PREMIER LEAGUE

Premier League: Αρχίζει το ματς

Premier League: Αρχίζει το ματς

Η Premier League κάνει σέντρα για τη νέα σεζόν σήμερα, Σάββατο, και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους κύριους διεκδικητές του τίτλου. Η ενίσχυση των 20 ομάδων, τα νέα ήθη και οι ατραξιόν.

Είναι το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στην Αγγλία. Πολλά "άλογα" με τις ίδιες αρχικές πιθανότητες στην ίδια κούρσα. H Premier League, το κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη κάνει σέντρα το Σάββατο.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις κύριες προσθήκες κι αποχωρήσεις των 20 συμμετεχουσών ομάδων, εστιάζοντας στους υποψήφιους διεκδικητές του τίτλου.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στα νέα πράγματα που θα δούμε τη φετινή σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά και στις κύριες ατραξιόν αυτού.

Λέστερ - Γίνονται θαύματα δύο φορές;

Μπορεί να κάνει το back to back η πρωταθλήτρια Αγγλίας; Γίνονται δύο - διαδοχικές μάλιστα - φορές θαύματα; Η περυσινή πορεία και η κατάκτηση του τίτλου θα μείνει αλησμόνητη όχι μόνον τώρα που έχουν περάσει μερικές εβδομάδες, αλλά για πολλά χρόνια.

"Υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να προσγειωθεί ο ΕΤ στο Πικαντίλι Σίρκους, από το να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα πρωτεία μας στο πρωτάθλημα", απάντησε ερωτηθείς ο Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος ωστόσο ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2020 με διπλασιασμένες αποδοχές.

Από την περυσινή παρέα λείπει μόνον ο Εν'Γκολό Καντέ που πήρε τον δρόμο προς το Λονδίνο και την Τσέλσι κι έφερε και 35.600.000 ευρώ στο ταμείο των "αλεπούδων". Μαχρέζ και Βάρντι φλέρταραν με τη μισή Γηραιά ήπειρο, αλλά συνεχίζουν.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Ήρθαν ο Ναμπαλίς Μεντί από τη Νις, ο Αχμέντ Μούσα από την ΤΣΣΚΑ, οι Λουίς Ερνάντεθ και Ρον-Ρόμπερτ Τσίλερ, αλλά και ο φέρελπις (19 ετών) Πολωνός μέσος, Μπάρτος Καπούστκα από την Κρακόβια.

Η ιστορία την έχει γράψει ή καλύτερη έχει γράψει την ιστορία της. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της κατόχου της Premier League παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Άρσεναλ - Arsene knows ?

Μία από τα ίδια για την Άρσεναλ, ή μήπως η ώρα της στέψης; Γκρίνια για τις μεταγραφές (που δεν έγιναν), γκρίνια για τον Αρσέν Βενγκέρ, γκρίνια γενικώς στους "gunners".

Σίγουρα οι φίλαθλοι της ομάδας δεν έχουν την αισιοδοξία και τις προσδοκίες των ομόλογών τους συνδιεκδικητριών του τίτλου.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Σημαντικότερη άφιξη, αυτή του 23χρονου Ελβετού μέσου, Γκράνιτ Τζάκα, από την Γκλάντμπαχ έναντι 40.000.000 ευρώ. Επένδυση από το Νησί (Χόλντινγκ), επένδυση από την Ασία (με τον 21χρονο Ιάπωνα επιθετικό, Τακούμα Ασάνο), επένδυση από την Αφρική (με τον Νιγηριανό Καλέτσι Νουακάλι - αποκάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ17).

Από αυτούς μόνον ο Τζάκα θα βρει τον δρόμο προς την αρχική ενδεκάδα. Άλλωστε, αναμένεται να είναι το μοναδικό νέο πρόσωπο σε σχέση με το βασικό σχήμα της περυσινής σεζόν.

Αυτό έχει δύο όψεις. Στην Άρσεναλ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη μία, να "χτίσουν" πάνω σε μια ομάδα γνώριμη, "δεμένη", σχεδόν καθόλου αλλαγμένη.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Τότεναμ - Να (ξανά)φθάσει στην πηγή, να πιει νερό

Πέρυσι ήταν αυτή που πάλεψε μέχρι τέλους - όσο ήταν δυνατό - τη Λέστερ. Αλλά, δεν τα κατάφερε. Θα έχει φέτος τη δεύτερη ευκαιρία που της αναλογεί;

Με Μαουρίσιο Ποτσετίνο ξανά στο "τιμόνι", άλλωστε ο Αργεντινός μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αυτή η Τότεναμ που παρουσιάζεται είναι δικό του αποκλειστικά δημιούργημα.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Και με δύο κινήσεις καλές και μετρημένες. Ήρθε ο 22χρονος Ολλανδός επιθετικός, Βίνσεντ Γιάνσεν, από την Άλκμααρ (22.100.000 ευρώ), και ο Κενυάτης 25χρονος μέσος, Βίκτορ Γουανιάμα, από τη Σαουθάμπτον (14.400.000 ευρώ).

Όσον αφορά στις αποχωρήσεις, αυτή του Φεντερίκο Φάσιο με προορισμό τη Ρόμα, με τη μορφή δανεισμού, ξεχωρίζει. Φέτος, ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότερος.

Οι "spurs" το γνωρίζουν. Αλλά, η συνταγή παραμένει η ίδια. Αθόρυβα, δίχως τυμπανοκρουσίες. Το αποτέλεσμα περιμένουν να αλλάξει.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Μάντσεστερ Σίτι - Η επανάσταση του Πεπ

Ξεκινάμε από την πιο σημαντική μεταγραφή. Είναι αυτή του προπονητή, Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός έφυγε από μια χώρα (Γερμανία) και μια πόλη (Μόναχο), όπου λίγοι τον συμπαθούσαν.

Δεν μπόρεσε να κατακτήσει το Champions League με την Μπάγερν και αυτό ήταν η μόνιμη κατηγορία των επικριτών του. Αλλά, τώρα είναι στο Μάντσεστερ. Η φιλοσοφία του γνωστή. Θα μπορέσει να κάνει τους "πολίτες", Μπαρτσελόνα της Αγγλίας; Ως προς το στυλ παιχνιδιού.

Λεφτά για μεταγραφές δαπανήθηκαν. Τελευταία και πιο ηχηρή αυτή του 22χρονου Άγγλου αμυντικού, Τζον Στόουνς, από την Έβερτον. Με 55.600.000€ είναι η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία, πίσω από αυτή του Νταβίντ Λουίζ στην Παρί Σεν-Ζερμέν με 62.600.000€ το 2014.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Άλλα 44.000.000 ευρώ για τον Λερουά Σανέ από τη Σάλκε. Άλλα 18.000.000 ευρώ για τον Νολίτο από τη Θέλτα. Άλλα 27.000.000 ευρώ για τον Γκιουντογάν από την Ντόρτμουντ.

Νέος τεχνικός, πολλά όνειρα, πολλές φιλοδοξίες. Θα ξαναέρθει το πρωτάθλημα στην "μπλε" πλευρά του Μάντεστερ; Ο Πεπ, πάντως, προσφέρει την εγγύηση στον πάγκο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Special κινήσεις

Είναι σίγουρα η πρωταθλήτρια της pre season στην Premier League. Σε επικοινωνιακό, οικονομικό αλλά και ουσιαστικό κομμάτι. Το τελευταίο μένει να φανεί στον αγωνιστικό χώρο. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς;

Ας ξεκινήσουμε από τον προπονητή. Ο Ζοζέ Μουρίνιο. Δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο Πορτογάλος ευελπιστεί να φέρει μια... special αύρα στο Μάντσεστερ. Άλλωστε όπως είπε και κατά την παρουσίασή του, "θέλω μια ομάδα μόνο να νικά".

Premier League: Αρχίζει το ματς

* Την Παρασκευή το βράδυ ο Γιανουζάι δόθηκε δανεικός στη Σάντερλαντ

Έπειτα, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Επειδή είναι Ζλάταν, μαζί με όλα αυτά που πρεσβεύει. Ακόμη και η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της επόμενης ομάδας της καριέρας του ήταν διαφορετική.

Και last but not least, ο κύριος 110.000.000 ευρώ. Πολ Πογκμπά. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου (μέχρι την επόμενη). Η πιο ακριβή επιστροφή. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τάραξε τα μεταγραφικά ύδατα με το deal με τη Γιουβέντους. Έστω κι αν αυτό καθυστέρησε μερικές ημέρες παραπάνω.

Με αυτά και με αυτά ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι η απόκτηση του Χένριχ Μχιταριάν κόστισε 42.000.000 ευρώ κι αυτή του Ερίκ Μπεγί, 38.000.000 ευρώ.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Λίβερπουλ - Κλοπ, το ανάγνωσμα

Δεύτερη σεζόν του Γιούργκεν Κλοπ στην Premier League, αλλά πρώτη του από την εκκίνηση της σεζόν. Στη Λίβερπουλ κρατούν χαμηλά την... μπάλα από την προετοιμασία.

Με την ελπίδα στο τέλος της σεζόν να χαμογελάσουν. Άλλωστε όσες φορές ξεκίνησαν με υψηλές προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν ήδη από τη μέση του "μαραθωνίου".

Premier League: Αρχίζει το ματς

Η μερίδα του λέοντος της μεταγραφικής ενίσχυσης ανήκει στους Μανέ και Βαϊνάλντουμ. Ο Σενεγαλέζος αποκτήθηκε από τη Σαουθάμπτον έναντι 41.200.000 ευρώ, ο Ολλανδός από τη Νιούκαστλ έναντι 28.000.000 ευρώ.

Αφίχθησαν επίσης Ματίπ και Κάριους, αποχώρησαν οι Σμιθ, Φλάναγκαν, Τουρέ, Σκρτελ, Άλεν και Άιμπ. Με δύναμη το Anfield αλλά και τη θετική - κατά γενική ομολογία - αύρα που εκπέμπει ο Γερμανός τεχνικός, οι "reds" θα ξεκινήσουν ακόμη μια προσπάθεια για να φθάσουν επιτέλους στον τίτλο.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Τσέλσι - Εποχή Κόντε στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι συνεργάτες του θέλουν να ξεχάσουν την περυσινή καταστροφική χρονιά που βρήκε την Τσέλσι εκτός διεκδίκησης τίτλου από πολύ νωρίς. Γι' αυτό και προσέλαβαν τον μέχρι πρότινος Ιταλό ομοσπονδιακό τεχνικό, Αντόνιο Κόντε.

Η δουλειά του, μιλά γι' αυτόν. Οι στόχοι των "μπλε" είναι πάντα υψηλοί. Και περνούν μέσα από την επιστροφή της ομάδας στην πρώτη θέση και την κατάκτηση του τίτλου.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Όσον αφορά στις μεταγραφικές κινήσεις, δύο και πολύ καλές. Ο Εν'Γκολό Καντέ αποκτήθηκε από την Τσέλσι (35.800.000 ευρώ), και ο Μισί Μπατσουαγί από τη Μαρσέιγ για 500.000 ευρώ περισσότερα.

Αντίθετα, αποχώρησε ο Παπί Τζιλομποτζί με προορισμό τη Σάντερλαντ ενώ ίσως κάνει το ίδιο και ο Σεσκ Φάμπρεγκας τις προσεχείς ημέρες με το ενδιαφέρον της Γιουβέντους να είναι έντονο.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Γουέστ Χαμ - Έβερτον: Οι φιλόδοξες

Η Γουέστ Χαμ τελείωσε τον πρωτάθλημα της περυσινής σεζόν στην έβδομη θέση. Ο Σλάβεν Μπίλιτς έχει ανεβάσει επίπεδο τα "σφυριά", τα οποία καλούνται κι αυτή σεζόν να συνεχίσουν την ανοδική πορεία. Φεγκουλί, Λανσίνι, Καλέρι, Αγιού αλλά κι ο Αρτούρ Μαζουακού φανερώνουν ότι η Γουέστ Χαμ κινήθηκε μεθοδικά στο μεταγραφικό παζάρι.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Με τον Ρόναλντ Κούμαν στον πάγκο, η Έβερτον φιλοδοξεί να γυρίσει σελίδα αγωνιστικά και να ξεπεράσει τις μέτριες χρονιές. Τα "ζαχαρωτά" απέκτησαν τους Άσλεϊ Γουίλιαμς, Γκουέιγ και Στεκέλενμπουργκ με συνολικό κόστος περί τα 23.000.000 ευρώ.

Στόουκ - Σαουθάμπτον - Σάντερλαντ - Σουόνσι: Οι "ζημιάρες"

Σπουδαιότερη μεταγραφική ενίσχυση για τη Στόουκ, ο Τζο Άλεν ορμώμενος εκ Λίβερπουλ έναντι 15.500.000 ευρώ. Η Σαουθάμπτον έχασε βασικά της στελέχη όπως οι Χουάνμι, Γουανιάμα και Μανέ, ενισχύθηκε με Ρέντμοντ, Χέιμπιεργκ και ΜακΚάρθι.

Η Σάντερλαντ είναι μια μικρή... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σχήμα λόγου, διότι έχει ως προπονητή των Ντέβιντ Μόγιες, ενώ τρεις εκ των μεταγραφικών της ενισχύσεων προέρχονται από τη ManUtd (Λοβ, Γιανουζάι και ΜακΝερ), ενώ ο Τζιλομποτζί από την Τσέλσι.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Η Σουόνσι είναι σίγουρα η πιο ενισχυμένη εκ των τεσσάρων. Πέραν των Ολλανδών, Φερ και Φαν ντερ Χουρν, απέκτησε και ισπανικό επιθετικό δίδυμο. Ο Φερνάντο Γιορέντε από τη Σεβίλλη και ο Μπόρχα Μπαστόν από την Ατλέτικο. Ειδικά ο δεύτερος, αποκτήθηκε έναντι 18.000.000 ευρώ κάτι που τον καθιστά ως την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ουαλικής ομάδας.

Κρίσταλ Πάλας: Το ερωτηματικό

Ερωτηματικό το οποίο θα απαντηθεί στη διάρκεια της σεζόν αποτελεί η ομάδα στην οποία είναι προπονητής ο Άλαν Πάρντιου. Προχώρησε σε δύο καλές προσθήκες με την απόκτηση των Τζέιμς Τόμκινς και Άντρος Τάουνσεντ, ενώ αποχώρησε μόνον ο Άλεξ ΜακΚάρθι.

Γουότφορντ - Μπόρνμουθ - Γουέστ Μπρομ: Για την ανανέωση της άδειας

Δύσκολα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από την παραμονή τους στην Premier League αυτές οι τρεις ομάδες. Η Μπόρνμουθ δαπάνησε 18.000.000 ευρώ για τον Άιμπ και 6.500.000 ευρώ για τον Λις Μουσέ της Χάβρης.

Πιο ενισχυμένη η Γουότφορντ η οποία έκανε δικούς της, τους Σούνιγα, Σαξές, Τζα Τζετζέ και Καμπασελέ. Συνολικό κόστος μεταγραφών; 25.550.000 ευρώ. Η Γουέστ Μπρομ απέκτησε τον Ματ Φίλιπς από την ΚΠΡ.

Μίντλεσμπρο - Μπέρνλι - Χαλ: Οι "νεοφώτιστες"

Η Μπέρνλι επέστρεψε στην Premier League, ως πρωταθλήτρια Championship της περυσινής περιόδου. Σε ρηχά νερά η ενίσχυση με τους Φλάναγκαν και Γκούντμουνσον να ξεχωρίζουν.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Η Μίντλεσμπρο και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην Premier League. Η ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο Έλληνας γκολκίπερ ήρθε για να... μείνει. Έξυπνες κι όχι τόσο δαπανηρές κινήσεις από τον Αΐτορ Καράνκα, ο οποίος "έντυσε" με τη φανέλα της Μπόρο τους συμπατριώτες του Βαλντές, Μπαραγάν και Νεγρέδο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν ο Γκαστόν Ραμίρες αλλά και ο Μάρτεν ντε Ρουν των 15.000.000 ευρώ.

Η (νέα) σέντρα του ματς

Το (πρωτο)είδαμε και στο πρόσφατο Euro 2016. Εκεί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος κανονισμός. Ξεχάστε τον παραδοσιακό τρόπο της σέντρας για την έναρξη του ματς. Ένας αρκεί...

Premier League: Αρχίζει το ματς
© ITV

Η νίκη των φιλάθλων

Πέρυσι όλη η σεζόν ήταν γεμάτη διαμαρτυρίες διαφορετικών μορφών - είτε με σιωπηλή καθιστική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του ματς, είτε με αποχώρηση από αυτό σε συμβολικό λεπτό - εξαιτίας των υψηλών τιμών πώλησης των εισιτηρίων για τα εκτός έδρας ματς.

Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ποδοσφαίρου έφερε αποτέλεσμα. Θεσπίστηκε ενιαία τιμή (περί τα 35 ευρώ) εισιτηρίου για τους φιλάθλους, όσον αφορά τους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων τους.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Όποιος μεταβεί στο Σαουθάμπτον για να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση της αγαπημένης του ομάδας απέναντι στην αντίστοιχη ομώνυμη τοπική θα πληρώσει εισιτήριο 23 ευρώ. Κι αυτό γιατί εταιρία τηλεπικοινωνιών συμμετέχει στην καμπάνια Twenty's plenty να μειωθεί κι άλλο η τιμή. Πρώτοι τυχεροί φίλαθλοι αυτή της Γουότφορντ, το Σάββατο για την πρώτη αγωνιστική.

Friday Football

Ματς Premier League και την Παρασκευή. Σίγουρα είναι κάτι νέο. Η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος προέβλεψε να διεξαχθούν κάποιες αναμετρήσεις και την Παρασκευή, όπως συμβαίνει στην Championship (δεύτερη κατηγορία).

Το κυρίως πρόγραμμα της αγωνιστικής θα παραμείνει Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει ματς και τη Δευτέρα. Ξεκίνημα για το friday football την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Αυγούστου, με την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Σαουθάμπτον.

(Μικρο)αλλαγές κανονισμών

Υπάρχουν και μικρές αλλαγές όσον αφορά στο διαιτητικό σκέλος των αναμετρήσεων. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής τραυματιστεί από ένα σκληρό μαρκάρισμα κι ο αντίπαλός του τιμωρηθεί με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, τότε ο τραυματίας δεν θα χρειαστεί να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου ώστε να του παρασχεθεί βοήθεια από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας.

Premier League: Αρχίζει το ματς
© GETTY IMAGES

Η θεώρηση είναι ότι μια ομάδα δεν πρέπει να έχει αριθμητικό μειονέκτημα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού μέλους της.

Επίσης, ο διαιτητής της εκάστοτε αναμέτρησης θα μπορεί να αποβάλλει παίκτη τόσο πριν την έναρξη όσο και μετά τη λήξη αυτής. Για παράδειγμα είναι δυνατή η αποβολή ποδοσφαιριστή - σε περίπτωση που αυτός δείξει αντιαθλητική συμπεριφορά - ακόμη και στην προθέρμανση της ομάδας του.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της φετινής Premier League

Οι ατραξιόν του πρωταθλήματος

Πρωτάθλημα αστέρων. Το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών. Ο ανταγωνισμός και η αγωνία στα... κόκκινα. Για πολλούς είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το επιχείρημα ότι στην Premier League αγωνίζονται μερικοί από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο ενισχύεται από αυτό που υποδηλώνει ότι εκεί εργάζονται οι καλύτεροι προπονητές στον κόσμο. Πάμε να δούμε μερικά πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν με τον έναν ή άλλον τρόπο στη φετινή Premier League.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Ζοζέ Μουρίνιο και Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Ξανά μαζί. Δύο έντονοι χαρακτήρες, δύο μεγάλες προσωπικότητες.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Πολ Πογκμπά, η επιστροφή. Ο κύριος 110.000.000 ευρώ. Η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός σε νέο πρωτάθλημα, με άλλη ομάδα, αλλά με ίδιους στόχους.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Ο Αντόνιο Κόντε θέλει να γίνει ο νέος "Special One" των οπαδών της Τσέλσι.

Premier League: Αρχίζει το ματς

Γιούργκεν Κλοπ. Όπως πάντα εκδηλωτικός.

Premier League: Αρχίζει το ματς
© GETTY IMAGES

Λέστερ. Το "fairytale" έχει και συνέχεια;

Premier League: Αρχίζει το ματς

Ένα δικό μας παιδί. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σίγουρα δεν θα έχει τόσο χρόνο συμμετοχής όσο την περυσινή σεζόν κάτω από τα γκολπόστ της Μίντλεσμπρο αλλά αποτελεί τιμή για τη χώρα μας ότι Έλληνας ποδοσφαιριστής συμμετέχει στην Premier League.

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ