ΑΓΓΛΙΑ

Πληθαίνουν οι προπονητές-τέρατα στην Αγγλία

Πληθαίνουν οι προπονητές-τέρατα στην Αγγλία

Αυξάνονται καθημερινά οι αποκαλύψεις για "τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ η αγγλική ομοσπονδία" και αφορά την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από προπονητές, τις δεκαετίες του '70, και του '80. Πληροφορίες θέλουν την Chelsea FC να πλήρωσε θύμα, για να μη μιλήσει.

Την ημέρα που ο Andy Woodward αποφάσισε να αποποιηθεί της ανωνυμίας του και να αποκαλύψει στη "Guardian" όσα έζησε ως θύμα προπονητή-τέρατος που δεν "τσάκισε" μόνο τα όνειρα του να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά τελικά και την ίδια του τη ζωή, θα ξεκινούσε αυτό που έχει εξελιχθεί " στη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ η αγγλική ομοσπονδία" όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Football Asscociation, Greg Clarke. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Gareth Southgate, ο οποίος ολοκλήρωσε την παρουσίαση του ως ο νέος εθνικός κόουτς της Αγγλίας , λέγοντας πως "έπαιζα με έναν από τους παίκτες που αποκάλυψαν πρόσφατα την κακοποίηση τους. Είναι απολύτως κατανοητό γιατί μίλησε τόσα χρόνια μετά. Μη ξεχνάτε ότι ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός πριν 20 χρόνια".

Εκπρόσωπος της αστυνομίας, έχει εξηγήσει πως " πρόκειται για σκάνδαλο που απειλεί το αγαπημένο σπορ της χώρας ", την ημέρα που έγιναν 50 οι καταγγέλλοντες στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που δημιούργησαν οι αρχές. Με τη συμπλήρωση της πρώτης εβδομάδας, τα τηλεφωνήματα είχαν φτάσει τα 860, εκ των οποίων τα 60 παραπέμφθηκαν στην αστυνομία. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο ήταν πως o Barry Bennell δεν ήταν το μόνο τέρας, αλλά ένα από τα πολλά που διαφέντευαν το χώρο τότε και κατέστρεφαν αθώες παιδικές ψυχές, χρησιμοποιώντας την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο.

Ο Peter Wanless, υπεύθυνος της NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) που χειρίζεται τη γραμμή βοηθείας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω προέκυψε με την υποστήριξη και τα χρήματα της FA, εξήγησε πως " ο αριθμός των δημοφιλών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για την περιπέτεια τους έχει επικεντρώσει την προσοχή ολόκληρης της χώρας. Από τις κλήσεις που έχουμε δεχθεί, έχει αποκαλυφθεί μια ανησυχητική έκταση κακοποίησης που συμβαίνει και αφορά το σπορ".

Όπως αναφέρει το Sky News "αστυνομικές περιφέρειες που ερευνούν σχετικές καταγγελίες, για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο χώρο του ποδοσφαίρου, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει τις 15, δηλαδή αντιστοιχούν πια στο 1/4 επί του συνόλου". Εσχάτως, έρευνες γίνονται από τις αστυνομικές διευθύνσεις σε Σκωτίας, Avon& Somerset, Essex, Norfolk, Βόρειου Yorkshire, Βόρειας Ουαλίας, Cambridgeshire και Dorset. Τη γενική εποπτεία έχει το εθνικό κέντρο Operation Hydrant, που είναι το συμβούλιο των αρχηγών αστυνομίας της χώρας και οι προπονητές-παιδεραστές είναι βάσει των καταγγελιών, τρεις (Bennell, George Ormond και Eddie Heath).

Η Chelsea FC είχε πληρώσει για να "κρύψει" το πρόβλημα

Οι παίκτες που ακολούθησαν το παράδειγμα του Woodward και μίλησαν επωνύμως σε media για την κακοποίηση τους έχουν ξεπεράσει τους 20 και η Chelsea FC προστέθηκε στη λίστα με τις ομάδες που απευθύνθηκαν σε ανεξάρτητα δικηγορικά γραφεία για να κάνουν έρευνες επί παλαιότερων υπαλλήλων τους. Προηγήθηκε η Manchester City. Στα των "Μπλε" επισήμως αναφέρθηκε πως η έρευνα αφορά κάποιον που δούλευε για την ομάδα τη δεκαετία του '70 και δεν είναι πια στη ζωή.

Ακολούθησε η αποκάλυψη της Daily Telegraph, κατά την οποία υπήρξε μυστική πληρωμή σε πρώην παίκτη της εφηβικής ομάδας, ο οποίος είχε ενημερώσει πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Eddie Heath, υπεύθυνο scout της ομάδας τη δεκαετία του '70. Ειρήσθω εν παρόδω, τότε ο Bennell έπαιζε στην ακαδημία της Chelsea FC, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε θύμα του Heath. Πέραν όμως, της Chelsea FC που διέψευσε την όποια συγκάλυψη, πληροφορίες θέλουν και άλλες μεγάλες ομάδες να πλήρωσαν τα θύματα, για να μη μιλήσουν.

Πλήθος σωματείων έχουν τεθεί στη διάθεση της αστυνομίας, για όποια βοήθεια χρειαστεί, στην έρευνα που γίνεται με τη συνεργασία της FA, της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και τις υπόλοιπες αρχές του σπορ. Η Υπουργός των Σπορ ετοιμάζει επιστολή προς όλους τους αθλητικούς φορείς, στην οποία θα αναφέρεται "διπλασιάσετε τις προσπάθειες σας, για την προφύλαξη των παιδιών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σκάνδαλο. Ερευνήστε και ξαναερευνήστε όλα τα περιστατικά". Ναι, έχει γίνει εθνικό το ζήτημα. Μόνο που πολλά θα μπορούσαν να 'χουν αποφευχθεί, στην αρχή της χιλιετίας.

Η σοκαριστική αποκάλυψη του BBC

Η FA είχε χρηματοδοτήσει το 2001 έρευνα που αφορούσε την παρακολούθηση και την καταγραφή των πολιτικών προστασίας των παιδιών που ακολουθούσαν όλοι οι σύλλογοι της χώρας, μαζί και τις συνέπειες μιας νέας στρατηγικής που εφαρμόστηκε στο έθνος κατόπιν παραίνεσης της Ομοσπονδίας. Ήταν ο πρώτος αθλητικός φορέας στον κόσμο που είχε διατάξει τόσο λεπτομερή έρευνα, για την προστασία των παιδιών. Στα δυο πρώτα χρόνια του project, μια ομάδα ακαδημαϊκών που "έτρεχαν" την έρευνα, πήρε συνεντεύξεις από 189 παιδιά και μίλησε με ουκ ολίγους προπονητές, διαιτητές και διοικητικούς σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού. Οι ερευνητές ήταν εκπρόσωποι της FA και είχαν σχετικά έγγραφα.

Το BBC αποκάλυψε πως το 2002 το κόστος μειώθηκε στα μισά και το 2003, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Adam Crozier από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή, η Ομοσπονδία πήρε όλο το ποσό της χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος, για να το διαθέσει αλλού και στην ουσία ακύρωσε το project πριν ολοκληρωθεί.

Αντιδρούσε η ίδια η FA

Η πρώτη εκτίμηση του πρωτογενούς υλικού που δημοσιεύτηκε το 2007, αναφέρει ότι η έρευνα αντιμετώπισε την αντίσταση ανθρώπων της FA. Επισημάνθηκε ότι οι ερευνητές είχαν βρει αποδείξεις πως οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας είχαν δεχθεί εκφοβισμό, ώστε να μη μιλήσουν και να μη βοηθήσουν επαρκώς στην έρευνα. Εκ των 13 μελών της FA που κλήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις και να αποτελέσουν δείγμα του project, μόνο 4 ανταποκρίθηκαν. Συνολικά " μας αντιμετώπιζαν σαν να είμαστε η αστυνομία και δεχθήκαμε πολλές λεκτικές επιθέσεις. Πολλοί ύψωναν τείχος σιωπής". Η αναφορά κατέληγε στο ότι "αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε ως ηθικό φύλο συκής, ώστε να καλύψει όλα τα άλλα προβλήματα που είχε το αγγλικό ποδόσφαιρο και ήταν το ντόπινγκ, ο έλεγχος της μάζας, ο ρατσισμός, τα στημένα κλπ."

"Δεν ξέρω αν υπήρξε συγκάλυψη"

Όταν το BBC ζήτησε από τον νυν πρόεδρο της FA, Greg Clarke να σχολιάσει αυτό που ζει τώρα το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, δεν αρνήθηκε πως ενδεχομένως να υπήρξε συγκάλυψη (μηδέ το αποδέχθηκε), πριν προσθέσει ότι " έχουμε πολύ κόσμο να δουλεύει για την ασφάλεια όλων. Υπάρχουν 8.500 υπάλληλοι ασφαλείας, τσεκάρουμε τα ποινικά μητρώα 55.000 ανθρώπων κάθε χρόνο και άλλοι 35.000 παρακολουθούν το πρόγραμμα που έχουμε για την προστασία των παιδιών. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι, διότι η δουλειά μας είναι να είμαστε παρανοϊκοί με την ασφάλεια των παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Για αυτό πρέπει κάθε χρόνο να σκεφτόμαστε πως θα αποτρέψουμε τα χειρότερα -πριν καν προκύψουν- και να διασφαλίσουμε πως η διαδικασία που ακολουθούμε, η προετοιμασία και η επένδυση είναι για καλό.

Σαφέστατα και παίρνουμε το όλο θέμα πολύ σοβαρά. Η μεθοδολογία μου είναι όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, να πηγαίνεις προς τα πάνω του, να το αντιμετωπίζεις και να το διορθώσεις, αποκαλύπτοντας όλα όσα έχουν συμβεί. Έχω την αίσθηση ότι από καταβολής ομοσπονδιών, υπήρχε η νοοτροπία να προστατεύουν τους εαυτούς τους, με το να μένουν σιωπηλοί. Αυτό σήμερα είναι εντελώς απαράδεκτο και ανάρμοστο".

Στο νοσοκομείο ο Bennell

Πριν τρεις ημέρες έγινε γνωστό πως ο παιδόφιλος προπονητής και επίκεντρο του σκανδάλου που 'χει ξεσπάσει στην Αγγλία, Barry Bennel βρέθηκε αναίσθητος σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Hertfordshire την περασμένη Παρασκευή (25/11) και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου έμεινε έως τη Δευτέρα 28/11. Είχε προηγηθεί αίτημα της αστυνομίας Thames Valley " για να εντοπιστεί ένας αγνοούμενος". Μια ημέρα νωρίτερα του εντοπισμού του (Πέμπτη 24/11) οι αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του, στο Milton Keynes, για να πάρουν κάποια από τα υπάρχοντα του Bennel " και όχι για έρευνα στην οικεία του". Προχώρησαν και στην ασφάλιση του (με σανίδες σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα), μέχρι νεοτέρας. Μετά τις αποκαλύψεις, έχει συλληφθεί ως κατηγορούμενος για οκτώ κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος αγοριού που ήταν κάτω από 14 χρόνων. Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 14/12.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ