PREMIER LEAGUE

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

Η φετινή εκ-πλη-κτι-κή πορεία της Λέστερ αποδεικνύει πως την ευτυχία στο ποδόσφαιρο δεν την φέρνουν πάντα τα (πολλά) χρήματα. Διαβάστε την ιστορία των ιπποτών του "βασιλιά" Ρανιέρι και πόσο κόστισε στις "αλεπούδες" να τους αποκτησουν.

Η Τσέλσι χρειάστηκε να βρει τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ο οποίος άνοιξε την κάνουλα των εκατομμυρίων ευρώ για να πάρει το 2005 το πρώτο της πρωτάθλημα μετα από 50 χρόνια, η Μάντσεστερ Σίτι ήταν τυχερή που έπεσε στα χέρια των σεΐχηδων και την έφεραν στην κορυφή μετά από δεκαετίες ανομβριας, όμως η Λέστερ ακολουθεί εντελώς διαφορετικό μονοπάτι στο δρόμο προς την καταξίωση.

Το καλοκαιρι του 2014 επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία μετά από 10 χρόνια απουσίας και δύο χρόνια αργότερα απέχει ελάχιστα βήματα από το να ολοκληρώσει το θαύμα και να γίνει η πιο απρόβλεπτη πρωταθλήτρια στην ιστορία της Premier League.

Γιατί απρόβλεπτη; Γιατί πέρυσι τέτοια εποχή έδινε μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, γιατί όταν ο Κλάουντιο Ρανιέρι πήρε τη σκυτάλη από τον Νάιτζελ Πίρσον όλοι την έδιναν πρώτο φαβορί για να επιστρέψει στην Championship θεωρώντας πως ο Ιταλός είχε πάει για τα τελευταία προπονητικά του ένσημα (προερχόταν μάλιστα από την παταγώδη αποτυχία του με την Εθνική Ελλάδας) αλλά και γιατί δεν είχε ούτε ΕΝΑ "βαρύ" όνομα στο ρόστερ της.

Και όμως, η Λέστερ ανέτρεψε κάθε λογική και φλερτάρει πλέον με την κορυφή, με το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που την συνοδεύει να είναι το γεγονός πως για κανέναν από τους παίκτες που αποτελούν την λεγόμενη "ραχοκοκκαλιά" της δεν ξόδεψε πακτωλό χρημάτων.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι
© SUNDERLAND AFC VIA GETTY IMAGES

Θέλετε παραδείγματα; Ο αρχηγός της Γουές Μόργκαν δεν της στοίχισε πάνω από 1 εκ.λίρες, ο "μπόμπερ" Βάρντι κόστισε μόλις 1 εκ.λίρες, ενώ οι Μαχρέζ και Καντέ που είναι πλέον περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη αποκτήθηκαν έναντι 375.000 και 5.600.000 λιρών αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα η ακριβότερη μεταγραφή της το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο Οκαζάκι με 7 εκ.λίρες ενώ ο αρχιτέκτονας της ομάδας, Κλάουντιο Ρανιέρι, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2018, με τις ετήσιες απολαβές του να είναι κάτι λιγότερο από 1.500.000 λίρες!

Ναι, η Λέστερ επιβεβαιώνει 100% το προσωνύμιο "αλεπούδες" που την συνοδεύει καθώς πλήρωσε συνολικά 21.810.000 λίρες για να αποκτήσει τους 11 παίκτες που συνθέτουν αυτή τη στιγμή την βασική της ενδεκάδα, με την αξία μερικών εξ αυτών να έχει τώρα εκτοξευτεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες-κλειδιά της Λέστερ στο δρόμο προς το θαύμα

Τερματοφύλακας

✔ Κάσπερ Σμάιχελ

Το παλαιότερο μέρος της Λέστερ από την θεωρητικά "δυνατή ενδεκάδα" του Κλάουντιο Ρανιέρι αφού αυτή είναι η πέμπτη κατά σειρά σεζόν που βρίσκεται στο "King Power Stadium". O 29χρονος κίπερ, ο οποίος κουβαλάει μία βαριά κληρονομιά καθώς είναι γιος του Πίτερ Σμάιχελ (κατά πολλούς ο κορυφαίος γκολκίπερ στην ιστορία της Premier League από το 1992 και μετά) αποκτήθηκε από τη Λιντς το καλοκαίρι του 20011 έναντι 1.260.000 λιρών και το ποσό αυτό μοιάζει πολύ μικρό βάσει της πολύ σημαντικής προσφοράς του στις "αλεπούδες".

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι
© GETTY IMAGES

Αμυντικοί

✔ Ντάνι Σίμπσον

Ο βασικός δεξιός μπακ της Λέστερ υπέγραψε στη Λέστερ το καλοκαίρι του 2014 από την ΚΠΡ, τρεις ημέρες μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Εστέμπαν Καμπιάσο στις "αλεπούδες". Ήταν προσωπική επιλογή του προκατόχου του Ρανιέρι στην τεχνική ηγεσία, Νάιτζελ Πίρσον, ο οποίος στο πρόσωπο του Σίμπσον έβλεπε έναν παίκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ με την εμπειρία του, έχοντας αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σάντερλαντ, Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ. Δεν κόστισε ιδιαίτερα η μεταγραφή του, με την Λέστερ να προσφέρει στους Λονδρέζους το ποσό των 2.000.000 λιρών.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

✔ Γουές Μόργκαν

Ο παίκτης αυτός αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την Λέστερ αφού μετακόμισε σε αυτήν το 2012 έχοντας προηγουμένως ταυτιστεί με την... Νότιγχαμ Φόρεστ, την ομάδα που αποτελεί παραδοσιακό εχθρό των "αλεπούδων", παίζοντας για την ομάδα της γενέτειράς του για δέκα ολόκληρα χρόνια. Πλέον, ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός (ο οποίος επέλεξε από το 2013 να αγωνίζεται στην εθνική Τζαμάικας!) φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Λέστερ και δίνει και την ψυχή του στο κέντρο της άμυνας, με τους διοικούντες να καμαρώνουν για την σοφή επιλογή τους να δώσουν πριν μερικά χρόνια το ποσό των 900.000 λιρών για χατήρι του...

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

✔ Ρόμπερτ Χουτ

Πώς τα φέρνει η ζωή... Το 2001 ο Κλάουντιο Ρανιέρι είχε πάρει στην Τσέλσι τον 17χρονο τότε Ρόμπερτ Χουτ, προϊόν των ακαδημιών της Ουνιόν Βερολίνου, και 14 χρόνια αργότερα (και αφού μεσολάβησαν οι θητείες του παίκτη σε Τσέλσι, Μίντλεσμπρο και Στόουκ) έσμιξε και πάλι μαζί του όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λέστερ. Ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός έφτασε λίγους μήνες νωρίτερα από τον Ιταλό στο "King Power Stadium", με τη μορφή δανεισμού από την Στόουκ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η Λέστερ δαπάνησε 3.000.000 λίρες για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή (τριετές συμβόλαιο). Εξαιρετικό το deal για τις "αλεπούδες" μιας που ο Γερμανός έχει συνθέσει ένα εξαιρετικό δίδυμο στην καρδιά της άμυνας με τον εξίσου σκληροτράχηλο Μόργκαν.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

✔ Κρίστιαν Φουχς

Ο αρχηγός της εθνικής Αυστρίας έμεινε ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι από τη Σάλκε και η Λέστερ κινήθηκε γρήγορα για την απόκτησή του, υπογράφοντας μαζί του τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Μετράει ήδη 25 συμμετοχές στη φετινή Premier League και ο Κλάουνιο Ρανιέρι τον εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον στο αριστερό άκρο της άμυνάς του.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

Μέσοι

✔ Ντάνι Ντρίνκγουοτερ

Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια (2008-2012) άνηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να "γράψει" ωστόσο ούτε μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα των "κόκκινων διαβόλων" και σε αυτό το διάστημα μάλιστα πήγε δανεικός - ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του- σε Χάντερσφιλντ, Κάρντιφ, Γουότφορντ και Μπάρνσλεϊ. Τον Ιανουάριο του 2012 η Λέστερ τον πήρε σχεδόν... τσάμπα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ( 675.000 λίρες το κόστος) και μόνο ζημιωμένη δεν βγήκε: τη σεζόν 2013-14 που η Λέστερ πήρε το εισιτήριο της ανόδου για την Premier League (μετά από 10 χρόνια αναμονής) ήταν μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας της Championship μαζί με τους συμπαίκτες του Σμάιχελ και Μόργκαν, ενώ φέτος δεν το κουνάει... ρούπι από την ενδεκάδα μετρώντας ήδη 29 ματς στην Premier League. Η επιβράβευση για αυτόν ήρθε και με την πρώτη του κλήση στην εθνική Αγγλίας, με τον 26χρονο να κάνει μάλιστα ντεμπούτο στο πρόσφατο φιλικό κόντρα στην Ολλανδία στο "Wembley".

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

Ν'Γκολό Καντέ

Η σούπερ ανακάλυψη του Ρανιέρι και της Λέστερ ακούει στο όνομα Ν'Γκολό Καντέ, ο οποίος μετά από τέσσερις σεζόν στην πατρίδα του με τις Μπουλόν (2011-13) και Καέν ((2013-15) έκανε το άλμα στην Premier League. Οι "αλεπούδες" έδωσαν για τον Γάλλο μέσο το ποσό των 5.600.000 λιρών και μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι "έκλεψαν εκκλησία" με την κίνηση αυτή, αν αναλογιστούμε πως ο Καντέ κάνει "πράματα και θάματα" με την μπλε φανέλα. Είναι ο κορυφαίος όχι μόνο στη μεσαία γραμμή της πρωτοπόρου αλλά πιθανόν όλης της Premier League και οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να "χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο" που τον αγνόησαν επιδεικτικά το περασμένο καλοκαίρι αν και τους είχε προταθεί. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει εκτοξευτεί ενώ τον περασμένο μήνα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας, στα διεθνή φιλικά με Ολλανδία και Ρωσία.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

✔ Ριγιάντ Μαχρέζ

Αυτό θα πει "κελεπούρι". Τον Ιανουάριο του 2014 η Λέστερ έδωσε 375.000 λίρες για να αγοράσει τον Ριγιάντ Μαχρέζ από την Χάβρη της Ligue 2 και δύο χρόνια αργότερα ο παίκτης αυτός βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο της Μπαρτσελόνα, με τους "μπλαουγκράνα" να φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν και 40.000.000 λίρες για να τον αποκτήσουν. Όλα αυτά μοιάζουν πάντως φυσιολογικά από τη στιγμή που ο Αλγερινός διεθνής winger είναι πλέον παίκτης τοπ επιπέδου, έχοντας μέχρι στιγμής απολογισμό 16 γκολ και 11 ασίστ στα 32 ματς πρωταθλήματος (από τα 33 συνολικά) που έχει αγωνιστεί. Χωρίς αυτόν όχι μόνο δεν θα ήταν στην κορυφή η Λέστερ αλλά πολύ δύσκολα θα διεκδικούσε και την συμμετοχή της στο νέο Champions League.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

✔ Μαρκ Ολμπράιτον

Από την ηλικία των 8 ετών εντάχτηκε στα τμήματα υποδομής της Άστον Βίλα και το 2009 έκανε το μεγάλο άλμα καθώς προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των "χωριατών". Στην ομάδα του Μπέρμιγχαμ έγινε γνωστός παίζοντας εκεί για πέντε χρόνια (86 ματς Premier League) και στα τέλη Μαΐου του 2014 υπέγραψε ως ελεύθερος στην Λέστερ, η οποία λίγους μήνες αργότερα θα ξεκινούσε ως νεοφώτιστη την παρουσία της στην Premier League. "Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έρχομαι στη Λέστερ", δήλωνε κατά την παρουσίασή του ο Ολμπράιτον ο οποίος άφηνε πίσω του 16 ολόκληρα χρόνια παρουσίας με την Άστον Βίλα.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

Επιθετικοί

✔ Σίνζι Οκαζάκι

Έχοντας ιδιαίτερα σημαντική παρουσιά στη Bundesliga τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια σε Στουτγκάρδη (63 ματς - 10 γκολ) και Μάιντς (65 ματς - 27 γκολ) και όντας ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ιαπωνίας (48 γκολ σε 100 ματς) ο Σίνζι Οκαζάκι προσέλκυσε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες το καλοκαίρι του 2015, με την Λέστερ να πλειοδοτεί και να τον προσγειώνει στο "King Power Stadium" προσφέροντας 7.000.000 λίρες. Ο 29χρονος Ιάπωνας στράικερ, ο οποίος αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι για τις "αλεπούδες", δεν είχε πρόβλημα να "κολλήσει" και στην Premier League και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί στα 30 από τα 33 ματς που έχει δώσει η Λέστερ, με τα 5 γκολ που έχει πετύχει να έχουν χαρίσει βαθμούς χρυσάφι στην πορεία της προς την κορυφή.

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι

✔ Τζέιμι Βάρντι

Αν ο Καντέ αποτελεί την χρυσή ανακάλυψη της Λέστερ, τότε ο Τζέιμι Βάρντι είναι η μεγάλη αποκάλυψη από πλευράς "αλεπούδων". Χωρίς την παραμικρή υπερβολή, η εξέλιξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας συνιστά σούπερ σενάριο κινηματογραφικής ταινίας αφού από την 6η κατηγορία της Αγγλίας το 2011 είναι τώρα δεύτερος σκόρερ της φετινής Premier League με 21 γκολ (έχει και 6 ασίστ), μέλος της εθνικής Αγγλίας και υποψήφιος πρωταθλητής με τη Λέστερ. Τη σεζόν 2011-12 πέτυχε 36 γκολ σε 31 ματς στη National League, και αυτό έπεισε την Λέστερ να δαπανήσει 1.000.000 λίρες για να τον αποκτήσει από τη Φλίτγουντ Τάουν. Το ποσό εκείνο αποτελούσε ρεκόρ πώλησης για μη επαγγελματική ομάδα όμως η πραγματικά μεγάλη κερδισμένη της υπόθεσης αποδεικνύεται πως είναι η ομάδα του Ρανιέρι...

Ιδού οι 11 στρατιώτες του Ρανιέρι
TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ