ΑΓΓΛΙΑ

Μπλεγμένος σε υπόθεση παιδεραστίας πρώην τεχνικός της εθνικής Αγγλίας

Μπλεγμένος σε υπόθεση παιδεραστίας πρώην τεχνικός της εθνικής Αγγλίας

Πρώην ποδοσφαιριστής της Λέστερ και της Γουέστ Μπρομ που δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση σε ακαδημίες, αποκάλυψε ότι ο Γκράχαμ Τέιλορ, ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας τη δεκαετία του '90, προσπάθησε να "κουκουλώσει" την υπόθεση.

Ένα από τα θύματα του "κολοσσιαίου" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης αγοριών σε τμήματα υποδομής αγγλικών συλλόγων κατέθεσε στην ανεξάρτητη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη πως ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, Γκράχαμ Τέιλορ, τον συμβούλεψε να μην καταγγείλει ασέλγεια εις βάρος του.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την αγγλική κοινή γνώμη και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αστυνομίας, έως τις 30 Ιουνίου 741 φερόμενα ως θύματα κατέθεσαν στις αρχές και 276 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί. Η "επιχείρηση Ύδρα", η μονάδα που έχει επωμιστεί την υπόθεση, έχει δεχθεί 1.886 αναφορές και αρκετές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί ήδη στη δικαιοσύνη.

Ο 48χρονος Τόνι Μπράιεν, με καριέρα σε Λέστερ, Τσέστερφιλντ, Ρόδεραμ, Γουέστ Μπρομ, Μάνσφιλντ, Τσέστερ Σίτι, Χαλ και Στάλιμπριτζ Σέλτικ, αποτελεί ένα από τα θύματα του πρώην προπονητή και σκάουτ Τεντ Λάνγκφορντ.

Σύμφωνα με κατάθεση του Μπράιεν, ο Λάνγκφορντ (ο οποίος πέθανε το 2012) ασέλγησε εις βάρος του όταν αμφότεροι βρίσκονταν στη Λέστερ, ο μεν πρώτος ως παίκτης θυγατρικής ομάδας των "αλεπούδων", ο δε δεύτερος ως προπονητής των Ντάνλοπ Τεριέρς και σκάουτ μερικής απασχόλησης της Λέστερ.

Ο Μπράιεν βίωσε έναν "εφιάλτη" από τα 12 του μέχρι τα 14. Όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς, ο Λάνγκφορντ του έλεγε πως εάν ήθελε να πετύχει ως ποδοσφαιριστής, χρειαζόταν να δείξει στους γιατρούς του συλλόγου ότι διαθέτει ένα ειδικό γονίδιο, το οποίο εντοπιζόταν μόνο στο σπέρμα. Στη συνέχεια, ο Λάνγκφορντ τον οδηγούσε σε ένα γήπεδο γκολφ του Μπέρμιγχαμ, κοντά στο σχολείο του Μπράιεν, όπου τον κακοποιούσε στο αυτοκίνητό του.

Στα 14 του, ο Μπράιεν υποστήριξε πως βρήκε τη δύναμη να βάλει τέλος σε αυτό το μαρτύριο. Το 1987, ο Λάνγκφορντ μετακινήθηκε στην Άστον Βίλα μαζί με τον επί επταετίας προπονητή των τμημάτων υποδομής της Λέστερ, Ντέιβ Ρίτσαρντσον, ο οποίος διετέλεσε και προπονητής του Μπράιεν στα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

Ο Μπράιεν ήθελε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους του συλλόγου για το ποιόν του Λάνγκφορντ, αφού μαζί του άλλαξε χέρια και η ομάδα των Τεριέρς και κατέληξε κι αυτή στην Άστον Βίλα. Τηλεφώνησε στον Ρίτσαρντσον αρκετές φορές και σύμφωνα με την κατάθεσή του, την οποία αποκαλύπτει ο " Guardian", κάποια στιγμή ο πρώην προπονητής του τον κάλεσε πίσω και του είπε για την απόφαση της ομάδας. "Είσαι καλός παίκτης, κρύψτο κάτω από το χαλί, μικρέ, προχώρα", φέρεται να του είπε ο Ρίτσαρντσον.

Σύμφωνα με τον Μπράιεν, ακολούθησε τηλεφώνημα του Τέιλορ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν προπονητής στην πρώτη ομάδα της Άστον Βίλα και του είπε το ίδιο πράγμα: "Προχώρα". Ο Τέιλορ φέρεται να αποθάρρυνε τον Μπράιεν, ρωτώντας τον εάν θα άντεχε να ακούει διάφορα από την εξέδρα κάθε εβδομάδα. "Μπορείς στ' αλήθεια να αντέχεις κακομεταχείριση από τις εξέδρες;", φέρεται να τον ρώτησε.

"Με αποθάρρυναν από το να βγω μπροστά και ποτέ δεν μου προσέφεραν την ευκαιρία να πάω στην αστυνομία ή κάτι τέτοιο. Θαυμάζαμε τον Ντέιβ Ρίτσαρντσον, τον βλέπαμε ως πατρική φιγούρα. Ακόμα έχω εκτίμηση προς το πρόσωπό του, για ό,τι έκανε για μένα ως προπονητής. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικός προπονητής. Αλλά όταν σκέφτόμουν ότι έκανα το σωστό αναφέροντας τι συνέβαινε σε κάποιον που εμπιστευόμουν, απογοητεύτηκα και δεν ήξερα τι να κάνω. Ήμουν ένα 18χρονο παιδί, άντρας, ό,τι θέλετε, και δεν ήξερα τι να κάνω μετά. Βγήκα και το είπα σε κάποιον, αλλά εκείνος είπε 'ναι, εντάξει...'. Ήμουν σε σοκ", κατέθεσε ο Μπράιεν.

Ο Μπράιεν κατέθεσε αρχικά για την εμπλοκή του Τέιλορ δύο ημέρες μετά από τον θάνατο του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής Αγγλίας και γι' αυτόν τον λόγο δεν είχε αναφέρει στις αρχές το όνομά του. Ωστόσο, σε συμπληρωματική κατάθεση τον ονοματίζει κανονικά. Ο Τέιλορ ανέλαβε την Αγγλία το 1990 χωρίς μεγάλη επιτυχία, ενώ χρίστηκε ιππότης το 2001 και το όνομά του δόθηκε σε μία κερκίδα στο γήπεδο της Γουότφορντ.

Ο Ρίτσαρντσον, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί κι άλλες προειδοποιήσεις για το ίδιο πρόσωπο το 1987. Ο Λάνγκφορντ απολύθηκε από την Άστον Βίλα το 1989, μετά από καταγγελίες δύο οικογενειών για ασέλγεια στα παιδιά τους, αν και σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς δεν ήθελαν να καταγγείλουν το περιστατικό στην αστυνομία.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ