ΑΓΓΛΙΑ

Ο "έδειρα τη γυναίκα μου και ηρέμησα" προπονητής εθνικής γυναικών!

Ο "έδειρα τη γυναίκα μου και ηρέμησα" προπονητής εθνικής γυναικών!

Ο Mark Sampson απολύθηκε από προπονητής της εθνικής γυναικών, στην Αγγλία, έπειτα από κατηγορίες "ρατσιστικών σχολίων και παρενοχλήσεων". Ο διάδοχος του προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη διαμάχη.

Η Football Association κατάφερε όχι μόνο να συντηρήσει την αντιπαράθεση που υπάρχει στις Lionesses, από όταν εκδιώχθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθυνικής γυναικών, Mark Sampson -για ανάρμοστη συμπεριφορά-, αλλά και να την εντείνει: διάλεξε για αντικαταστάτη τύπο που έχει κατακτήσει μεν, έξι τίτλους στην Premier League, 3 κύπελλα και το Champions League, ενώ με την εθνική εκπροσώπησε το έθνος σε τρία Euro, αλλά προκάλεσε σάλο με ένα τιτίβισμα, στο οποίο έγραψε "έδειρα τη γυναίκα μου και ηρέμησα". Κυρίες και κύριοι, ο Phil Neville.

Ας πάρουμε την ιστορία, από την αρχή: ο Μark Sampson είναι 35 χρόνων και από το 2013 καθόταν στον πάγκο της εθνικής γυναικών, στην Αγγλία. Είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής -για την ακρίβεια, ήταν αθλητής της Cardiff Corinthians, την εποχή που κόουτς στην ομάδα ήταν... ο αδελφός του- και αφότου πήρε πτυχίο από το University of Wales Institute –στην αθλητική ανάπτυξη-, έπιασε δουλειά στη Football Association of Wales. Για να κάνουμε μια μεγάλη ιστορία μικρή, είχε αναλάβει διάφορα τμήματα υποδομής, ως προς την εξέλιξη νεαρών παικτών, πριν αναλάβει και ομάδες ακαδημιών και του προταθεί το 2009 να γίνει προπονητής στην Bristol Academy, ομάδα που αγωνιζόταν στην Premier League γυναικών.

Ο "έδειρα τη γυναίκα μου και ηρέμησα" προπονητής εθνικής γυναικών!

Μαζί του, τα κορίτσια αυτά διέγραψαν την καλύτερη πορεία της ιστορίας (έφτασαν έως τους τελικούς της λίγκας και του κυπέλλου). Αυτός ήταν και ο λόγος που τον Δεκέμβριο του 2013 του προτάθηκε η θέση στην εθνική γυναικών της Αγγλίας, με την οποία έφτασε στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2015. Ήταν η πρώτη φορά που οι διεθνείς της χώρας είχαν πανηγυρίσει περισσότερες από μία νίκες, σε World Cup. Στους “4” έχασαν από την Ιαπωνία, αλλά τελικά ανέβηκαν στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, επικρατώντας της Γερμανίας στο μικρό τελικό -για πρώτη φορά σε 21 προσπάθειες. Όλα καλά μέχρι εδώ; Τώρα αρχίζουν τα... ωραία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017, ανακοινώθηκε η απόλυση του Sampson διότι όπως ανακοίνωσε η Football Association “υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά του κόουτς”, τα οποία αφορούσαν και τη θητεία του στην Briston Academy. Mόνο που η έρευνα εκείνη (του 2014) υπέπεσε στην αντίληψη της FA το 2017 (ο κατηγορούμενος είχε απαλλαχθεί των κατηγοριών, το 2015)!

Ο "έδειρα τη γυναίκα μου και ηρέμησα" προπονητής εθνικής γυναικών!

Έως τότε είχαν προκύψει καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά. Η πρώτη που τις έκανε ήταν η -γεννημένη στη Νιγηρία- Eniola Aluko, επιθετικός των Chelsea Ladies και διεθνής της τάξεως των 102 συμμετοχών. Μεταξύ των όσων της είπε -σύμφωνα με την παίκτρια- ήταν πως “να διασφαλίσεις πως οι συγγενείς σου δεν θα φέρουν από τη Νιγηρία τον ιό Ebola”, σε επίσκεψη τους στο Wembley, για να τη δουν να παίζει με την εθνική, το 2014. Υπήρξε και μια φήμη: πως είχε πάρει 100.000 ευρώ για να σιωπήσει.

Ακολούθησε η -μιγάς- Drew Spence, επίσης παίκτρια της Chelsea, την οποία ρώτησε ο Sampson -ο ίδιος λέει χαριτολογώντας- “έχεις συλληφθεί ποτέ;”. Κατηγορήθηκε και για bullying και παρενόχληση. Η πρώτη έρευνα τον δικαίωσε. Μόνο που ο φάκελος άνοιξε ξανά, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατόπιν σχετικών κινήσεων της Aluko, και ο αρμόδιος δικαστής κατέληξε στο ότι “ο Sampson έχει ξεκάθαρη αδυναμία στο να καταλάβει τα όρια, όταν κάνει ψιλή κουβέντα με τις παίκτριες. Δεν αποτελεί όμως, κίνδυνο για το άθλημα και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται ως προπονητής”. Η FA ομολόγησε πως “μάθαμε πολλά από αυτό το επεισόδιο. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους πληροφοριοδότες. Ξεκάθαρα κάναμε λάθη”. Ήλθε η ώρα να σου πω ότι... μόνο αυτό δεν έγινε.

Η νέα επιτυχία της FA

Όπως διάβασες, ο Sampson απολύθηκε τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε αναζητούσαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, τον αντικαταστάτη του. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για την κόουτς των Chelsea Ladies, Emma Hayes -είναι η πιο επιτυχημένη της λίγκας-, τον John Herdman που κάθεται στον πάγκο της εθνικής γυναικών του Καναδά και τον Nick Cushing, τεχνικό της Manchester City (ναι, της γυναικείας ομάδας). Αν είχε επιλεγεί κάποιος εξ αυτών, το πιθανότερο είναι να μη διάβαζες σήμερα αυτό το θέμα. Έλα όμως, που η FA κατάφερε να κάνει επιλογή που έκανε το γύρω του πλανήτη! Την Τετάρτη 24/1 η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ενημέρωσε πως ο νέος προπονητής της εθνικής γυναικών είναι ο Phil Neville.

Ο "έδειρα τη γυναίκα μου και ηρέμησα" προπονητής εθνικής γυναικών!

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που τον αφορούσε, ο Neville έσβησε το λογαριασμό που είχε στο Twitter (@fizzer18) και στον οποίον, πριν έξι χρόνια, είχε γράψει -μεταξύ άλλων- τα εξής.

Ξεκίνησε με το “οι πρωινοί άνδρες ετοιμάζονται για την ημέρα, βλέποντας κρίκετ πριν τη δουλειά”. Τον ρώτησαν “γιατί αναφέρεσαι μόνο στους άνδρες;” και απάντησε “υπέθεσα πως οι γυναίκες θα έχουν δουλειά, ετοιμάζοντας το πρωινό, τα παιδιά για το σχολείο και φτιάχνοντας τα κρεβάτια. Συγγνώμη πρωινές γυναίκες”. Υπήρξαν ακόλουθοι που συνέχισαν να του λένε πως αυτό που έγραψε είναι λάθος και εκείνος επέστρεψε με το “ηρεμήστε! Είμαι χαλαρός, μόλις χτύπησα τη γυναίκα μου!!! Νιώθω καλύτερα τώρα!!!”. Το Δεκέμβριο του 2012 είχε ποστάρει και το “Eσείς οι (μπιμπ) γυναίκες πάντα θέλετε ισότητα, μέχρι να εμφανιστεί κάποιος να σας πληρώνει τους λογαριασμούς. #υποκρίτριες”.

Μετά τη διαγραφή, είπε πως “αυτά τα posts δεν αντανακλούσαν το ποιος είμαι. Θα ήθελα να διευκρινίσω ουδεμία σχέση είχαν με το χαρακτήρα και τα “πιστεύω” μου και θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Ξέρω ποιες είναι οι ευθύνες μου, ως προπονητής της εθνικής γυναικών της Αγγλίας -είναι στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Νιώθω υπερήφανος που μου ανατέθηκε αυτός ο ρόλος και τώρα κοιτώ μπροστά”. Η σύζυγος του, Julie τον στήριξε, εξηγώντας πως “είναι ο πιο ειλικρινής, ευγενικός, γενναιόδωρος και δουλευταράς άνθρωπος που έχω γνωρίσει” (φευ).

Η FA ήξερε τα πάντα για τα σεξιστικά posts

Aφότου τοποθετήθηκε ο Neville, εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι της ομοσπονδίας να ομολογήσουν ότι είχαν πλήρη επίγνωση του... ένοχου παρελθόντος. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν θα υπάρξουν καταγγελίες “γιατί δεν ξεπέρασε τα όρια, ώστε να κινηθούμε νομικά”. Το συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ τους είναι έως το 2021, μολονότι ο Neville ουδεμία εμπειρία έχει από κοουτσάρισμα γυναικείων ομάδων και έχει εργαστεί μόνο έως assistant έως τώρα. Παρ' όλα αυτά, κατά την FA είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τις Lionesses στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, του χρόνου.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ