PREMIER LEAGUE

Κλοπ vs Μουρίνιο: "Τιτανομαχία" με έντονο παρελθόν

Κλοπ vs Μουρίνιο: "Τιτανομαχία" με έντονο παρελθόν

Με αφορμή το σπουδαίο ντέρμπι μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το Sport24.gr θυμίζει τις προηγούμενες "κόντρες" των Γιούργκεν Κλοπ και Ζοζέ Μουρίνιο. (PHOTOS & VIDEOS)

Το βράδυ της Δευτέρας (17/10, 22:00) η Λίβερπουλ υποδέχεται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Άνφιλντ" στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Premier League. Το σπουδαιότερο ντέρμπι της Αγγλίας είναι έτοιμο να μας προσφέρει γι' ακόμα μία φορά μοναδικές συγκινήσεις.

Παρ' όλα αυτά, το φετινό παιχνίδι έχει ξεχωριστή σημασία και για έναν ακόμα λόγο, αφού στον πάγκο των ομάδων κάθονται δύο απ' τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Φυσικά αναφερόμαστε στον Γιούργκεν Κλοπ και τον Ζοζέ Μουρίνιο. Οι δύο προπονητές έχουν χαράξει μία ξεχωριστή καριέρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την τελευταία 15ετία με πολλές επιτυχίες, ενώ παράλληλα έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους με το στυλ παιχνιδιού και τις... εμπνεύσεις τους.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χαρισματικοί τεχνικοί θα τεθούν αντιμέτωποι, αφού κατά το παρελθόν έχουν "διασταυρώσει τα ξίφη τους" σε πέντε παιχνίδια, με τον Κλοπ να έχει το "πάνω χέρι" (3 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) στην άτυπη κόντρα. Θα πρέπει να γυρίσουμε 4 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2012 για να θυμηθούμε την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League, με τον Μουρίνιο να μαθαίνει από... πρώτο χέρι το gegenpressing του Κλοπ.

Ο δήμιος, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έδωσε το προβάδισμα στους Βεστφαλούς. Όμως, η χαρά των γηπεδούχων κράτησε μόλις για 2 λεπτά, αφού ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα. Τελικά, ένα γκολ του Μαρσέλ Σμέλτσερ στα μέσα του δευτέρου μέρους, χάρισε τη νίκη στην Ντόρτμουντ.

Κλοπ vs Μουρίνιο: "Τιτανομαχία" με έντονο παρελθόν
© BONGARTS/GETTY IMAGES

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έδωσε τη δυνατότητα στους Βεστφαλούς να αναρριχηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Μαδριλένους. Ο Κλοπ περιέγραψε εκείνη τη βραδιά ως "απίθανη". Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο "Κλόπο" ανέφερε χαρακτηριστικά: "Νιώθω υπέροχα. Ήταν μία απίθανη βραδιά. Μπορούσαμε να το φανταστούμε μόνο στα πιο τρελά μας όνειρα".

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν σειρά της Ρεάλ Μαδρίτης να υποδεχθεί στην Ντόρτμουντ στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Η πίεση ήταν τεράστια για τους "μερένγκες", αφού σε πιθανότητα νέου αρνητικού αποτελέσματος, οι "μουρμούρες" θα ήταν πολλές για τον Ζοζέ Μουρίνιο, ενώ τα όνειρα της πρώτης θέσης θα έκαναν... φτερά (όπως και συνέβη).

Ο πιτσιρικάς -τότε- Μάρκο Ρόις "σόκαρε" τους παίκτες του Μουρίνιο, αφού άνοιξε το σκορ λίγο πριν τη συμπλήρωση των πρώτων 30 λεπτών στο ματς. Ο Πέπε απάντησε άμεσα, όμως με τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Άλβαρο Αρμπελόα έδωσε, άθελά του, εκ νέου το προβάδισμα στους Βεστφαλούς. Τελικά, οι "μερένγκες" κατάφεραν να επιστρέψουν ξανά απ' την "Κόλαση", με τον Μεζούτ Οζίλ να ισοφαρίζει σε 2-2 στο 89', που ήταν και το τελικό σκορ.

Η... SPECIAL ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ Ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Η μοίρα τα έφερε έτσι που λίγους μήνες αργότερα οι δύο ομάδες τέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες, αυτή τη φορά για τα ημιτελικά της κορυφαίας τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Πρόκειται για δύο παιχνίδια που ο Ζοζέ Μουρίνιο θα θέλει, ακόμα και σήμερα, να ξεχάσει, αφού έζησε την πλήρη απογοήτευση. Η πρώτη αναμέτρηση διεξήχθη και πάλι στο "Signal Iduna Park", σε μία ιδιαίτερα καυτή ατμόσφαιρα από περίπου 70.000 θεατές.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τεράστιο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος έκανε "σμπαράλια" την άμυνα της Ρεάλ και παρουσίασε ένα απ' τα σπουδαιότερα "one man show" του σύγχρονου ποδοσφαίρου, η Ντόρτμουντ διέσυρε με 4-1 την ομάδα του "Special One"! O Πολωνός στράικερ έβαλε "φωτιά" στο γήπεδο μόλις στο 8ο λεπτό με κοντινή προβολή. Παρ' όλα αυτά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το... λάθος να ισοφαρίσει σε 1-1 λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους.

Το γκολ του Πορτογάλου σούπερ σταρ, απ' ό,τι αποδείχθηκε, εκνεύρισε τον Λεβαντόφσκι, ο οποίος και μπήκε φουριόζος στο δεύτερο ημίχρονο. Ο 24χρονος -τότε- επιθετικός σημείωσε τρία γκολ σε διάστημα 17 λεπτών και χάρισε μία τεράστια και εμφατική νίκη στην ομάδα του, μετατρέποντάς την στο απόλυτο φαβορί για την πρόκριση.

Έξι ημέρες αργότερα, οι παίκτες του Ζοζέ Μουρίνιο, με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας του σκορ του πρώτου αγώνα, έπρεπε να αφήσουν την άκρη την... τεσσάρα και να μπουν αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να ανατρέψουν τα δεδομένα. Οι Βεστφαλοί, παρά την ασφυκτική πίεση των παικτών της Ρεάλ, έδειχναν να αντέχουν.

Μέχρι το 83ο λεπτό, όταν ο Καρίμ Μπενζεμά έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Το γκολ του Γάλλου φορ έδωσε επιθετική ώθηση στους "μερένγκες", οι οποίοι πέντε λεπτά μετά ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 2-0 με τον Σέρχιο Ράμος. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ "πελαγοδρομούσε" και... φλέρταρε με τον αποκλεισμό, όμως τελικά στα εναπομείναντα λεπτά, η... special πρόκριση δεν ήρθε.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΕΠΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια προκειμένου ο Γιούργκεν Κλοπ με τον Ζοζέ Μουρίνιο να τεθούν ξανά αντιμέτωποι. Αυτή τη φορά όχι σε αγώνα του Champions League, ούτε ως προπονητές των Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, αλλά επί βρετανικού εδάφους. Ο Γερμανός τεχνικός ανέλαβε τις τύχες της Λίβερπουλ στις 8 Οκτωβρίου του 2015, με σκοπό να την επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών, ύστερα από το εφιαλτικό ξεκίνημα με τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο. Ύστερα από μόλις 23 ημέρες, ο "Κλόπο" θα χρειαστεί να δώσει το πρώτο σημαντικό τεστ απέναντι στην πρωταθλήτρια Τσέλσι, στην τεχνική ηγεσία της οποίας βρισκόταν ο "αγαπημένος" του, Ζοζέ.

Κλοπ vs Μουρίνιο: "Τιτανομαχία" με έντονο παρελθόν
© GETTY IMAGES

Με... φόρα απ' την αλλαγή προπονητή, οι "κόκκινοι" πέρασαν σαν σίφουνας απ' το "Στάνφορντ Μπριτζ", επικρατώντας με 3-1 της Τσέλσι. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ήττα σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο απ' τον πάγκο των "μπλε", η οποία ήρθε τελικά 1,5 μήνα αργότερα. Άλλωστε, χαρακτηριστικό είναι το πλάνο του Πορτογάλου τεχνικού, που τον δείχνει να φεύγει απευθείας για τα αποδυτήρια μετά το γκολ του Φελίπε Κοουτίνιο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους.

Ένα χρόνο (παρά κάτι ημέρες) μετά, Κλοπ και Μουρίνιο θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι, με τον Πορτογάλο να είναι πλέον τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θα συνεχίσει τις επιτυχίες ο Κλοπ ή θα πάρει ρεβάνς ο Μουρίνιο; Οι απαντήσεις σε λίγες ώρες στον αγωνιστικό χώρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ποιες ομάδες υποστηρίζουν οι διαιτητές της Premier League;
TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ