PREMIER LEAGUE

Έχοντας πρότυπο την Μπαρτσελόνα

Έχοντας πρότυπο την Μπαρτσελόνα

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε τον Λουκ Σο, η Λίβερπουλ πήρε τον Άνταμ Λαλάνα και το Sport24.gr υποκλίνεται στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των "Αγίων".

"Θα θέλαμε η ενδεκάδα μας κάποια στιγμή στην Premier League να είναι από τις ακαδημίες μας. Έχουμε παραδείγματα. Η Μπαρτσελόνα πήρε το Champions League to 2009. Ξεκίνησαν έχοντας στην ενδεκάδα τους επτά παίκτες από την ακαδημία. Ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με οκτώ. Είναι δύσκολο να βρεις ποσότητα, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε" είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2012 ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Σαουθάμπτον, Νικολά Κορτέζε.

Οι "Άγιοι" είναι ίσως η ομάδα με τις καλύτερες ακαδημίες στην Premier League και τα τελευταία χρόνια τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Δεν πάει πολύς καιρός από τη μέρα που βρέθηκαν να παλεύουν για τη σωτηρία τους στη League One και να βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα. Τον Μάιο του 2009 ο σύλλογος δεν μπορούσε καν να πληρώσει τους εργαζόμενους. Ωστόσο, βρέθηκε τελικά λύση με τον Μάρκους Λίμπχερ να αγοράζει τον σύλλογο και να επενδύονται στη συνέχεια πολλά χρήματα στις ακαδημίες.

Από τα σπλάχνα του συλλόγου είχαν βγει και στο παρελθόν πολύ μεγάλοι παίκτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι Άλαν Σίρερ, Μάθιου Λε Τισιέ, Μικ Τσάνον και Τέρι Πέιν. Ωστόσο, το θέμα ήταν η διάρκεια. Όπως είπε κάποια στιγμή και ο Λες Ριντ, στόχος του συλλόγου ήταν να μην είναι παίκτες όπως ο Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν "ένα ατύχημα, αλλά να βγαίνουν δύο κάθε χρόνο και στη συνέχεια τρεις".

Έχοντας πρότυπο την Μπαρτσελόνα

Τα τελευταία παραδείγματα είναι οι Λουκ Σο και Άνταμ Λαλάνα. Ο πρώτος όντας μόλις οκτώ δοκίμασε την τύχη του στην Τσέλσι. Η ομάδα της καρδιάς του δεν του προσέφερε συμβόλαιο και στη συνέχεια πήγε στα τμήματα υποδομής της Σαουθάμπτον. Ποια ήταν η κατάληξη; Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών και πολύ γρήγορα ήθραν οι προτάσεις από Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Άρσεναλ. Ωστόσο, οι "Άγιοι" τον κράτησαν και δυόμιση χρόνια μετά ο διεθνής, πλέον, Σο πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 31.5 εκ. λιρών! Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου και δε θα αργήσει η στιγμή που θα είναι ο βασικός αριστερός μπακ της εθνικής Αγγλίας.

Όσο για τον Άνταμ Λαλάνα, ήταν παίκτης της Μπέρνμουθ ως τα 12 του. Οι scouts της Σαουθάμπτον τον εντόπισαν και η ομάδα έδωσε αρχικά 3.000 λίρες και το 25% της επόμενης μεταγραφής του (αναλυτικά στην κάτωθι φωτογραφία). Επομένως, η Μπέρνμουθ έχει κάθε λόγο για να πανηγυρίζει, αφού τόσα χρόνια μετά στα ταμεία της θα μπουν 5.75 εκ λίρες! Το συνολικό κόστος της μεταγραφής ανέβηκε στα 23 εκ λίρες για τον 26χρονο, ο οποίος ήταν μέλος της καλύτερης 11αδας της φετινής Premier League. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Σαουθάμπτον μπορεί μικρός να ήταν οπαδός της Έβερτον, ομάδα που υποστηρίζει και ο πατέρας του, όμως, επιθυμία του ήταν να υπογράψει στη Λίβερπουλ με τον Μπρένταν Ρότζερς να είναι ξεκάθαρος στο πόσο τον θέλει.

Έχοντας πρότυπο την Μπαρτσελόνα

Πουλήθηκαν και έγιναν αστέρια

Ποιοι ήταν οι παίκτες που βγήκαν από τη Σαουθάμπτον τα προηγούμενα χρόνια; Ο Γουέιν Μπριτζ έπαιξε στην εθνική Αγγλίας και στις Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, ο Λίον Μπεστ στη Νιούκαστλ, ο Κρις Μπερντ στη Φούλαμ, με την οποία πήγε τελικό Europa League και ο Άντριου Σούρναμ στη Νόριτς. Κι αν αυτά τα ονόματα δε σας εντυπωσιάζουν τι θα λέγατε για τα ακόλουθα;

Ο Θίο Γουόλκοτ ήταν ένας από τα παιδιά που ξεχώρισαν σε νεαρή ηλικία οι "Άγιοι". Μόλις είχε απορρίψει τη δυνατότητα να πάει στην Τσέλσι, ενώ λίγο αργότερα, σε ηλικία 14ων ετών, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Nike. Στη συνέχεια πήγε στη Σαουθάμπτον και ήταν μέλος της ομάδας που πήγε ως τον τελικό του FA Cup Youth το 2005. Εν τέλει πουλήθηκε στην Άρσεναλ, από την οποία σε βάθος χρόνου πήρε σχεδόν 10 εκ. λίρες.

Την ίδια διαδρομή είχε και ο Άλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν. Η σημαντική διαφορά είναι ότι εκείνος βρισκόταν υπό τη στέγη των ανθρώπων της Σαουθάμπτον από τα επτά του. Τελικά το 2011 επέλεξε κι εκείνος να πάει στην Άρσεναλ, παρόλο που ήταν αρκετές οι ομάδες που ενδιαφέρονταν για την απόκτησή του. Πόσο στοίχισε η μεταγραφή στους "κανονιέρηδες"; Ήδη έχουν δώσει 12 εκ. λίρες και αν συμπληρωθούν τα μπόνους θα φτάσει τα 15 εκ. λίρες.

Ποιος ήταν ο παίκτης, όμως, που αναμένεται να αφήσει εποχή; Γκάρεθ Μπέιλ. Τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων της Σαουθάμπτον στα εννιά του παίζοντας σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου στο Κάρντιφ. Τελικά στα 14 του άρχισε να προπονείται στις ακαδημίες της ομάδας στο Μπαθ παρόλο που αρχικά υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για το αν θα πάρει υποτροφία λόγω του ύψους του. Τελικά δεν έμεινε πολύ, αφού μόλις το 2007 υπέγραψε στην Τότεναμ. Η Σαουθάμπτον αρχικά είχε δώσει τον παίκτη για πέντε εκ. λίρες, θα έπαιρνε άλλα πέντε εκ. λίρες στην πορεία, ενώ κρατούσε και ποσοστό μεταπώλησης (τουλάχιστον 10%). Ωστόσο, το 2008 έκανε ένα από τα χειρότερα deal. Ζήτησε 2-3 εκ. λίρες άμεσα και έναν νεαρό τερματοφύλακα προκειμένου να μπαλώσει κάποιες οικονομικές τρύπες. Έτσι δεν πήρε τίποτα από τα 85 εκ. λίρες που πουλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ο Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Υπάρχει και μέλλον

Άνταμ Λαλάνα και Λουκ Σο πουλήθηκαν, όμως, στα επόμενα χρόνια θα απασχολήσουν και άλλοι παίκτες της Σαουθάμπτον τις ομάδες της Premier League. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ. Ο 19χρονος βρίσκεται στη Σαουθάμπτον από οκτώ χρόνων και τη σεζόν που μας πέρασε πήρε πολλές ευκαιρίες. Ήταν μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Αγγλίας και φημίζεται για τα εκπληκτικά του στημένα και τις ώρες που προπονείται πάνω σε αυτά.

Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν άλλοι δύο που έχουν ήδη συστηθεί στο αγγλικό ποδοσφαιρικό κοινό μέσω της πρώτης ομάδας. Ο ένας είναι ο Κάλουμ Τσέιμπερς. Ένα ακόμη γέννημα θρέμμα των "Αγίων", ο οποίος φέτος πήρε ευκαιρίες και λόγω του τραυματισμού του Ναθάνιελ Κλάιν. Εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του ο 19χρονος δεξιός μπακ σε τέτοιο σημείο που μπήκε στη λίστα του Αρσέν Βενγκέρ. Όσο για τον Σαμ Γκάλαχερ, τον 18χρονο επιθετικό, η περίπτωσή του διαφέρει λίγο. Αποκτήθηκε στα 16 του, αλλά και πάλι πέρασε από τις ακαδημίες του συλλόγου για έναν χρόνο. Τη σεζόν που μας πέρασε έκανε αισθητή την παρουσία του, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο όταν έφυγε ο Πάμπλο Οσβάλντο. Υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται, ενώ μετά και την πώληση του Ρίκι Λάμπερτ αναμένεται να έχει πιο ενεργό ρόλο φέτος. Ένα είναι σίγουρο, ότι και αυτός όπως και τόσοι άλλοι θα στηριχτούν. Και που ξέρετε, σε λίγα χρόνια το όνειρο των ανθρώπων της Σαουθάμπτον και του Λες Ριντ να έχει γίνει πραγματικότητα και να βλέπουμε μία ομάδα με πολλούς γηγενείς παίκτες, κάτι που σπανίζει στην Premier League.

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ