ΑΓΓΛΙΑ

Οι Βρετανοί φίλαθλοι δεν έχουν πρόβλημα με ομοφυλόφιλους αθλητές

Οι Βρετανοί φίλαθλοι δεν έχουν πρόβλημα με ομοφυλόφιλους αθλητές
© EPA

Οι Βρετανοί δείχνουν να εξαλείφουν σταδιακά την ομοφοβία από τον αθλητισμό, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα για τη σχέση φιλάθλων με γκέι αθλητές.

Η πλειονότητα των φιλάθλων σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία δεν έχουν πρόβλημα εάν η αγαπημένη ομάδα τους αποκτήσει έναν ομοφυλόφιλο αθλητή, όπως έδειξε έρευνα για λογαριασμό του ραδιοφώνου του " BBC".

Το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα αισθανόταν άνετα με την παρουσία ενός γκέι αθλητή στην ομάδα του, ωστόσο υπάρχει και ένα 7% που θα σταματούσε να ακολουθεί αυτήν την ομάδα (8% όσον αφορά στους ποδοσφαιρόφιλους).

Η έρευνα βασίστηκε στα λόγια του προέδρου της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ, ο οποίος μιλώντας στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε "ανήσυχος" σχετικά με την ενθάρρυνση παικτών να δηλώσουν τη σεξουαλική προτίμησή τους επειδή αυτό ίσως οδηγούσε σε "σημαντική παρενόχληση" από τους φιλάθλους.

Μιλώντας στο "BBC", ο Κλαρκ υποστήριξε ότι αυτή είναι μια "προσωπική γνώμη" και πως η παρενόχληση θα προερχόταν από "μία μικρή μειονότητα στις εξέδρες" και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, προτού ένας γκέι ποδοσφαιριστής "πάρει το ρίσκο" να αποκαλυφθεί.

"Εάν θέλουν να πάρουν αυτό το ρίσκο, θα τους σεβαστώ και θα τους υποστηρίξω. Αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τους παρέχω εκείνη τη στιγμή με την απαραίτητη προστασία. Χρειάζεται να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να παρέχουμε ασφαλές πεδίο", τόνισε και οριοθέτησε κάτι τέτοιο σε "έναν χρόνο ή δύο".

Η διαδικτυακή έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία ερευνών "ComRes" και συμμετείχαν 4.000 άτομα, φίλαθλων έντεκα διαφορετικών αθλημάτων. Μεταξύ των ερωτηθέντων, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου σε ποσοστό 71% υποστήριξε ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους οπαδούς τους σχετικά με την ομοφοβία.

Το 47% όλων των φιλάθλων και το 50% των ποδοσφαιρόφιλων επιβεβαίωσαν ότι είχαν ακούσει ομοφοβικές προσβολές κατά τη διάρκεια αγώνων.

Το 12% των φιλάθλων θα αισθανόταν πιο άβολα με έναν παίκτη αντιπάλου ομάδας να εντάσσεται στην ομάδα τους, παρά με έναν γκέι παίκτη (8%). Το 15%, δε, θεωρεί ότι ένας γκέι παίκτης στην ομάδα τους θα κάνει τους συμπαίκτες του να νιώθουν άβολα.

Το 57% των φιλάθλων πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι αθλητές πρέπει να αποκαλυφθούν για να βοηθήσουν και άλλους ομοφυλόφιλους να κάνουν το ίδιο, ενώ ένα 18% πιστεύει ότι πρέπει να το κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Από εκεί και πέρα, το 50% των φίλων του ποδοσφαίρου επισημαίνει ότι έχει ακούσει ομοφοβικές προσβολές, το 51% σεξιστικές προσβολές και το 59% ρατσιστικές προσβολές κατά τη διάρκεια αναμετρήσεων.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ