PREMIER LEAGUE

Αποζημίωση 8εκ. ευρώ σε πρώην παίκτη της Τότεναμ που έμεινε ανάπηρος

Αποζημίωση 8εκ. ευρώ σε πρώην παίκτη της Τότεναμ που έμεινε ανάπηρος
© ACTION IMAGES

Ο Ραντβάν Χαμέντ ήταν ένας 17χρονος παίκτης που ετοιμαζόταν να κάνει καριέρα στην Τότεναμ. Στο ντεμπούτο του, όμως, υπέστη καρδιακή προσβολή και σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες λόγω λάθους των γιατρών.

Ευχάριστα ήταν τα νέα για την οικογένεια του Ραντβάν Χαμέντ, του πρώην ποδοσφαιριστή της Τότεναμ, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή και έμεινε εγκεφαλικά ανάπηρος στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της δεύτερης ομάδας του συλλόγου, εξαιτίας ιατρικών λαθών.

Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, έχοντας προηγουμένως δικαιώσει την οικογένεια του Χαμέντ, αποφάσισε για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται και το οποίο σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 8.000.000 ευρώ.

Ο Χαμέντ ήταν 17 ετών, όταν τον Αύγουστο 2006 βρέθηκε με τις ρεζέρβες της Τότεναμ για να αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα τη Σερκλ Μπριζ. Ο δρ. Πίτερ Μιλς, καρδιολόγος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για την περιφέρεια της Νοτιοανατολική Αγγλίας εκείνη την περίοδο, εξέτασε τον Χαμέντ και ενέκρινε με την υπογραφή του το επαγγελματικό συμβόλαιο του παίκτη.

Αποζημίωση 8εκ. ευρώ σε πρώην παίκτη της Τότεναμ που έμεινε ανάπηρος

Βάσει κανονισμών της FA, ο Χαμέντ εξετάστηκε το 2005 για μία πάθηση με όνομα υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, στην οποία ένας καρδιακός μυς διογκώνεται χωρίς προφανή αιτία και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή σε κατάσταση αυξημένης έντασης. Ο Χαμέντ, ο οποίος είχε εντοπιστεί από τα "σπιρούνια" σε ηλικία 11 ετών και άφησε το σχολείο για να ενταχθεί στο πλήρες προπονητικό πρόγραμμα του συλλόγου, εμφάνισε πρόβλημα με την καρδιά του στις εξετάσεις που υποβλήθηκε. Στα αποτελέσματα υπήρξε "μεγάλη ανωμαλία", ωστόσο ο δρ. Μιλς ενημέρωσε την Τότεναμ ότι "θα ήταν λογικό για τον παίκτη να συνεχίσει να προπονείται ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής".

Στον πρώτο αγώνα του εννέα ημέρες μετά από την υπογραφή του συμβολαίου, ο Χαμέντ κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο εξαιτίας καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η οικογένειά του, δεν υπήρξε απινιδωτής στο βελγικό γήπεδο και κατά συνέπεια παρουσιάστηκε καθυστέρηση 16 λεπτών μέχρι την παροχή κατάλληλων πρώτων βοηθειών. Η καρδιά του Χαμέντ σταμάτησε να λειτουργεί και να προσφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο, με συνέπεια ο παίκτης να υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, παρότι επέζησε.

Αποζημίωση 8εκ. ευρώ σε πρώην παίκτη της Τότεναμ που έμεινε ανάπηρος

"Δέκα χρόνια πριν, ο γιος μας, Ραντβάν, τότε ηλικίας μόλις 17 ετών, υπέστη καρδιακή προσβολή παίζοντας ποδόσφαιρο με την Τότεναμ. Ο αθλητικός, ενθουσιώδης, φιλόδοξος, όμορφος γιος μας δεν ήταν πλέον ικανός να περπατήσει ή να μιλήσει. Ήταν τυφλός, δεν είχε ιδέα ποιοι ήμαστε. Οι γιατροί γνωμάτευσαν ότι η αποθεραπεία ήταν απίθανη, εάν όχι αδύνατη", αναφέρει ανακοίνωση της οικογένειας για την κατάσταση του Χαμέντ.

Μετά από μακρά δικαστική μάχη και με την Τότεναμ αρχικά να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η οικογένεια, η οικογένεια του Χαμέντ κέρδισε τη δίκη τον Φεβρουάριο του 2015. Ενάμιση χρόνο μετά, ανακοινώθηκε και η αποζημίωση, την οποία πρέπει να καταβάλει κατά 70% η Τότεναμ και κατά 30% ο Μιλς.

Αποζημίωση 8εκ. ευρώ σε πρώην παίκτη της Τότεναμ που έμεινε ανάπηρος
© EMPICS SPORTS PHOTOGRAPHY LTD.

Με βάση την απόφαση, πάντως, η ευθύνη που αποδόθηκε στην Τότεναμ επιμερίζεται στους δύο γιατρούς της εκείνη την περίοδο, τη δρ. Σάρλοτ Κάουι και τον δρ. Μαρκ Κέρτιν, οι οποίοι απέτυχαν να συνεννοηθούν με τον Μιλς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι δύο γιατροί φέρονται να έχουν αποδεχθεί την ευθύνη καταβολής του ποσοστού της αποζημίωσης που αναλογεί στον σύλλογο. Η δε Κάουι, μάλιστα, προσελήφθη ως επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FA τον Απρίλιο, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

"Η αποζημίωση θα πρέπει να αφορά τόσο τον τραυματισμό, όσο και την απώλεια εσόδων. Πιο σημαντικό, θα πρέπει να διασφαλίζει τις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν. Ο προτεινόμενος συμβιβασμός παρέχει πληρωμές τόσο για την αποζημίωση όσο και για τους τόκους. Είμαι ικανοποιημένος που ο προτεινόμενος συμβιβασμός είναι δίκαιος και κατάλληλος", εξήγησε ο δικαστής της υπόθεσης.

"Ελπίζουμε ότι η ετυμηγορία θα διασφαλίσει την καλύτερη θεραπεία και φροντίδα", τόνισε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Τότεναμ, με την οικογένεια να γνωστοποιεί ότι η υγεία του παρουσιάζει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια.

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ