PREMIER LEAGUE

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αστέρες της Premier League

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αστέρες της Premier League
AP PHOTO/RUI VIEIRA, MATT DUNHAM

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ, ωστόσο δεν βρίσκεται καν στο top-10 της Premier League. Δείτε τα ονόματα.

Η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ένας από τους αστέρες της φετινής σεζόν, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, "δέσμευσε" το μέλλον του με τον σύλλογο, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο που ισχύει μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Η σημαντικότερη εξέλιξη, όμως, είναι η αύξηση που πήρε ο Βραζιλιάνος διεθνής, αφού έπιασε... ταβάνι. Με 180.000 λίρες εβδομαδιαίως (σύμφωνα με το αγγλικό σύστημα) καθαρή αμοιβή, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ από τον Ιανουάριο.

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου με 79.000.000 ευρώ, με τα περίπου 10.000.000 ευρώ που θα εισπράττει ετησίως, είχε καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλίπε Κοουτίνιο, που είχε συμβόλαιο 8.500.000 ευρώ μέχρι να πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΙΣΧΥ

Παρά την οικονομική ευφορία στην οποία φέρεται να βρίσκεται ο σύλλογος, προσφέροντας δύο τόσο πλουσιοπάροχα συμβόλαια για τα δεδομένα του πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, οι συγκρίσεις δεν τον ευνοούν.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αστέρες της Premier League
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Οι "κόκκινοι" βρίσκονται μόλις στην 9η θέση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης "Football Money League", με έσοδα 424.200.000 ευρώ μέσα στο 2017. Το ποσό μοιάζει τεράστιο, ωστόσο είναι μικρότερο από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της στο πρωτάθλημα. Ακριβώς από πάνω της βρίσκεται η Τσέλσι με 428.00.000 ευρώ έσοδα, μετά από εντατικό "ψαλίδι" τα τελευταία χρόνια κατόπιν εντολής Ρόμαν Αμπράμοβιτς, στην 6η θέση βρίσκεται η Άρσεναλ με 487.600.000 ευρώ και τη μεγαλύτερη υγεία λόγω τεράστιων αποθεματικών και αρκετά πιο ψηλά βρίσκονται οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ.

Η Σίτι είναι στην 5η θέση με έσοδα 527.700.000 ευρώ και τις γνωστές δαπάνες των Αράβων ιδιοκτητών της, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην κορυφή της λίστας μετά από χρόνια, ξεπερνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με τα 676.300.000 ευρώ που υπολόγισαν οι άνθρωποι της "Deloitte" στις μετρήσεις τους.

ΣΑΝΤΣΕΣ, Ο ΝΕΟΣ "ΒΑΣΙΛΙΑΣ"

Η οικονομική ισχύς κάθε μιας από τις κορυφαίες ομάδες του Νησιού αποτυπώνεται με αντίστοιχα αντιπροσωπευτικό τρόπο και από τη λίστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές της Premier League, στην οποία δεν χωράνε οι δύο παίκτες που έχουν το ρεκόρ στη Λίβερπουλ.

Η λίστα ουσιαστικά συνετέθη στην αρχή του έτους, χάρη στη μεταγραφή του Αλέξις Σάντσες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις ανανεώσεις των Μεσούτ Εζίλ στην Άρσεναλ και Κέβιν ντε Μπράινε στη Μάντσεστερ Σίτι.

Manchester United's Alexis Sanchez, centre, controls the ball,  during the FA Cup, fourth round soccer match between Yeovil Town and Manchester United at Huish Park, in Yeovil, England, Friday Jan. 26, 2018. (Nick Potts/PA via AP)
Manchester United's Alexis Sanchez, centre, controls the ball, during the FA Cup, fourth round soccer match between Yeovil Town and Manchester United at Huish Park, in Yeovil, England, Friday Jan. 26, 2018. (Nick Potts/PA via AP) NICK POTTS/PA VIA AP

Ο Χιλιανός επιθετικός έκανε το "άλμα" από τους "κανονιέρηδες" στους "κόκκινους διαβόλους" και όχι στη Σίτι, διότι οι πρωταθλητές Αγγλίας αποσύρθηκαν από το κυνήγι του, επικαλούμενοι τις υπερβολικές αξιώσεις του παίκτη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε τέτοιους ενδοιασμούς και του προσέφερε ένα συμβόλαιο με εβδομαδιαίες απολαβές 500.000 λιρών ή 26.000.000 λίρες ανά έτος.

Το ρεκόρ μέχρι στιγμής το κατείχε ο Πολ Πογκμπά, ο οποίος όταν έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, χάρη στα 105.000.000 ευρώ που έδωσε η Γιουνάιτεντ για να τον αγοράσει από τη Γιουβέντους το καλοκαίρι το 2016, πήρε και το πιο υψηλό συμβόλαιο, με 290.000 λίρες εβδομαδιαίως (περίπου 15.100.000 λίρες ετησίως).

Πλέον, όμως, ο Γάλλος φιγουράρει στην 3η θέση, αφού τον Φεβρουάριο η Άρσεναλ κράτησε το έτερο μεγάλο αστέρι της, τον Εζίλ, με νέο, πανίσχυρο συμβόλαιο αξίας 18.200.000 λιρών τον χρόνο.

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Πριν από τον Πογκμπά, ο "βασιλιάς" της λίστας ήταν ο Σέρχιο Αγκουέρο. Με την πιο πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σίτι προβλεπόταν να αμείβεται με 260.000 λίρες κάθε εβδομάδα, ήτοι περίπου 13.500.000 λίρες τον χρόνο.

Το top-5 συμπληρώνουν δύο ποδοσφαιριστές με το ίδιο συμβόλαιο, αμφότεροι στο Μάντσεστερ, αμφότεροι διεθνείς Βέλγοι. Ο Ρομελού Λουκακού αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 για να διαδεχθεί τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στην επίθεση της Γιουνάιτεντ, με συμβόλαιο που του απέφερε 250.000 λίρες κάθε εβδομάδα.

Manchester City's Kevin De Bruyne during the English Premier League soccer match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium in Manchester, England, Sunday, March 4, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City's Kevin De Bruyne during the English Premier League soccer match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium in Manchester, England, Sunday, March 4, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Τον φετινό Ιανουάριο και μετά από το εκπληκτικό πρώτο μισό που πραγματοποίησε, ο Ντε Μπράινε ανταμείφθηκε με νέο συμβόλαιο από τους "πολίτες", εφάμιλλο της προσφοράς του, το οποίο τον κάνει πιο πλούσιο κάθε εβδομάδα κι αυτόν κατά 250.000 λίρες.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

Ακριβώς από κάτω τους βρίσκεται μία αρκετά έμπειρη τριπλέτα της Premier League. Ο Τσέσκ Φάμπρεγας, όταν αποφάσισε να... προδώσει τους φίλους της Άρσεναλ και να φορέσει τη φανέλα της μισητής Τσέλσι το καλοκαίρι του 2014, το έκανε για 220.000 λόγους εβδομαδιαίως. Ο Εντέν Αζάρ ήταν ήδη ο ηγέτης εκείνης της ομάδας και αποδείχθηκε μέσα στην ίδια σεζόν, αφού τον Φεβρουάριο του 2015 υπέγραψε συμβόλαιο ισάξιο με εκείνο του συμπαίκτη του.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αστέρες της Premier League
AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Η περίπτωση του Γιάγια Τουρέ ήταν διαφορετική. Ο μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού και εκ των κορυφαίων παικτών στην πρώτη περίοδο των Αράβων στον σύλλογο είχε αποζημιωθεί με ένα σούπερ συμβόλαιο για την εποχή το 2013, μετά από παράπονα που έκανε για τον δισταγμό της Σίτι να του προσφέρει νέα συμφωνία και για το γεγονός ότι δεν του... ευχήθηκε για τα γενέθλιά του. Όταν πήρε το συμβόλαιο των 10.500.000 ευρώ, οδήγησε τη Σίτι στο προηγούμενο πρωτάθλημά της, εκείνο του 2014.

Το top 10 συμπληρωνόταν από τον Ιμπραχίμοβιτς, ωστόσο από τη στιγμή που αποχώρησε, τη θέση του πήρε ένας συμπαίκτης του, ο Νταβίδ ντε Χέα. Ο Ισπανός αμείβεται με 200.000 λίρες κάθε εβδομάδα, με τη Γιουνάιτεντ να προσπαθεί σχεδόν να διπλασιάσει αυτές τις απολαβές για να τον κρατήσει μακριά από τις "Σειρήνες" της Ρεάλ.

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ

Οι δύο κάτοχοι του ρεκόρ στη Λίβερπουλ βρίσκονται στην 11η θέση της λίστας. Δεν είναι μόνοι τους, όμως, αφού τις ίδιες απολαβές των 180.000 λιρών κάθε εβδομάδα έχουν επίσης δύο συμπαίκτες, τόσο στην Ντόρτμουντ προ ετών, όσο και στην Άρσεναλ από τον Ιανουάριο. Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και ο Χενρίχ Μχιταριάν αποκτήθηκαν από τους "κανονιέρηδες" στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και αμφότεροι υπέγραψαν το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του συλλόγου.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΤΗΣ PREMIER LEAGUE

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αστέρες της Premier League

*Ποσά από την "Daily Mirror"

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira, Matt Dunham

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ