PREMIER LEAGUE

Κοβάτσεβιτς, Ζαμοράνο, Χάιντσε στην "αμαρτωλή" λίστα της φοροδιαφυγής

Κοβάτσεβιτς, Ζαμοράνο, Χάιντσε στην "αμαρτωλή" λίστα της φοροδιαφυγής

Τα ονόματα των Λιονέλ Μέσι και Μισέλ Πλατινί διέρρευσαν πρώτα όσον αφορά στην επίμαχη λίστα με διάσημους που φοροδιαφεύγουν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης όμως δεν είναι οι μόνοι. Οι Ζαμοράνο, Κοβάτσεβιτς και Χάιντσε είναι τα "φρέσκα" πρόσωπα που βγήκαν στο προσκήνιο!

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις μετά τη διαρροή άκρως απορρήτων ντοκουμέντων (τα "Αρχεία του Παναμά", συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων) από τη γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung", τα οποία δείχνουν πως αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, διασημότητες αλλά και εγκληματίες χρησιμοποιούν ως κρησφύγετο φορολογικούς παραδείσους.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έγινε γνωστό πως συμπεριλαμβάνεται το όνομα του πεντάκις κατόχου της Χρυσής Μπάλας, Λιονέλ Μέσι, αλλά και του πρώην προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ενώ σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις στη λίστα βρίσκονται ονόματα και άλλων ποδοσφαιριστών και ομάδων, όπως για παράδειγμα της Ρεάλ Σοθιεδάδ.

Ο ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός "Sexta" υποστηρίζει πως από το 2000 μέχρι το 2008 ο βάσκικος σύλλογος πλήρωσε επτά ποδοσφαιριστές του μέσω τραπεζών που έδρευαν στα νησιά Νιούι (Γαλλική Πολυνησία), τον Παναμά και την Ελβετία με την πρακτική αυτή να βοηθάει τόσο την Σοθιεδάδ όσο και τους ίδιους τους παίκτες να γλιτώνουν τεράστια ποσά από φόρους.

Κοβάτσεβιτς, Ζαμοράνο, Χάιντσε στην "αμαρτωλή" λίστα της φοροδιαφυγής

Το ίδιο μέσο αποκαλύπτει πως μεταξύ αυτών των 7 παικτών ήταν και ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς (αγωνίστηκε λίγο αργότερα στη χώρα μας φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού), με τον Σέρβο στράικερ να έχει απολαβές 1 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2006-07 αλλά την ομάδα να του δηλώνει μισθό 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Μεταξύ των παικτών που έχουν εμπλακεί σε αυτές τις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος είναι επίσης: ο Ιβάν Σαμοράνο, καθώς όταν έπαιζε στην Ρεάλ είχε ιδρύσει μία offshore εταιρία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους αλλά και ο Γκάμπριελ Χάιντσε, αφού το 2005 που αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ιδρύσει μία εικονική εταιρία που διαχειριζόταν τα δικαιώματα της εικόνας του.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, γίνεται αντιληπτό πως αντίστοιχες μεθόδους υιοθέτησαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Κοβάτσεβιτς, Ζαμοράνο, Χάιντσε στην "αμαρτωλή" λίστα της φοροδιαφυγής

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί είχε συμβόλαιο με δικηγορική εταιρία (Mossack Fonseca) που στο όνομά του είχε αναλάβει την ίδρυση offshore εταιρίας ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, εμφανίζεται -σύμφωνα με τα "Αρχεία του Παναμά"- ως ιδιοκτήτης offshore εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Και όλα συνηγορούν στο γεγονός πως τα ονόματα που έχουν βγει μέχρι στιγμής στην επιφάνεια είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, σε ένα σκάνδαλο με αμέτρητα παρακλάδια και τεράστιες προεκτάσεις...

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ