PREMIER LEAGUE

Πρώην παίκτης της Γιουβέντους σκεφτόταν την αυτοκτονία

Πρώην παίκτης της Γιουβέντους σκεφτόταν την αυτοκτονία
Περικάρ-Γιουβέντους

Ο Βενσάν Περικάρ δεν έκανε την καριέρα που ονειρεύονταν όλοι γι' αυτόν, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα για τον πρώην φορ της Σεντ Ετιέν, της Γιουβέντους και της Στόουκ, που πάλεψε με την κατάθλιψη.

Ο Βενσάν Περικάρ χαρακτηρίστηκε "ο άντρας που θα κοστίζει δισεκατομμύρια" όταν ήταν μόλις 18 ετών και έπαιρνε μεταγραφή στη Γιουβέντους, Στα 30 του εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο και αποκαλύπτει ότι σκεφτόταν ακόμα και να αυτοκτονήσει, όταν αγωνιζόταν στην Premier League.

Ο γεννημένος στο Καμερούν αλλά με γαλλική υπηκοότητα επιθετικός εντάχθηκε στα 6 του στην ακαδημία της Σεντ Ετιέν και το 1999 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, όπου έκανε δύο συμμετοχές στη Ligue 1.

Η Γιουβέντους τον πήρε υπό τη σκέπη της δαπανώντας ένα πολύ μικρό ποσό, αλλά ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, που είχαν εκτοξευθεί και από ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε γι' αυτόν όσο ήταν στο Τορίνο. Μετά από μία συμμετοχή ως αλλαγή σε αγώνα Champions League με την Άρσεναλ το 2002, έφυγε για την Πόρτσμουθ του Χάρι Ρέντναπ και από εκεί έκανε ανεπιτυχή καριέρα γυρολόγου, που τον έφερε μέχρι τη Στόουκ.

"Στην Στόουκ προσπαθούσα, αλλά δεν κατάφερνα να προσαρμοστώ στην πόλη. Πήρα μεταγραφή σε μία νέα ομάδα, με καινούργιους φιλάθλους και δεχόμουν κριτική επειδή δεν έπαιζα καλά. Το να πηγαίνω στην προπόνηση τα πρωινά ήταν πολύ απαιτητικό και το αποτέλεσμα ήταν να μην θέλω να αγωνίζομαι. Έλεγα ότι ήμουν άρρωστος και δεν μπορούσα να προπονηθώ", διηγείται στην εφημερίδα "The Sun".

"Μετά από την προπόνηση, κλείδωνα την πόρτα, έκλεινα τα παράθυρα και στο σκοτεινό δωμάτιο σκεφτόμουν ότι ήμουν ανάξιος και δεν θα τα κατάφερνα. Σκεφτόμουν τα λάθος πράγματα. Ήμουν τόσο άσχημα που πήγα στον προπονητή και του είπα ότι χρειάζομαι ένα διάλειμμα και ότι δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω. Ήμουν σε έναν φαύλο κύκλο".

Ο Περικάρ, ο οποίος σήμερα είναι 34 ετών και έχει δημιουργήσει το app "Whatsup? wellbeing app" που στοχεύει στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω smartphone, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι σκέφτηκε την αυτοχειρία: "Για μένα, ήταν το κατώτερο σημείο. Κάποιοι έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Μου πέρασε από το μυαλό, αλλά δεν θα το έκανα ποτέ. Ήμουν τυχερός. Αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω".

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Περικάρ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μαστίζουν το ποδόσφαιρο, ακόμα και αυτό που βρίσκεται κάτω από τα συνεχή φώτα της δημοσιότητας. Θεωρεί ότι οι ποδοσφαιριστές επιλέγουν να κρύβουν τα προβλήματά τους και αυτό το κάνει χειρότερο, όσο φτάνουν στο πιο υψηλό επίπεδο.

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ