ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Πρωταθλητής ο Σάμαρης, γκολ Τοροσίδης και Μόρας

Πρωταθλητής ο Σάμαρης, γκολ Τοροσίδης και Μόρας

Διαβάστε στο Sport24.gr τι έκαναν οι Έλληνες στα ξένα πρωταθλήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πρωταθλητής ο Σάμαρης, γκολ οι Τοροσίδης και Μόρας, στον τελικό ο Κωνσταντόπουλος.

Ο Ανδρέας Σάμαρης είναι πρωταθλητής Πορτογαλίας, στην πρώτη του σεζόν με την Μπενφίκα. Παρέμεινε κι η Σετούμπαλ, του Δημήτρη Πέλκα. Γκολ ο Βασίλης Τοροσίδης, στη συνάντηση Ελλήνων, Ρωμαίων και Φριουλιάνι, στην "Αιώνια Πόλη". Γκολ κι ο Βαγγέλης Μόρας. Δείτε αναλυτικά.

Αγγλία - Στον τελικό η "Μπόρο" του "Dimi"

Μία ανάσα από την Premier League είναι η Μίντλεσμπρο του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου. Με τον Έλληνα γκολκίπερ βασικό, όπως συνήθως, η "Μπόρο" νίκησε κι εντός έδρας την Μπρέντφορντ, με 3-0, και με συνολικό σκορ 5-1 και στα δύο ματς, προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό των play-offs της Premieship.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κι η ομάδα του θα διεκδικήσουν το "μαγικό" εισιτήριο για την Premier League, στον τελικό κόντρα στη Νόριτς, τη επόμενη Δευτέρα στις 25 Μαΐου. Σημαντική επιτυχία για τον Έλληνα γκολκίπερ.

Ισπανία - Ορίζει τη μοίρα της η Λεβάντε των Βύντρα και Καράμπελα

Ήττα για τη Λεβάντε στην Κορούνια, από την τοπική Ντεπορτίβο. Με τον Λουκά Βύντρα βασικό - δίπλα σε Ράμις και Χουανφράν (πρώην ΑΕΚ) - στο 3-5-2 που επιλέγει ο Λούκας Αλκαράθ στα τελευταία ματς, οι "γρανότας" γνώρισαν την ήττα από την Ντεπορτίβο του προπονητή και πρώην συμπαίκτη του Έλληνα αμυντικού στον Παναθηναϊκό, Βίκτορ Σάντσεθ.

Η ομάδα της Γαλικίας είχε σε μεγάλη ημέρα το δανεικό από τον ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ, που δεν σκόραρε αλλά έδωσε τις ασίστ και για τα δύο γκολ (2-0). Η Λεβάντε δεν έχει σωθεί μαθηματικά είναι στην 16η θέση (34 βαθμούς) κι έχει από κάτω τη Γρανάδα (17η θέση - 32 βαθμούς) και τις σε θέσεις υποβιβασμού Έιμπαρ (18η θέση - 32 βαθμούς) και Αλμερία (19η θέση 32 βαθμούς). Τελευταία αγωνιστική, υποδέχεται την Έλτσε. Πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα για να βρεθεί στη Segunda... Εκτός αποστολής, ξανά, ο Νίκος Καράμπελας.

Ιταλία - Γκολ Τοροσίδης και Μόρας

Βαθμό πήρε η Μπολόνια του Μάριου Οικονόμου, στο Βερτσέλι, απέναντι στην τοπική Προ (1-1) για την προτελευταία αγωνιστική της Serie B. Βασικός στο κέντρο της άμυνας των "ροσομπλού", ο Έλληνας. Η Μπολόνια θα διεκδικήσει την άνοδο στη Serie A μέσα από τα play-offs, με αντιπάλους τις Βιτσέντζα, Σπέτσια, Περούτζα, Λιβόρνο κι Αβελίνο. Όχι και ιδιαίτερα καλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν ήταν σε θέση απευθείας ανόδου.

Από τον πάγκο είδε την πρώτη ώρα του ματς της Κιέβο Βερόνα με αντίπαλο την Τορίνο, στον ιταλικό Βορρά, ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ο Ρολάντο Μαράνο τον πέρασε στο 65ο λεπτό, στη θέση του Ματζορίνι, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφευχθεί η ήττα από την "γκρανάτα" με 2-0. Όπως και να 'χει, αμφότερες θα είναι στη Serie A και την επόμενη σεζόν.

Στην άλλη ομάδα της Βερόνα και την Ελλάς, οι Έλληνες είναι τρεις. Εξ' αυτών, ο Βαγγέλης Μόρας ξεκίνησε βασικός στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον Ράφα Μάρκες, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος πέρασε στο 83ο λεπτό στη θέση του Χάλφρεντσον, ο Παναγιώτης Ταχτσίδης ήταν εκτός της αποστολής του Αντρέα Μαντορλίνι. Νίκη, εντός έδρας με 2-1, επί της Έμπολι για τη Βερόνα. Και του χρόνου στη Seria A, για τους "τζαλομπλού". Το πιο σημαντικό ; Γκολ από τον Βαγγέλη Μόρα, αυτό με το οποίο ισοφάρισε η Βερόνα.

Συνάντηση Ελλήνων, στην "Αιώνια Πόλη". Στη Ρώμη, οι "τζαλορόσι" νίκησαν με 2-1 τους "φριουλιάνι" και το κατάφεραν χάρη σ' ένα γκολ του Βασίλη Τοροσίδη. Το σκορ άνοιξε για την Ουντινέζε ο Περίκα, ισοφάρισε για τη Ρόμα ο Ναϊνγκολάν και την ανατροπή ολοκλήρωσε ο Έλληνας άσος, στο 65ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος στο ακέραιο το λάθος της άμυνας των φιλοξενούμενων. Πέρα από τον Τοροσίδη, βασικοί ήταν κι οι άλλοι δύο Έλληνες της Ρόμα.

Ο Κώστας Μανωλάς στο κέντρο της άμυνας, μαζί με τον Γιανγκά Εμπιουά. Ο Χοσέ Χολέμπας στο αριστερό αμυντικό άκρο. Κι οι τρεις μ' εξαιρετική παρουσία, η Ρόμα νίκησε με 2-1 την Ουντινέζε, κρατά στα χέρια της τη δεύτερη θέση και την απευθείας έξοδο στους ομίλους του Champions League, η οποία θα κριθεί την άλλη Κυριακή, στο ντέρμπι με τη Λάτσιο.

Από πλευράς Ουντινέζε, βασικός ξεκίνησε κάτω από τα γκολπόστ ο Ορέστης Καρνέζης, ενώ στο 66ο λεπτό στη θέση του Περίκα, κι ο έτερος Έλληνας των "φριουλιάνι", Παναγιώτης Κονέ. Κακή χρονιά για την Ουντινέζε, η οποία θα είναι και την επόμενη σεζόν, στην πρώτη τη τάξει ιταλική κατηγορία.

Γερμανία - Ήττα στην "πρόβα τελικού" για Παπασταθόπουλο

Βασικός ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, πλάι στον Σούμποτιτς, στο κέντρο της άμυνας της Ντόρτμουντ, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Βόλφσμπουργκ. Ήττα φυσιολογική, δεδομένης της φετινής εικόνες των δύο ομάδων, της Μπορούσια από τους "λύκους", με 2-1 εκτός έδρας.

Το μυαλό του Σωκράτη, του Γιούργκεν (Κλοπ) κι όλων στην Μπορούσια είναι στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου, στις 30 Μαΐου, στο Βερολίνο. Αντίπαλος, ξανά, η Βόλφσμπουργκ. Στο πρωτάθλημα είναι στην έβδομη θέση, μία αγωνιστική πριν τη λήξη της φετινής Bundesliga.

Από τον πάγκο, όπως σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, είδε ο Στέφανος Καπίνο τη νίκη της Μάιντς επί της Κολωνίας με 2-0. Και του χρόνου στην Bundesliga, η Μάιντς. Ο Έλληνας γκολκίπερ βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεται εκεί. Ήδη, είναι πολλές οι ενδιαφερόμενες ομάδες.

Γαλλία - Βασικός ο Βλαχοδήμος

Στην αρχική ενδεκάδα της Νιμ, η οποία υποδέχθηκε στο "Σταντ ντε Κοστιέρ", την Αζαξιό, ήταν ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έδωσε τη θέση του στον Μπομπισόν στο 87ο λεπτό, η Νιμ έμεινε στο 1-1 με την Αζαξιό.

Βέλγιο - Παλεύουν για Europa League Γκαλίτσιος και Μαρίνος

Βασικός ο Γιώργος Γκαλίτσιος στο δεξί αμυντικό άκρο της Λόκερεν. Το "Ντακναμστάντιον", η Λόκερεν αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Μαλίν. Ο ίδιος είχε (ακόμη μία) θετική παρουσία, αντίκρισε μία κίτρινη κάρτα στις καθυστερήσεις, η Λόκερεν είναι στην πρώτη θέση του ομίλου της - ισοβαθμεί με την Γκενκ στους 15 - κι έχει το πάνω χέρι στη μάχη για την έξοδο στο Europa League.

Στο δεξί αμυντικό άκρο, αυτό της Σαρλερουά, ξεκίνησε κι ο Στέργος Μαρίνος. Επιβλητική νίκη, εντός έδρας με 5-2, για τη Ρασίνγκ επί της Κόρτραϊκ. Παλεύει για την έξοδο στα play-offs του Europa League η Σαρλερουά, αλλά η Σταντάρ Λιέγης έχει ένα βαθμό περισσότερο και το πάνω χέρι.

Ολλανδία - Στη μέση η Βίλεμ του Λάμπρου

Νίκη για τη Βίλεμ στο Λεεουβάρντεν, με 2-1 επί της Καμπούρ. Με τον Κώστα Λάμπρου κάτω από τα γκολπόστ, όπως πάντα τη φετινή σεζόν, η ομάδα του Τίλμπουργκ τερμάτισε στη φετινή Eredivisie, στην ένατη θέση, Δεν πρόλαβε, τα play-offs.

Αυστρία - Πήρε το ντέρμπι της Βιέννης ο Πέτσος

Μία ακόμη συμμετοχή για τον Θάνο Πέτσο με τη φανέλα της Ραπίντ. Στο ντέρμπι της αυστριακής πρωτεύουσας, η Ραπίντ συνέτριψε με 4-1 την Αούστρια. Ο Έλληνας, σταθερά στα αμυντικά χαφ δίπλα στον Σβαμπ, είχε εξαιρετική παρουσία. Η Ραπίντ θα είναι στα προκριματικά του Champions League, της ερχόμενης σεζόν.

Ισραήλ - Γ. Παπαδόπουλος ο ήρωας του Άκρε

Η αναγέννηση της Χαπόελ Άκρε έχει ονοματεπώνυμο: Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος ήταν εξαιρετικός σ' ένα ακόμη ματς. Ξεκίνησε βασικός στο Άκο-Άκρε κι έδωσε τη θέση του στον Αβιντόρ, στο 52ο λεπτό.

Νίκη για τη Χαπόελ, εντός έδρας με 1-0, επί της Μνέι Σακχίν, θα είναι και του χρόνου στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του Ισραήλ. Άθλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και τα μισά της σεζόν, ήταν στην τελευταία θέση κι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό.

Δανία - Νίκη ελπίδας για Βέλλιο

Με την απογοήτευση έκδηλη μετά το χαμένο τελικό από την Κοπεγχάγη, η Βέστσιελαντ δεν άφησε αυτή να την καταβάλει. Πέρασε με 1-0 από την έδρα της αδιάφορης Χόμπρο και συνεχίζει να ελπίζει στην παραμονή, αν κι είναι εντός ζώνης υποβιβασμού κι απέχει τρεις βαθμούς από την Έσμπιεργκ.

Ο Απόστολος Βέλλιος είδε την πρώτη ώρα της αναμέτρησης από τον πάγκο, πέρασε στο 66ο λεπτό στη θέση του Κρίστιανσεν.

Κίνα - Έμεινε στον πάγκο ο Α. Παπαδόπουλος

Από τον πάγκο είδε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος την εντός έδρας ισοπαλία της Σανγκάι Σενχούα με την Γκουιζού Ρένχε. Στην όγδοη θέση η ομάδα του Έλληνα αμυντικού, συνεχίζει τη μέτρια πορεία της στην πρώτη κατηγορία του κινεζικού πρωταθλήματος.

Πορτογαλία - Πρωτάθλημα για Σάμαρη, παραμονή για Πέλκα

Μπορεί να ήταν εκτός αποστολής, επειδή συμπλήρωσε κάρτες, αλλά ο Ανδρέας Σάμαρης είναι βασικό στοιχείο όλης της φετινής πορείας της Μπενφίκα, που την Κυριακή πανηγύρισε το πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Μία σεζόν όνειρο για τον Έλληνα διεθνή μέσο. Πρώτη σεζόν, πρώτο πρωτάθλημα - 34ο για την Μπενφίκα - (μετά την ισοπαλία με τη Βιτόρια στο Γκιμαράες). Ίσως, ο κορυφαίος Έλληνας του εξωτερικού για τη σεζόν που πέρασε.

Στην Primeira Liga, έμεινε κι η Βιτόρια Σετούμπαλ του Δημήτρη Πέλκα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, δανεικός από τον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε βασικός κι έδωσε τη θέση του, στο 90ό λεπτό στον Αντρέ Όρτα. Η Βιτόρια έμεινε στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Διπλή ελληνική χαρά, τη φετινή σεζόν, στη δυτική χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Ρουμανία - Υποβιβάζεται η Κεαλαούλ του Σιαλμά

Βαριά ήττα γνώρισε η Κεαλαούλ από την Οτσελούλ, στο Γκαλάτσι. Ο Δημήτρης Σιαλμάς, αγωνίστηκε σ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, παρασύρθηκε στη γενικά κακή εικόνα της ομάδας του, η οποία γνώρισε τη βαριά εκτός έδρας ήττα με 4-1. Σχεδόν βέβαιος υποβιβασμός για την Κεαλαούλ.

Φινλανδία - Νέα καλή εμφάνιση του Κανακούδη

Βασικός ο Πέτρος Κανακούδης, στην εκτός έδρας ισοπαλία της Ίντερ Τούρκου, με 1-1, στο Κουόπιο επί της τοπικής ομάδας. Θετική εμφάνιση από τον Έλληνα μέσο, μετά από οκτώ αγωνιστικές στη Βεικαουσλίγκα, η Ίντερ παραμένει στην τρίτη θέση με 15 βαθμούς, τρεις λιγότερους από την πρωτοπόρο, Ελσίνκι.

Σαουδική Αραβία - Θρίαμβος για Δώνη

Η Αλ Χιλάλ συνέτριψε με 5-1 την Χαζέρ, με τον Έλληνα τεχνικό, Γιώργο Δώνη, να εξαντλεί τις αλλαγές του. Ο Γιώργος Σαμαράς, ήταν εκτός αποστολής. Η Αλ Χιλάλ είναι στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, 10 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο, Αλ Νασρ.

Ο Αμίρης Κούρντη είδε από τον πάγκο τηνς εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) της Αλ Αχλί, απέναντι στην Αλ Ιτιχάντ. Στη δεύτερη θέση, η Αλ Αχλί.

Δεν ήταν στην αποστολή της Μπριζ ο Σωκράτης Διούδης, της Λέγκια Γκντανσκ ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης, της Μεταλούργκ ο Βασίλης Πλιάτσικας, της Αλ Χιλάλ ο Γιώργος Σαμαράς.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ