ταπεινότητα, η δύναμη των αποδυτηρίων, βοηθούσαν ο ένας τον άλλον σε κρίσιμες στιγμές. Στα σημαντικά παιχνίδια έπαιξαν όλοι με καρδιά και ψυχή. Υπήρχε μία καλή χημεία. Είπα στους παίκτες μου ότι λατρεύω το αγγλικό πνεύμα αφού και εγώ όταν έπαιζα ήμουν ένας... Άγγλος.

Τους έλεγα κάθε φορά να παλεύουν. Για να με νικήσεις πρέπει να με σκοτώσεις. Μου αρέσει αυτό το πνεύμα. Υπάρχουν δύο παιχνίδια: το ένα με μπάλα και το άλλο χωρίς αυτή. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλοι πρέπει να δουλεύουν και να δουλεύουν σκληρά. Τους είπα λοιπόν να παίζουν έτσι και θα δουν τι θα συμβεί".

Ρανιέρι: "Έτσι πήρα το πρωτάθλημα"

Ο Χουτ πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι

Ειδική αναφορά έκανε στη νίκη με 3-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι. Το ματς που όπως είπε τον έκανε να πιστέψει στο θαύμα: "Ήμουν τόσο ικανοποιημένος! Ήταν μια απίστευτη εμφάνιση. Ίσως τότε άρχισαν να πιστεύουν σε κάτι. Μπορούμε να κερδίσουμε. Μπορούμε να παλέψουμε μέχρι το τέλος. "Είμαστε σαν τους αναρριχητές. Ποτέ δεν πρέπει να κοιτάς κάτω. Πάντα πρέπει να κοιτάς πάνω. Τότε όμως ήταν η ημέρα που πίστεψα ότι κάτι φανταστικό μπορεί να συμβεί".

Ο τίτλος πια είναι στο Λέστερ και το σημαντικότερο για εκείνον είναι ότι βλέπει παντού ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι: "Μου αρέσει να βλέπω όλο τον κόσμο τόσο χαρούμενο. Ήμασταν στο κέντρο της πόλης και κοντά στο γήπεδο μας και οι φίλαθλοι ήταν τρελαμένοι από χαρά. Είμαι χαρούμενος που βλέπω την ευτυχία στα πρόσωπα τους και τώρα το καταλαβαίνω αφού όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ρωτάνε για το Λέστερ. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ζήσεις και να τη γευθείς σαν ένα καλό κρασί. Δεν είναι στιγμή να σκεφτείς αυτό που έκανες".

"Δεν είναι όλοι σαν τον Φέργκιουσον, τον Καπέλο και τον Αντσελότι"

Την καλύτερη ατάκα όμως την κρατούσε για το τέλος ο Ιταλός. Ο Ρανιέρι έκανε τον απολογισμό του και ήταν απολαυστικός: "Όταν ξεκινάς την καριέρα σου ως προπονητής ελπίζεις να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα. Αυτή είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές. Δεν ξεχνάω όμως από πού ξεκίνησα, από ποια κατηγορία άρχισα την καριέρα μου. Άρχισα από την ερασιτεχνική κατηγορία και όταν ανέλαβα την Κάλιαρι στην τρίτη κατηγορία έζησα το πρώτο μου παραμύθι. Ακόμα αγαπάω αυτό το παραμύθι και είναι ακόμα στην καρδιά μου.

Τώρα κατέκτησε την Premier League, το μεγαλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Η καριέρα μου είναι φανταστική, αλλά θέλω να πετύχω και άλλα πράγματα. Αυτή τη στιγμή δεν κλαίω αλλά είμαι περίεργος άνθρωπος. Το Σάββατο μπορεί να το κάνω.

Μέσα μου υπάρχουν δύο άνθρωποι. Ο ένας θέλει πάντα να κερδίζει. Θέλω να κερδίσω το Σάββατο, θέλω να κατακτήσω την Premier League, θέλω να κερδίζω. Δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος. Ο άλλος λέει "Κλάουντιο, πόσοι προπονητές υπάρχουν στον κόσμο; Πολλοί. Δεν είναι όλοι όμως όπως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ή ο Φάμπιο Καπέλο ή ο Κάρλο Αντσελότι". Οπότε, αυτή η καριέρα που έχω κάνει είναι καλή. Καταφέραμε κάτι το οποίο έμοιαζε απίθανο".

Ακροτελεύτια ατάκα του Ρανιέρι με ειρωνεία, ίσως και με δόση πίκρας: "Οι bookmakes δεν θα προσπαθήσουν να με απολύσουν πρώτο. Μάλλον δεύτερο".

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ