ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στο Νησί των κορυφαίων!

Στο Νησί των κορυφαίων!

Ο Απόστολος Βέλλιος γίνεται ο 15ος Έλληνας που θα αγωνιστεί στην φημισμένη Πρέμιερ Λιγκ. Το Sport24.gr θυμάται τους 14 που έχουν ήδη κάνει... απόβαση στο Νησί και σας παρουσιάζει τα επιτεύγματά τους!

Ο Απόστολος Βέλλιος συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Έβερτον και έγινε ένας ακόμα κρίκος στην τεράστια αλυσίδα των Ελλήνων παικτών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την κοσμοξακουστή Πρέμιερ Λιγκ.

Από τους Νταμπίζα, Δώνη, Ζαγοράκη και Γεωργιάδη τη δεκαετία του '90, μέχρι τους Ταυλαρίδη, Σαμαρά, Γιαννακόπουλο και Κυργιάκο την περασμένη δεκαετία, η χώρα μας δεν σταματάει να κάνει... εξαγωγές στο "Νησί" και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλους τους ανθρώπους που μας έχουν διαφημίσει στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν): Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό και όντας μέλος της σπουδαίας ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (η περίφημη κούρσα του στο χορτάρι του "Ντε Μέερ" και η ασίστ του για τον Κριστόφ Βαζέχα είναι αναμφίβολα η φάση που αποτελεί σήμα κατατεθέν της καριέρας του), ο Γιώργος Δώνης πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 1996 να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο πλέον φημισμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το αγγλικό.

Το "τρένο" έμεινε ελεύθερο από τον Παναθηναϊκό και εκμεταλλευόμενος τον νόμο Μπόζναν υπέγραψε συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Αγγλίας του 1995, Μπλάκμπερν Ρόβερς, έναντι του αστρονομικού για την εποχή 1.100.000.000 δραχμών.

Ο Δώνης έκανε το ντεμπούτο του με τα "ρόδα" στις 17 Αυγούστου 1996 στην εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Τότεναμ, ενώ λίγες αγωνιστικές αργότερα ήταν εντυπωσιακός κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο "Ολντ Τράφορντ", υποχρεώνοντας τον Άλεξ Φέργκιουσον να του αλλάξει προσωπικό αντίπαλο μετά το πρώτο 20λεπτο!

Στον έναν χρόνο που ήταν κάτοικος "Ίγουντ Παρκ", ο νυν τεχνικός του Ατρομήτου είχε συνολικά 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (11 βασικός - 11 ως αλλαγή), ενώ βρήκε δύο φορές το δρόμο προς τα δίχτυα, απέναντι σε Έβερτον και Κόβεντρι.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Νίκος Νταμπίζας (Νιούκαστλ - Λέστερ): Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Νίκου Νταμπίζα θυμίζει κάτι από παραμύθι, καθώς από την τρίτη και δεύτερη εθνική κατηγορία με τους Πόντιους Βέροιας μετακόμισε στον Ολυμπιακό και τέσσερα χρόνια αργότερα έκανε το άλμα στην Πρέμιερ Λιγκ υπογράφοντας συμβόλαιο με τη Νιούκαστλ, μία ομάδα με μεγάλη ιστορία και πολύ ένθερμους υποστηρικτές.

Το τελευταίο του ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν κόντρα στην Προοδευτική στον Κορυδαλλό, με τις "καρακάξες" να τον αποκτούν τον Μάρτιο του 1998 και να τον κρατούν στο δυναμικό τους για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Ο Έλληνας σέντερ μπακ έκανε ντεμπούτο στη Νιούκαστλ σε ηλικία μόλις 24 ετών (14 Μαρτίου 1998), στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Κόβεντρι που έληξε χωρίς τέρματα, ενώ συνολικά έπαιξε σε 130 ματς πρωταθλήματος (119 βασικός - 11 ως αλλαγή) πετυχαίνοντας 10 γκολ.

Οι σημαντικότερες στιγμές της παρουσίας του στη Νιούκαστλ ήταν αναμφίβολα οι δύο τελικοί Κυπέλλου στο "Γουέμπλεϊ" κόντρα σε Άρσεναλ το 1998 (0-2) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 (0-2), όπου στον πρώτο εξ αυτών είχε μάλιστα και την ευκαιρία να σκοράρει, αλλά η κεφαλιά του έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι...

Πέρα από τη Νιούκάστλ, ο Νταμπίζας έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ και με τη φανέλα της Λέστερ (μετακόμισε τον Ιανουάριο του 2004), όπου στην πρώτη του όμως σεζόν δεν μπόρεσε να βοηθήσει τις "αλεπούδες" να παραμείνούν στη μεγάλη κατηγορία.

Στο Νησί των κορυφαίων!
INTIME SPORTS

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον - Χαλ): Ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία στην Ελλάδα αλλά και με τη δόξα των επτά σερί πρωταθλημάτων με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος άνοιξε τα φτερά του το καλοκαίρι του 2003 για την Αγγλία, με προορισμό τη Μπόλτον του Σαμ Άλαρνταϊς.

Όπως και και ο Νίκος Νταμπίζας στη Νιούκάστλ έτσι και ο πρώην συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό απέκτησε τρομερή δημοτικότητα στο Λάνκασαϊρ, με τους οπαδούς να "πίνουν νερό" στο όνομα του "Stelios" (προτίμησε αυτό το όνομα στη φανέλας λόγω της δυσκολίας των Άγγλων να προφέρουν τη λέξη "Γιαννακόπουλος") και εκείνος να τους το ανταποδίδει με πάθος, τρέξιμο, μαχητικότητα και μπόλικα γκολ.

Στην πρώτη του κιόλας χρονιά στο "Ρίμποκ" κατάφερε να φτάσει σε τελικό Λιγκ Καπ (ήττα 1-2 από τη Μίντλεσμπρο) ενώ η σεζόν 2005-06 εξελίχτηκε ακόμα πιο εντυπωσιακή για αυτόν αφού ήταν πρώτος σκόρερ για τους "γουόντερερς" με 12 γκολ.

Αυτό που έχει μείνει σίγουρα στους περισσότερους είναι η δαιμονιώδη ρέντα που είχε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός στα παιχνίδια του κόντρα στην Άρσεναλ (είχε σκοράρει αρκετές φορές), με αποκορύφωμα το νικητήριο τέρμα του κόντρα στους Λονδρέζους τον Γενάρη του 2006 για το τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας (νοκ-άουτ ματς).

Συνολικά, έπαιξε σε 137 ματς με τη φανέλα της Μπόλτον (86 βασικός - 51 ως αλλαγή), έχοντας απολογισμό 20 γκολ.

Το καλοκαίρι του 2008 προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Χαλ, η οποία είχε πάρει μόλις το εισιτήριο για την Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας πάντως λίγες συμμετοχές στον έναν χρόνο παρουσίας του στις "τίγρεις".

Στο Νησί των κορυφαίων!

Θοδωρής Ζαγοράκης (Λέστερ): Για τον Θοδωρή Ζαγοράκη η κορυφαία περίοδος της καριέρας του ήταν φυσικά το μαγικό καλοκαίρι του 2004 όταν και αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης ως αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, ωστόσο είχε φροντίσει να δώσει τα διαπιστευτήριά του αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 1997 όταν και έφυγε από τον ΠΑΟΚ για να δοκιμάσει την τύχη του στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Λέστερ.

Ο "Τεό" φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των "αλεπούδων" σε επίσημο ματς στις 7 Φεβρουαρίου 1998 κόντρα στη Λιντς (νίκη με 1-0), ενώ ντύθηκε στα μπλε συνολικά 50 φορές στο πρωτάθλημα (34 βασικός - 16 ως αλλαγή).

Αν και αμυντικός μέσος κατάφερε να στείλει τρεις φορές τη μπάλα στα δίχτυα, με τη μία μάλιστα από αυτές να είναι με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν και σκόραρε με εντυπωσιακό σουτ εκτός περιοχής στην ήττα με 2-6 από τους "κόκκινους διαβόλους" (16 Ιανουαρίου 1999).

Στα δύο χρόνια που έμεινε στη Λέστερ έπαιξε σε ισάριθμους τελικούς Λιγκ Καπ στο "Γουέμπλεϊ", χάνοντας στον πρώτο από την Τότεναμ (0-1) και νικώντας στον δεύτερο την Τρανμίρ (2-1).

Στο Νησί των κορυφαίων!

Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Νιούκαστλ): Από τα πέντε συνολικά χρόνια που ήταν κάτοικος "St. James's Park", ο Νίκος Νταμπίζας είχε αρκετά καλή παρέα για έναν χρόνο, με τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους να αφήνει τον Παναθηναϊκό και να μετακομίζει στη Νιούκαστλ την ποδοσφαιρική σεζόν 1998-1999 έναντι του ποσού των 420.000 λιρών.

Ο "ΓΧ" έκανε ντεμπούτο με την ασπρόμαυρη φανέλα στις 8 Νοεμβρίου 1998 με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-0), ενώ συνολικά έπαιξε 10 φορές στο πρωτάθλημα για τις "καρακάξες" (7 βασικός - 3 ως αλλαγή) χωρίς όμως να πετύχει κάποιο τέρμα.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι): Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Γιώργου Σαμαρά στην Eredivisie για λογαριασμό της Χέρενφεϊν είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει "μήλον της Έριδος" στην ανατολή του 2006 μεταξύ Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, με την ομάδα του Μάντσεστερ να καταφέρνει τελικά να αποσπάσει την υπογραφή του.

Ο "Sam" συμφώνησε επίσημα με τους "πολίτες" στις 30 Ιανουαρίου 2006 έναντι 6.000.000 λιρών, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται την 1η Φεβρουαρίου μπαίνοντας ως αλλαγή στο 65ο λεπτό κόντρα στη Νιούκαστλ (3-0 το τελικό σκορ για την ομάδα του).

Στα 2,5 χρόνια παρουσίας του στο "Νησί" ο Έλληνας διεθνής φορ δεν κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός, παρόλα αυτά έπαιξε σε 55 αγώνες (28 βασικός - 27 ως αλλαγή) σημειώνοντας 8 τέρματα.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Βασίλης Μπορμπόκης (Ντέρμπι): Αν και είχε άκρως επιτυχημένη παρουσία με τη φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο Βασίλης Μπορμπόκης δεν κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο της ανόδου για την Πρέμιερ Λιγκ με τις "λεπίδες", για να πάρει τελικάι άρωμα από τη μεγάλη κατηγορία αγωνιζόμενος τη σεζόν 1999-2000 με τη Ντέρμπι.

Ο Σερραίος μπακ έκανε το ντεμπούτο του με τα "κριάρια" στις 13 Μαρτίου 1999 (σε ηλικία 30 ετών) μπαίνοντας ως αλλαγή στον νικηφόρο εντός έδρας αγώνα με τη Λίβερπουλ (3-2), ενώ αγωνίστηκε συνολικά σε 16 παιχνίδια πρωταθλήματος (9 βασικός - 7 ως αλλαγή).

Στο Νησί των κορυφαίων!

Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας): Μετά από δύο χρόνια στον Πανηλειακό, έξι στην ΑΕΚ και με την πανάκριβη "προίκα" του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, ο Βασίλης Λάκης δοκίμασε και αυτός την τύχη του στην Πρέμιερ Λιγκ, υπογράφοντας για έναν χρόνο ως δανεικός στην Κρίσταλ Πάλας.

Ο Θεσσαλονικιός μέσος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους Λονδρέζους στις 4 Οκτωβρίου 2004 στο τοπικό ντέρμπι με τη Φούλαμ (νίκη με 2-0 για την "Πάλας"), ενώ συνολικά είχε 18 συμμετοχές (6 βασικός - 12 ως αλλαγή) χωρίς να ανοίξει όμως λογαριασμό στα γκολ.

Το τέλος της χρονιάς βρήκε μάλιστα την ομάδα της αγγλικής πρωτεύουσας να υποβιβάζεται στην Τσάμπιονσιπ και τον Λάκη να επιστρέφει στην Ελλάδα και στην Ένωση.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Άγγελος Μπασινάς (Πόρτσμουθ): Η επιστροφή του στην Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΚ μετά την διετή εμπειρία του στην Πριμέρα Ντιβισιόν (Μαγιόρκα) δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ο Άγγελος Μπασινάς να αναζητά νέα ποδοσφαιρική στέγη τον Ιανουάριο του 2009.

Αυτή την βρήκε στην ομάδα της Πόρτσμουθ, με τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2004 να υπογράφει στις 2 Φεβρουαρίου και να ντεμπουτάρει πέντε ημέρες αργότερα, στην ήττα της ομάδας του με 3-2 μέσα στο "Φράτον Παρκ" από τη Λίβερπουλ.

Αν και δεν ήταν μέσα στις αρχικές επιλογές του Πολ Χαρτ (αντικατέστησε τον Τόνι Άνταμς, ο οποίος είχε φέρει τον Μπασινά στην Πόρτσμουθ), ο Έλληνας μέσος εξάντλησε το συμβόλαιό του (έληγε το 2010) και έφτασε μάλιστα ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας την περασμένη σεζόν κόντρα στην Τσέλσι.

Συνολικά, αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια πρωταθλήματος με τους "πόμπεϊς" (5 ως βασικός - 5 ως αλλαγή) χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Φάνης Γκέκας (Πόρτσμουθ): Η Μπουντεσλίγκα εμπνέει τον Φάνη Γκέκα, κάτι που αποδεικνύεται από τα στατιστικά που τον συνοδεύουν σε Μπόχουμ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Χέρτα και Άιντραχτ Φρανκφούρτης όλα αυτά τα χρόνια, όχι όμως και η Πρέμιερ Λιγκ.

Εκεί, ο 30χρονος Έλληνας στράικερ είχε μία τραυματική εμπειρία ολίγων μηνών, με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν να τον παραχωρεί ως δανεικό στην Πόρτσμουθ αλλά να παίρνει ελάχιστες ευκαιρίες από τον προπονητή της ομάδας, Τζο Χαρτ.

Ο δεύτερος σκόρερ της φετινής Μπουντεσλίγκα είχε φτάσει τότε στο σημείο να κατηγορήσει δημόσια τον προπονητή του για τον παραγκωνισμό του, ενώ αποχαιρέτησε τους φίλους της Πόρτσμουθ στις 21 Μάη 2009 όταν και έληξε πρόωρα ο δανεισμός του.

Στο Νησί των κορυφαίων!
INTIME SPORTS

Κώστας Χαλκιάς (Πόρτσμουθ): Ο Κώστας Χαλκιάς κατάφερε να βρει θέση στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού στα μέσα της περασμένης δεκαετίας εκμεταλλευόμενος τη συμφωνία του Νικοπολίδη με τον Ολυμπιακό, όμως η απόκτηση του Μάριο Γκαλίνοβιτς από το "τριφύλλι" τον ώθηκε στην πόρτα της εξόδου από την Παιανία.

Η λύση για τον Χαλκιά ήταν η ελκυστική Πρέμιερ Λιγκ και συγκεκριμένα η Πόρτσμουθ, όπου έκανε μάλιστα τον Ιανουάριο του 2005 και ντεμπούτο στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στη Σαουθάμπτον.

Δυστυχώς, δεν κατάφερε να "πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά" στα ματς που αγωνίστηκε ως βασικός και γρήγορα έχασε τη θέση του κάτω από τα γκολπόστ, αποχωρώντας τελικά τον Ιάνουριο του 2006 από το "Φράτον Παρκ" έχοντας παίξει συνολικά σε πέντε ματς.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Γιάννης Σκοπελίτης (Πόρτσμουθ): Το Αιγάλεω αποδείχτηκε ένα πρώτης τάξεως σχολείο για τον Γιάννη Σκοπελίτη, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2005 αποκτήθηκε από την Πόρτσμουθ με τη μορφή δανεισμού, ως αντικαταστάτης του Φαγιέ που είχε ήδη πουληθεί στη Νιούκαστλ.

Αν και αγωνίστηκε συνολικά 18 φορές με την ομάδα του αγγλικού Νότου δεν μπόρεσε να κερδίσει θέση στη βασική ενδεκάδα (οι περισσότερες συμμετοχές του ήταν ως αλλαγή), με αποτέλεσμα να επιστρέψει το 2006 στην ομάδα των δυτικών προαστίων.

Στο Νησί των κορυφαίων!
INTIME SPORTS

Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ): Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τον Στάθη Ταυλαρίδη με τη Λιγκ 1 καθώς στις έξι προηγούμενες σεζόν έχτισε το όνομά του στην Ευρώπη με τις Λιλ (2004-2007) και Σεντ Ετιέν (2007-2010), όμως η ομάδα με την οποία έπλασε την ποδοσφαιρική προσωπικότητά του ήταν αναμφίβολα η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ.

Ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός έγινε "κανονιέρης" το 2001 σε ηλικία μόλις 21 ετών (μεταγραφή από τον Ηρακλή) και έπαιξε για 2,5 σεζόν στο "Χάιμπουρι", χωρίς πάντως να καταφέρει να μπει σφήνα στους ογκόλιθους Σολ Κάμπελ και Κολό Τουρέ.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 8 ματς (τα επτά για το Λιγκ Καπ) με τη φανέλα της Άρσεναλ, ενώ το "βάπτισμά" του στην Πρέμιερ Λιγκ έγινε τη σεζόν 2002-03 κόντρα στη Σαουθάμπτον.

Στο Νησί των κορυφαίων!

Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ): Η 21η Αυγούστου 2009 είναι αναμφίβολα μία σημαντική ημερομηνία όσον αφορά στην καριέρα του Σωτήρη Κυργιάκου, με τον "Sotis" να υπογράφει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Λίβερπουλ (με οψιόν για έναν ακόμα χρόνο) και να γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας παίκτης στην τεράστια ιστορία των "κόκκινων".

Το ντεμπούτο του με την ομάδα του Μέρσισαϊντ έγινε στις 29 Αυγούστου 2009 κόντρα στη Μπόλτον (νίκη με 3-2 για Λίβερπουλ) ενώ στα 28 ματς που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής (24 βασικός - 4 ως αλλαγή) έχει σημειώσει 3 γκολ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυργιάκος έχει κερδίσει άπαντες στο "Άνφιλντ" με την αγωνιστικότητα και το πάθος του, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να του πλέξει πρόσφατα το εγκώμιο ο θρυλικός Ίαν Ρας, ενώ οι εξαιρετικές εμφανίσεις του τον Ιανουάριο του 2010 ώθησαν τους οπαδούς να τον επιβραβεύσουν ψηφίζοντάς τον "Παίκτη του Μήνα".

* Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Αγγλία, αλλά όχι στην Πρέμιερ Λιγκ είναι οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Πανόπουλος, Μιχάλης Βλάχος, Νίκος Κυζερίδης, Τραϊανός Δέλλας, Δημήτρης Μάρκος, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Νίκος Μιχόπουλος.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ