PREMIER LEAGUE

Σκέψεις αλλαγής στις ώρες των αγώνων στην Premier League

TV camera during the English Premier League soccer match between Leicester City and Newcastle United at the King Power Stadium in Leicester, England, Monday, March 14, 2016. (AP Photo/Rui Vieira)
TV camera during the English Premier League soccer match between Leicester City and Newcastle United at the King Power Stadium in Leicester, England, Monday, March 14, 2016. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Η πίεση των τηλεοπτικών καναλιών και των κρατικών φορέων οδηγεί την Premier League σε αλλαγή των ωρών διεξαγωγής των αγώνων, ώστε να μπορούν να μεταδίδονται live στην τηλεόραση.

Οι σύλλογοι της Premier League εξετάζουν ανοιχτά το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ώρες διεξαγωγής ορισμένων παιχνιδιών ανά αγωνιστική, ώστε να "γεμίσει" το τηλεοπτικό πρόγραμμα και τα βράδια του Σαββάτου.

Τα μέλη της λίγκας, σε συνεδρίασή τους την προηγούμενη εβδομάδα, συζήτησαν το ενδεχόμενο παιχνίδια να ορίζονται στις 19:45 (21:45 ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής συμφωνίας που θα αφορά στον κύκλο 2019-2022 και θα περιλαμβάνει επιπλέον 30 αγώνες που θα μεταδίδονται "ζωντανά" στο τηλεοπτικό κοινό.

Η τηλεοπτική prime time ζώνη του Σαββάτου θα δώσει τη δυνατότητα στις τηλεοπτικές πλατφόρμες που θα αγοράσουν τα δικαιώματα να εξαργυρώσουν τις επενδύσεις τους. Εξάλλου, εκεί αποσκοπεί η αύξηση των "ζωντανών" μεταδόσεων σε περίπου 190-200, σε αντίθεση με τις 168 που ισχύουν σε αυτόν τον κύκλο, από σύνολο 380 παιχνιδιών.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΥΚΛΟ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΓΩ ΖΗΤΗΣΗΣ

Την περίοδο 1992-2001, το "Sky" που είχε εξαγοράσει τα δικαιώματα των αγώνων της Premier League είχε δικαίωμα να μεταδόσει "ζωντανά" μόλις 60 αναμετρήσεις. Η τριετία 2001-2004 (στο ίδιο κανάλι) καλύφθηκε με 110 "ζωντανές" μεταδόσεις και από το 2004 μέχρι το 2013 υπήρξαν 138 παιχνίδια που μεταδόθηκαν live (από "Sky Sports", "Setanta" και "ESPN").

Το 2013-2016, "Sky Sports" και "BT Sport" μετέδωσαν 154 αγώνες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, ενώ η συμφωνία για τον τρέχοντα κύκλο προέβλεπε αύξηση κατά 14 αγώνες του πακέτου των "ζωντανών" μεταδόσεων, με συνέπεια "Sky Sports" και "BT Sport" να βγάλουν από τα ταμεία τους 5.950.000.000 ευρώ για αυτά τα τρία χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, ρυθμιστικοί οργανισμοί όπως ο "Ofcom" ενδέχεται να επιταχύνουν τις καταστάσεις. Ο φορέας που υπό την αιγίδα του βρετανικού κράτους ασχολείται με θέματα μετάδοσης και τηλεπικοινωνιών στη χώρα διενεργεί έρευνα εδώ και δύο χρόνια για τη διάθεση των δικαιωμάτων μετάδοσης, κατόπιν διαμαρυρίας της "Virfin Media".

Αιτία, το χαμηλό ποσοστό μετάδοσης "ζωντανά" αγώνων της Premier League συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές λίγκες, με συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές για τους καταναλωτές - συνδρομητές. Η "Virgin Media" κατηγόρησε την Premier League και καταπάτηση των νόμων περί ανταγωνισμού, με τη λίγκα να αρνείται την κατηγορία.

Η έρευνα έκλεισε τον Αύγουστο, με την "Ofcom" να αναφέρει στο πόρισμά της ότι "έλαβε υπόψιν την ορθή απόφαση της Premier League να αυξήσει τον αριθμό των αγώνων που είναι διαθέσιμοι για ζωντανή μετάδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο".

ΤΟ "BLACK OUT" ΤΩΝ 15:00

Η αύξηση των "ζωντανών" μεταδόσεων αναπόφευκτα σημαίνει λιγότερα παιχνίδια προγραμματισμένα για τις 15:00 του Σαββάτου (17:00 ώρα Ελλάδας). Αυτό διότι βάσει κανονισμών, απαγορεύεται οποιαδήποτε "ζωντανή" μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 14:45 και 17:15.

Πρόκειται για κανόνα που υιοθετήθηκε τη δεκαετία του '60, με την πεποίθηση ότι η μετάδοση των μεσημεριανών αγώνων του Σαββάτου από την τηλεόραση οδηγεί σε μείωση ενδιαφέροντος και προσέλευσης του κοινού για τους υπολοίπους αγώνες.

Από τη στιγμή που θα χρειαστεί να αυξηθούν οι live μεταδόσεις, τότε θα χρειαστεί ορισμένα παιχνίδια εκείνης της ζώνης του Σαββάτου να μετατεθούν σε ώρες όπου μπορούν να προβληθούν live στην τηλεόραση.

Παρ' όλα αυτά, μία τέτοια μεταβολή ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς φιλάθλων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την άκρατη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαιρικού προϊόντος της χώρας τους.

"Έχουμε μεγάλες επιφυλάξεις για την περαιτέρω σημαντική αύξηση του ποδοσφαίρου στην τηλεόραση", υποστήριζε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ποδοσφαίρου, Μάλκολμ Κλαρκ, τον καιρό της ανακοίνωσης του πορίσματος από την "Ofcom".

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το φθινόπτωρο, όταν θα υπάρχουν και οι διαπραγματεύσεις για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της τριετίας 2019-2022.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ