PREMIER LEAGUE

Για άλλη χτυπούσε η καρδιά, σε άλλη έπαιξαν

Για άλλη χτυπούσε η καρδιά, σε άλλη έπαιξαν

Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που υποστήριζαν την Έβερτον και αγωνίστηκαν στη Λίβερπουλ και το αντίστροφο. Διαβάστε μερικές εντυπωσιακές ιστορίες με πρωταγωνιστές όπως οι Όουεν, Φάουλερ, Λαλάνα, Μπέινς και Γουότσον.

Ένα ντέρμπι με τις δικές του ιδιαιτερότητες είναι αυτό του Μέρσεϊσαϊντ. Μπορεί αντίπαλοι να είναι δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, μπορεί η πόλη να χωρίζεται στα δύο για κάποιες ώρες, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό το ντέρμπι και πολλά άλλα.

Ο αλληλοσεβασμός είναι κάτι που έχει κατακτηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το μίσος που διακρίνεται σε άλλα ντέρμπι. Μέλη ακόμα και της ίδιας οικογένειας μπορεί να μην συμφωνούν ως προς την ομάδα. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως έχουμε αρκετά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που μεγάλωσαν ως οπαδοί της μίας ομάδας και τελικά ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά με την άλλη.

LIVE: Λίβερπουλ-Έβερτον απόψε στις 14:45 στο SPORT 24

Είναι εντυπωσιακό για παράδειγμα ότι υπάρχει φωτογραφία του Στίβεν Τζέραρντ με τη φανέλα της Έβερτον. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχει εξηγήσει στην αυτοβιογραφία του πως συμπαθούσε και τα "ζαχαρωτά", αφού τα υποστήριζε ο θείος Λέσλι. Ο τελευταίος τον πήγε στο "Γκούντισον Παρκ" όταν ο Τζέραρντ ήταν αρκετά μικρός, του αγόρασε την εμφάνιση της Έβερτον και τον έβγαλε μία φωτογραφία κρατώντας το πρωτάθλημα και το Charity Shield του 1987.

Για άλλη χτυπούσε η καρδιά, σε άλλη έπαιξαν
© DAILY MAIL

Πόσοι, όμως, ήταν εκείνοι που μικροί αγαπούσαν τη μία ομάδα και τελικά έπαιξαν στην άλλη; Τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα με πιο πρόσφατο τον Άνταμ Λαλάνα. Πήγε φέτος στη Λίβερπουλ από τη Σαουθάμπτον, αλλά είναι γνωστό πως μικρός ήταν οπαδός της Έβερτον. Αντιστρόφως, θρυλείται πως οπαδός της Λίβερπουλ ήταν ο Νικ Μπάρμπι, ο οποίος για μία τετραετία έπαιζε στην Έβερτον. Ωστόσο, εκείνος τόλμησε να κάνει κάτι που φαινόταν αδιανόητο. Έχοντας έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο με τα "ζαχαρωτά" ζήτησε να παραχωρηθεί στη Λίβερπουλ.

"Ο παίκτης μου είπε πως θα ήθελε να πάει στη Λίβερπουλ. Μετά από συζητήσεις που είχαμε με τον Μπιλ Κένραϊτ, τον ατζέντη του και τον ίδιο, μας κατέστη σαφές πως θέλει να αποχωρήσει από την Έβερτον. Έχοντας συμβόλαιο για άλλον έναν χρόνο φέρνει τον σύλλογο σε δύσκολη θέση. Κάναμε κάθε προσπάθεια για να του το ανανεώσουμε, είχαμε πολλές συναντήσεις, αλλά επέμενε στην ίδια θέση. Είναι φυσικά μία πολύ απογοητευτική απόφαση για κάθε οπαδό της Έβερτον" είχε πει μεταξύ άλλων ο τότε προπονητής Γουόλτερ Σμιθ κι ενώ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τον Μπάρμπι την ίδια περίοδο η Τσέλσι.

Με αφορμή το σαββατιάτικο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε χαρακτηριστικές και γνωστές περιπτώσεις παικτών που άλλη ομάδα αγάπησαν και σε άλλη έπαιξαν. Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι Στιβ ΜακΜάναμαν, Ίαν Ρας, Γκάρι Άμπλετ, Μάικ Νιούγελ, Ντέιβ Γουάτσον, Στιβ ΜακΜάχον και Ντέιβιντ Τόμσον.

Ρόμπι Φάουλερ

"Όταν ήμουν πολύ νέος συνήθιζα να βλέπω την Έβερτον, αλλά ήμουν στη Λίβερπουλ από 11 ετών. Από τότε υποστηρίζω τη Λίβερπουλ. Φυσικά μεγάλωσα βλέποντας πολύ καλές ομάδες της Έβερτον, αλλά πάντα μέσα μου γνώριζα ότι η Λίβερπουλ ήταν καλύτερη ομάδα" είχε δηλώσει σε συνεντευξή του στο goal.com ο Φάουλερ, ο οποίος σε άλλη ερώτηση είχε πει:

"Πριν γίνω 15 ετών είχα την ευκαιρία να υπογράψω στην Έβερτον, αλλά έμεινα πιστός στη Λίβερπουλ επειδή με είχαν μεγαλώσει και δεν ήθελα να εγκαταλείψω το πλοίο. Εκείνη την εποχή θα ήταν πιο εύκολο να μπω στην πρώτη ομάδα της Έβερτον, αλλά παρέμεινα και είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνη την επιλογή μου".

Κρίνοντας, άλλωστε, εκ του αποτελέσματος οι αριθμοί του στο πρώτο του πέρασμα από τους "κόκκινους" ήταν εντυπωσιακοί. Ήταν μέλος της ομάδας στο τρεμπλ του 2001, ενώ κατέκτησε και κάποια ακόμη τρόπαια στη δεκαετία του 1990, η οποία δεν ήταν η καλύτερη για τη Λίβερπουλ. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς όσο λίγοι και γι' αυτό τον αποκαλούν "Θεό".

Λέιτον Μπείνς

Η ιστορία του είναι πιθανότατα η πιο εντυπωσιακή. Ο πατέρας του ήταν μεγάλος οπαδός της Λίβερπουλ και έτσι κι εκείνος νεαρός είχε μία προτίμηση προς τους "κόκκινους". Ο Τζον Μπέινς, μάλιστα, βρισκόταν στο "Χίλσμπορο" το 1989 για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ωστόσο, η τύχη δεν του γύρισε την πλάτη, αφού επέζησε.

Ωστόσο, ο γιος γρήγορα άλλαξε. "Ήμουν μικρός. Έχασα το ενδιαφέρον μου για τη Λίβερπουλ, αλλά συνέχισε να μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Ήμουν στον τελικό του κυπέλλου του 1995 (που η Έβερτον νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0). Άρχισα να παρακολουθώ κανονικά την Έβερτον από τα 14. Η μητέρα μου δεν με άφηνε να πάω μόνος μου αλλά ο ξάδερφός μου ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερος, επομένως, παίρναμε το λεωφορείο και μετά περιμέναμε μαζί για να ανοίξουν οι πόρτες".

Λίγα χρόνια μετά έπαιζε επαγγελματικά στη Γουίγκαν, από την οποία το 2007 πήρε μεταγραφή στην Έβερτον. Το καλοκαίρι του 2011 γράφτηκαν πολλά περί ενδιαφέροντος της Λίβερπουλ, όμως, ο ίδιος παρέμεινε στο "Γκόυντισον Παρκ", ενώ μόλις έκλεισε η μεταγραφική περίοδος δήλωσε: "Όταν είσαι από το Λίβερπουλ υπάρχει η Λίβερπουλ ή η Έβερτον, δεν μπορείς να πας και στις δύο. Για μένα δεν ήταν ποτέ επιλογή η Λίβερπουλ".

Μάικλ Όουεν

Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες είναι του Όουεν. Ο πατέρας του, Τέρι Όουεν, είχε φορέσει τη φανέλα της Έβερτον, αλλά ο γιος πήγε στην ακαδημία της Λίβερπουλ από πολύ μικρός. Όσο κι αν αγαπούσε ως τότε τα "ζαχαρωτά" δέθηκε με τους "κόκκινους" με τους οποίους έκανε εντυπωσιακά πράγματα ως το 2004, όταν πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην πορεία ο Όουεν, ένα από τα αγαπημένα παιδιά των οπαδών της Λίβερπουλ, έγινε από τους πλέον μισητούς λόγω της απόφασής του να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο ίδιος δήλωσε στη "Liverpool Echo": "Αν δεν είχα υπογράψει στη Γιουνάιτεντ η άλλη μου επιλογή ήταν η Έβερτον και δεν νομίζω πως αυτό θα άρεσε σε πολλούς οπαδούς της Λίβερπουλ.

Αν απέρριπτα και τις δύο ομάδες θα έπρεπε να πάω πιθανότατα στην Championship. Όποιος είναι φυσιολογικός καταλαβαίνει ότι έχεις μόνο μία ευκαιρία. Πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό στην καριέρα σου και να παίξεις σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Έπρεπε να σταματήσω στα 29 μου, όταν έφυγα από τη Νιούκαστλ; Έπαιξα στη Λίβερπουλ από τα 11 μου με τον Στίβεν Τζέραρντ. Η Λίβερπουλ είναι στο αίμα μου και θέλω να πηγαίνει καλά".

Φιλ Τζίβονς

Δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που έκαναν μεγάλη καριέρα, όμως, είχε κι εκείνος την ιδιαιτερότητα να μεγαλώσει στο Λίβερπουλ και να παίξει στη... "λάθος" για εκείνον ομάδα. Υποστήριζε τη Λίβερπουλ από μικρός, αλλά μπήκε στις ακαδημίες της Έβερτον. Με τις ρεζέρβες των "ζαχαρωτών", μάλιστα, κέρδισε και το πρωτάθλημα το 2001. Δεν μπορούσε, όμως, να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα.

Έτσι το καλοκαίρι του 2001 έφυγε για την Γκρίμσμπι. Έναν μήνα μετά η ομάδα του έπαιζε με τη Λίβερπουλ. Οι "κόκκινοι" είχαν να χάσουν σε παιχνίδι κυπέλλου 18 μήνες έχοντας κατακτήσει την περασμένη σεζόν με τον Ζεράρντ Ουγιέ UEFA Cup, FA Cup και League Cup. Ο Τζίβονς σκόραρε και η ομάδα του πήρε πολύ μεγάλη νίκη κόντρα στη Λίβερπουλ στην παράταση.

"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε πριν ακριβώς 10 χρόνια. Είχα πολλούς οπαδούς της Γκρίμσμπι και της Έβερτον που μου έλεγαν γι' αυτό το γκολ μέσω tweets. Είναι ωραίο που το θυμήθηκα και για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν κακό γκολ, ε; Το ότι υποστήριζα τη Λίβερπουλ μικρός το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο" έγραψε στο Twitter δέκα χρόνια μετά.

Τζίμι Κάραγκερ

Θρύλος της Λίβερπουλ. Δεν έβγαλε ποτέ τη φανέλα της και έγινε ο δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου. Παρόλα αυτά μικρός πανηγύριζε τα γκολ και τις νίκες της άλλης ομάδας της πόλης. "Ήμουν φανατικός οπαδός της Έβερτον και φυσικά πήγα στη Λίβερπουλ. Ωστόσο, πώς να ξέρω σαν παιδί ότι θα αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα; Με αυτά που έκανε η Λίβερπουλ για μένα και την οικογένειά μου δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να υποστηρίξω την Έβερτον" είπε πριν λίγους μήνες ο νυν σχολιαστής του "Sky Sports".

Σε παλιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: "Η Έβερτον ήταν κομμάτι της ζωής μου κάθε μέρα. Πήγαινα στα εκτός έδρας παιχνίδια, την ακολουθούσα στην Ευρώπη και στα μέσα της δεκαετίας του 1980 πήγαινα στο Γουέμπλεϊ πολύ συχνά. Όταν μιλούσα για την Έβερτον το έκανα σε πρώτο πληθυντικό. Ακόμα και όταν έπαιζα για τις ρεζέρβες της Λίβερπουλ στα ντέρμπι των πρώτων ομάδων ήθελα να νικάει η Έβερτον".

Ο Κάραγκερ, πάντως, είναι από αυτούς που κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα κι ένα από τα όνειρά τους. Σε ένα φιλικό, όμως, που έγινε προς τιμήν του τον Σεπτέμβριο του 2010, τα έσοδα του οποίου πήγαν στο ίδρυμά του, ο Κάραγκερ σκόραρε κόντρα στη Λίβερπουλ. Η Έβερτον κέρδισε ένα πέναλτι, ο Γιακούμπου Αγκεγκμπένι ήταν έτοιμος να το εκτελέσει, αλλά ο Άγγλος διεθνής τον πρόλαβε και νίκησε τον Μπραντ Τζόουνς.

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ