ΑΓΓΛΙΑ

Ένα γράμμα για τους... χούλιγκαν

Ένα γράμμα για τους... χούλιγκαν

Εν αναμονή του πιο "βίαιου" ντέρμπι της Αγγλίας (Ουέστ Χαμ-Μίλγουολ) τα "Σφυριά" πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, στέλνοντας γράμμα στους κατόχους εισιτηρίων εξηγώντας τι πρέπει να κάνουν και κυρίως γιατί! Διαβάστε περισσότερα.

Υπάρχουν τα κλασικά, παραδοσιακά, γεμάτα φανατισμό-έχθρα-μίσος ντέρμπι. Και υπάρχει και το Ουέστ Χαμ-Μίλγουολ. Το ντέρμπι των ντέρμπι. Η μεγαλύτερη κόντρα του αγγλικού αθλητισμού, που αποτελεί παράλληλα ένα εν δυνάμει πρωτοσέλιδο στους "Times" και ένα σοβαρό λόγο για διπλοβάρδιες στην αστυνομία του Λονδίνου.

Οι οπαδοί της Μίλγουολ έχουν χαρακτηριστεί οι "χειρότεροι χούλιγκανς της Αγγλίας", ενώ η μεταξύ τους αναμέτρηση του 2009 επί της ουσίας δεν τέλειωσε ποτέ. Αντί για το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ακούστηκαν μαζεμένες οι σφυρίχτρες της αστυνομίας.

Άσβεστο μίσος

Οι δύο ομάδες δεν συναντιούνται συχνά, καθώς τις περισσότερες σεζόν αγωνίζονται σε διαφορετική κατηγορία. Φέτος, ωστόσο, με τον υποβιβασμό της Ουέστ Χαμ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στα πλαίσια της Championship. Στην τελευταία αναμέτρηση των δύο... δεν άνοιξε ρουθούνι, αλλά στην προηγούμενη από αυτή (το 2009) το παιχνίδι δεν τέλειωσε ποτέ λόγω συμπλοκών στον αγωνιστικό χώρο. Τα τότε επεισόδια είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στην Αγγλία, με αποκορύφωμα τον οπαδό που μαχαιρώθηκε.

Η κόντρα των δύο ομάδων κρατά πάνω από έναν αιώνα και οι ρίζες της εκτείνονται στις όχθες του Τάμεση. Τα δύο κλαμπ εδρεύουν στις διαφορετικές όχθες του ποταμού. Η Μίλγουολ ξεκίνησε ως η ομάδα της κονσερβοβιομηχανίας «JT Morton» που στεγαζόταν στο «Νησί των Σκύλων» όπως λεγόταν. Η Ουέστ Χαμ από την άλλη δημιουργήθηκε λίγα χρόνια αργότερα ως το ποδοσφαιρικό κομμάτι της «Ironworks» του Τάμεση, της μεγάλης ναυπηγικής εταιρίας, από την οποία πήραν προφανώς και το παρατσούκλι τους τα «σφυριά».

Τα μεταξύ τους παιχνίδι έκρυβαν από την αρχή μεγάλο φανατισμό, ο οποίος αποτυπώθηκε σε αρκετά βιβλία και αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία "Green Streets Hooligans".

Διαβάστε περισσότερα για τη συγκεκριμένη κόντρα, αλλά και τις μεγαλύτερες "έχθρες" του παγκόσμιου αθλητισμού σε παλαιότερο αφιέρωμα του Sport24.gr!

Ένα γράμμα για τους... χούλιγκαν

Νωρίς λόγω... μπύρας

Πως αντιδρούν, όμως, οι ίδιες οι ομάδες πριν από αυτό το ντέρμπι; Με χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων; Με παραληρήματα στο ραδιόφωνο; Με φωνές στα διαιτητικά όργανα; Ούτε καν.

Αρχικά το παιχνίδι ορίστηκε στις 12.30 το μεσημέρι για έναν και απλό (;) λόγο: για να μην... προλάβουν να μεθύσουν οι θεατές!

Παράλληλα οι δύο ομάδες εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση για την πάταξη της βίας, ενώ φρόντισαν να έχουν στενή συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και με την αστυνομία για τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Και ως αποκορύφωμα λίγες ημέρες πριν τη σέντρα η ομάδα της Ουέστ Χαμ έστειλε στους κατόχους διαρκείας, αλλά και σε όσους αγόρασαν εισιτήριο για τον συγκεκριμένο αγώνα ένα e-mail το οποίο υπογράφουν οι δύο πρόεδροι της ομάδας.

Διαβάστε τι ζητούν από τους φίλους της ομάδας και με ποιον τρόπο! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο επίλογος, που αποτυπώνει πλήρως τη φιλοσοφία των αγγλικών ομάδων. "Η ομάδα είναι η δική σας, δείξτε της τον σεβασμό που της αξίζει".

Διαβάστε την ηλεκτρονική επιστολή που έστειλαν οι πρόεδροι των "Σφυριών" σε κάθε οπαδό προσωπικά:

Ένα γράμμα για τους... χούλιγκαν

"Αγαπητέ,

Κάθε άτομο που θα παρευρεθεί στην αναμέτρηση του Σαββάτου αντιπροσωπεύει τη σπουδαία ομάδα μας και για αυτό θα θέλαμε να σου θυμήσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί αυτή τη μέρα θα πρέπει να λειτουργήσεις με γνώμονα το συμφέρουν της ομάδας.

Η ομάδα έχει ένα παραδειγματικό πρόσωπο τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας κι είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσεις ώστε αυτό να διατηρηθεί στο παιχνίδι.

Θα θέλαμε να θυμήσουμε ότι κάθε οπαδός που βρεθεί στο γήπεδο με την πρόθεση να κάνει κάτι άλλο από το να ευχαριστηθεί το παιχνίδι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες τόσο από την ασφάλεια του γηπέδου, όσο και από την μητροπολιτική αστυνομία.

Δυστυχώς στην τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στο "Boleyn Ground" τον Αύγουστο του 2009 πραγματοποιήθηκε εισβολή στον αγωνιστικό χώρο και σοβαρά επεισόδια έξω από το τερέν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μητροπολιτική αστυνομία να εφαρμόσει την επιχείρηση "Balconi" και να ερευνήσει τις υποθέσεις βίας που αφορούσαν το ποδόσφαιρο και τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους συλληφθέντες.

Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την ομάδα στο να κατασχέσει τα εισιτήρια διαρκείας εννέα κατόχων χωρίς να τους επιστρέψει τα χρήματα, τιμωρώντας τους παράλληλα με ισόβιο αποκλεισμό από το γήπεδο. Ακόμη άλλοι 50 φίλαθλοι τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό από τους αγώνες της ομάδας μας, ενώ στους περισσότερους επιβλήθηκε 3ετής ή 4ετής αποκλεισμός από οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός και πρόστιμο ύψους 250 λιρών. Ένας φίλαθλος ακόμη τιμωρήθηκε με 10ετή αποκλεισμό από αθλητικά γεγονότα και 22μηνη φυλάκιση.

Για αυτό είναι σωστό να θυμήσουμε τις καταστροφικές συνέπειες των επεισοδίων, όχι μόνο για το άτομο που ρισκάρει τη δουλειά ή την ελευθερία του, αλλά και τις συνέπεις που μπορεί να προκαλέσει στην οικογένεια του.

Αυτή είναι η δική σας ομάδα, παρακαλώ να δείξετε τον σεβασμό που της αξίζει αυτή τη ημέρα, αλλά και την παγκόσμιας φήμης υποστήριξη σας. Ας κάνουμε αυτή την ημέρα μια αξέχαστη ημέρα για τους σωστούς λόγους.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς"

Να κάτι που δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα...

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ