ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Πλιάτσικας: "Κάποιοι με είχαν ξεγραμμένο"

Πλιάτσικας: "Κάποιοι με είχαν ξεγραμμένο"

Ο Βασίλης Πλιάτσικας μιλάει στο Sport24.gr για την Άστρα και όσα βίωσε στην Ουκρανία, εκφράζει την επιθυμία να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτει φοβερές ιστορίες έχοντας προπονητή τον Φέλιξ Μάγκατ.

Ένας από τους παίκτες που βρίσκονται σταθερά εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι ο Βασίλης Πλιάτσικας. Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έφυγε το 2009 για τη Σάλκε και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει. Η καριέρα του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός δράσης.

Μετά το περσινό καλό δεύτερο μισό στην Ουκρανία αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Άστρα, με την οποία παίζει και στην Ευρώπη. Ήταν, μάλιστα, βασικός και στα δύο ιστορικά για την Άστρα παιχνίδια επί της Λιόν, την οποία η ρουμανική ομάδα άφησε εκτός ομίλων του Europa League.

Το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού και κάνει κάθε Δευτέρα τον έλεγχο της εβδομάδας, επικοινώνησε με τον 26χρονο, ο οποίος μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις από τη Ρουμανία, τις εμπειρίες του από τα χρόνια που αγωνίζεται στο εξωτερικό και τους στόχους του.

Πλιάτσικας: "Κάποιοι με είχαν ξεγραμμένο"

Πώς είναι ως τώρα στη Ρουμανία;

Για μένα που ήμουν στη Γερμανία είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Το επίπεδο είναι αρκετά καλό αν και δεν υπάρχει η ίδια οργάνωση. Μετέχουμε και στο Europa League και αυτό είναι μία διαφήμιση για τη ομάδα. Διαθέτουν ένα καλό σύνολο, το είδαμε και με την Εθνική τους. Η Ρουμανία είναι μία χώρα που μπορείς να εξελιχθείς. Έχουν κάποιους καλούς προπονητές, οι οποίοι στη συνέχεια φεύγουν. Το είδαμε και με τον Λουτσέσκου που πήρε η Ξάνθη, ο οποίος είχε περάσει και από το Κατάρ. Δεν είναι εύκολο να σε επιλέξουν εκεί. Έχουν χρήματα, θα μπορούσαν να πάρουν κάποιον Άγγλο ή Ισπανό. Επομένως, αυτό κάτι δείχνει.

Τα τελευταία αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα. Είναι δύσκολο για την Άστρα να διαχειριστεί τη συμμετοχή της στο Europa League;

Είναι μία καινούργια εμπειρία. Δεν είναι μία ομάδα με ιστορία. Τα τελευταία 2-3 χρόνια καθιερώθηκε. Κάναμε μία μεγάλη επιτυχία αποκλείοντας τη Λιόν κι έτσι μπήκαμε στους ομίλους. Ωστόσο, αν δει κανείς τη βαθμολογία της UEFA νομίζω ήμασταν τρίτοι από το τέλος γιατί δεν έχει παίξει ξανά η Άστρα στην Ευρώπη. Όταν έχεις δύο διοργανώσεις την εβδομάδα η πίεση είναι μεγαλύτερη. Χρειάζεται υπομονή.

"Στόχος είναι το πρωτάθλημα"

Πέρυσι έγινε η υπέρβαση με την Άστρα να παίρνει το κύπελλο και να τερματίζει δεύτερη. Φέτος αρχίσατε με το Σούπερ Καπ. Οι στόχοι ποιοι είναι;

Όταν έχεις κάνει τέτοια πορεία πέρυσι, θες να πας ακόμα καλύτερα. Η διοίκηση, η οποία ορίζει τους στόχους, δίνει λεφτά και προσδοκά σε συνεχή βελτίωση. Στόχος είναι το πρωτάθλημα. Ωστόσο, τα παιχνίδια είναι πολλά και δεν έχουμε βάθος. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το κύπελλο για παράδειγμα χάθηκε.

Φαντάζομαι πως η Άστρα δεν ήταν η μόνη σου επιλογή. Γιατί αποφάσισες να συνεχίσεις εκεί την καριέρα σου;

Ήμουν σε δύσκολη κατάσταση λόγω όσων έγιναν στην Ουκρανία. Υπήρχε ανασφάλεια εκεί. Αν τα πράγματα ήταν όπως πέρυσι δεν θα έφευγα από τη Μέταλουργκ. Ωστόσο, έπρεπε να κοιτάξω το επόμενο βήμα. Θεωρώ πως έκανα την καλύτερη επιλογή. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα που η ομάδα παίζει και στο Europa League.

Πόσο βοηθάει στην προσαρμογή που δεν είσαι ο μόνος Έλληνας που πήγε αυτό το καλοκαίρι;

Εγώ ζω χρόνια έξω. Για τον Γιάννη (Αραμπατζή) είναι η πρώτη φορά γιατί και η Κύπρος, στην οποία ήταν πέρυσι, Ελλάδα είναι. Εγώ έχω ζήσει αρκετά μόνος μου και ήξερα από την αρχή τι θέλω. Επιπλέον, τα παιχνίδια είναι πολλά και συνεχόμενα με αποτέλεσμα να ξεχνιέσαι. Υπάρχουν και αρκετοί ξένοι που είναι καλά παιδιά. Είναι εύκολο να προσαρμοστείς.

Η ζωή πώς είναι;

Μένουμε όλοι στο Βουκουρέστι. Η ομάδα έχει μία πολυκατοικία και είμαστε εκεί. Η πόλη είναι πολύ όμορφη και ο τρόπος ζωής πολύ καλός. Το μόνο αρνητικό είναι ότι πρέπει να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις για να κάνουμε προπόνηση.

Αναφέρθηκες πριν στην Ουκρανία. Πώς βίωσες τα όσα έγιναν;

Μιλάμε για εμπειρίες ζωής. Κερδίζεις καθημερινά. Τον Μάιο δεν ήταν τραγικά στο Ντόνετσκ, μετά ξέφυγε η κατάσταση. Ευτυχώς εγώ δεν τα έζησα. Είχαμε μεγάλο θέμα με τις μετακινήσεις. Υπήρχαν στρατιώτες στον δρόμο, οι οποίοι μας σταματούσαν για ελέγχους.

Πλιάτσικας: "Κάποιοι με είχαν ξεγραμμένο"

Ήσουν για χρόνια στη Γερμανία. Τι κρατάς από εκεί;

Ως ποδοσφαιριστής έχεις όνειρα και εμένα κάποια πραγματοποιήθηκαν παίζοντας εκεί. Το καλύτερο για τον οποιονδήποτε είναι να παίζει και να εξελίσσεται και για μένα τα πράγματα από κάποια φάση και μετά δεν πήγαν καλά. Είδα, όμως, πώς δουλεύουν εκεί. Σε προσωπικό επίπεδο κέρδισα πολλά. Γνώρισα 3-4 πραγματικούς φίλους. Είδα ποιοι ήταν εκείνοι που μου στάθηκαν στην πορεία και ποιοι απομακρύνθηκαν. Είμαι της άποψης ότι από τα αρνητικά μαθαίνεις περισσότερα.

Η επιστροφή στη Γερμανία βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Ο στόχος μου είναι να παίξω ξανά σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα. Κάποιοι με είχαν ξεγραμμένο. Ειδικά από πέρυσι, όταν έμεινα κι ένα εξάμηνο χωρίς ομάδα, διάλεξα τον δικό μου δρόμο. Έχω ηρεμήσει πλέον ως άνθρωπος. Θέτω προσιτούς στόχους πλέον. Αν μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα καλώς, αν όχι εγώ και πάλι θα είμαι ικανοποιημένος γιατί γνωρίζω ότι θα έχω προσπαθήσει πολύ.

"Έπαιζα με κομμένο χιαστό για ένα ημίχρονο"

Δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για τον Φέλιξ Μάγκατ. Πρόσφατα ο αγγλικός Τύπος έβγαλε στη φόρα κάποιες απίστευτες ιστορίες για τις προπονητικές του μεθόδους. Σίγουρα θα έχεις να μας πεις κι εσύ από τη συνύπαρξή σας στη Σάλκε.

Διάβαζα όσα γράφτηκαν και γελούσα. Εγώ τα έχω ζήσει. Έτυχε να προπονηθώ και ξυπόλητος. Με είχε βάλει να βγάλω τα παπούτσια και τις κάλτσες και να κλωτσάω την μπάλα. Οι υπόλοιποι γελούσαν μ' αυτό που έβλεπαν. Έχω παίξει με κομμένο χιαστό στο Ανόβερο. Είχα τραυματιστεί με την Εθνική και του είχα πει ότι πονούσα. Εκείνος, όμως, με έβαλε. Έχω περάσει πολύ δύσκολες στιγμές. Τώρα γελάω με όσα ακούω.

Έκανε εξωπραγματικά πράγματα. Όποιος έχει συνεργαστεί μαζί του έχει να πει τουλάχιστον μία ιστορία. Εγώ τον έζησα και... στα καλύτερά του. Είχε πάρει πρωτάθλημα με την Βόλφσμπουργκ και ήρθε στη Σάλκε ως Μεσίας, γιατί την προηγούμενη σεζόν η ομάδα είχε τερματίσει ένατη. Οι τακτικές του ήταν απάνθρωπες. Ήρθε και μας διέλυσε. Εγώ τα είδα όλα. Στην αρχή για να βελτιωθεί η φυσική μου κατάσταση με είχε στείλει να τρέξω για 90 λεπτά μόνος μου! Στην Ελλάδα έκανες μέχρι 20 λεπτά. Επομένως, αντιλαμβάνεσαι πώς δεν γίνεται να πας από το ένα στο άλλο.

Από εκεί και πέρα, ο Μάγκατ είναι ο καλύτερος προπονητής για τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Αν αξίζεις παίζεις. Δεν κοιτάει τα ονόματα, τον νοιάζει μόνο ποιος δουλεύει. Επομένως, εγώ στην αρχή μόνο κέρδιζα. Με είχε συνεχώς στην αποστολή. Ωστόσο, όταν τραυματίζεται ο Μάγκατ είναι ο χειρότερος προπονητής που μπορεί να σου τύχει. Δεν μπορεί να καταλάβει τον ποδοσφαιριστή.

Έφυγες σε μικρή ηλικία. Η πρόταση από τη Σάλκε πώς είχε έρθει;

Είχα για άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο με την ΑΕΚ, αλλά είχα ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανανέωνα. Δεν με υπολόγιζαν και είχα πει στον Μπάγεβιτς ότι ήθελα να φύγω. Ο τότε ατζέντης μου, Κουτσολιάκος, είχε καλή σχέση με τον Μάγκατ. Ο τελευταίος με είδε, του άρεσα και πήγα.

"Θέλω να ζήσω και άλλα πράγματα"

Έχεις μείνει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Σε έχει κουράσει αυτό; Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Εννοείται ότι το σκέφτομαι, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Δεν ήταν τα καλύτερα χρόνια σε ποιότητα ζωής. Δεν είχα μεγάλες στιγμές. Πέρασα πολύ δύσκολα. Έμεινα πολύ μόνος μου. Θέλω να ζήσω και κάποια άλλα πράγματα, να κάνω οικογένεια. Και γνωρίζω ότι για να γίνουν αυτά πρέπει να έρθω στην Ελλάδα. Απλώς οι περιστάσεις σε κάνουν να διαλέξεις.

Στην Άστρα σε βλέπουμε να παίζεις δεξί μπακ. Προτιμάς πλέον αυτή τη θέση ή εξακολουθείς να παίζεις και στο κέντρο;

Από πέρυσι αγωνίζομαι δεξί μπακ. Είναι μία θέση που προτιμώ και μου ταιριάζει. Για αρκετά χρόνια δεν είχα ποδοσφαιρική ταυτότητα. Έπαιζα σε αρκετές θέσεις και αυτό δεν με βοηθούσε να βελτιωθώ γιατί δεν είχα καθιερωθεί σε μία συγκεκριμένη. Από πέρυσι παίζω δεξί μπακ και θα συνεχίσω.

Δεν έχεις σκεφτεί την επιστροφή σου στην Εθνική; Θα ήταν πιο εύκολο ως μέσος να κληθείς, καθώς εκεί δεν έχουμε πολλές λύσεις, σε αντίθεση με τη θέση του δεξιού μπακ.

Η Εθνική είναι ένα όνειρο, είναι μεγάλη τιμή. Έχω ζήσει με τη φανέλα της την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή. Αν έρθει μία κλήση θα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν είναι αυτός ο πρώτος στόχος μου. Δεν θα μου γίνει εμμονή η επιστροφή εκεί. Στη φάση που είμαι θέλω να χαρώ το ποδόσφαιρο. Φυσικά και υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά πρώτο μου μέλημα είναι να δουλεύω σκληρά και να απολαμβάνω που παίζω. Εγώ θα προσπαθήσω να εξελίσσομαι συνεχώς και αν δικαιούμαι κάποια στιγμή να κληθώ καλώς.

Πλιάτσικας: "Κάποιοι με είχαν ξεγραμμένο"

Με μία λέξη

Ελπίδα

Λύπη

Λύτρωση

Αγάπη

Δημιουργία

Αποφασιστικότητα

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ